sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 netacno marko, svetost se dostize srcem, zapravo ispovedanjem istinske vere i ljubavlju, i nije uslovljena mestom radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Не,не,нисам мислио на мјесто као мјесто него на начин живљења.Човјек је некако изолованији у манастиру и некако је у духовнијем окружењу које по мом мишљењу итекако помаже стицању светости,зар не? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 moze biti a i ne mora, isto je i sa svetom, zavisi od naseg izbora (zlo) upotrebe slobode radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Тема, како је постављена, говори о Светој Тајни Причешћа као извору Светости. Проблем је у томе што неки схватају као да им Причешће осигурава Светост и превиђају да се треба потрудити у свим хришћанским врлинама. Под изговором да смо увек грешни и недостојни и овако и онако, приступају олако. И при свему томе, ниподиштавају монаштво или уопште труд. Да ли ми се само чини да је тако? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 netacno marko, svetost se dostize srcem, zapravo ispovedanjem istinske vere i ljubavlju, i nije uslovljena mestomU manastiru je covek manje izlozen iskusenjima,povoljniji su uslovi.Ko u svetu dosegne svetost verovatno mu je i nagrada veca,jel su drugi uslovi.Neznam koji sveti otac je rekao svom uceniku da ce hriscani poslednjih vremena biti mnogo veci nego u njihovom vremenu,jel ce vremena biti izuzetno teska. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 a koje je merilo za pristupanje pricescu da ne bi bilo "olako" a da opet sam covek ne bude sebi merilo??? Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 savest odnosno pokajnicko raspolozenje, blagoslov svestenika radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 ja znam da po apostolskim pravilima"kazna za svestenika koji vrati vernika(koji nije pod epitimijom)od pricesca je odlucenje iz crkve" a mnogi vracaju ljude-ne kazem da je uvek neopravdano.... ispravite me ako gresim za apostolska pravila...... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 ne sme se vracati ni pod tackom raznom osim ako svestenik zna za neku zabranu ili necasne radnje vracanje i sl radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 19, 2009 Пријави Подели Написано Јун 19, 2009 svakako niko ih nije negativno ni spomenuo, ali dobra dela i vrline nisu dovoljne za spasenje, jer da je tako Hristos bi bio bespotreban radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2009 Пријави Подели Написано Јун 20, 2009 ima jedan primer kome sam prisustvovao ... bio jedan dekica, poprilicno vec zamakao u godine, i zazeli da pristupi svetom pricescu na nagovor svojih bliznjih. i tako odlazi par puta na svetu liturgiju u jedan manastir blizu Beograda za vreme posta i ceka kraj posta kako bi mogao da pristupi Casi. na kraju posta udesi se da Patrijarh Pavle, ni manje ni vise, sluzi i pricescuje nekolicinu koja redovno odlazi tamo na sluzbu i zajednicku molitvu. na prethodna ubedjivanja da dekica treba i da se ispovedi ali da posti, umereno prema savetu monaha koji tamo sluze, nije hteo ni da cuje. on kao star vec, ionako zivi dosta cisto i hriscanski, posto je od malena u veri, ali zbog raznih okolnosti zivotnih malo je izgubio dodira sa Crkvom, tako da razmislja da mu ionako nije potreban post, ali nikako nije uspeo da se natera da se ispovedi ni kratko, imajuci u umu osudu prema svestenstvu da je ovakvo ili onakvo. polako je stigao na red za sveto pricesce gde su ga obodrili blagim osmesima i tapsanjem po ledjima. on sav i obodren pristupa svetom putiru i uzima u sebe sveto pricesce. sledece sto se desi je da Patrijarh prestaje odmah posle njega da pricescuje, vidno mu se slosilo. na trenutak seda i hvata vazduh i onda nastavlja dalje sa molitvom. mislim da je dekica ceo dogadjaj shvatio licno, Patrijarh mu nikad nista nije rekao, niti bilo ko od prisutnih. posle toga je pomalo postio, trudio se da ne mrsi, cuo sam i da se ispovedio kod jednog oca. mislim da posle toga vise nije tako olako pristupio. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 20, 2009 Пријави Подели Написано Јун 20, 2009 i onda su ziveli srecno do kraja zivota......ma daj...slosilo mu se i nije vise olako prilazio....magija Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 20, 2009 Пријави Подели Написано Јун 20, 2009 mislim da je dekica ceo dogadjaj shvatio licno, Patrijarh mu nikad nista nije rekao, niti bilo ko od prisutnih. da si procitao tekst pazljivo, video bi i da nije imao ni blagoslov da pridje, i da se Patrijarhu slosilo, ne dekici. ja nemam sumnje da je Bog, a ne posprdna magija, dao taj dogadjaj tom coveku u tom trenutku, znajuci za njegovo stanje uma u uobrazenosti svojoj, da ce mu biti potreban da ga preobrati i vrati na potreban uzak put poslusnosti. s obzirom da sam svedok dogadjaja i pozadinskih radnji, ni danas nemam ni malo sumnje da je to bilo upuceno samo njemu, na spasenje, nikome na stetu. s druge strane mislim da ova tema uopste nije za podsmeh, jer se olako i dusa izgubi: Sa strahom Bozjim i verom, pristupite! jel to malo upozorenje, ali i doziv, maltene u zapovednom nacinu, u isto vreme? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 20, 2009 Пријави Подели Написано Јун 20, 2009 izvini,ali znam puno ljudi koji su pristupali sa mnooogo manje znanja i svega nego taj dedica pa se nikom nije slosilo i mislim da je malo...nekorektno tumaciti zasto se patrijarhu slosilo-coveku u poodmaklim godinama -to ja mislim,nista vise Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 20, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 20, 2009 Кад сам још поодавно питала свог духовника: "Како кад није пост да постим за Причешће?" он ми је конкретно рекао и није ми рекао да уопште не треба да постим за Свету Тајну Причешћа кад је период ван редовних постова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука