Jump to content

Одговорност и свест у заједници о проблемима младих

Препоручена порука

KO JE ODGOVORAN ZA PROSTITUISANJE MALOLETNICA

Seks i na 0409_feel
M. PRELEVIĆ, 22.09.2009 21:00:00

444hj.jpg
Dragana Starčević

DEVOJČICA iz okoline Pančeva pobegla je od kuće jer su je, kako je rekla, roditelji maltretirali. Istina je bila da se zaljubila u starijeg muškarca iz Beograda, kojeg je slučajno upoznala, i htela da živi sa njim. On joj je obećavao "kule i gradove", da će njih dvoje imati para i voziti dobra kola, ali da pre toga mora malo da "radi" za njega, odnosno da se odaje prostituciji.
Ovo je samo jedna od sudbina kakve iz dana u dan sreće Dragana Starčević, policijski službenik Odeljenja za javni red i mir u Policijskoj upravi za grad Beograd.
Maloletnica iz Pančeva koja je počela da se odaje prostituciji, srećom, otkrivena, i nedugo zatim, uz saradnju sa Centrom za socijalni rad, vraćena u svoju porodicu. Mnoge devojke koje se bave prostitucijom, ipak, nisu te sreće. U većini slučajeva priča je, kaže nam Dragana Starčević - klasična.
- Devojčice dolaze u Beograd iz manjih mesta u unutrašnjosti Srbije. To su deca iz razorenih domova, imaju nesređene porodične odnose, neke od njih su na niskom intelektualnom nivou, emotivno zapuštene, i tako lako postanu plen za manipulaciju. A njima najčešće manipuliše neko iz njihove blizine: poznanik, rođak, pa čak i roditelji - priča naša sagovornica. - Ali, imali smo i slučaj devojke koja je bila uspešan student i sportista, pa se onda, zbog lošeg društva, odala prostituciji. Ona je, srećom, na vreme shvatila u šta se uvukla i uz pomoć roditelja i policijskih službenika ovog odeljenja, uspela je da se izvuče.
Iako se ne može utvrditi koliko tačno postoji lica koja se odaju prostituciji u Beogradu i Srbiji (prema evidencijama Odeljenja za javni red i mir, ima između 1.000 i 1.100 kao onih koji imaju veze sa prostitucijom), Dragana Starčević govori o jednoj koja je imala nepunih
13 godina kada je zatečena na ulici da se odaje prostituciji!
- Sa njom smo zatekli starijeg čoveka koji je znao da devojčica ne može da bude starija od 15! - seća se ova šarmantna inspektorka. - Protiv njenog makroa podnesena je krivična prijava za delo trgovina ljudima, a ona je tretirana kao žrtva, jer dete tog uzrasta ne može da shvati šta mu se dešava. I gospodin kojeg smo zatekli s njom dobio je krivičnu prijavu, za nedozvoljene polne radnje.
Ali, šta se dešava sa onim što nije na ulici, već ostaje u školskom dvorištu? O tome što ne spada u "javni red i mir", o pričama da u školama postoje devojčice koje su spremne da za male pare, dopune za telefon ili čokoladice, zadovolje svoje školske drugare, policija nema podatke.
Iako u svim školama uglas tvrde da se takve stvari "ne dešavaju", niko ne može da zakune da ih stvarno nigde nema. U svakom kraju može da se čuje priča da neki dečaci svoje drugare časte za rođendan tako što devojčicama plate da ih oralno zadovolje. A problem je što su tu zakonu često - vezane ruke.
- Zakon maloletnicima dozvoljava seks ako nisu mlađi od 14 godina. Dakle, bez obzira na starost partnera, detetu je u tom uzrastu dozvoljeno da bude seksualno aktivno. Tako svaka devojčica može da prodaje svoje telo ili usluge za novac, a niko ne može da joj pomogne - kažu psiholozi. - Zato, uostalom, ne postoji potpuna informacija koliko je ova pojava rasprostranjena. Često se to sazna sasvim slučajno i usputno, a devojčice koje na to pristaju uglavnom su manjih intelektualnih kapaciteta.

KAZNE
PO slovu Zakona o javnom redu i miru, lice koje se zatekne da se odaje prostituciji na ulici ili salonu, hotelu, kažnjava se zatvorom do 30 dana. Duplo duža kazna sleduje onome ko ustupa prostorije maloletnom licu za prostituciju. Oni koji organizuju ili reklamiraju prostituciju, do izmena i dopuna Krivičnog zakona, kažnjavali su se zatvorom do tri godine kada se radi o punoletnom, a čak do deset godina kada "rade" sa maloletnicima. Od skoro su kazne strože.

IZGOVORI
KORISNICI "usluga" imaju najrazličitija opravdanja. Jedan se "loše osećao", drugi se žalio što mu "žena to ne da", treći - sasvim iskreno - nema devojku, četvrti je morao jer mu je supruga trudna. Ako ih policija zatekne sa transvestitom, "refren" je obično - "stvarno nisam znao".

I STUDENTI MAKROI
DEŠAVA se da su makroi obični ljudi. Bilo je čak i bračnih parova koji se time bave - priča Dragana Starčević. - Imali smo slučaj jednog dečka koji je bio student, pa taksistu koji je noću prevozio devojke i uzimao im novac. Bio je tu i vlasnik frizersko-kozmetičkog salona u centru grada, koji se uveče pretvarao u salon za erotsku masažu.

Izvor

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

- Zakon maloletnicima dozvoljava seks ako nisu mla?i od 14 godina. Dakle, bez obzira na starost partnera, detetu je u tom uzrastu dozvoljeno da bude seksualno aktivno.

Leleeeeeeeee, nisam znao za ovo. 0110_hahaha

?? ?? ... 0110_hahaha

Pa onda ljudi koji izglasavaju zakon nisu ocigledno normalne licnosti.Pa sta je ovo neko priprema zakona za Pedofile???

U holandiji inace ta demokratska Evropa koja zna sta je za koga dobro ima klub pedofila.

14 godina, ej bre pa to je tek zavrsena osnovna skola,a zar nisu bolesnici koji gledaju tu decu na taj nacin 0110_hahaha 0110_hahaha 0442_feel

potpisp.jpg
Подели на овим сајтовима

Dete koje napuni 14god ne smatra se vise za dete nego za mladjeg maloletnika i kazne za onoga koji pocini delo zlostavljanja, silovanja... su mnogo manje nego za dete.

Nas vajni zakonodavac smatra da je 14god ta neka granica i koliko ja znam cak sa 14god dete moze da izvrsi abortus uz saglasnost roditelja, a cini mi se da je 16god granica preko koje im cak i ne treba saglasnost 0442_feel

Znam da je ranije ta granica bila 18, ali mislim da se to pre nekog vremena spustilo na 16 0110_hahaha

Nemam ovde krivicni zakonik, ali da, nekada je automatski odnos sa maloletnicima tj decom smatran za nasilan akt bez obzira na "pristanak" deteta jer se smatralo da deca ne mogu da odluce o tako necemu, da nisu dovoljno zrela.

Sada je stvar malo vise drugacija nazalost...

Cak ni deca do 14god nisu zasticena, a o kaznama da ne govorimo i o paklu koja bi ona morala da prodju da bi "dokazala" bilo sta.

Al to nije tema o prostituciji nazalost, previse ima roblja kod nas, samo sto se o tome ne govori i te devojke cute, kome i da kazu??! Odmah ce uslediti gomila pitanja i isledjivanja, neverice i sumlje jer se to desava tamo nekom tamo negde. Nazalost kod nas i previse toga ima...

O starom zanatu nemam puno komentara, bez traznje nema ni ponude 0110_hahaha

Najlakse je osuditi neku zenu i baciti kamen, al sto niko ne baca kamen na onog kome je normalno da ode kod prostitutke. To mi nikad nece biti jasno. Pogotovo sto je u nasoj kulturi to "sasvim u redu" 0110_hahaha

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ЗА ПРОДАЈУ АЛКОХОЛА И ЦИГАРЕТА МАЛОЛЕТНИЦИМА

Постављена слика

БЕОГРАД – Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић је најавио ригорозне казне за продају алкохола и цигарета малолетницима, као и појачану контролу угоститељских и трговинских објеката.

Он је рекао да је са градоначелником Београда Драганом Ђиласом 2. октобра ‚потписао иницијативу за појачану контролу примене законских одредби о забрани продаје алкохола и цигарета малолетницима у Београду, и нагласио да ће акција почети у свим градовима и општинама.

У Београду се често могу видети млади, који пуше или конзумирају алкохол и то је примарни разлог зашто је покренута ова иницијатива са циљем да се контрола значајно пооштри, али и да се допуне и измене нека законска решења која су у процедури, рекао је Милосављевић РТС-у.

„ Циљ је да се продавци претњом казни мотивишу да малолетницима затраже личну карту на увид и да, ако су млађи од 18 година, не продају им алкохол, односно дуван”, објаснио је он.

Милосављевић је најавио да ће законима о трговини и заштити потрошача бити предвиђене још ригорозније казне, јер су се досад предвиђене - од од 10.000 до милион динара ретко примењивале, а разматра се и могућност забране продаје алкохола у киосцима.

Он очекује измену Закона о јавном реду и миру, према коме полицајци могу младима узраста до 16 година да забране конзумирање алкохола или дувана на јавним местима.

Танјуг

Радост Христова је у овоме:

да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш,

макако тешка била искушења.

Подели на овим сајтовима

с једне стране то је потпуно ок, с друге стране потпуно неизводљиво...

било ко може да одбије, сем униформисаном лицу, да покаже личну карту на увид, и да буде потпуно у праву ...

нико не сме да вас идентификује или тражи такву исправу било које врсте на увид, ако није полиција, чак ни ватрогасци или контрола саобраћаја у превозу, такозвани кондуктери ... морају да сачекају униформисана лица или лица са посебном дозволом или значком да би могли да вас идентификују, а ни тада такво лице не сме да да другоме на увид вашу исправу ...

малоумна власт ...

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Devojčice sve češće rađaju decu

Beograđanka Ivana S., kao učenica prvog razreda srednje škole, iz porodilišta je izašla sa bebom u naručju. Njen tadašnji dečko nije hteo da koristi kondom, obećao je da će paziti. Ipak, zatrudnela je. Odlučila je da rodi dete i roditelji su je podržali.

Mnoge maloletnice koje stupaju u intimne odnose nemaju Ivaninu sreću. U Srbiji godišnje 6.000 do 7.000 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina ostane u drugom stanju, što našu zemlju, uz Veliku Britaniju, svrstava među rekordere u Evropi po broju maloletničkih trudnoća.

Dr Katarina Sedlecki, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnik Republičkog centra za planiranje porodice, kaže da se procenjuje da na 1.000 devojaka od 15 do 19 godina svake godine zatrudni njih 50. To znači da u kalendarskoj godini svaka 20. devojka srednjoškolskog uzrasta ostane neplanirano u drugom stanju.

maloletnice-ver.jpg

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=117153

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

извињавам се, али ја ово не видим као лошу ствар. ја видим само нови мали животић.

не видим ни да је то уништен тај неки други, неразвијен до краја, животић.

чак имам неку наду да је ово неки повратак у баланс живота, потребу за рађањем, пошто се давимо у умрлицама.

ал јес вала, потребно је васпитање и здрав поглед на свет. и за ову децу, и за другу децу која томе присуствују. мислим и на велику децу, ону одраслу.

Подели на овим сајтовима

0110_hahaha 0110_hahaha

Ja vidim mnogo toga loseg ovde 0513_music

Bogu hvala pa te devojcice odlucuju da rode, to mi je jedino pozitivno i nadam se da ce se makar malo smanjiti broj abortusa u ovoj nasoj napacenoj zemlji i svim zemljama, ali deca koja radjaju decu?!

Nemam ja nista protiv rodtiteljstva u ranoj mladosti, daleko od toga, pa gledam moju porodicu, moje tetke su se sve zabavljale od pocetka srednje skole, to je tih 14-15god i posle toga vencale za svoje muzeve i osnovale porodice. Zivelo se u zajednici, tu su Bogu hvala posle dosla i deca, ali znao se red.

Ovo nisu trudnoce "zrelih" devojcica ovo su samo "neplanirane posledice" eksperimentisanja u pubertetu u kom je dete "jao desilo se".

Drago mi je sto se deca radjaju, zaista mi nema strasnije stvari od abortusa, ali ko ce tu decu podici?

Ta deca koja su ostala u drugom stanju nisu u stanju sebe vaspitati, njihovi roditelji, pa da su umeli da ih vaspitaju ne bi se to ni desilo, rasturenih porodica je sve vise, u zajednicu niko da ide nece, postali smo samodovoljni...

Iz tog ugla mi je ovo tuzno jer mislim da je za decu detinjstvo, nek se igraju u pesku bre.

Secam se da sam pre par god upoznala na netu devojcicu iz afrike javila mi se tada na msnu i pricamo mi, vidim ja nesto se desava. ISpostavilo se da dete ima 13god?! Kuku mene sta ces ti tako sama dete na netu, gde su ti roditelji?!

Ili sam ja potpunostaromodna i luda, za decu je detinjstvo, imace mnogo godina da se "muce" i da vide sta je zivot odraslih...

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

Ако се већ десила та непланирана трудноћа (што у тим годинама, дефинитивно јесте) најидеалнији завршетак приче је да се дете родило и бива прихваћено од стране породица. Ту су баке и деке који су у младим годинама па има ко да одгаја то дете. О последицама које сноси психа младих родитеља нећу ни да пишем, јер они углавном нису ни свесни шта им се десило и какву обавезу су себи наметнули, свесност дође тек касније.

Међутим, у 90% случајева ова прича није тако идеална, јер се заврши абортусом или одношењем детета у неки дом за незбринуту децу.

Ужасно је колико систем школства и систем у самом друштву ниподаштава проблем сексуалног васпитања. Деца ће у сваком случају ступити у сексуалне односе и то нема начина да им се забрани, и мислим да смо сви тога свесни. Али зато, морају бити ДОБРО обавештени о последицама свог ризичног понашања, од могућности оболевања од разних зараних болести и трудноће.

Мислим да родитељи јако греше када дуго своју децу посматрају и доживљавају као само малу децу и не схватају да та деца данас пребрзо одрастају и не разговарају отворено са њима, јер су те теме код нас и дан данас табу. Ово је један екстрем али није једини образац понашања, постоји и други:

једна ствар коју не разумем код родитеља- поносни су на то што имају лепе младе ћерке и дозвољавају им да се облаче недолично њиховим годинама, и подстичу их да тако младе девојчице буду свесне своје сексуалности.

Колико осуђујем децу због непромишљеног понашања, још више осуђујем родитеље који не обраћају пажњу на прави начин на одрастање своје деце.

Као коначни епилог опште људске глупости дете роди дете и себи упропасти, отежа, многоструко. живот.

Вкусите и видите јако благ Господ....

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Е, тако се један народ и нација "одржавају" младим!!! Не кажем да је ово добро, (својевремено су се и наше прабаке удавале са 14-16), али ова све више западна варијанта рађање 35-40 година је:

1.све више пркос мајци природи

2.само систематско убијање и "старење" народа!  :cheesy:

Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

ABORTUS U SVAKOM RAZREDU!

Svake godine devojke uzrasta od 15 do 19 godina obave 3.000 prekida trudnoće

BEOGRAD - Kad devojčica ostane trudna.

U svakom završnom razredu srednje škole jedna devojčica je imala abortus, a čak 3.000 prekida trudnoće urade svake godine devojke uzrasta od 15 do 19 godina, više su nego tragični podaci Ministarstva zdravlja! Pored toga, najnovija istraživanja pokazuju da je u Srbiji čak 58 odsto seksualno aktivnih adolescenata, a tek svaki treći koristi zaštitu.

Dr Ana Mitrović-Jovanović, načelnica Odeljenja za konzervativno lečenje steriliteta GAK „Narodni front“ i predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, kaže da su ovi podaci i više nego poražavajući i da glavni, vitalni i strateški cilj Srbije mora biti povećanje nataliteta.

- Od ključnog značaja je očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih ljudi. Jedan abortus je višestruko skuplji od pravilne i pravovremene kontracepcije. Takođe, ta hirurška intervencija nije naivna, jer može da dođe do povrede organa male karlice i krvarenja. Kasnije, kad devojka odluči da postane majka, često se ispostavi da je neplodna - kaže dr Mitrović-Jovanović i dodaje, cilj lekara je da mladima pruži informacije o tome šta je reproduktivno zdravlje i kako se štiti do vremena kad su spremni na roditeljstvo.

67236.jpg

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/abortus-u-svakom-razredu-97329.php

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...