Гости Guest Светлана Написано Јун 9, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 9, 2009 А што ти сметају Житија Светих? Из њих читамо о Светитељима, значи права литература за тему коју си поставио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 10, 2009 Пријави Подели Написано Јун 10, 2009 значи ужас-али ужас....као прво,светлана,не постоји канон који се чита пре светог причешћа-ту такозвану молитву пре причешћа је убацио неки поп који очигледно не познаје литургију па је хтео да испадне побожан до крајње границе.....а испао је смешан....о светитељству немам коментар само кажем лику који је поставио зизјуласа и имао стрпљење да ти објашњаба основне постулате наше цркве-браво човек-ја се слажем 100 посто...милоше и деда...а најјаче од свега је ?буди искрен=да ли живиш као у манастиру......нико није поменуо да је сам одлазак на литургију подвиг par excellence.....сад ће светлана да нађе НЕЧИЈИ цитат којим ће да ме демантује..... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јун 10, 2009 Пријави Подели Написано Јун 10, 2009 Ako nam zivot svetih nije jedina svrha, cilj i put kojim idemo onda je sve uzalud. Uvek, primetila sam nastane problem kada se "istrosi" licno iskustvo, zelja da se podeli dozivljaj i krene se u citiranje drugih. Oni su svoja svedocenja nama ostavili, pitanje je sta cemo mi uraditi, ili ne ? Koliko sam shvatila namena foruma upravo je jos jedna mogucnost da podelimo i neznanje i nedoumicu bez onoga, sedi jedan do kraja godine. Imamo koga i da pitamo, upravo one koji nas "vode" na tom putu. Ovo i jeste, cini mi se tema koja nam je svima i potrebna i veoma vazno pitanje. Manastir nije bio moj izbor, pa se ipak nadam drustvu svetitelja, zivim danas za sutra u sutra, pricescujem se iako zivim u gradu, zivim svoje vreme. Konzument sam svog vremena, sanjam osvit Osmog dana. U ocima svog drugog sam se videla, zajednicu zivim, preporucujem se sobom. I zaista se osecam udom tela i svetom kojoj je svetinja namenjena. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Јун 10, 2009 Пријави Подели Написано Јун 10, 2009 Ako nam zivot svetih nije jedina svrha, cilj i put kojim idemo onda je sve uzalud. Uvek, primetila sam nastane problem kada se "istrosi" licno iskustvo, zelja da se podeli dozivljaj i krene se u citiranje drugih. Oni su svoja svedocenja nama ostavili, pitanje je sta cemo mi uraditi, ili ne ? Koliko sam shvatila namena foruma upravo je jos jedna mogucnost da podelimo i neznanje i nedoumicu bez onoga, sedi jedan do kraja godine. Imamo koga i da pitamo, upravo one koji nas "vode" na tom putu. Ovo i jeste, cini mi se tema koja nam je svima i potrebna i veoma vazno pitanje. Manastir nije bio moj izbor, pa se ipak nadam drustvu svetitelja, zivim danas za sutra u sutra, pricescujem se iako zivim u gradu, zivim svoje vreme. Konzument sam svog vremena, sanjam osvit Osmog dana. U ocima svog drugog sam se videla, zajednicu zivim, preporucujem se sobom. I zaista se osecam udom tela i svetom kojoj je svetinja namenjena.Kada tako kazem vecina ljudi mi se podsmehuje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Јун 10, 2009 Пријави Подели Написано Јун 10, 2009 Covece, ja sam ocekivala metak, hiruski noz, ali ne ovoliku tugu... Slusalice ubi me recenicom, hej Radost zivimo vec sada i ovde suze su samo stepenice, samo nacin da speremo pali dan za vecnu Zoru. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Slusalica Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Nije tuga,naprotiv,to je teznja za zivotom u punoci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Otvaram ovu temu s obzirom da se vec godinama bavim proucavanjem zivotopisa Srba svetitelja, posebbno novojavljenih, te predlazem da zivo diskutujemo o njima kao svedocanstvenicima Hristovim zasijalim u nasem rodu radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Molim Vas, braco i sestre da zauzimate koliko je moguce objektivan stav prema odredjenim pitanjima, dakle, sam naslov teme o Svetiteljstvu, gotovo da nema nikakve veze sa onim sto se pise. Dakle, hajde da razjasnimo neke stvari, da diskusija ne bi otisla ne predvidjenim tokom. 1. Primanje Svetog pricesca nije uslovljeno time da li zivimo u manastiru ili svetu, vec iskljucivo od vere koju ispovedamo i pokajnickog stanja u kome treba da se nalazimo 2. Primere iz zitija svetih ne treba apsolutno shvatati u dogmatskom smislu, jer u Zitijima ima dosta nedoslednosti, kojih ako se uhvatimo mogu da odvedu u tezak oblik prelesti 3. Svetima podrazavamo, ali ih ne treba kopirati, jer smo svi razlciti promislom Bozijim u darovima i prizivu 4. kanon pred sveto pricesce moze se citati, ali je istinska priprema za primanje svetih Tajni upravo Liturgija, odnosno liturgijske molitve 5. Monastvo je izvestan vid kojim se pojedinac spasava, ali nikako sam vec kroz zajednicu. 6. Pogresno je monaski zivot stavljati u prvi red u odnosu na svetovni, jer je jevandjeljski priziv i u jednom i u drugom radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јун 18, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Димитрије, како ти, из твоје личне перспективе, видиш мученички настрадалог еп.Платона Јовановића? У питању је врло занимљива и комплексна личност о којој се врло мало зна иначе у широј јавности. Занимљив је и његов сукоб са св вл Николајем, ето и то се десило-2 великана су се `сударила`... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 da, sukob medju njima se zbio pri preuzimanju katedre ohridsko-bitoljske eparhije, takodje episkop Platon je bio energican karakter, pozrtvovan i dobar kao pastir. Mucenistvo koje je on priimio, izbrisalo je sve njegove ljudske nedostatke (koje uostalom svi imamo) krvlju. Eto dvojica sukobljenih episkopa Svetitelji, kao novi Epifanije Kiparski i Jovan Zlatousti. Primeri pokazuju slobodu Crkve u Hristu sa zeljom ka spasenju radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 amin Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Брате Димитрије,ви сте говорили о општежићу,не знам да ли сте говорили да се монах ``само`` кроз општежиће спасава јер колико ја знам монаси пустињаци су били врло осамљени. Што се тиче монашког живота,моје је мишљење да је он узвишенији од световног.Некако човјек има више времена да се посвети БОГУ док вјерник у свијету је неким другим стварима обузет. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 hm, ja sam nesto ukapirao monastvom "naspram" svetovnog zivota kao 1. osnovnu zapovest u odnosu na drugu. jedne bez druge nema :cheesy2: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 nije vazno da li monah zivi u optezicu idioritmiji ili anahoretski vazno je da se spasava kroz evharistiju dakle kroz zajednicu, to sam rekao. i nije istina da je monaski zivot uzviseniji, vec samo drugaciji put do istog cilja, moje misljenje naravno radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 18, 2009 Пријави Подели Написано Јун 18, 2009 Ја сигурно гријешим,али вјерујем некако да се светост прије достиже у манастиру него ван њега. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука