Александар Милојков Написано Април 5, 2013 Пријави Подели Написано Април 5, 2013 Pouzdano se zna da je tek jedan rukopis od brojnih originala sačuvan, pošto je sticajem okolnosti tog dana bio izvan biblioteke. U pitanju je Zbornik srpskih žitija taha-monaha Marka, iz osamdesetih godina 14. veka. Марко, па у чему је онда проблем? Шта ће монашко дело у "секуларној" библиотеци? Ако си доследан, онда треба да се залажеш да се све ово и овакво избаци из "државних" библиотека. Понављам, проблем је што неки људи не виде, или не желе да виде, ЧИЊЕНИЦУ да је СПЦ важан културни и народни стожер. Она није само храм у којем се верни моле. Она је, игром историје, одиграла и улогу која је изнад тога. Зато она као таква (културно-историјски важна) институција треба да буде свим људима у Србији своја, било они верници или не. Golub, Ignjatije, SHADOWS OF THE LIGHT and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 5, 2013 Пријави Подели Написано Април 5, 2013 Da, to su ista ona država i crkva, koji već dobrih petnaestak godina igraju stiskavac koji crkva voli da zove “simfonija”, a koji mi budžetski punjači jednostavno zovemo pljačka. Извини Марко, али колико знам, ти лично ниси више "пуњач" тог буџета. Живиш и радиш у Немачкој - дакле, пуниш немачки буџет. А тамо, у Немачкој, итекако постоји "симфинија" државе и две велике Цркве, па ето ти материјала да критикујеш и да се жалиш да те пљачкају. Ако сам криво информисан, онда извини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 5, 2013 Не знам шта да кажем. Текст толико одише мржњом и злом да човеку припадне мука. Довољно је прочитати неке изјаве Хитлера у вези Јевреја и на место њиховог имена ставити владике, Цркву, свештенике вернике.... Добија се исто оно о чему Марко и његови другови свакодневно дробе по фб групи. За све проблеме је крива религија и њени представници. Они су ти који контролишу државу, кваре омладину, залуђују народ својим бајкама да би их онеспособили и спречили на било какву побуну против себе. Владике се баве бизнисом и згрћу капитал, Црква ништа не ради а лепо живи. Она паразитира на грбачи радног народа. Црква има вишелиленијумско искуство у обмањивању, она заправо од почетка тако живи и опстаје. Полуге власти и капитала су рукама Цркве... И наравно једино решење за све проблеме је уништење религије. Када она буде нестала са све својим великодостојницима и идеологијом, тада ће на овој планети завладати благостање, нестаће социјална неједнакост, ратови и сукоби чији је узрок била религија и њени себични интереси. И после тога они некоме набацују да је фашиста ? Не виде да следе самог Хитлера и фашизам само у измењеном облику и са другим терминима. Само су име главног кривца и неки термини другачији а све остало је исто. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Април 20, 2013 Пријави Подели Написано Април 20, 2013 Nisam nigde video pozivanje na nasilje tako da svako poredjenje sa Hitlerom nema nekog osnova. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Nisam nigde video pozivanje na nasilje tako da svako poredjenje sa Hitlerom nema nekog osnova. Логично да га ниси видео. Зна се чему би то водило. И многе десничарске организације исто то говоре јер је позивање на (физичко) насиље законски забрањено, а и више није у моди. Сада се то све завија у разне обланде, попут борбе за демократију, секуларност, напредак друштва и цивилизације... а религија и верници се ту представљају као реметилачки фактор. Осим физичког постоји и психичко насиље и притисак, осећај угрожености и инфериорности од осталих јер си верник (по већини антитеиста носилац вируса и ширитељ заразе на једине здраве јединке - атеисте) који само смета напредку и нема право на слободу вероисповести ван храма (које би требало претворити у ресторане) и свог дома. Објаснио сам у посту изнад због чега постоји сличност са Хитлером : Довољно је прочитати неке изјаве Хитлера у вези Јевреја и на место њиховог имена ставити владике, Цркву, свештенике вернике.... Добија се исто оно о чему Марко и његови другови свакодневно дробе по фб групи. За све проблеме је крива религија и њени представници. Они су ти који контролишу државу, кваре омладину, залуђују народ својим бајкама да би их онеспособили и спречили на било какву побуну против себе. Владике се баве бизнисом и згрћу капитал, Црква ништа не ради а лепо живи. Она паразитира на грбачи радног народа. Црква има вишелиленијумско искуство у обмањивању, она заправо од почетка тако живи и опстаје. Полуге власти и капитала су рукама Цркве... И наравно једино решење за све проблеме је уништење религије. Када она буде нестала са све својим великодостојницима и идеологијом, тада ће на овој планети завладати благостање, нестаће социјална неједнакост, ратови и сукоби чији је узрок била религија и њени себични интереси. Само замени појам Јевреји са појмом верници (првенствено верски великодостојници) и добијаш слично, ако не и исто. Без икаквих реалних основа наравно. Једини разлог је патолошка мржња према религији и верницима, лечење неких комплекса и незадовољства... http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Осим физичког постоји и психичко насиље и притисак, осећај угрожености и инфериорности од осталих јер си верник (по већини антитеиста носилац вируса и ширитељ заразе на једине здраве јединке - атеисте) који само смета напредку и нема право на слободу вероисповести ван храма (које би требало претворити у ресторане) и свог дома. O cemu ti pricas? Pa ateisti su najomrazenija grupa u ovom drustvu. I to bez apsolutno ikakvog razloga. "osecaj inferiornosti od ostalih jer si vernik". Daj molim te. Crkva vekovima propagira osecaj inferiornosti prema nevernicima i ateistima. Do cega je to dovelo mozes videti u ovom linku:http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=26&nav_category=12&nav_id=672474 link za ateiste u srbijihttp://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=in-atheists-we-distrust link za ateiste u americi Zalazem se za apsolutnu slobodu veroispovesti, ali poredjenja sa Hitlerom su mnogo prigodnija za suprotan tabor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 ateisti su mizerna grupa iu srbiju koja nema clasntvo vise od 150 ljudi......ateizam je statisticka greska agnosticizma......i ko bi gurao ruke u dzepove tako mnogobrojne grupe.....izgleda su zeljni paznje pa samo prde...al ne shvacaju da upadaju u oci samo svojim ogavnim mirisom... zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 ateisti su mizerna grupa iu srbiju koja nema clasntvo vise od 150 ljudi......ateizam je statisticka greska agnosticizma......i ko bi gurao ruke u dzepove tako mnogobrojne grupe.....izgleda su zeljni paznje pa samo prde...al ne shvacaju da upadaju u oci samo svojim ogavnim mirisom... Pa i ti si agnostik po pitanju postojanja Boga, svi smo mi agnostici ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Pa i ti si agnostik po pitanju postojanja Boga, svi smo mi agnostici dakle ateizam ne postoji..... tanning Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 dakle ateizam ne postoji..... tanning Kada kažem svi mislim i na tebe. Jer "ja sam agnostik" nije odgovor na pitanje "Da li veruješ u boga?" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Wlof Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 O cemu ti pricas? Pa ateisti su najomrazenija grupa u ovom drustvu. I to bez apsolutno ikakvog razloga. Zapravo mnogim ljudima puca za vas Ateiste,ja od vernika u mom gradu koliko ih godina poznajem niko o vama ne dize prasinu. A ako ste nekom antipaticni onda je to sto ste dosadni ko proliv,i to ne svi Ateisti nego specifican tip koji gledaju vernike sa visine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Kada kažem svi mislim i na tebe. Jer "ja sam agnostik" nije odgovor na pitanje "Da li veruješ u boga?" agnosticizam je filozofski pristup pitanju Boga..ateizam verski pristup.....tako da ateista isto tako veruje da Bog ne postoji kao sto vernik veruje da Bog postoji.....ja sam agnostik u smislu da ne mogu da dokazem Boga.....tebi..ne meni....dakle prosto receno nije da nema Boga..nego ti nemas Boga.....ja ga imam .... greengrin kirios1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Април 21, 2013 Пријави Подели Написано Април 21, 2013 Taj Ekmedzic , taj nije Srbin ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
stevan021 Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Zapravo mnogim ljudima puca za vas Ateiste,ja od vernika u mom gradu koliko ih godina poznajem niko o vama ne dize prasinu. A ako ste nekom antipaticni onda je to sto ste dosadni ko proliv,i to ne svi Ateisti nego specifican tip koji gledaju vernike sa visine. Oprosti ako vise verujem statistici nego tvom krugu prijatelja http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=26&nav_category=12&nav_id=672474%C2%A0 www. scientificamerican. com/article.cfm?id=in-atheists-we-distrust A sto se tice gledanja sa visine mislim da vernici imaju apsolutnno vodjstvo u toj kategoriji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Април 22, 2013 Пријави Подели Написано Април 22, 2013 Oprosti ako vise verujem statistici nego tvom krugu prijatelja http://www.b92.net/i...&nav_id=672474 Ova malji deca iz istraživanja jednostavno mrze sve što je drugačije od njih... Čak bi vernik bio za njih prokažena ličnost ako se ne slaže sa obrazovskom ideologijom... Pazi, što se mene tiče, imam problem u raspravama o religioznosti, Bogu i organizovanim religijama i sa "običajnim" vernicima, i sa onima koji veruju u "nešto", i sa antiteistima i nekim militantnijim ateistima. Jednostavno, ljudi pokušavaju da me ugnjave i ubede u svoju tačku gledišta, sa pretpostavkom da mi svakako nešto fali: ili inteligencije, ili testiranja realnosti, ili zrelosti. Mene to uglavnom smara, tako da uopšte izbegavam da pričam o tome, ukoliko se ne poštuje normalna komunikacija. Kad izađem sa drugarima na kafu uopšte me ne interesuje da se ubeđujemo i preganjamo; dosta mi je toga i na poslu. Tako da, ako me neko sistematski gnjavi povodom toga, ja jednostavno razmislim da li ću se neko vreme viđati sa tom osobom. Stav meni dragih ljudi i mene je otprilike sledeći: našla sam se sa drugaricom na "brzoj" kafi, nismo se videle neko vreme. Ja sam naručila klasičan espreso, ali mi je konobar greškom doneo sa mlekom, a bio je post. I kad je drugarica videla da ja gledam u onu kafu tužno, i pitala me u čemu je fora. Ja sam joj rekla da je ok, ali da postim, a s obzirom da nemamo puno vremena, a i kafić je bio prepun, ne znam da li da tražim da mi spremaju novu. Ona me malko začuđeno pogledala i pitala da li to znači da verujem u Boga. Reko', da. Ona je samo rekla da je to retkost kod nas na faksu, a onda smo na njenu inicijativu zamenile kafe. I to je to. Pričale o tome šta se dešava kod nas, apdejtovale fakultetske tračeve i eto. Mislim da mi je posle u nekom razgovoru rekla da je ateista, i to zato što smo pričale o tome kako treba da idemo na slavu kod treće koleginice, pa me pitala o nekim tehničkim detaljima, o kojima ja, naravno, nisam imala baš mnogo pojma Pitanje verovanja ili neverovanja u Boga je privatna stvar, konkretno u međuljdskim odnosima. Lično mislim da ta deca ne vole ateiste zato što su različiti od njih, i izazivaju im nelagodnost, pošto su klinci rasli u sredini gde se pluralitet mišljenja uopšte ne neguje. A možda su i videli video-klipove potpredsednika UAS, pošto njegova retorika prilično zapaljivo deluje na srednjoškolce "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука