Jump to content

У шта смо претворили хришћанство?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па и за мене је симбол хришћанске жртве и одбране вере. Али једно су симболи, а друго је конкретна историјска ситуација. Нико не каже "погни главу и трпи", али време за ратовање је прошло. Ми смо рат изгубили, Албанци су добили и направили нову државу. И шта је сад ту хришћански? Да ми опет дигнемо тенкове и авионе и кренемо да убијамо?

Ја мислим да је хришћански да ми смирено прихватимо то што нам је Господ дао, да размислимо зашто нам је то дао, па да урадимо - хришћански - најбоље што можемо. А то је сада - по мом скромном мишљењу - да се са тим људима помиримо, покајемо, опростимо и кренемо даље. Зар није Христос својим убицама опростио? А са друге стране, што изгледа никоме и не пада на памет - главни задатак нас хришћана је да проповедамо Јеванђеље. Зато се и треба што пре помирити, па том народу проповедати и примером показати шта је хришћанство. Јер мислим да како смо до сада примером показали они о њему нису стекли баш неко лепо мишљење...

Sta mislis el Knez Lazar bio Hriscanin?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 406
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Naravno...ali GMO pravoslavci..nekako tesko mogu da shvate da pravoslavlje nije hipi komuna....i da je Arije popio samar od Sv Nikole kad je unizio Hrista....pravoslavlje je emocija....ljubav prema pravdi,slobodi,casti,prema dobrim ljudima,prema istini,prema otadzbini i naravno iznad svega prema Bogu...

Наш проблем су ММО православци. Ментално Модификовани.

Sta mislis el Knez Lazar bio Hriscanin?

Наравно да је био хришћанин.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Наш проблем су ММО православци. Ментално Модификовани.

Наравно да је био хришћанин.

Pa on je ubijao Turke po vasem GMO pravoslavlju on nije bio hriscanin.....cak sta vise brinem se da li i Cara Konstantina smatrate za hriscanina...

Подели на овим сајтовима

А ваше ММО православље не капира да Лазар није ишао да напада српске феудалне владаре - Мрњавчевиће, Балшиће, Драгаше - који су се тада практично "одцепили" од Србије, него је бранио хришћанство од стране инвазије.

Не можеш ти мени да подмећеш хипи-пацифизам кад и сам знаш да то не заступам. Одбрамбени рат је сасвим регуларна ствар. Ово где смо ми сада је нешто друго.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Naravno...ali GMO pravoslavci..nekako tesko mogu da shvate da pravoslavlje nije hipi komuna....i da je Arije popio samar od Sv Nikole kad je unizio Hrista....pravoslavlje je emocija....ljubav prema pravdi,slobodi,casti,prema dobrim ljudima,prema istini,prema otadzbini i naravno iznad svega prema Bogu...

To se nikada nije desilo. Ne samo da mu sv. Nikola nije lupi samar, nego nije ni bio prisutan an Prvom nikejskom saboru... ima o tome kod Kartasova u istoriji vaseljenskih sabora...

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

А ваше ММО православље не капира да Лазар није ишао да напада српске феудалне владаре - Мрњавчевиће, Балшиће, Драгаше - који су се тада практично "одцепили" од Србије, него је бранио хришћанство од стране инвазије.

Не можеш ти мени да подмећеш хипи-пацифизам кад и сам знаш да то не заступам. Одбрамбени рат је сасвим регуларна ствар. Ово где смо ми сада је нешто друго.

Normalno,Lazar se nije vodio silom koja mu preti vec svetinjom koju brania za ono sto ti je sveto spremana si i da pogines....a da zastupas te neke hipi fazone se vidi...americki liberalizam ostavlja na tebe traga...mozda nisi svestan....

Подели на овим сајтовима

Ma jok samo je bio udaljen sa istog zato sto mu je opalio....

Ne. Taj dogadjaj ne pominje nijedan od savremenika. Nema ga nigde, a takav skandal sigurno ne bi ostao tajna. U spiskovima episkopa koji su ucestvovali nema imena Nikole Mirlikijskog.

Najzad, cak i da se dogodio, ne vidim bilo sta pohvalno u tome. To bi pre bilo odraz gluposti.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Ne. Taj dogadjaj ne pominje nijedan od savremenika. Nema ga nigde, a takav skandal sigurno ne bi ostao tajna. U spiskovima episkopa koji su ucestvovali nema imena Nikole Mirlikijskog.

Najzad, cak i da se dogodio, ne vidim bilo sta pohvalno u tome. To bi pre bilo odraz gluposti.

Pa zasto onda mogu da se nadju informacije da se dogodio?

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Први васељенски сабор је био одржан у Никеји 325. године у време Св. цара Константина Великог. Овај Сабор је био сазван да отклони забуну коју је својим кривим учењем створио Арије, свештеник из Александрије.

Он је, наиме, распростирао учење, као да је Христос у времену створен од Бога, и да није превечни Син Божји, раван по битности Богу Оцу. На овом Сабору учествовало је 318 светих отаца. Сабор је осудио учење Аријево и Арија предао анатеми, пошто није хтео да се покаје. Још је Сабор коначно утврдио Симбол вере, који је доцније допуњен на Другом васељенском сабору.

На Првом васељенском сабору били су многи знаменити светитељи, међу којима су се нарочито истицали: Св. Николај МирликијскиСв. СпиридонСв. АтанасијеСв. АхилијеСв. ПафнутијеСв. Јаков НисивијскиМакарије ЈерусалимскиАлександар АлександријскиЈевстатије АнтиохијскиЈевсевије КесаријскиМитрофан ЦариградскиЈован ПерсијскиАристак Јерменски, и други многи са Истока. Са Запада пак присуствовали су: Осије Кордовски,Теофил ГотскиЦецилијан Картагенски, и други.

Главни посао овог Сабора, дакле, био је утврђење Символа вере. Осим тога, Сабор је утврдио и време празновања Васкрса и прописао је 20 разних канона.

Спомен и похвала светим оцима Првог васељенског сабора врши се у недељу пред Духове, или у VII недељу по Васкрсу.

Живот

Родио се у малоазијској области Ликији у граду Патари око 270. године. Његови родитељи, отац Теофан и мајка Нона имали су само њега. При крштењу је добио име Николај, што у преводу значи победитељ народа. Духовном животу поучавао га је стриц Николај, епископ патарски. Они су се заједно замонашили у манастиру Нови Сион. Након смрти својих родитеља, продао је цело имање и новац је разделио сиротињи. Неко време је био свештеник у свом родном граду. Одликовао се милосрђем и многи су сматрали, да ће наследити свог стрица као епископ. Пошто је био скроман, повукао се у самоћу и безмолвије да тако сачека смрт. Хришћани верују да му се потом јавио глас Господњи и рекао му: „Николаје, пођи у народ на подвиг ако желиш бити од мене увенчан“. Тада је напустио пустињачки живот и отишао у народ. Изабран је за архиепископа града Мира у Ликији (тада Римско царство, данас област данашње Турске).

Током владавине царева Диоклецијана и Максимијана у време гоњења и мучења хришћана био је затворен у тамницу, али ни ту није престајао да проповеда и шири хришћанство. Присуствовао је Првом васељенском сабору у Никеји, али због тога што је ударио александријског свештеника Арија, оптуженог за јерес, удаљен је са сабора и забрањено му је даље присуство.[2] У хришћанској традицији се спомиње да су му одобрили поновно присуство на сабору тек када се им у сну преко изабраних архијереја јавио глас Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, да је учињена велика неправда према Светом Николају, који је бранио праву веру.

Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Призивали су га у помоћ при болестима, некој несрећи или немоћи. Хришћани верују да се он свима одазивао и да је свима помагао, а да је из његовог лица сијала светлост. У старости се разболео и преминуо 6. децембра 343. године. Свети Никола се и слави тога дана, што је у ствари 19. децембар по новом календару.

Подели на овим сајтовима

Romanticno je to da se pomirimo i propovedamo hriscanstvo,ali to je utopija.

Nema ovde ko kome da propoveda.

Sve je to koristoljublje,I mi trpimo sve i svasta na vlasti zbog sitnog koristoljublja *svakom nezaposlenom Srbinu je po neka stranka obecala posao i slicno)

trpimo,ali ne kao hriscani nego kao licemeri i koristoljubivi.

I od Kosova se odricemo i u materijalnom i u duhovnom smislu zbog necijeg koristoljublja a ne zbog hriscanstva i smirenja.

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

Znaci ti se pravoslavac koji ne postuje Sveto Predanje crkve..lepo bogami?I glupost ti je vatrena vera Svetoga Nikole?E sta vam napravi GMO...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Zato sto je to izmisljena prica koja je usla kasnije u njegovo zitije. Isto kao sto za mnoge druge svetitelje imamo milion izmisljenih detalja.

Hm, nisam znao da se Crkva sluzi lazima.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...