Jump to content

Препоручена порука

A sestro smem li te pitati posto trenutno sada vezbam sa temperama(a sve ove spomenute boje nisu dostupe kao tempere,makar ja mislim)sta ciniti po tom slucaju?Koje boje tada mjesati za tamnu bodlogu?Ja mjesam oker sa crnom.Dali treba dodati i smedje?Znam da previse pitam ali Boze moj bolje pitati nego grjesiti  :)

Подели на овим сајтовима

Sestro Tanja stabih ja bez tebe  :D  hvala puno ovo ce mi stvarno biti potrebno  8086.gif

Ништа без мене, стварно, ништа и без тебе, са ким би ћаскала, коме држала предавања :D и научила се ономе што ни сама не знам и не разумем. Проблем је што ја још увек не могу да сложим живот у једној сфери, хвале ми неки делови  (иконопис), потребно је време и искуство. Обавезно се потруди примати савете од изузетних иконописаца а на моје писање  гледај са дозом упитности и тражи и друге одговоре.

Сад сам стигла кући, мало сам уморна, нисам више спремна да одговорим на остало,тако да, сутра...

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Koje boje tada mjesati za tamnu podlogu?

Ако мислиш на тамну основу за лик, онда је темпером можеш добити са зеленом, окером, сијеном и мало црне или умбром и мало црне.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

@Vatoped, твоје питање не разумијем. Разумијем да тренутно вежбаш са темперама. Више од тога не разумијем. Ако је @dmsrbija одговорио на питање и њиме си задовољан, немам шта да додам нити да одузмем.

Да, пише се  "сијена" а не "сиена", како сам само неписмена (;

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Хоће ли нам се јавити и сестра Биља са још неким вежбама , мада знам да је вероватно у хаосу због недавних поплава !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

:) Лапис лазули, молим помоћ у вези одежде, како се шта зове. Знам да се каже хаљине, огртач, хитон или химатион, горња одежда иматион, доња хитон!? Шта је шта? Почела сам писати чланак „Кључ боја“ за Христа Пантократора, Богородицу Путеводитељку, Јована Крститеља, Панагиа Глукопхилоуса, Архангела Гаврила, кључ боја за косу, браду, очи, нос и уста, руке и ноге, за кулисе, Светог Николу...Не сналазим се баш најбоље без ових информација о одежди. На пример одежда Христос Пантократор:

pantokrator.png

Хаљине на Пантократора, основне боје:

Ултрамарин

Спаљена умбра

Хром оксид зелена

Мало црвене окер

Мало титан беле

Хаљене испод, основне боје:

Кадмијум црвена плава пурпур

Сирова умбра

Оксид црвена медијум

Мало титан беле

Трака и корице књиге, основне боје:

Црвена окер

Светла окер

Мало спаљене сијене

Листови  књиге, основне боје:

кадмијум светла

Спаљена сијена

Да ли ме разумеш? Не иде да напишем "хаљине испод" или  "трака" она светла окер трака на хаљини?! :)

Ако неко зна неки линк који може бити од помоћи, добродошао/ла је да постави овде.

Изгледа морам прво научити како се шта зове па онда писати чланак, знам нешто прилично али не и све.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

Нашла сам овја линк на руском (можда буде од помоћи)

Тайны канонической иконы. Богословие одежды

http://www.pravmir.ru/tajny-kanonicheskoj-ikony-bogoslovie-odezhdy/

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

Pomaže Bog svima! 

Ja sam master likovni umetnik i ikonopisac iz Niša. Interesantni su vam predlozi. Razmišljam se da napravim video pa da uradimo nešto po pitanju ikonopisanja online. 

Odakle ste vi svi? 

Ja držim casove ikonopisanja u centru Niša. 

Moj sajt je www.ikonopisacjelenakrstic.rs 

Takođe nađite me na fejsbuku i moju stranicu Pravoslavne ikone Jelena Krstić. 

Svako dobro! 

Подели на овим сајтовима

@Jelena Krstić ikonopisac 

Dobro dosla na forum, i osecaj se kao kod kuce... :mahmah:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Pomaze  Bog svima!

Amaterska sam slikarka i imam zelju da se bavim ikonopisanjem. Uradila sam jednu ikonu u akrilu na platnu i svetenik mi je dao blagoslov. 

Volela bih da mi neko iskusniji da savete, sta ikona mora da sadrzi. Zanima me vizantijsko ikonopisanje a upisala bih i casove ako se pronadjem ovde :)

Hvala svima unapred i svako dobro!

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Jelena(SvetiMina) рече

Pomaze  Bog svima!

Amaterska sam slikarka i imam zelju da se bavim ikonopisanjem. Uradila sam jednu ikonu u akrilu na platnu i svetenik mi je dao blagoslov. 

Volela bih da mi neko iskusniji da savete, sta ikona mora da sadrzi. Zanima me vizantijsko ikonopisanje a upisala bih i casove ako se pronadjem ovde :)

Hvala svima unapred i svako dobro!

Dobrodosla na forum! :mahmah:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...