Jakov Edeski Написано Мај 22, 2013 Пријави Подели Написано Мај 22, 2013 S` obzirom da se bavim patrologijom,izmedju ostalog i latinskom,interesuje me koliko dela latinskih otaca,period do raskola, postoji u prevodu na savremeni engleski,tj. gde mogu da nadjem,sta je prevedeno,a sta ne?Trebaju mi tacne informacije,linkovi,bilo sta sto moze da pomogne. .hvala. What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 22, 2013 Пријави Подели Написано Мај 22, 2013 Dr. Zoran Đurović je u Rimu na Pontificio Istituto Patristico Agostiniano della Pontificia Università Lateranense , doktorirao baš patristiku. Bili smo zajedno jedno vreme u Rimu, ingeniozan, neverovatan, lucidan, vanserijski intelektualac. Sveštenik je SPC ima svoj sajt: http://www.zorandjurovic.com/biografija/biografija.html Drugi čovek koji može da te uputi je pater Maslač, ako si iz Beograda javi se Midrašu on će ti pomoći da stupiš u kontakt sa patrom. Ja nisam u Srbiji pa ne mogu da ti pomognem. Midraš je vrstan bibličar, učenik slobodno mogu reći našeg najlucidnijeg i najboljeg bibličara pokojnog fra Tadeja, koji je bio mentor Midrašu i sigurno i on puno može da ti pomogne. Pogotovo što u zadnje vreme Midraš "ne radi ništa" samo sedi i bulji po knjigama i piše, piše... Toliko sa moje strane... Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 22, 2013 Пријави Подели Написано Мај 22, 2013 Idi bre, Zaviša...ali dobro, evo nekoliko linkova: http://www.ccel.org/fathers.html http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/morefathers.html http://www.tertullian.org/fathers/ http://www.newadvent.org/fathers/ Ima toga na lopate, Ovo je na prvu ruku. Jakov Edeski and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Dr. Zoran Đurović je u Rimu na Pontificio Istituto Patristico Agostiniano della Pontificia Università Lateranense , doktorirao baš patristiku. Bili smo zajedno jedno vreme u Rimu, ingeniozan, neverovatan, lucidan, vanserijski intelektualac. Sveštenik je SPC ima svoj sajt: http://www.zorandjurovic.com/biografija/biografija.html Drugi čovek koji može da te uputi je pater Maslač, ako si iz Beograda javi se Midrašu on će ti pomoći da stupiš u kontakt sa patrom. Ja nisam u Srbiji pa ne mogu da ti pomognem. Midraš je vrstan bibličar, učenik slobodno mogu reći našeg najlucidnijeg i najboljeg bibličara pokojnog fra Tadeja, koji je bio mentor Midrašu i sigurno i on puno može da ti pomogne. Pogotovo što u zadnje vreme Midraš "ne radi ništa" samo sedi i bulji po knjigama i piše, piše... Toliko sa moje strane... Ne,na zalost,nisam u Beogradu,i necu biti u skorije vreme.Od Beograda sam jedno tri milje kilometara (vazdusnom linijom) gringrin .U svakom slucaju, hvala Vam.Ono sto meni najvise koristi su linkovi.Ja imam bazu podataka (Clavis Patrum Latinorum) ali i posle pazljivog izbora tekstova i vise/casovnog guglanja,nadjem da vec postoji prevod i onda ono, ajmo Jovo na novo.Meni trebaju tekstovi koji nisu prevedeni,a kvalitetni su po sadrzaju,kakvih bez sumlje ima jos dosta u Patr.Latin.Samo i za mene je vreme ogranicavajuci faktor,a ovo je prosto moj hobi.Zato,svaka pomoc je dobro dosla! 138999 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Idi bre, Zaviša...ali dobro, evo nekoliko linkova: http://www.ccel.org/fathers.html http://www.ccel.org/ccel/pearse/morefathers/files/morefathers.html http://www.tertullian.org/fathers/ http://www.newadvent.org/fathers/ Ima toga na lopate, Ovo je na prvu ruku. Hvala.Ovo mi je dobro poznato!Ajmo dalje 4chsmu1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Ono sto ja trazim su preporuke tekstova latinskih otaca koji ne postoje u prevodu na savremene jezike (barem ne na engleskom). .mislise. animal-smiley-075 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Имаш целу скенирану PATROLOGIA LATINA на нету. Скинеш то све и онда нешто изабереш, има сигурно нешто што је непреведено. Мада, вероватно врло мало, јер се на западу преводи лудачки. Они чак имају више превода источних отаца од нас на истоку. Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Имаш целу скенирану PATROLOGIA LATINA на нету. Скинеш то све и онда нешто изабереш, има сигурно нешто што је непреведено. Мада, вероватно врло мало, јер се на западу преводи лудачки. Они чак имају више превода источних отаца од нас на истоку. Imam sve brate,ne pomaze.Rimokatolicki univerziteti u Americi napravise cudo sa prevodima.Meni treba kvalitetan tekst.Ne znam sta je sa 20 i nesto knjiga ili tema Isidora Seviljskog,al i to je sve vec prevedeno.O bl.Jeronimu,Avgustinu,Kiprijanu Kartaginskom i Tertulijanu i Ocima i Uciteljima do petog veka da i ne govorim.Tu vec uveliko izlazi i kritika kritike. Zawisza је реаговао/ла на ово 1 What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Нема много патристичких текстова преведено на србски језик, можда мање од 10% укупно. Зато кад неко каже да чита св. Оце ја прво помислим да зна језике, па кад видим да не зна ни србски одмах ми јасно са ким имам посла. За Хрватске Мандацеве преводе си сигурно чуо. Овде нисам наишао на пар људи који нешто о томе знају. На нету нисам ни тражио. У Пољској сам пребројао има тачно 104 књиге. Јави се ти Зоки слободно имаш његов маил, то је његова област. Зока уз то осим што одлично зна латински, старогрчки, јеврејски говори и пише на више, како кажеш модерних језика. Мене нешто кад интересује а да се не мучим много ја питам њега. Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Imam sve brate,ne pomaze.Rimokatolicki univerziteti u Americi napravise cudo sa prevodima.Meni treba kvalitetan tekst.Ne znam sta je sa 20 i nesto knjiga ili tema Isidora Seviljskog,al i to je sve vec prevedeno.O bl.Jeronimu,Avgustinu,Kiprijanu Kartaginskom i Tertulijanu i Ocima i Uciteljima do petog veka da i ne govorim.Tu vec uveliko izlazi i kritika kritike. Па то ти причам, они раде посао. Скоро ми је један колега из САД рекао да екипа са Оксфорда, у којој и он учествује, завршава целокупни корпус Евагрија Понтијског на енглески. Критичко издање, са коментарима, итд. Дакле, ако тако једно егзотичног писца са истока преводе у целини, шта да причамо о оним на западу. Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Па то ти причам, они раде посао. Скоро ми је један колега из САД рекао да екипа са Оксфорда, у којој и он учествује, завршава целокупни корпус Евагрија Понтијског на енглески. Критичко издање, са коментарима, итд. Дакле, ако тако једно егзотичног писца са истока преводе у целини, шта да причамо о оним на западу. Па у Риму постоји посебна катедра за орјенталну теологију, траже ми највише да им шаљем књиге Аве Јустина и то неко издање из Ваљева. Постоји и Конгрегација за Оријенталне цркве, на чијем је челу надбискуп Леонардо Сандри, Конгрегација није водећа и не учествује како би неко помислио у екуменским разговорима. Екуменски и међурелигијски дијалог се промовише преко пет Оријенталних цркава које припадају нама, на чијем челу се налазе патријарси: Коптска црква у Александрији, Сиријска црква у Антиохији, Мелкитска гркокатоличка црква у Антиохији, Калдејска вавилонска црква и Јерменска црква Киликије и четири Оријенталне цркве које на свом челу имају „врховне архиепископе”: две у Индији, једну у Румунији и једну у Украјини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Нема много патристичких текстова преведено на србски језик, можда мање од 10% укупно. Зато кад неко каже да чита св. Оце ја прво помислим да зна језике, па кад видим да не зна ни србски одмах ми јасно са ким имам посла. За Хрватске Мандацеве преводе си сигурно чуо. Овде нисам наишао на пар људи који нешто о томе знају. На нету нисам ни тражио. У Пољској сам пребројао има тачно 104 књиге. Јави се ти Зоки слободно имаш његов маил, то је његова област. Зока уз то осим што одлично зна латински, старогрчки, јеврејски говори и пише на више, како кажеш модерних језика. Мене нешто кад интересује а да се не мучим много ја питам њега. Hvala na preporuci.Ako je u pitanju dr.Marijan Mandac,da,znam o kome se radi.Znam i za Bodrozica,patrologa iz Splita.On sad valjda predaje kod Vas u Zagrebu.Ovo boldovano ti je na mjestu,nema sta. What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Мај 23, 2013 Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Ne,na zalost,nisam u Beogradu,i necu biti u skorije vreme.Od Beograda sam jedno tri milje kilometara (vazdusnom linijom) gringrin .U svakom slucaju, hvala Vam.Ono sto meni najvise koristi su linkovi.Ja imam bazu podataka (Clavis Patrum Latinorum) ali i posle pazljivog izbora tekstova i vise/casovnog guglanja,nadjem da vec postoji prevod i onda ono, ajmo Jovo na novo.Meni trebaju tekstovi koji nisu prevedeni,a kvalitetni su po sadrzaju,kakvih bez sumlje ima jos dosta u Patr.Latin.Samo i za mene je vreme ogranicavajuci faktor,a ovo je prosto moj hobi.Zato,svaka pomoc je dobro dosla! 138999 Pa sad...ako ti trebaju latinski oci, ja imam negde na diskovima celu kritičku ediciju latinskih otaca. Doduše, nema se vremena za sve pa tako to konsultujem samo kad mi baš treba nešto. E sad, teško je reći šta je prevošeno a šta ne - tu je kopanje neizbežno. Veleki oci su kompletno prevedeni, sad, za one manje, treba izguglati Jakov Edeski је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jakov Edeski Написано Мај 23, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 23, 2013 Pa sad...ako ti trebaju latinski oci, ja imam negde na diskovima celu kritičku ediciju latinskih otaca. Doduše, nema se vremena za sve pa tako to konsultujem samo kad mi baš treba nešto. E sad, teško je reći šta je prevošeno a šta ne - tu je kopanje neizbežno. Veleki oci su kompletno prevedeni, sad, za one manje, treba izguglati moja aktivnost, 24 casa, zadnjih petnaestak dana... animal037 . What on earth can you do with a degree in theology? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука