Гости Guest Alefshin Написано Децембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Читао сам изванредан текст мученички пострадалог о.Данила Сисојева о сектама у оквиру православља у Русији што ме је потакло да размишљамо овде, на форуму и на мало други начин. Какви год да су, `леви` или `десни`, ови покрети су опет некако `унутар` православља, неинтересантни оној већини која није довољно утемељена у православљу. Али шта ћемо са онима који су крштени, дакле чланови су Цркве( мада је термин `чланство` више партијски термин) тј. сматрају себе православнима, а не причешћују се, слабо познају веру, Свето Писмо, суштину православља уопштено. И о њима се може говорити као о специфичном секташтву, само што је то неко `мега-лево` крило. Хајдемо мало о томе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Schmetterling Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Наравно да површност није добра, али да ли се то (чак и условно) може назвати секташтвом... Следећи пут нечији цитат у потпису-бан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Текст је и по мени сјајан, али не видим децидиран предлог, што ме опет и доводи до тога да је избор за сваког од нас јединствен, али пре свега утемељен Литургијом...но ово и није овде тема... Моје мишљење је, да иако је велика улога мирјана који својим сведочењем позивају на Литургију, највећа могућност призива верника на Литургију, као темељ свега, јесте дата баш свештеницима. Ако изузмемо, искрено се надам, минимални број свештеника који "водицу" сматрају неким видом "врачања" како сами говоре,па "водицу" разумеју као малу литургију, онда ће испланирати време, да после те мале литургије у дому свог парохијана, учине и мали агапе, уз кафицу, чај, пићенце, али дословце код свих парохијана, а не само код оних који су већ утемељени Литургијом у заједници....Свештеник је тог дана примљен у већини домова као Сами Бог...они који нису утемљени у парохијској заједници Литургијом, осећаће, бар већина, неки вид страхопоштовања, па је сасвим очекујуче, да већина њих дође на Литургију, а то нам је и био циљ... Сигуран сам да то није једини начин, али да је основни, почетни,немам сумње... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Децембар 28, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 ??????? ?? ????????? ???? ?????, ??? ?? ?? ?? ?? (??? ? ???????) ???? ??????? ??????????... ?? ???? ?????, ?? ?????? ???????????? ?? ????? ??????? ??????, ??? ???? ?? ?? ?????? ????? ?? ?? ??.???????? ???????( ??? ?? ???? ?????? ?? ?????????? ?? ?????????? ??????? ?????? ?? ??? ??), ?? ?? ????? ????? ?????? ??????? ?????, ???? ????? ?? ???. ?????, ????????, ???????? ??????? ? ?????? ????? ?????? ??????????( ??? ???? ?? ??? ?? ?????? ????????? ???? ??? ??????? ?????? ????????), ?? ?? ? ????? ?????? ???? ??? ???? ???? ??? ?? ??????? ???.? ???? ?????? ?? ?? ???????????? ?? ???? ???????? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Па мислим да се на то односе речи Спаситеља е да ли сте студени или врући но пошто сте млаки избљуваћу вас. Да велики је проблем то данас та млакоћа. Лакше је неког безбожника обратити него млаког хришћанина разгорети, кад човек тражи он и налази али проблем је што данас веома тешко заинтересовати човека и људи се задовољавају том површношћу која им иоле умирује савест и онда човек оправдава себе говорећи ето причестио сам се једном годишње прославио сам славу и тиме одужио свој дуг Богу. Мислим да је ту главни узрок немање живе вере. Кад би човек заиста веровао у васкрсење мртвих и да се причешћује целим Господом и кад би веровао дубоко у остале истине православља тешко да би могао бити млак. Ето мислим да је немање вере или искреног тражења вере главни проблем. Опасно је то стање безбожник може лакше да позна опасност у којој се налази а млаки верник за све налази оправдање. Како се борити против тога, мислим да нам требају светли примери вере у ово наше време као што је био блажено упокојени Патријарх или свети Николај Српски. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 ????? ?? ? ?? ???? ??????, ??? ?? ????? ????????? ???????, ??? ?? ???? ? ?????? ?? ???? ?? ?? ????? ?? ?????? ?? ??? ??????????, ??? ??? ????? ???????? ??????????...?? ??? ? ???? ???? ????... ???? ??????? ??, ?? ???? ?? ?????? ????? ??????? ???? ?????? ?????????? ???????? ?? ?????????, ??????? ????????? ??????? ??????? ?? ?????????, ??? ????? ?????, ????? ???? ??? ????????????. ??? ????????, ??????? ?? ?????, ????????? ???? ?????????? ???? "??????" ???????? ????? ????? "???????" ???? ???? ??????,?? "??????" ???????? ??? ???? ?????????, ???? ?? ??????????? ?????, ?? ????? ?? ???? ????????? ? ???? ???? ??????????, ????? ? ???? ?????, ?? ??????, ???, ???????, ??? ???????? ??? ???? ??????????, ? ?? ???? ??? ???? ???? ?? ??? ????????? ?????????? ? ?????????....????????? ?? ??? ???? ??????? ? ?????? ?????? ??? ???? ???...??? ???? ???? ???????? ? ??????????? ????????? ??????????, ???????, ??? ??????, ???? ??? ???????????????, ?? ?? ?????? ?????????, ?? ?????? ??? ???? ?? ?????????, ? ?? ??? ?? ? ??? ???... ??????? ??? ?? ?? ???? ?????? ?????, ??? ?? ?? ???????, ???????,????? ?????... :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
trapa Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Не можемо уоквирити али мислим да се у неким случајевима може назвати сектом. Шта су коментари типа није ти потребна Црква потребно је да будеш добар човек, него секташтво. А ја сам чуо у свом досадашњем животу много пута овакве коментаре и сви говоре исто као да их неко научио, тако да апсолутно личи на неку хришћанску секту са неким својим новим учењем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Problem krštenih a mlakih hrišćana je tradicionalizam.Oni su kršteni jel je to običaj,jel tako treba.Ne razumeju šta je crkva,niko ih tome nije učio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
pokajnik83 Написано Децембар 28, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2009 Problem krštenih a mlakih hriš?ana je tradicionalizam.Oni su kršteni jel je to obi?aj,jel tako treba.Ne razumeju šta je crkva,niko ih tome nije u?io. ??? ? ?????! ??????? ??? ?????? ? ? ??????????? (? ?????????) ??????? ???????...???? ???? ??? ?????? ????? ?????? ???????? ???? ???? ????????? ?? ????????? ??? ???? ??? ?? ? ???????? ???? ???????, ???... ?? ?????? ????? ??? ? ''??????'' ??????? ??? ???? ? ?? ?? ???????????? ????? ?? ???????? ??????? ?? ?? ???????? ???????! ????? ??? ?? ???? ?? ?? ???? ?????????, ???????? ??? ?? ?? ? ?????? ?? ???? (?? ???????? ??? ?? ???? ?? ?? ?????) ????? ?? ?????????? ?? ????? ?????? ????? ?? ?? ??????? ???? ??????????????? ? ?? ??? ???? ?? ???? ????? (???? ?????). ??? ???? ????? ?? ????? ??????? ????????? ? ?????? ?????? ?? ?? ??????? ?????????, ??? ?? ????? ?? ''???????'' ? ?????? ??????????, ???? ??... ??? ????! ??? ?? ???? ??????... И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука