Jump to content

Руски новомученици

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

Овао стоји у преводу текста, но мислим да он није имао ни на крај памети мисао да убицу казни Бог.

вероватно није.

Иначе, нисам мислио да је грешка у преводу, него сам писац текста није то добро појаснио. Не моле се православни да некога Бог казни, а нарочито не свештеник који мученички страда и неће да открије ко је убица.
Подели на овим сајтовима

"5 мая 1998 года по распоряжению епископа Екатеринбургского и Верхотурского Никона из библиотеки и у студентов епархиального Духовного училища были изъяты и сожжены во дворе училища книги известных православных богословов XX века протопресвитеров Александра Шмемана, Иоанна Мейендорфа, Николая Афанасьева и протоиерея Александра Меня. После этого трём священникам епархии было предложено проклясть «ереси» вышеупомянутых авторов, закрепив это присягой перед Крестом и Евангелием. Позднее появилась информация, что «было сожжено четыре книги, которые по авторству приписывать можно Меню, но на них не было пометок священноначалия о том, что они изданы по благословению, а проповеди, которые они содержали, содержали явно натяжки в совершенно вольной трактовке Священного Предания»."

А ваши извори - линкови су који? Чисто сумњам да су пасуси оваквог типа прави разлог вашег напада на оца Мења? Ја поставих текстове са сајта Московске патријаршије(заједно са директним линковима). Мишљење Патријарха Кирила, епископа Сурожоског, митрополита крутицког Јувеналија, Владимира Лејгоде, као и многих других званичника РПЦ , његова дела са изврсног сајта "Азбука вере". Ако знате руски, претпостављам да сте прочитали текстове са сајта Патријаршије (то је само мали део)...или вам смета полујеврејско поекло оца Мења? Да поновим, сем овог филма (који ме неодољиво подсећа на филмове који су се масовно појављивали на Ју Тјубу у време годишњице смрти Николе Тесле (типа Зона Сумрака), који су ваши извори??? Или оспоравате текстове самог руског Патријарха и осталих? Они мање знају од вас? Знате ли ви, господине Берђајев, а сигурна сам да знате, да је име украјинског расколника Денисенка нетрагом нестало са руског веба и сајта патријаршије, као и сваког оног ко је окаљао образ? Пробајте да нађете. Блатите човека, зачетника православног мисионарства, који је успео о вери да говори на совјетској телевизији, а да не изговори реч Бог, јер су му забранили? Блатите човека чију је годишњицу рођења славила цела Русија? Илазите ту са неким теоријама завере, без имало стида! Патријаршија дели награде са његовим именом! То је само део факата, господине Берђајев, или мислите да смо сви ми овде, баш сви толико неискусни по питању подметања прича из овог или оног разлога. Осим, ако факте, не признајете.

Или треба да вам преводим?...и сахраним ваше идеје фактима, толико да ћете бар поцрвенети?

Подели на овим сајтовима

А ваши извори - линкови су који? Чисто сумњам да су пасуси оваквог типа прави разлог вашег напада на оца Мења? Ја поставих текстове са сајта Московске патријаршије(заједно са директним линковима). Мишљење Патријарха Кирила, епископа Сурожоског, митрополита крутицког Јувеналија, Владимира Лејгоде, као и многих других званичника РПЦ , његова дела са изврсног сајта "Азбука вере". Ако знате руски, претпостављам да сте прочитали текстове са сајта Патријаршије (то је само мали део)...или вам смета полујеврејско поекло оца Мења?

Na ovoj temi nisam rekao ništa sa svoje strane, samo sam stavio informaciju o događaju koji se nesumnjivo desio, a pasus je uzet sa ruske wikipedije, tamo su dati i izvori odakle je prenet (uglavnom iz crkveno liberalnih krugova). Uopšte mi ne smeta bilo čije jevrejsko porijeklo,pa ni o.Menja, niti sam išta o tome govorio. Ne držim iskreno puno do mišljenja niti patrijarha Kirila, niti mitropolita Juvenalija, to su sve prolazne pojave u Ruskoj Crkvi i njihovo mišljenje ne izjednačujem sa mišljenjem svete ruske Crkve.

Да поновим, сем овог филма (који ме неодољиво подсећа на филмове који су се масовно појављивали на Ју Тјубу у време годишњице смрти Николе Тесле (типа Зона Сумрака), који су ваши извори???

Aljonuška, pažljivo pogledajte, ja nisam postavio taj film i prvi put ga sada gledam ovdje na forumu. Hvala ocu Ivanu što je postavio tako poučno štivo...Uzgred film je odličan.

Или оспоравате текстове самог руског Патријарха и осталих? Они мање знају од вас? Знате ли ви, господине Берђајев, а сигурна сам да знате, да је име украјинског расколника Денисенка нетрагом нестало са руског веба и сајта патријаршије, као и сваког оног ко је окаљао образ? Пробајте да нађете. Блатите човека, зачетника православног мисионарства, који је успео о вери да говори на совјетској телевизији, а да не изговори реч Бог, јер су му забранили? Блатите човека чију је годишњицу рођења славила цела Русија? Илазите ту са неким теоријама завере, без имало стида! Патријаршија дели награде са његовим именом! То је само део факата, господине Берђајев, или мислите да смо сви ми овде, баш сви толико неискусни по питању подметања прича из овог или оног разлога. Осим, ако факте, не признајете.

Ja sam postavio samo jedan pasus o događaju koji se desio i ništa više i kako sam onda ja mogao blatiti bilo koga kad ništa nisam rekao. Ali evo reći ću sada, teologija Aleksandra Menja kako je to u filmu naznačio i mitropolit Meljnikov nije pravoslavna u svojoj suštini.

Подели на овим сајтовима

Iz predavanja ruskog filozofa Kantora - njegov nazor na oca Menju

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14575.msg454619.html#msg454619

Pater Alexander Men, moj veliki prijatelj, bio je dobar svećenik i propovjednik, vrlo privržen katolicima i ekumenski raspoložen. On je običavao govoriti da zid između katolika i pravoslavnih nije do neba. Narod ga je volio i slijedio sve dok propaganda (tim bilo mišljeno: sovjetska propaganda - moje pojašnjenje) nije počela govoriti da je Židov koji se prodao katolicima. Dakle, vrlo je teško govoriti o mentalitetu ili mišljenju naroda, smatram da narod nema svoje mišljenje. Obavijesna sredstva stvaraju narodni mentalitet. Kad me pitaju što misli narod, uvijek odgovaram: Narod ne misli ništa, ali ima nekih intelektualaca, ljudi iz naroda, koji manipuliraju narodom – primijetio je Kantor.

Подели на овим сајтовима

Što nedvosmisleno znači da su ga sovjetske vlasti zbog neočekivano velikog uspjeha sa njegovim TV propovijedima u to doba htjele pod svaku cijenu denuncirati i tako ućutkati pred javnošću i onemogućiti u daljem glasanju Jevanđelja. A za to su se poslužili njegovim djelimičnim židovskim porijeklom i njegovom misionarskom otvorenošću, raspoloženosti i pristupnosti k interkonfesionalnom, ekumenskom dijalogu s ostalim nepravoslavnim hrišćanima, katolicima i protestantima. No kako im ga se ni na taj način nije podarilo riješit, posegli su potom i za djelotvornijim metodama - konkretno fizičkom likvidacijom. To im se konačno povelo za rukom + 9.9.1990. Na mjestu gdje je ubijen sad stoji maleni pamatnik često posjećivani hrišćanima.

450px-Alexandermen-cross.jpg

Alexander Men memorial cross in Semkhoz near Sergiev Posad

Alexander Men  http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Men

Born February 20, 1935 Moscow

Died (assassinated) September 9, 1990 (aged 55) Semkhoz near Moscow

Education Leningrad Theological Seminary

Spouse Natasha Grigorienko

Parents Vladimir Mienia & Yelena Cuperfejn

Church Russian Orthodox

Ordained 1 September 1960

Writings one of the founders of the Russian Bible Society

Offices held Pastor in Novaya Derevnya

Подели на овим сајтовима

Браво Родољубе и берђајеве, јер вам је главни извор Википедија, ту падају и ђаци из основне кад употребе као извор. Од познатијих имена овде видим само проф. Осипова, али линк не видим. Осим тога болдирана реченица је потпуно истргнута из контекста. Марко Макаров вс Патријарх Кирил? Уједно, сртишајте своју узбуђеност темом и пишите црном бојом.

Берђајев (цитат)

Na ovoj temi nisam rekao ništa sa svoje strane, samo sam stavio informaciju o događaju koji se nesumnjivo desio, a pasus je uzet sa ruske wikipedije. facenew22222222

Ne držim iskreno puno do mišljenja niti patrijarha Kirila, niti mitropolita Juvenalija, to su sve prolazne pojave u Ruskoj Crkvi i njihovo mišljenje ne izjednačujem sa mišljenjem svete ruske Crkve. 0212_rolleyes

На ово немам коментар...Осим тога, напоменула сам још нека имена, на њих сте заборавили.

Родољуб Лазић (цитат)

На Википедији се може и ово прочитати о њему:

Отац Андреј Курајев - то је отац који је скоро посетио расколничку македонску цркву? (зар не?)

Сам у последње време више него контроверзна личност.

Даље цитирате:

Известный православный богослов А. И. Осипов и протодиакон-миссионер Андрей Кураев не рекомендовали книги отца Александра Меня для знакомства с православием.

За упознавање са православљем, то је превод. Нико не препоручује његова дела за почетнике. Не би ништа разумели.

Даље (на руском) - ваш цитат

Следующие цитаты выражают экуменические идеи отца Александра Меня. (Смета вам екуменизам оца Мења? Па реците онда тако.)

Ово су искази о. Мења из књиге Марка Макарова (???).

Погледајте мало нагоре, моје наводе, изворе, линкове. Па онда погледајте своје.

Подели на овим сајтовима

због оваквих мученика и проповедника Господ нас још трпи и чека наше покајање...баш размишљам ко би од нас могао у таквом тренутку изговорити "нико,нико"...оче Александре моли Бога за нас

Подели на овим сајтовима

због оваквих мученика и проповедника Господ нас још трпи и чека наше покајање...баш размишљам ко би од нас могао у таквом тренутку изговорити "нико,нико"...оче Александре моли Бога за нас

Хвала Господу што неко верује званичној цркви а не подметачинама и измишљотинама берђајева и Родољуба Лазића.

Подели на овим сајтовима

Сегодня мы живем в условиях подлинной религиозной свободы: храмы открыты, книги доступны, за веру не преследуют. Покойный протоиерей Александр служил и трудился в совершенно иных условиях. Но как пастырь, осознающий ответственность за Богом порученное дело, он многое сделал для того, чтобы благая весть о Христе Распятом и Воскресшем была доступна современникам. Благодаря его просветительским и катехизаторским трудам, живому и вдохновенному слову многие люди обрели веру, стали активными членами Святой Церкви.

Надеюсь, что Меневские чтения, равно как и другие, проходящие в эти дни памятные мероприятия, внесут свой вклад в сохранение благодарной памяти об усердном служителе алтаря Господня — приснопамятном протоиерее Александре.

Божие благословение да пребывает со всеми вами.

+КИРИЛЛ, ПАТРИАРХ МОСКОВСКИЙ И ВСЕЯ РУСИ

Подели на овим сајтовима

А  ево шта свима вама смета, који пљујете по овом мученику, као и чињенице о његовим заслугама:

(Цитати узети  из птерходних текстрова, које сам поставила):

Истински мисионар, хришћански проповедник 20. века – сви ови епитети, ма колико патетично звучали, у пуној мери могу да се припишу оцу Александру Мењу.

Крајем 80-их година прошлог века управо отац Александар је стајао на извору отварања међународног Библијског друштва, у које су ушли представници разних хришћанских конфесија.

Да чују проповеди Александра Мења долазили су не само из Москве, већ и из најудаљенијих региона Русије. Оваква делатност свештеника у атеистичкој држави није остала непримећена. Неколико пута он је чудом избегао хапшење.

То што је радио отац Александар може се без претеривања назвати подвигом. То је и организација духовних група, које су постојале у парохији и проучавале свето писмо. Овакве групе су постојале у другим заједницама, али су радиле у подземљу. Отац Александар је то чинио отворено.

Црквено-богословско наслеђе оца Александра наставља да живи кроз:

Фонд "Александар Мења", издаваштво "Живот са Богом", а такође и кроз низ парохија РПЦ, где служе ученици и духовна деца оца Александра. Велики допринос у пропаганду наслеђа познатог богослова улаже митрополит Крутицки и Коломенски Јувеналиј.

Рад и дело оца Александра као и за време његовог живота, често су изложени критици.

По мишљењу Михаила Мења, разлог за такву реакцију је што је његов отац у много чему обележио своје време а савременици не гледају увек са одобрењем на оне који иду у правцу авангарде.

"Отац је био свештеник отворених погледа и у том смислу, није се бојао проповеди помоћу средстава савремане технологије, ни дијалога са представницима других конфесија."

Отац Александар је за живота успео да иступи са јединственом проповеди на телевизији - и то је био прво појављивање православног свештеника на телевизијском екрану, који је наишао на јак одјек у друштву.

"Тада, 1990., то је изазвало оштру осуду, било је много расправа, да ли је уопште дозвољено користити средства масовне комуникације за проповедање Јеванђења или свештеник мора да проповеда искључиво са олтара? Данас видимо да је отац био апсолутно у праву"

Подсетио је да је његов отац Александар  иницирао први хришћанско-муслимански дијалог.

"Јавно се сретао са мулом, водили су добре дискусије, али је свако остао при свом религијском опредељењу. Али, тада је то било неочекивано и људи су различито прихватали."

Думаю, что для нас, любивших и любящих отца Александра, не нужно много говорить о его служении. Мы все 20 лет вспоминаем это. Но что самое главное? Мы все это время не забываем его, не отвернулись от него, но согреваем свои сердца молитвой об упокоении его души. Это и нас между собой соединяет и роднит. Отец Александр, можно сказать, советуясь только со своей совестью, в те минувшие годы весь пыл своей пастырской души посвятил служению Святой Христовой Церкви. Мы знаем, что он, порой, выделялся из среды духовенства своей ревностью в пастырской и просветительской деятельности. И это невозможно забыть.

Сейчас широко уже простираются многие формы традиционного служения нашей Церкви, которые были присущи ей в течение тысячелетия. Но тогда это был подвиг, исполненный мужества. Как человек он нуждается в наших молитвах о прощении его вольных и невольных грехов, через что он соединяется с Престолом Божиим, где нет уже ни болезней, ни печалей, ни воздыхания, но с Господом пребывает в жизни бесконечной.

Не только в сердцах родственников, духовных чад, Церкви, церковных людей остается память об отце Александре. Но и этот благолепный храм в честь преподобного Сергия, которого так любил и чтил он, будет памятником его пастырского служения нашей Церкви».

митрополит Крутицкий и Коломенский Ювеналий

Наставиће се, докле год треба.

Подели на овим сајтовима

Мислим да иза мене стоје јача имена, и по том питању немам више шта да кажем. Да се претеравам са вама у овим бесмисленим ситничарењима да би окаљали једног новомученика, немам намеру.

На сва питања сам дала одговор. То што ви нећете или не можете да разумете, ваше право. Ја ћу, кад год стигнем, са своје стране све што се одвија у званичној РПЦ, везано за оца Мења, објавити. Ја заиста немам шта да дискутујем са човеком који не прихвата речи патријарха руског. Извините, ал тако стоје ствари. Патриајрх Кирил вс Родољуб Лазић.

Остаје ми нада да ћу својим преношењем текстова, званичних, допринети да се престане са блаћењем првог православног мисионара, екуменисте и мученика оца Мења.

Ово је уједно и одговор за берђајева.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Мислим да иза мене стоје јача имена, и по том питању немам више шта да кажем. Да се претеравам са вама у овим бесмисленим ситничарењима да би окаљали једног новомученика, немам намеру.

На сва питања сам дала одговор. То што ви нећете или не можете да разумете, ваше право. Ја ћу, кад год стигнем, са своје стране све што се одвија у званичној РПЦ, везано за оца Мења, објавити. Ја заиста немам шта да дискутујем са човеком који не прихвата речи патријарха руског. Извините, ал тако стоје ствари. Патриајрх Кирил вс Родољуб Лазић.

Остаје ми нада да ћу својим преношењем текстова, званичних, допринети да се престане са блаћењем првог православног мисионара, екуменисте и мученика оца Мења.

Ово је уједно и одговор за берђајева.

Тако је Оља. Нажалост, берђајев и Родољуб у свему што постоји виде завере, непријатеље, подвале, масоне, шиптаре... просто се питам да ли ми ишта имамо заједничко. Као да нисмо исте вере.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...