Јаков. Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Ovo je pitanje koje se odnosi pre svega na crkve sa manjim brojem vernog naroda. Koliko znam, a znam, po kanonima je (moramo se nekad i držati tih kanona) zabranjeno da se Liturgija služi ako nema nikog osim popa. Iz razloga što je crkva saborna zajednica, a bez makar jednog kojem će sveštenik sasluživati, nema ni zajednice. Opet čuo sam i čitao da su neki sveštenici služili Liturgije i u "praznoj" crkvi. Kada su jednog pitali zašto služiš u praznoj crkvi, on je rekao da crkva nije prazna, već puna. Misleći pri tom na duhovni svet koji je prisutan na Liturgiji. Drugi su opet imali problema i zbog raznih prelesti imali su epitimije jer su služili sami, to jest u praznoj crkvi. Ovo je rešeno.. Međutim, ti kanoni isto tako zahtevaju od popova da drže Liturgiju i kada je minimalni broj ljud prisutan. Opet negde se ne pridržavaju toga već i ako ima desetinu ljudi, popovi ne drže Liturgiju. U nekim eparhijama bi zbog toga bili pod zabranom služenja, ali... ima eparhija i eparhija. Ja naravno mogu da navedem imena ali da li će se time šta dobiti? Da li drukati popove kada čine ono što ne treba i kada su sami sebi veći vladike, od nadležnog? Liturgija mora da se služi i tačka. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Da li drukati popove kada čine ono što ne treba i kada su sami sebi veći vladike, od nadležnog? sami će se odrukati, zar ne ? Јер нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видјело изићи. није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ZarkoZ Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Kazu da kada je Sveti Justin Celijski sluzio liturgiju u praznoj Crkvi i na pitanje zasto sluzi kada je Crkva ,,prazna", da je odgovorio: ,,Kako prazna, Crkva je puna andjela." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 12, 2013 Пријави Подели Написано Јун 12, 2013 Кад су једнога питали што није служио јутрење барем анђелима кад није било народа, он је одговорио да анђелима није проблем пошто имају крила да оду до градске цркве на богослужење. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука