Jump to content

Зашто СПЦ не отвара приватне школе?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ja sam u gimnaziji kao i 99% ucenika ima strogo materijalisticki/animalisticki pogled na svet i smatrao da je Bog izmisljen jedan od milion drugih mitova i legendi i religija sirom sveta kroz istoriju. To nastaje "esternalizovanjem figure autoritativnog oca". Cak i "pravoslavci" u skoli su smatrali da je Bog samo metafora ili eventualno "neka sila" a postovali su obicaje cisto kao tradiciju. To se ne uci eksplicitno ali svako zakljuci i stekne takav pogled na svet.

I to su u školi naučio? Postojao je predmet koji se zvao "Bog je izmišljen lik"?

Iz kog si predmeta učio o ovome?

Подели на овим сајтовима

Ja se, recimo, protivim i postojanju srednjih bogoslovskih škola. Iskustvo pokazuje, a mislim da se to lako može i premeriti, da su oni koji ih završe toliko daleko od razumevanja sveta u kome žive da velika većina postaje "neupotrebljiva" za rad u tom svetu. Posebno se to odnosi na većinu koji požele da postanu i sveštenici. Ne razumeju svet, pa kako onda mogu da pomognu u njegovom spasenju?

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ja sam u gimnaziji kao i 99% ucenika ima strogo materijalisticki/animalisticki pogled na svet i smatrao da je Bog izmisljen jedan od milion drugih mitova i legendi i religija sirom sveta kroz istoriju. To nastaje "esternalizovanjem figure autoritativnog oca". Cak i "pravoslavci" u skoli su smatrali da je Bog samo metafora ili eventualno "neka sila" a postovali su obicaje cisto kao tradiciju. To se ne uci eksplicitno ali svako zakljuci i stekne takav pogled na svet.

Ok.

Objasni mi ovako zasto si ti poverovao u Boga i zasto bas u pravoslavnog Boga?Ako trazis autorativnog oca i ako Boga tako dozivljavas onda imas Alaha...on je taj...trazi bezpogovornu poslusnost i robovanje.....

Подели на овим сајтовима

Ok.

Objasni mi ovako zasto si ti poverovao u Boga i zasto bas u pravoslavnog Boga?Ako trazis autorativnog oca i ako Boga tako dozivljavas onda imas Alaha...on je taj...trazi bezpogovornu poslusnost i robovanje.....

Kako nisi shvatio iz konteksta da sam kritikovao verovanje u frojdovsku zabludu da je Bog autoritativni otac?

Подели на овим сајтовима

Ja sam u gimnaziji kao i 99% ucenika ima strogo materijalisticki/animalisticki pogled na svet i smatrao da je Bog izmisljen jedan od milion drugih mitova i legendi i religija sirom sveta kroz istoriju.

Брате, те људске слабости би постојале и у православним школама. Од овога света се не може побећи. Изаћи ће та деца из такве школе кад се заврше часови и напољу их чека исто што и остале.

Ми верници, који смо статистички већина, се требамо променити и тада би читав амбијент деловао позитивно на околину и људе.

Разне девијације су постојале и док деца нису ишла у школу, као и у самим верским школама, у секуларним школама.... Немој мислити да се разне лоше ствари и злостављања не дешавају у разним верским школама.

Лепо ти је Анастасија објаснила. Ми Хришћани не смемо да бежимо од света, него од његових злих дела, и да се трудимо у томе да постанемо "живе посланице Христове". Тако ћемо променити и остале. То је, брате, хришћански начин од апостола до данас.

Мани се "мирољубиве" фарисејско-јеврејске пропаганде о изолованим људима и ђацима који тако чувају мојсијев закон.

Подели на овим сајтовима

Kako nisi shvatio iz konteksta da sam kritikovao verovanje u frojdovsku zabludu da je Bog autoritativni otac?

Pa tako si ranije pisao recimo da se ti ne bi ubio jer je Bog rekao da je to greh iz straha od kazne ti neces...tako si pisao..ali aj sad nema veze...ostavimo to po strani...kazi mi ovako....zasto verujes da je pravoslavni pogled ili shvatanje Boga istinit?Zasto si ti pravoslavac?Dakle obrazovanje nije uspelo da ,,ubije Boga u tebi,, i pored cele te ,,ateisticke nauke,, ..ja te pitam zasto?

Подели на овим сајтовима

Samo sam htela da ti kazem da ako zelis da budes obrazovan moras da shvatis da je  bilo(i bice\) velikih mislilaca i teoreticara i naucnika koji su neopisivo svojom genijalnoscu otvorili ljudima svest o prirodi i coveku. To ne znaci da su u svemu bili u pravu, (najvise se Frojdu zamera sto je coveka sveo na samo dva instikta-instikt zivota i instikt smrti i on nije bio u svemu u pravu al je znacajan kao osnivac psihoanalize i treba covek o njemu da zna), ali  ne znaci i da ako si vernik ne treba da znas kako su oni videli svet oko sebe, kako su to uticali na nauku a preko nauke na covecanstvo, zasto  su bili toliko revolucionarni.

Sve to kada shvatis dodjes do zakljucka da covek kao antropolosko i savremeno bice nije jednostavno vec da ima sirinu. A Bog je i dao tu sirinu svemira i ostavio nam prastare ostatke svoga stvaranja da ih istrazujemo jer nas je i stvorio kao slobodna bica sa razumom da sami zakljucujemo, gresimo, ispravljamo se i biramo u sta cemo  da veruemo. 

Tako da ako si ti pristalica toga da se u nekoj skoli uci samo jedna ideja i da se zanemaruju sva dosadasnja ostvarenja coveka u nauci, kulturi, religiji, istoriji onda moras da preispitas svoju slobodu i to koliko ti drugog coveka vidis kao slobodno bice.

Подели на овим сајтовима

Pa tako si ranije pisao recimo da se ti ne bi ubio jer je Bog rekao da je to greh iz straha od kazne ti neces...tako si pisao..ali aj sad nema veze...ostavimo to po strani...kazi mi ovako....zasto verujes da je pravoslavni pogled ili shvatanje Boga istinit?Zasto si ti pravoslavac?Dakle obrazovanje nije uspelo da ,,ubije Boga u tebi,, i pored cele te ,,ateisticke nauke,, ..ja te pitam zasto?

Nije ni moglo da ubije Boga u meni jer ga nije ni bilo. Nkada nisam ni verovao u Boga. Jesam ustvari kad sam imao 8 godina i molio sam se  svaki dan i video da ne deluje i batalio. Moji roditelji su oduvek ateisti. I nikada nisam upoznao nekog ko zaista veruje i moze da me priblizi Bogu.

Tako da bio sam prepusten sam sebi. I tako razna filozofska tumaranja preko materijalizma i scijentizma me dovela do okultizma. To sada znam da je okultizam inace tada sam mislio da je samo popularna psihologija. Moc pozitivnog razmisljanja koja ima svoju osnovu u kvantnoj stvarnosti i energijama itd (to je mozda i istina al ne bitno). I zaista sam video da deluje. Mogao sam ostvariti sve sto zamislim ukoliko bih zaista verovao da uspeva i bio dovoljno dosledan i pratio "znake" gde god me oni vodili. Medjutim shvatio sam da to sto mogu da ostvartim sve sto zelim nema nikakve veze sa mojom srecom i zdravljem jer ja zaista ne znam sta je najbolje za mene. Umalo nisam postao teska olupina od coveka. Imao panicne napade, gubitke kontrole i slicno. Ocigledno je da postoji volja koja je nadredjena mojoj volji koja me je stvorila i kao takva zna sta je bolje za mene. Ja ne znam sve o svetu tako da moj izbor nikada ne moze biti apsolut. Ja nisam stvorio sam sebe to je sigurno, ko jeste?  Bog Tvorac ko bi drugi?...koliko ima takvih Bogova?...samo jedan jediini.

Inace ti racionalni, objasnjivi elementi koje sam izlozio su se formirali tek kasnije. Sama vera je nastala kroz pokajanje koje je prociscavalo sav otrovni talog prethodnog nacina zivota. I to je trajalo jedno vreme. Prvo sam se kajao sam od sebe, bez Boga u mislima. Kako je vreme prolazilo sve sam vise bio otvoren za pravoslavnu literaturu, Svete Oce, tako da sam razuemo sta se ustvari desava i ubrzao i utemeljio citav proces ociscena.

Подели на овим сајтовима

Samo sam htela da ti kazem da ako zelis da budes obrazovan moras da shvatis da je  bilo(i bice\) velikih mislilaca i teoreticara i naucnika koji su neopisivo svojom genijalnoscu otvorili ljudima svest o prirodi i coveku. To ne znaci da su u svemu bili u pravu, (najvise se Frojdu zamera sto je coveka sveo na samo dva instikta-instikt zivota i instikt smrti i on nije bio u svemu u pravu al je znacajan kao osnivac psihoanalize i treba covek o njemu da zna), ali  ne znaci i da ako si vernik ne treba da znas kako su oni videli svet oko sebe, kako su to uticali na nauku a preko nauke na covecanstvo, zasto  su bili toliko revolucionarni.

Sve to kada shvatis dodjes do zakljucka da covek kao antropolosko i savremeno bice nije jednostavno vec da ima sirinu. A Bog je i dao tu sirinu svemira i ostavio nam prastare ostatke svoga stvaranja da ih istrazujemo jer nas je i stvorio kao slobodna bica sa razumom da sami zakljucujemo, gresimo, ispravljamo se i biramo u sta cemo  da veruemo. 

Tako da ako si ti pristalica toga da se u nekoj skoli uci samo jedna ideja i da se zanemaruju sva dosadasnja ostvarenja coveka u nauci, kulturi, religiji, istoriji onda moras da preispitas svoju slobodu i to koliko ti drugog coveka vidis kao slobodno bice.

Bilo da si vernik ili nisi moras da priznas mudrost "Po njihovim plodovima prepoznacete ih". Kakvi su plodovi frojdizma i psihoanalize?...da li ti je poznat i jedan slucaj izlecenog pacijenta tom metodom?...ako jeste obavezno javi drustvu psihoanaliticara verujem da bi voleli da cuju za to...

ne verujem da si ikada  isla kod psihijatra jer da jesi nikada ne bi hvalila Frojdov "uticaj na nauku". Imas odlican tekst ovde na forumu

https://www.pouke.org/forum/topic/23724-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%86/?hl=%2B%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%2B%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B5+%2B%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B5

Подели на овим сајтовима

Bilo da si vernik ili nisi moras da priznas mudrost "Po njihovim plodovima prepoznacete ih". Kakvi su plodovi frojdizma i psihoanalize?...da li ti je poznat i jedan slucaj izlecenog pacijenta tom metodom?...ako jeste obavezno javi drustvu psihoanaliticara verujem da bi voleli da cuju za to...

ne verujem da si ikada  isla kod psihijatra jer da jesi nikada ne bi hvalila Frojdov "uticaj na nauku". Imas odlican tekst ovde na forumu

https://www.pouke.org/forum/topic/23724-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%83-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D1%86/?hl=%2B%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%2B%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B5+%2B%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B5

Preterao si. Kada ucis u skoli o Frojdu, ucis radi opsetg obrazovanja a ne da bi nekog lecio(osim ako ne studiras psihologiju ili medicinu). Drugo posle Frojda imas veliki broj onih koji su psihoanaizu dopunili, obogatili, dali  ostru kritiku na Frojda(Hornajina psihologija), medju kojima su Jung, Olport, Maslov, Rodzers, Adler. Svi oni su puno doprineli razvoju psihoanalize koja jeste mnogim ljudima pomogla, ali i koja je obogatila znanje o covekovim skrivenim nesvesnim motivima.

Ne vredi da ti objasnjavam psihologiju zato sto si ubedjen da je to nesto stetno za coveka. Religioznost covek treba da usvaja u kuci, a znanje u skoli. Covek je sposoban da sam stvori kritiku na ucenja, da otkrije nove istine. Ovi protestanti sto u svojim skolama zatupljuju ljude sa ''mlada zemlja'' kreacionizmom i neispravnim pristupom religioznosti samo  onesposobljuju ljude da misle svojom glavom, tj taj sistem skolovanja ne moze da pruzi coveku sirinu saznanja koja bi ga oslobodila da otkrije nesto novo korisno za covecanstvo. Samo stvara hordu fanatika, koji brukaju religiju. A i postoje kod nas pravoslavne srednje bogoslovse skole koje mladim bogoslovima pruzaju i teolosko i standardno znanje. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...