Jump to content

На РТС- серија ЛИТУРГИЈА!!

Оцени ову тему

deda

Препоручена порука

Ево, коначно можемо да објавимо да ће ускоро кренути документарно-играна тв серија ЛИТУРГИЈА. Серија ће се емитовати на РТС 1 сваког радног дана, од Божића до Богојављења, у 10 ујутру и 10 увече.

Серија садржи 9 епизода и кроз њих се упознајемо са структуром и значајем саме Литургије, њеном важношћу на живот сваког хришћанина.

На челу професионалне филмске екипе је наш познати редитељ и ђакон Ненад Илић.

Надам се да ћете уживати.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Одговори 70
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ево, коначно можемо да објавимо да ће ускоро кренути документарно-играна тв серија ЛИТУРГИЈА. Серија ће се емитовати на РТС 1 сваког радног дана, од Божића до Богојављења, у 10 ујутру и 10 увече.

Серија садржи 9 епизода и кроз њих се упознајемо са структуром и значајем саме Литургије, њеном важношћу на живот сваког хришћанина.

На челу професионалне филмске екипе је наш познати редитељ и ђакон Ненад Илић.Надам се да ћете уживати

.

I ja se nadam i jedva cekam da gledam! 1312_womens

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Занимљиво ће бити погледати ту серију. Добра идеја и баш ме занима како су је спровели у дело.

Мада није да баш волим о.Ненада као редитеља... али он има "монопол" на све црквене пројекте.

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

????????? ?? ???? ????????? ?? ??????. ????? ????? ? ??? ?? ?????? ???? ?? ?? ???????? ? ????.

???? ???? ?? ??? ????? ?.?????? ??? ????????... ??? ?? ??? "???????" ?? ??? ??????? ????????.

?? ?? ????? ?? ???????? ???? ?? ?. ????? ???? ??? ??????? ??? ???? ???????? ????????????????

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао монопол, већ "монопол"  :smiley:

Просто скоро све црквене пројекте реализује он и не мислим да је то неки проблем (свака му част) - просто ми се не свиђа његов стил. Мени лично.

Подели на овим сајтовима

Као прво, ниси у праву. Постоји гомила црквених пројеката које он не реализује, већ други људи. Ту су документарни филмови (постоји и фестивал посвећен таквим филмовима у С. Карловцима- филмови који причају о цркви, Србији....), кратки играни (сви они буду такође представљени у Недељи европске верске културне баштине), гомила пројеката који се врте по телевизијама.

Али, у чему је фора. ТО сто многи људи који данас раде црквене пројекте (неки филмић у корист цркве) су аматери, и њихови сами пројекти буду аматерски и не довољно запажени. Ђакон Ненад Илић је за цркву одрадио само пар филмова, али су они толико велики и озбиљни да је тешко да му други филмови парирају. Кад кажем тешко, мислим на продукцију. О укусу нећемо сад расправљати. Неко воли овако, неко онако, то је релативна ствар, субјективна.

Онда, поставља се питање зашто о. Ненад добије тако скупе пројекте и зашто су његови пројекти запаженији  некад од других? Па просто, он је већ прослављено име, човек који је завршио школу за то па је тек онда ушао у цркву и мантију. Он је одрадио филм о Николају, Јустину, о Острогу и сад ову серију.

Људи који њега унајме да ради, знају шта раде јер је он учио школу за то (завршио Позоришну режију на фду) и кад он ради, увек ради максимално професионално. Имао сам част да будем асистен режије на овом пројекту серија Литургија. И уверио се у све то. Оно што се мени свиђа код њега и његовог начина рада јесте професионалност и ништа више.

Наиме, многи људи који желе из добре намере да одраде филмић или филм у корист цркве, прво што ураде јесте, нађу екипу која верује у Бога. Дакле, неки амбициозни редитељ жели да направи филм о цркви, и нађе сниматеља који такође верује у Бога, монтажера и остале. Наравно, не доводи у питање њихову професионалност. То су углавном неки људи који се баве неким другим стварима али ето, мало и снимањем, монтирање и слично. И, деси се то да многи ти пројекти буду не-професионални, праве се неке кардиналне грешке. Нпр, снима се човек како говори у кадру, а у позадини бије контра светло, лоше кадрирање, лоша поставка светла (некад често и без икакве расвете) и гомила других "ситних" ствари које дају коначни изглед самом филму. И, том редитељу је било важно да је та екипа која ради са њим, црквена, да иде у цркву и слично.

Са Ненадом није тако. Он ће прво наћи професионалце. А, да ли неко верује у Бога и иде у цркву, то је његова лична ствар. На крају, својим примером (о. Ненад није хтео да скине мантију кад смо ишли на Косову, у јужни део.....  тренутак кад смо сви премрли..) и делом (константно снимање у цркви, упознавање са свештеницима, владикама, монасима), о. Ненад такође те људе приводи Богу (и сам сам сведок тога на последњем снимању).

Људи са којима сарађује о. Ненад су наши професионалци из области филма. То су момци који раде не само рекламе и спотове (популарно-тезге за кинту) него и наше озбиљне филмове. Па, тако имамо сниматеље који су снимали последњи филм Г. Паскаљевића "Медени месец", расветљивача који је радио код Кустурице, организатора који је такође радио велике пројекте..... сви ти људи су учили школу за тај посао, и они неће дозволити да се направи иједна ситна грешка на филму јер потпуно разумеју озбиљност и одговорност свог посла.

Подели на овим сајтовима

Ама ништа ја нисам рекао ружно о њему.

Рекао сам да све озбиљне пројекте у цркви ради он - и то је тачно. И ту нема ништа лоше.

Рекао сам да не волим његова "измотавања", као када у "Саборнику" неко прича, а слика је из неког разлога пресечена двема линијама горе и доле, или се камера хаотично креће када не видим неки смисао за тако нешто, или када у филму о св. Јустину свуда ставља ".avi"...

Али то је све, као што си рекао, ствар укуса.

Нисам порицао да је професионалац.

Подели на овим сајтовима

??? ????? ?? ????? ????? ????? ? ????.

????? ??? ?? ??? ??????? ???????? ? ????? ???? ?? - ? ?? ?? ?????. ? ?? ???? ????? ????.

????? ??? ?? ?? ????? ?????? "??????????", ??? ???? ? "?????????" ???? ?????, ? ????? ?? ?? ????? ??????? ????????? ????? ???????? ???? ? ????, ??? ?? ?????? ???????? ????? ???? ?? ????? ???? ?????? ?? ???? ?????, ??? ???? ? ????? ? ??. ??????? ????? ?????? ".avi"...

??? ?? ?? ???, ??? ??? ?? ?????, ????? ?????.

????? ??????? ?? ?? ?????????????.

??. ???? ??? ?? ????? ???????? ??????? ?? ???????. ???? ??? ???? ?? ?? ???????? ????? ?? ???? ???? ??????? ????????. ? ????, ??????..... ?? ?? ????? ?????.

Подели на овим сајтовима

Богу хвала!  klapklap

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Одавно сам се питао како овако нешто није снимљено. Надам се да ће бити добро. Замишљао сам то као филм о животу Христа где се убацују делови Литургије тако да буде јасно који део Литургије се односи на део из Христовог живота.

Подели на овим сајтовима

?????? ??? ?? ????? ???? ????? ????? ???? ????????. ????? ?? ?? ?? ???? ?????. ???????? ??? ?? ??? ???? ? ?????? ?????? ??? ?? ??????? ?????? ????????? ???? ?? ???? ????? ???? ??? ????????? ?? ?????? ?? ??? ?? ????????? ??????.

??...???????????? ???????? ????? ?????????.... klapklap

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...