marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 14:34, Neverovatni Vlada рече Шта мислите да ли су до сада, Његошеви остаци били изношени, то јест прегледавано да ли су целовити? Е хе хе... не зове се залуд Томина недеља, тако како се зове. Да ли би ви који не волите Његоша, и не желите да уђе у фамилију српских светитеља, били разуверени, уколико би вам били показани његови нераспаднути остаци? Да ли има светитеља да га је Бог прославио, а да му тело, или део тела није сачуван нетрулежан? Наравно ово се односи на оне светитеље којима се зна где су им остаци, не и на милионе оних који су познати само у небеским књигама а на земљи им се не зна ни имена, ни вечног боравишта земног. To nije uslov kanonizaicije. A Njegosevo telo nije ostalo neraspadnuto, vec su samo kosti sacuvane. Nema mostiju. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 @ marko_13 Znaci odgovorno tvrdis da su mitropolit Amfilohije i ostali sa ovom idejom u teskoj prelesti? Митрополит Амфилохије: Његош је Светитељ 10. мај 2013. БЕОГРАД, 10. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је београдњској “Политици” да његова иницијатива да Српска православна црква прогласи Петра II Петровића Његоша за свеца не представља “посрбљавање Његоша”. “Он је био митрополит и господар црногорски, али и свесрпски и свесловенски”, рекао је Митрополит Амфилохије, чији ће предлог за канонизацију Његоша бити предат Синоду СПЦ, а потом ће стићи на Свети архијерејски Сабор. Владика Амфилохије рекао је “да стављање Његоша у постеље савременог монтенигеринства, значи понижење, сужавање и сакаћење Његошевог свечовјечанског лика”. Он је навео да је Московски патријарх Кирил прије неколико дана Патријарху српском Иринеју, преко руског свештеника у Београду, послао икону Светог Петра Другог Петровића Његоша, што је показатељ да Руска православна црква Његоша већ сматра светитељем. “Његов гроб је показатељ његовог великомучеништва. Тај који каже да Његош не може бити светац, мјери Његоша са самим собом”, рекао је Митрополит Амфилохије. Митрополит Амфилохије наводи да ће на мајском Сабору СЦП да образложи да су ранији митрополити и народ у Његошу видјели свеца и да је његова десна рука, приликом преноса земних остатака са Цетиња на Ловћен, била нераспаднута, те да је Његош не само гениј, пјесник и државник, него и “свједок Христовог распећа и васкрсења”.Р.В. Баба је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Да, пре свега јер у народу нема култа владике Рада, што је основни предуслов. Он јесте поштован као историјска личност, песник итд, али није као СВЕТИТЕЉ. Нико му се не моли, а коме није јасно шта значи култ у народу нека упореди нпр. однос према патријарху Павлу и Петру Другом. Друго, ово о руци нигде нисам нашао, а и да је истина питање је где је та рука и ако је била нераспаднута зашто није стављена у кивот или сл. као што се ради са моштима? Треће, тежак носенс је да је Петар Други великомученик јер су му тело неколико пута премештали!? То нити је хришћански став, нити је забележено у предању. Дакле, слободно се усуђујем рећи НОНСЕНС! Четврто, кажем да Његош не може бити светац и не мерим га са собом већ са другим светитељима. Пето, то што Руси имају његову икону не бих коментарисао. Слика говори више од речи - Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 15:20, draganzzz рече @ marko_13 Znaci odgovorno tvrdis da su mitropolit Amfilohije i ostali sa ovom idejom u teskoj prelesti? Митрополит Амфилохије: Његош је Светитељ 10. мај 2013. БЕОГРАД, 10. МАЈА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је београдњској “Политици” да његова иницијатива да Српска православна црква прогласи Петра II Петровића Његоша за свеца не представља “посрбљавање Његоша”. “Он је био митрополит и господар црногорски, али и свесрпски и свесловенски”, рекао је Митрополит Амфилохије, чији ће предлог за канонизацију Његоша бити предат Синоду СПЦ, а потом ће стићи на Свети архијерејски Сабор. Владика Амфилохије рекао је “да стављање Његоша у постеље савременог монтенигеринства, значи понижење, сужавање и сакаћење Његошевог свечовјечанског лика”. Он је навео да је Московски патријарх Кирил прије неколико дана Патријарху српском Иринеју, преко руског свештеника у Београду, послао икону Светог Петра Другог Петровића Његоша, што је показатељ да Руска православна црква Његоша већ сматра светитељем. “Његов гроб је показатељ његовог великомучеништва. Тај који каже да Његош не може бити светац, мјери Његоша са самим собом”, рекао је Митрополит Амфилохије. Митрополит Амфилохије наводи да ће на мајском Сабору СЦП да образложи да су ранији митрополити и народ у Његошу видјели свеца и да је његова десна рука, приликом преноса земних остатака са Цетиња на Ловћен, била нераспаднута, те да је Његош не само гениј, пјесник и државник, него и “свједок Христовог распећа и васкрсења”. Р.В. Шта ли значи ово "његов гроб је показатељ његоивог великомучеништва"? На који начин је гроб сведочанство великомучеништва? Колико сам чула, само нераспаднуто тело још није доказ светитељства, потребно је да се догађају и чуда од моштију. @ Proklo Ти си се сам јавио на "обичан форум" са том тврдњом у вези са Његошем и светим Григоријем и светим Симеоном. Нико те није терао. Ред је да на том истом месту и објасниш тврдњу. То је основни ред. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 @marko_13 U najmanju ruku nije korektno da postavljas ove slike sa Staljinom na ovu temu, spocitavajuci rusima da je to njihov zvanicni stav. To bi isto bilo kao kad bi rusi spocitavali srbima neozbiljnost sa onom "ikonom' Cece Raznatovic, ili tako neka slicna glupost! МилошБГ је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 I pritom izjednacavati tako nesto sa izjavom mitropolita Amfilohija da je RUSKI PATRIJARH poslao ikonu,izjednacavati sa ovakvim necim. Zamislite hipoteticki obrnutu situaciju da neki Rus na to da je patrijarh Irinej poslao nesto njima,odgovori na isti nacin kaceci sa neta cecinu ikonu i sl i implicirati da je to rad nekog iz crkve ili jos gore da je to nesto sto patrijarh podrzava i dozvoljava,pa to bi bio skandal. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Njegoš je odavno u narodu svetac V. KADIĆ | 09. maj 2013. 20:51 | Komentara: 0 Na okruglom stolu “Vraćanje Njegoševe kapele na Lovćenu” i kanonizacija Petra Drugog Petrovića. Bećković: Sem Svetog Save i Kosova nema trećeg, osim Njegoša, oko koga se okuplja sav srpski rod. Narod ga je već kanonizovao Matija Bećković na okruglom stolu NEKA Sveti Petar Drugi Petrović “pustinjak cetinjski”, “Prometej lovćenski” otpočne novu misiju u svom narodu. Dosta je bilo onoga što biti ne može, neka sada bude ono što biti mora. Neka se na sva pitanja oko Njegoša zauvek dobije jedan jedini odgovor: Njegoš je svetac! Ove reči akademika Matije Bećković izgovorene u četvrtak u Nikšiću, na okruglom stolu “Vraćanje Njegoševe kapele na Lovćenu - vraćanje smisla Crnoj Gori”, najbolji su odgovor na najavu da će se na dnevnom redu predstojećeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora SPC, koje je zakazano za 21. maj, naći predlog mitropolita Amfilohije da se Njegoš proglasi svetiteljem. - Biće i protivnika, kao šo ih je Njegoš uvek imao, ali čiju će stranu zastupati njegova crkva nije teško pogoditi. To se moralo dogoditi pre ili kasnije, kazao je Bećković. -”Na Lovćenu Njegoš spava, najmudrija srpska glava”. Ne peva se na Njegušima nego svuda gde ima Srba. Teško je naći takav narod u kojem najmudrija glava ne bi bila i najsvetija. Sem Svetog Save i Kosova nema trećeg, osim Njegoša, oko koga se okuplja sav srpski rod... Narod ga je kanonizovao, a ako je narod crkva, kanonizovan je odavno. AMFILOHIJE PISAO ĐUKANOVIĆU Mitropolit crnogorsko-primorski uputio je u četvrtak pismo Vladi Crne Gore i njenom predsedniku Milu Đukanoviću sa zahtevom da se obnovi kapela na Lovćenu i tako skine prokletstvo sa Crne Gore koje je na njoj ostavio Petar Drugi Petrović Njegoš. - Ovo je istorijska prilika da se konačno ispoštuje Njegoševa poslednja volja, obnovi njegova izvorna kapela na Lovćenu i da se u njoj pohrane po sedmi put njegove svete mošti. Uveren sam da će Vlada Crne Gore odgovorno i pozitivno prihvatiti ovaj predlog. Kapela je bila zadužbina Svetog Petra Cetinjskog i podignuta je po njegovom uputstvu na mestu koje je on odredio - naveo je u pismu je mitropolit Amfilohije. Bećković podseća da će se njegovom pribrajanju saboru svetih obradovati svi od Svetog Save, njegova pastva širom zemljinog šara: - A najviše njegova Crna Gora, jer danas možda niko ne vapi za spasenjem koliko ona. Najzad, da Njegoš za života nije ništa ni bio ni stvorio, posmrtno mučeništvo proslavilo bi ga i uvećalo. I da ništa nije pretrpeo sem što su mu sedam puta kosti preturali i sedam puta ga sahranjivali, bilo bi dovoljno... Rušenje kapele na Lovćenu najvarvarskiji je čin u vremenu koje je obilovalo nebrojenim varvarstvima. Njegošev amanet da se sahrani na vrhu Lovćena ima najdublji smisao. On je želeo da zauvek počine ne samo na najvišem vrhu svog zavičaja, nego i na mestu najveće dubine njegovog dela. I episkop Joanikije, u svom izlaganju o Njegošu bio je posve jasan: - On je svetac. I u običnom razgovoru nazivan je svetim vladikom. LAVRENTIJE: RODU BLAGO PODARIO PETAR Petrović II Njegoš odavno je zaslužio da bude proglašen za sveca. Srcu mi je milo i drago, kao, verujem, i svakom čedu našeg roda, što je, evo, i zvanično, pokrenuta inicijativa za kanonizaciju tog našeg čuvenog i pesnika i duhovnika i velikodostojnika naše crkve - kaže, za “Novosti”, episkop šabački Lavrentije. On naglašava da je kanonizacija Njegoševa i te kako važna “ne za njega lično, već za sve nas, za buduće naraštaje, kako bi imali na koga, u svakom pogledu, da se ugledaju i da ga slede. Za svoje dobro, svoga roda i svoje vere.” - Njegovo delo “Luča mikrokozma” najlepše je štivo objavljeno u slavu Bogu na ćirilici. Čitav svoj život posvetio je službi, veri i rodu svome, koji je duboko u srcu i pazio, i nosio, i o njemu brinuo. (V. M.) http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:433112-Njegos-je-odavno-u-narodu-svetac Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 15:28, marko_13 рече Друго, ово о руци нигде нисам нашао, а и да је истина питање је где је та рука и ако је била нераспаднута зашто није стављена у кивот или сл. као што се ради са моштима? Ja moram da kazem, istine radi, da sam o tome uzivo cuo od igumana cetinjskog manastira, o. Luke. Ne znam gde je ruka sad, ali koliko sam razumeo - cuva se, mada ne znam gde, tad mi to nije palo na um da pitam... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ова икона се користи у неким московским храмовима који су под јурисдикцијом руског патријарха, а оно са Цецом је некакв перформанс и не користи се наравно у храмовима. Мало се информишите пре него што почнете да лупате. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Ово што Бећковић прича, вероватно само он у то верује. Чега се ја БОЈИМ јесте да ће Митрополит поново бити злоупотребљен од Бећковића и те екипе, као што је био на Тргу и да ће поново исто проћи. А не би било ПРВИ ПУТ да ПОВЛАЧИ предлог канонизације... Тања1 and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Kao jedan moguc dodatak temi - misao vl. Nikolaja o Njegosu... http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/ReligijaNjegoseva/Nikolaj010102.htm "Као песнички и философски геније, Његош је и цењен и потцењиван и прецењиван, но као религијски геније он није до сада био ни цењен, ни потцењиван, ни прецењиван. Но ово тројство генија је нераздвојно; једно без другога тешко је и појмити и ценити. Ми то нећемо ни чинити. Његошева религија је плод његове философије и његове поезије, тј. његове мисли и његовог осећања." ... Ovde, koliko vidim, je i ceo dokument... http://www.scribd.com/doc/8046158/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%98-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%8A%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%B2%D0%B0 Иринеј је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 "Lupate" jako primeren recnik. Pljujes vladike zbog politike,izvrces reci,pricas o mitropolitu kao da je dete koje svako zloupotrebljava,govoris da je u prelesti,onda iznosis ovakve argumente i pride takav recnik imas. Ali tvoja stvar,oprosti ako sam te necim uvredio,od diskusije sa tobom se povlacim,sve najbolje. vesko3 је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 И још једно питање - како то да до сада нити један Митрополит црногорско-приморски, а били су и врло утицајни патријарси није НИ ПОМИЊАО канонизацију Петра Другог. Посебно приликом поновне обнове капеле након Првог светског рата. Из говора владике Николаја и митрополита Дожића на тој светковини се може видети велико уважавање према Његошевом генију, али нема помена о светости, посебно не међу народом. Тања1 and Баба је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 On 12. 5. 2013. at 16:18, МилошБГ рече "Lupate" jako primeren recnik. Pljujes vladike zbog politike,izvrces reci,pricas o mitropolitu kao da je dete koje svako zloupotrebljava,onda iznosis ovakve argumente i pride takav recnik imas. Ali tvoja stvar,oprosti ako sam te necim uvredio,od diskusije sa tobom se povlacim,sve najbolje. Када немаш аргументе и када си поражен туђим онда је најбоље побећи. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 12, 2013 Пријави Подели Написано Мај 12, 2013 Inace ja ni nemam stav po pitanju kanonizacije Njegosa, nisam striktno ni za ni protiv, nadam se da ce neko ko se bolje razume i vise zna doneti pravu odluku. Ovde sam se umesao zbog tvog pisanja koji po meni ne prilici ovom forumu olako pljujes vladike i crkvene velodostojnike, negde zbog politike negde zbog drugih stvari, no dobro, ko da sam ja pa bitan. Cestitam na pobedi, jos jednom sve najbolje. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука