Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Причали су рецимо неки наши из Русије, да неки попови неће да причешћују људе који се не зову руским именом, и како ја да га сматрам оцем или братом. Ма да, ја сам рецимо чуо лик крстио дете у Русији и баћушка пита за име а кум вели Урош ( или тако неко српско име) . Баћушка се надурио, како Урош, шта је то , какво је то име... Nema šta, to jeste jezivo! Ima i kod nas isto. Priča mi jedna tetkica da u jednoj našoj crkvi (necu da je imenujem jer tamo vodim učenike) sveštenik odbio da joj krsti dvanaestogodišnjeg sina imenom Valentin. Medjutim, razumem takav stav, verovatno i vi, jer se radi o strahu gubljenja svog dotičnog nacionalnog identiteta. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Свештеномученик Валентин Италијански град Интерамна, у области Омврији имађаше епископа светог Валентина, који доби од Бога дар исцељивања. Молитвом и призивањем пресветог имена Христовог исцељујући сваку болест и недуг по људима, он обраћаше неверне од идолопоклоничког безбоштва к Богу. Јер у то доба идолопоклоничко многобоштво још цароваше у свету и незнабожни цареви, који владаху Истоком и Западом, гоњаху хришћане. У те дане три учена човека: Прокул, Евив и Аполоније, родом из Атине, по вери многобошци, дођоше у Рим ради учења, да добро изуче римски језик и философију. Они нађоше једног ученог наставника, одличног зналца и латинског и грчког језика, по имену Кратона, ступише код њега да уче, и живљаху у његовом дому. http://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=ZGD Благовесник and Јаков. је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ивановић Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Nema šta, to jeste jezivo! Ima i kod nas isto. Priča mi jedna tetkica da u jednoj našoj crkvi (necu da je imenujem jer tamo vodim učenike) sveštenik odbio da joj krsti dvanaestogodišnjeg sina imenom Valentin. Medjutim, razumem takav stav, verovatno i vi, jer se radi o strahu gubljenja svog dotičnog nacionalnog identiteta. То јесте био проблем да су у Руској православној цркви рецимо на проскомидији помињали само имена људи који су у календару РПЦ-е. Међутим, Свети Синод је укинуо то правило и то више не важи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Nema šta, to jeste jezivo! Ima i kod nas isto. Priča mi jedna tetkica da u jednoj našoj crkvi (necu da je imenujem jer tamo vodim učenike) sveštenik odbio da joj krsti dvanaestogodišnjeg sina imenom Valentin. Medjutim, razumem takav stav, verovatno i vi, jer se radi o strahu gubljenja svog dotičnog nacionalnog identiteta. Мени је искрено криво на баћушку руса иако немам појма ни ко је ни у ком граду или делу света живи, што није испоштовао српску традицију да пусти кума да да име детету онако како треба. Он се буквално овим утрпао у српску традицију, и показао се као мизерна и затуцана личност. Шта те брига попе ако им је обичај да трче 16 кругова око цркве по крштењу, пусти људе побогу. Што се тиче страха од губљења идентитета ја га немам нити сматрам да то може од имена да потекне. То је ствар која се понесе из породице као што сам небројено пута рекао, свака част онима који су дошли до неке националне свести у каснијим годинама али моје искуство са анационалним Србљима ми даје заправо да је то реткост. Шта би ја требао по имену својему да будем, или пак презимену које нема завршетак на ић ? Жељко Бебек можда? Какво је то српско име Жељко ? Никакво. Ал нема везе, идентитет је нешто друго. Ми у бачкој имамо доста људи који су других нација а крштени у православље има ту словака, чеха, маџара, хрвата, ираца, енглеза, итд ( добро ових последњих јако мало, ал има их). Нико њима није наметао неки други идентитет од стране црквених људи. Значи знам рецимо млађи брачни пар маџара имају сад троје деце, сви су православни. Људи једва говоре српским језиком. Кум им је један Србин босанац нако кркан човек али врло способан. Мислим да се случајно задесио као кум. Али човек поштује кумство као светињу, помаже овом млађем брачном пару као рођеној деци. Први пут кад смо требали поп и ја да им дођемо за васкршње водице у кућу ми тамо кад и кум нако бркат па крупан седи и чека са њима попа. Мени то било мало чудно, реко од куд овај кркан код ових финих маџар, после сазнајем да им је он кум. Значи иако је човек кркан, иако је оно сиров и суров с планине сишо, иако је из краја ђе су били четници у оба ова рата. Нема људи моји помена од неког наметања Србовања овим маџарима. Ич. Такав је наш прост и обичан народ. А ови ретард патрЈоти кад има кажем за ту појаву, не кажу ми што им није наметнула Црква српски језик и српске обичаје, него - Шта ће они у "нашој" Цркви ? Искрено говорећи о етнофилетизму у нашој Цркви је смешно говорити, има га код појединаца, нисмо оперисани, али је он толико мали и безначајан да практично не утиче уопште ни на шта. Не знам како је у Шумадији кад Маџар пређе у православље или како је у Београду али овде код нас је тако. Што се тиче глупих попова, на жалост њих је увек бивало и биће их и даље... verum est in beer, Лазар Нешић, Снежана and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Pa, vidi se da ne čitate Deretića, kakav etnofiletizam kada su svi Srbi!! Pa, to je bar opšte mjesto... Лазар Нешић, Снежана, Баба and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Мај 16, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Писао је раније теолог Милојков добре текстове о етнофилетизму и правилно је осуђивао исти. И сваки иоле верујући човек који прихвата веру да му је дата од једног жидова, какав је био Господ, и коју су му проширили све неки странци, не може ни да буде реално етнофилетиста. Може да буде светосавац, ако му је баш до бусања са српством стало, али у принципу он је жидов. Сваки иоле верујући човек је суштински жидов. Зар не брате Јакове ישו קם לתחייה! Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Жељко Човече Божији,.ниси ти позван да сваком реплицираш плус што стално цитираш и затрпаваш странице... Дај бре,бар стави само име ,па реплицирај,а не цитираш дуге текстове и тако унедоглед... и свако тема, а да се спомене с од срба,50% је твоја.. Баба је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Жељко Човече Божији,.ниси ти позван да сваком реплицираш плус што стално цитираш и затрпаваш странице... Дај бре,бар стави само име ,па реплицирај,а не цитираш дуге текстове и тако унедоглед... и свако тема, а да се спомене с од срба,50% је твоја.. Ниси чуо да преузимам овај форум ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 Има тога и код католика и код муслимана. Колико су само Пољаци истицали када је њихов човек био папа. Ево да не идемо далеко, погледај Хрватску, они на пример највише држе по Србији, све службе су на Хрватском и не пада им на памет да пређу било где у Србији на српски. У Београду имају католичке цркве где посебно иду Словенци, а посебно Хрвати, има и ту мешања, али веома мало. Код муслимана исто, неки мисле да су посебни због поднебља на коме се налазе и то истичу. Једино је код њих језик један што се тиче курана и то не може нико да спори. Hrvata u beogradskoj nadbiskupiji nema osim u Kragujevcu. Isusovac u beogradu je Bosanac ili ti Hrvat al iz Bosne i sve ostalo su Slovenci, Slovaci, Poljak, Makedonac i Srbi. Službe su na jeziku na kom je misal ali recimo Midraš službi na srbskom jeziku, Goran isto, Milutin isto, oni su beograđani i tako govore, fratar služi na bosanskom, ima hercegovački dijalekt, Varga služi na crkvenoslovenskom, Slovak na čistom Srpskom, Slovenci služe na mešavini nekih pet jezika, osim vl. Devetaka, Poljak lepo naučio Srpski. Da zaboravio sam Tonija on služi na Hrvatskom on je u Šapcu. Postoje mise na slovenačkom, mađarskom, engleskom, španskom i francuskom jeziku u Beogradu, zbog diplomatskog kora. Ali nema govora da Slovenci idu posebno u neku crkvu a Hrvati posebno. Ideš u crkvu koja je na tvojoj župi i to je pravilo, niko ti ne brani da ideš na misu u koju god hoćeš crkvu ali Sakramente dobijaš u župnoj, blagoslov u župnoj, sve se dešavanja odvijaju u tvojoj župi. Sad na naučnom skupu u Sremskoj Mitrovici nadbiskup Hočevar jendostavno kad je video da nas ima raznih, moleban okrenuo na latinskom jeziku i fino svi molimo na latinskom. Eeee sad ima problema, ali ne sa etnofiletizmom... U Beču je diskutabilno što su crkvu koju su Poljaci renovirali i svake nedelje imali oko 900 Poljaka na misi poklonili a 100 m dalje imali praznu i umesto nju eto poklonili ovu živu. Mada mene to ništa nije začudilo od bečkog kardinala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Мај 16, 2013 Пријави Подели Написано Мај 16, 2013 U Beču je diskutabilno što su crkvu koju su Poljaci renovirali i svake nedelje imali oko 900 Poljaka na misi poklonili a 100 m dalje imali praznu i umesto nju eto poklonili ovu živu. Mada mene to ništa nije začudilo od bečkog kardinala. Da, da, na taj dogadjaj sam mislio. A ovo u vezi beogradske nad-biskupije si u pravu. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука