Jump to content

НАПАДИ НА ЕПИСКОПЕ-нова мода међу верницима или криза елисиолошке (само)свести

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

????? ???? ???,??? ???? ?? ????,??? ?? ???? ????.?? ??? ?? ???????? ????? ? ????? ??? ???????? ???? ??? ?? ?? ??????? +?????? ???????.??? ??? ?? ???????? ??????? ? ????? ?? ?? ? ????.?? ?? ?????????? ????????,????????,?????????? ?????,?? ?? ????? ?? ?? ?????,?? ?? ???? ?????? ?????????? ?? ?? ?? ?????? ???? ??? ???.???? ????????? ???? ????? ????? ???????? ?????? ?? ???? ?????? ?? ?? ??? ??? ??????? ?????? ?????? ???? ? ????.??????? ?????? ?????? ???? ?? ?? ????? ?????? ? ????????? ??????.???? ???? ?? ??????,???? ??? ?? ???? ???? ???? .????? ?? ???? ????,????? ?? ? ?????????? ????,?????? ???????? ???? ?? ?? 2 ???? ???? ? ???????? ??????.??? ???? ????? ????????,??? ??? ???? ???? ?? ????? ? 2 ??? 3 ?????? ???? ?????? ???? ????,?????? ????.???? ?? ????? ????? ? ???? ?????.?? ????? ?????,???????? ??? ???? ???????,???? ?? ????????? ???? ?? ?????? ?????? ?? ??????.?????? ?? ?? ?????????? ?????? ?? ???? ??? ?????????.???????? ? ????????? ? ?????? ?????? ?? ????.?????? ???????? ????? ?? ???????,???? ??????? ?? ??????? ?? ???,? ????? ??? ?? ????? ? ??????? ?? ?????? ?? ?????? ??? ??? ?? ??????? ????.?? ???? ? ???? ?? ???? ????????? ? ??? ???? ?? ????? ????.

0202_238  :drugarstvo:  dada  kada bi vise ovako govorili, mislili....  klapklap

Жив ми Господ мој

Подели на овим сајтовима

???? ???? ??? ? ????? ???? ????? ??????? ????? : ?????????, ?????????, ??????????, ?????????? ? ?????? "???????????" ????....???? ?? ??????? ?? ????? ????? ??? ?? ???????? ??? ????? ??? ??? ?? ????? "?????????????"?

??????? ???????. 0110_hahaha

?? ????? ??????????? ???? ?? ????? ?? ?? ? ????? ????? ?? ?????? ???????? ? ????????? ??????? ?????????? ??????, ??? ?????? ?? ????????? ?? ?? ??? ???? ?? ?? ??????? ???? ????? ???????? ? ??????????

?? ???? ???? ??????? ?  0110_hahaha

???? ????????? ? ?????, ???? ??? ???? ?? ??????????.

? ????? ?????? ????? ????? ???????? ?? ?? ?????? ? ????????? ???? ?? ???? ????.

?????? ?? ???? ???? ??????? ????????? ?? ?????????, ??? ???????.

??? ?????? ??? ?????? ??? ''????????'', ????? ???? ???? ?????????, ?? ???? ?????? ????????.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ??? ????????? ?? ?? ?? ????????? ?????? ? ????? ???????? ?????? ? ??????? ?? ?????? ??????? ?? ??? ?????????, ? ????? ??? ? ?????????? ? ????

?????? ?? ??????? "??", ?? ??? ? ?????? ??????? ? ??? ??????? "????(?)? ??????????? ????", ?? ?? ? ???? ?????? ???? ?????? (?????? ???????!). ??? ??? ?? ??????? ?????????????, ????? ???? ?? ??? ???????? ? ????? ?????? ?? ?? ?????? ????? ?? ?????? "??? ? ???" ??????? ??? ?? ?????????? ? ?? ?? ?????? ??????? ???? ? ?? ?? "???? ? ????" ????? ??????? ??  ?? ?? ???????? ????? ??????? ?? ????? ???????? "?????????" ? ???? ????? ???? ???? ? ????????? ?????????. ?? ????? ? ?????? ? ?? ?????? ???? ??????? ?????? ("?????????") ???? ?? ????? ?????? ???? ???????????... dada

????? ???? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ??????? ???????? ???? ???? ?????? ???? ??? ??? ???????????.....

??? ?? ??????? ? ????? ????? ?

Ovo je živa istina i onda se me?u vernicima unosi zabuna. I sama sam ?esto zbunjena pri?ama "ovaj je ovakav, a ovaj onakav." Ja na to uglavnom odgovorim "O tome ne znam ništa i ne zanima me, Bog je tu i on sve vidi. Ko sam ja da nekome sudim?"

I onda takvim huška?ima zapušim usta a moje srce ostaje mirno.

Na žalost, mnogi ne znaju ili ne?e da znaju koliko sveštenici rade za Crkvu i vernike a njihov trud se uopšte ne poštuje...I zaista, ne podnosim kad nai?em na neke "vernike" koji imaju usta kao bunar i samo raspale pri?u o manama sveštenika. A onda idu kod njega i posle mu ljube ruku... 1405_love

Uh, izvinjavam se. Ovde se govori o episkopima! 0705_read Izgleda da pod hitno moram na spavanje... 0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

Ако смо се икада загледали у икону Педесетнице, могли смо приметити да у централном делу на трону седи Христос, а око Њега са обе стране сабрани апостоли и сви окренути ка народу. Тамо где постоји синтронос, односно у делу олтара који се зове апсида приликом читања Апостола на архијерејској литургији, епископ је у центру, у трону, а око њега са обе стране сабрани свештеници и сви окренути ка народу. То је слика будуће реалности (теолошки речено - есхатолошка слика) Царства Божијег. Ми је дакле већ овде и сада имамо, али њена пуна димензија пројавиће се тек кад наступи живот ослобођен од стега простора и времена. Да ли видимо сличност између Христа и епископа када нам су нам пред очима ове две слике? На основу 4. и  5. главе Откривења такође ово можемо повезати. Основна служба једног епископа је да овде и сада врши литургијску функцију, да председава сабрањем и на тај начин да буде икона Господа. Ако његову службу схватимо бирократски онда ће његова првобитна служба бити занемарена (да не кажем и потпуно искључена), и тада ћемо сваког епископа посматрати као неког администратора који ће само контролисати ситуацију, доносити одлуке, потписивати и слати акте, понекад проповедати и служити неку обредну службу са којом се и неће пуно поистовећивати. Све ово што сам навео је потребно, али ништа од тога не би требало посматрати ван контекста епископске литургијске функције.

Немајући у виду да је епископ реалношћу будућег живота који нам се открива у Литургији ЕМАНУИЛ, увек можемо пасти у искушење да критикујемо неке поступке које архијереј чини, јер га тада посматрамо као човека који је као неки господар једне области и који због одређених појава, субјективним очима посматраних, прекршио своје монашке завете и води Цркву онако како се њему прохте. Будући да му ми нисмо постављени за судију, наша једина опција је да га слушамо и да се за њега молимо "да правилно управља речју истине Твоје". Није нам забрањено ни да разговарамо о томе шта који епископ ради, али никада да га осуђујемо и да га ружимо, јер тада осуђујемо и ружимо самог Христа. Ово најпре важи за мене, јер и сам кадкад прекршим ово што сам управо написао, али и за "ревнитеље" и "новотарце", јер је ова навика присутна подједнако и код једних и код других. Морамо бити искрени!

Када су у питању медији ту некад не можемо пуно да утичемо, па би то требало посматрати као ствар њихове неупућености или злонамерности, али свакако професионалне потребе за објавом сензација које су нашем нецрквеном народу врло сладуњаве. Верујем да ће онај ко у јануару буде сео на трон светог Саве имати као једну од главних обавеза формирање једне организоване службе која ће се бавити односима са медијима на званичном нивоу и тиме решити актуелну појаву о којој је реч. 

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

Ogovaranje nije "nova moda" u Srba. A napadi, bilo kakve vrste, na episkope su samo jedna grana drveta

koje se zove "NEPOZNAVANJE SOPSTVENE VERE". Do toga dolazi zbog preterane revnosti, da kažem,

teološki učenih i upućenih ljudi koji imaju za potrebu da laicima objašnjavaju veru nerazumljivim rečima.

Prosto se trude da upotrebe što više nerazumljivih reči da ne bi prost narod razumeo o čemu se radi.

Propovedi crkvenih velikodostojnika su pune takvih reči i onda nije ni čudo što neupućen narod ne razume

a kad se nešto ne razume dolazi do predrasuda, pogrešnih tumačenja, pogrešnih izbora itd.

Naravno do toga dolazi i zbog naše lenjosti da naučimo više o svojoj veri ali Srbski narod je bio na

kolektivnom odvikavanju od Pravoslavlja u vremenskom periodu od 55 godine. A ko garantuje da je taj period

2000. god. završen? Kako će sveštenoslužitelj koji je izbacio ljubav iz svog srca da mi objasni gde grešim?

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости

?? ?? ??? ????????? ?? ?? ?? ????????? ?????? ? ????? ???????? ?????? ? ??????? ?? ?????? ??????? ?? ??? ?????????, ? ????? ??? ? ?????????? ? ????

?????? ?? ??????? "??", ?? ??? ? ?????? ??????? ? ??? ??????? "????(?)? ??????????? ????", ?? ?? ? ???? ?????? ???? ?????? (?????? ???????!). ??? ??? ?? ??????? ?????????????, ????? ???? ?? ??? ???????? ? ????? ?????? ?? ?? ?????? ????? ?? ?????? "??? ? ???" ??????? ??? ?? ?????????? ? ?? ?? ?????? ??????? ???? ? ?? ?? "???? ? ????" ????? ??????? ??  ?? ?? ???????? ????? ??????? ?? ????? ???????? "?????????" ? ???? ????? ???? ???? ? ????????? ?????????. ?? ????? ? ?????? ? ?? ?????? ???? ??????? ?????? ("?????????") ???? ?? ????? ?????? ???? ???????????... 0110_hahaha

????? ???? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ??????? ???????? ???? ???? ?????? ???? ??? ??? ???????????.....

??? ?? ??????? ? ????? ????? ?

Ovo je živa istina i onda se me?u vernicima unosi zabuna. I sama sam ?esto zbunjena pri?ama "ovaj je ovakav, a ovaj onakav." Ja na to uglavnom odgovorim "O tome ne znam ništa i ne zanima me, Bog je tu i on sve vidi. Ko sam ja da nekome sudim?"

I onda takvim huška?ima zapušim usta a moje srce ostaje mirno.

Na žalost, mnogi ne znaju ili ne?e da znaju koliko sveštenici rade za Crkvu i vernike a njihov trud se uopšte ne poštuje...I zaista, ne podnosim kad nai?em na neke "vernike" koji imaju usta kao bunar i samo raspale pri?u o manama sveštenika. A onda idu kod njega i posle mu ljube ruku... 0110_hahaha

Uh, izvinjavam se. Ovde se govori o episkopima! 0110_hahaha Izgleda da pod hitno moram na spavanje... 0104_cheesy

I Episkopi su svestenici, zapravo arhisvestenici, oni koji imaju apsolutnu punocu sluzbe i od kojih zavisi jerejska sluzba, od njihovog blagoslova zapravo, tako da ako govorimo o episkopima mi zapravo govorimo o svestenicima posto u mnogome zavisi od samog arhijereja kakvo ce mu biti jerejstvo u eparhiji/mitropoliji, i ko ogovara arhijereja on zapravo ogovara i celokupno jerejstvo ali i obrnuto. Ne postoje dobri i losi svestenici... postoje samo dobri ili losi ljudi! Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin, jerej Crkve Hristove

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...