Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Vrednost novca je (po mom misljenju) najbolje odredjivati u zlatu. Kao sto je bio onaj zlatno/srebrni standard. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Objasnio sam ti u predhodnim postu. Ti si trgovac kolima recimo. Kupis Golfa i platis ga 40 000 evra, A dogodine ga prodas za 20 000... Gde je onih 20 000 koje si vec ulozio ... Bolje bi ti bilo da si sacekao godinu dana pa ove kupio 2 Golfa? Zar ne? U stvari ako sacekas jos jenu moci ces da kupis 4 ...odnosno za 2 godine 8 ... I tako ti nikada neces biti zainteresovan da kupis kola da bi ih prodavao jer si u uslovima deflacije u gubitku sa svakim ulaganjem u bilo sta ...Znaci prestaje privredna aktivnost, gase se radna mesta, ne proizvodi se ... Веома наивна логика... Заинтересован си да купиш кола сада, зато што су ти сада потребна. Зашто не чекаш 4 године да за $100 купиш рачунар који сада кошта $2000? Зато што ти је сада потребан. Разлика у цени "сада" и "онда" је мања него корист коју од њега имаш "од сада до онда". Тј. ако га не купиш сада, губиш пуно више од $1900 колико би иначе "уштедео". Потребе нису тако "једнодимензионалне" како их ти представљаш. Постоји у економији појам "временска преференција" који објашњава ту ствар. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Objasnio sam ti u predhodnim postu. Ti si trgovac kolima recimo. Kupis Golfa i platis ga 40 000 evra, A dogodine ga prodas za 20 000... Gde je onih 20 000 koje si vec ulozio ... Bolje bi ti bilo da si sacekao godinu dana pa ove kupio 2 Golfa? Zar ne? U stvari ako sacekas jos jenu moci ces da kupis 4 ...odnosno za 2 godine 8 ... I tako ti nikada neces biti zainteresovan da kupis kola da bi ih prodavao jer si u uslovima deflacije u gubitku sa svakim ulaganjem u bilo sta ...Znaci prestaje privredna aktivnost, gase se radna mesta, ne proizvodi se ... da shvatam Ali zar nam nije svima u interesu da nam vrednost novca raste? Isto je i ako štampaš pare, jer u prvom slučaju jabuku kupuješ za 0.5 dinara (10 din na 20 jabuka), a u drugom za 1 dinar (20 din na 20 jabuka), ali pošto je i više jabuka i para u opticaju, svodi se na isto, a to je da je kupovna moć porasla (i to pod uslovom da su onih ekstra 10 din pravilno raspoređeni) i njegove jabuke ili kola ne vrede više isto. Vrednost jabuka i kola je zbog produktivnosti pala. I poenta je valjda da vrednost robe opadne. E sad, šta da radimo sa trgovcem? Pa valjda mora da planira šta će da kupi i do kad da proda, jer stvari gube vrednost Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Битно је разумети да у економији новац уопште није битан. То је само средство размене које користимо да би разменили свој рад и производе. Битна ствар су управо рад и производи. Колико нам је времена и ресурса потребно да произведемо храну, кућу, аутомобил или компјутер? То је главно питање. Што ефикасније производимо те ствари свима нам је боље, богатији смо. То је циљ. И ту се види да је монетарна теорија, тј. идеја како држава може контролишући количину новца да "управља економијом" сумњива - количина новца нема никакве везе са тим колико ефикасно употребљавамо ресурсе. Млађони је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Веома наивна логика... Заинтересован си да купиш кола сада, зато што су ти сада потребна. Зашто не чекаш 4 године да за $100 купиш рачунар који сада кошта $2000? Зато што ти је сада потребан. Разлика у цени "сада" и "онда" је мања него корист коју од њега имаш "од сада до онда". Тј. ако га не купиш сада, губиш пуно више од $1900 колико би иначе "уштедео". Потребе нису тако "једнодимензионалне" како их ти представљаш. Постоји у економији појам "временска преференција" који објашњава ту ствар. Sada ili onda je nebitno. ja se bavim poslom, proizvodim nesto i kupujem repromaterijal ...Danas ga kupim a sutra je jeftiniji, onaj ko ga je kupio sutra je konkurentniji od mene jer ako ja prodam po ceni po kojoj on prodaje gubim ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 da shvatam Ali zar nam nije svima u interesu da nam vrednost novca raste? Nije. To je fundamentalana zabluda prosecnog coveka da je interes da vrednost novca raste. Interes je da vrednost novca opada. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Nije. To je fundamentalana zabluda prosecnog coveka da je interes da vrednost novca raste. Interes je da vrednost novca opada. To sto si ti izjavio je toliko glupo, da ne mogu da ti opisem. Da je interes da vrednost novca opada inflacija bi bila dobra svar. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 To sto si ti izjavio je toliko glupo, da ne mogu da ti opisem. Da je interes da vrednost novca opada inflacija bi bila dobra svar. Pa ja znam da ti ne razumes ekonomiju i komentar me ne cudi. I inflacija jeste dobra i sve zemlje je imaju. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 I inflacija jeste dobra i sve zemlje je imaju. Zato sto je dobra, svi su ludi pa stalno rade na tome da je smanje ili da makar odrzavaju neku stabilnu stopu. Pa ja znam da ti ne razumes ekonomiju i komentar me ne cudi. Boze koliko si ti glupost sposoban da izjavis jos si toliko bezobrazan da si spreman drugima da kazes da - ne razumeju. Cak i kada je toliko ocigledno i jasno da je glupost.... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Zato sto je dobra, svi su ludi pa stalno rade na tome da je smanje ili da makar odrzavaju neku stabilnu stopu. Boze koliko si ti glupost sposoban da izjavis jos si toliko bezobrazan da si spreman drugima da kazes da - ne razumeju. Cak i kada je toliko ocigledno i jasno da je glupost.... Ne mogu ja tebe da opismenim sve i da hocu a kulturu ako nisi od oca i majke naucio sta da se radi, njihov problem .. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Ne mogu ja tebe da opismenim sve i da hocu a kulturu ako nisi od oca i majke naucio sta da se radi, njihov problem .. Samo ti nemoj da me opismenjujes, kad te molim. Evo ti ti se malo opismeni( za promenu): https://www.pouke.org/forum/topic/33201-sedam-ekonomskih-zabluda/ p.s. Ti si toliko egoistichan da si magistru ekonomije (fjorentini) rekao da ne kopca ekonomiju... ono prozivke od strane tebe ne treba shvatati za ozbiljno.... jer ti si covek koji zivi u nekom svom diznilendu gde je on najapmetniji oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Ti si toliko egoistichan da si magistru ekonomije (fjorentini) rekao da ne kopca ekonomiju... Kada cujes nekoga da kaze da bi trebalo uvesti zlatni standard odmh znas da sa ekonomijom ima veze kao sa Rimskim carstvom ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Kada cujes nekoga da kaze da bi trebalo uvesti zlatni standard odmh znas da sa ekonomijom ima veze kao sa Rimskim carstvom ... Glupo je reci da neko ko smatra da je zlatni standard ok, nema veze sa ekonomijom, jer postoje ljudi koji su strucniji od tebe u tom polju koji dele to misljenje. Al nije ni prva ni poslednja tvoja glupost. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Ti si toliko egoistichan da si magistru ekonomije (fjorentini) rekao da ne kopca ekonomiju... Па када је са војним пилотом Ракићем онако разговарао о рату (он, који је од свих ратова побегао), шта даље очекивати? Ниђе стида, ниђе образа. Само не знам зашто се ти још увек с њим ваљаш у блату? Једини му је циљ да те уваља у каљугу. Аурор је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Једини му је циљ да те уваља у каљугу. Tacno tako. Za drugo nije sposoban. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука