Jump to content

НАПАДИ НА ЕПИСКОПЕ-нова мода међу верницима или криза елисиолошке (само)свести

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Да ли сте приметили да су се последњих година у Цркви повећали напади и клевете од стране верника на наш епископат, а самим тим и неповерење у њих?

Некако је постало "ин", па чак и верски подобно у име одбране "свет(л)е прађедовске вере", да се о томе говори међу лаосом (верним народом!). Оно што је посебно забрињавајуће, онима који су тек придошли у Цркву најпре им се скреће пажња се чувају "тог и тог" владике јер је екумениста и да за вечеру продаје веру а да су "овај и овај" праве владике те  да су последњи бедем одбране од умало уклизале "свејереси" у нашу Цркву која живи у последњим временима. Да негде у Србији и на Светој Гори постоје зилоти ("ревнитељи") који су прави чувари вере православне... 1414_feel

Треба рећи да су овакве појаве управо пројаве модерног духа који никада није био дух православља.....

Шта ви мислите о свему овоме ?

Подели на овим сајтовима

Често из медија слушамо о клановима унутар СПЦ, те како су "јустиновци" ови, "либерални" они, "тврда струја" трећи... Овај је фаворит ове групације, онај оне итд.

На такву атмосферу неретко и на овом форуму наседамо и онда је логично да неке епископе доживљавамо као назадне, који имају негативан утицај на Цркву и за које се надамо да неће бити изабрани на патријаршијски трон.

Тако мора бити, ако то посматрамо из политичке призме, ако Сабор и саборност заменимо - вишестраначјем.

Међутим, не можемо кривити само медије, јер људи желе да чују те пикантерије, желе да чују који је владика о ком рекао лоше, ко има највећи број присталица или пак противника.

Тако често људи који нису новинари подстичу такве теме, које нису нимало душекорисне.

Такође, не можемо искључити ни одговорност самих владика, који се покаткад једни другима обраћају ЈАВНО без труна ЉУБАВИ и ПОШТОВАЊА (имали смо прилике да читамо разна саопштења, одговоре, писма, дописа, телеграме...), који се дефенитивно сврставају у кружоке једномишљеника, тако да данас имамо неке епископе, које тешко можемо замислити заједно да служе Литургију. Е то је оно што је проблем.

Иначе, мислим да би било некоректно да нападање епископа ограничимо само на тзв. "зилоте". Епископе који им нису по вољи нападају и "они други".

Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Добро брате, чини ми се да само понављаш то што пишу медији. Да, а да ли такав начин побољшава ситуацију? Мене интересује да ли ти , као православан верник, оправдаваш такво понашање верника или не ? како ми као верници треба да гледамо на те инциденте ; како можемо да променимо климу која влада?

То је поента теме..... 1414_feel

Подели на овим сајтовима

Нисам ја ништа понављао. Просто је факт да неке епископе НЕ МОЖЕШ видети у медијима и њихове изјаве можеш наћи само ако имају неки гаф. А ако деловање неког епископа сматрамо "штетним", логично је и да га нападамо (не физички, наравно).

А климу можемо побољшати тиме, што као прво нећемо свакога ко другачије мисли сматрати злонамерним секташем.

Тако просто.

Подели на овим сајтовима

Иначе, ова тематика је крајње људска, простонародна и мислим да нема потребе да се гађемо терминима типа "еклисиолошка (само)свест"...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

?????, ??? ???????? ?? ?????? ??????, ????????????? ? ?????? ?? ???? ??????? ?? ?? ?????? ????????? ???? "???????????? (????)?????"...

???? ????? ??????? ?? ?? ?? ?????? ??? ???? ??? ????????? ???? ??? ?? ?????? ?? ????????? ?????...

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2203.0.html

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Људи када уђу у Цркву прво науче термине попут : епитимија, созерцање, екуменизам, хиротонија и сличне "неоубичајне" речи....који је проблем да науче нешто што је саставни део Цркве као што је појам "еклисиологија"?

Подели на овим сајтовима

Можда је то узрок, али да проблем је огроман - то је једино сигурно.

Али, говоримо о нападима и клеветањима свих владика.

Дакле, не само кад неко напада епископа Атанасија, већ и кад неко отвара трач тему о епископу канадском Георгију (која је, хвала Богу, затворена)... А све то кад се приближава време за избор новог патријарха...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

?????, ?? ???? ??? ???? ?????? ???????? ?????????, ??? ? ??? ???? ?????? ???? ???? ? ???????? ????????? ???????? (???? ??, ????? ????, ?????????)... ? ??? ?? ??? ?? ?????????? ????? ?? ????? ????? ??????????...

ok,?? ?? ?? ????? ????......

?????,?? ???? ???? ???? ???? ?????? ?????????? ??? ????...."?????? ?? ???????".....

Подели на овим сајтовима

Брате Пије, не мислим ја да си ти отворио ту тему са злом намером, али си покренуо расправу о истинитости блаћења канонског епископа СПЦ. То је трач тема. Од тога побећи не можемо, ма какве твоје намере биле (а ја у њих не сумњам). Неко је на тој теми, колико се сећам, чак био написао нешто у стилу: "не знам зашто би монахиња лагала" - дакле, улазимо у улогу пороте на суђењу епископу. Дивна улога, зар не? Нисмо морали тиме да се бавимо, да бисмо видели да су епископи на удару.

Исто тако, један члан је овде поставио трач текст о епископу Атанасију. Ни његова намера, мислим, није била трачари, већ да упозори на нешто за шта он мисли да је врло важно и од чега нам прети опасност (не кажем да се слажем с тиме, али ценим да он није мислио лоше). Било како му драго, тај текст је у рекордном року обрисан (што је нормално), а тема о +Георгију је доживела развлачење на неколико страна док није дефинитивно угашена.

Шта нам то говори - да сви имају своје "фаворите", чак и међу епископима, да нападе на њих доживљавају двојако, а ваљда би било добро, да као православни хришћани бранимо све наше епископе од недоказаних тврдњи и напада.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

????? ????, ?? ?????? ?? ?? ?? ?? ??????? ?? ???? ?? ???? ???????, ??? ?? ???????? ???????? ? ??????????? ??????? ????????? ???????? ???. ?? ?? ???? ????. ?? ???? ?????? ?? ??????.....

?????, ????? ?? ???? ?? ?? ???? ?? ???????? ? ?????? ?????? ????? ???? ?? ?? ?????, ????? ????? ?? ???? ????? ????? ????, ?? ?? ???? ?????? ?? ??? ?? ?????? .....????????? ?? ?? ?? ???? ????? "???????? ???? ???????"....? ???????? ??????? ????????? ???????? ???? ???? ??? ??? ????? ?? ?????????....???, ??????? ??..... 1414_feel

Подели на овим сајтовима

?????, ????? ?? ???? ?? ?? ???? ?? ???????? ? ?????? ?????? ????? ???? ?? ?? ?????, ????? ????? ?? ???? ????? ????? ????, ?? ?? ???? ?????? ?? ??? ?? ?????? .....????????? ?? ?? ?? ???? ????? "???????? ???? ???????"....? ???????? ??????? ????????? ???????? ???? ???? ??? ??? ????? ?? ?????????....???, ??????? ??..... https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif

?? ?????... ???????? ?? ??? ???????. ?? ? ????? ??????, ??? ??? ?????, ?? ?????? (??? ???? ????????), ? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?? ????? ????? ?? ?? ?????????, ??. ?? ???? ??? ??????.

??? ?????? ????? ?????? ?? ??????????? ?????  1414_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

?????, ????? ?? ???? ?? ?? ???? ?? ???????? ? ?????? ?????? ????? ???? ?? ?? ?????, ????? ????? ?? ???? ????? ????? ????, ?? ?? ???? ?????? ?? ??? ?? ?????? .....????????? ?? ?? ?? ???? ????? "???????? ???? ???????"....? ???????? ??????? ????????? ???????? ???? ???? ??? ??? ????? ?? ?????????....???, ??????? ??..... dada

?? ?????... ???????? ?? ??? ???????. ?? ? ????? ??????, ??? ??? ?????, ?? ?????? (??? ???? ????????), ? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?? ????? ????? ?? ?? ?????????, ??. ?? ???? ??? ??????.

??? ?????? ????? ?????? ?? ??????????? ?????  0202_238

???? ?? , ?? ???.    :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Свако види оно,или жели да види,где га срце води.Ја сам из епархије Бачке и веома сам захвалан Богу што ми је епископ +Иринеј Буловић.Ако сам се наслушао клевета о неком то је о њему.Да је ватикански плаћеник,издајник,осведочени масон,да је вакав да је накав,да је отац Јустин пророковао да ће он издати веру итд итд.Онда загледате мало дубље живот епископа Бачког па онда видите да он све ове клевете својим делима баца у воду.Владика Иринеј толико ради да на крају заврши у ургентном центру.Онда неће да остане,него чим му буде мало боље .током те исте ноћи,врати се у епископски двор,поново неуморно ради па за 2 дана опет у ургентни центар.Што рече један богослов,кад год идем кући из града у 2 или 3 ујутру њему светло увек гори,стално ради.Ради за своју цркву и свој народ.За време поста,нарочито кад пост одмакне,може се приметити како му стомак отекне од нејела.Ослаби па му свештеници помажу да сиђе низ степенице.Испосник и подвижник у правом смислу те речи.Његово теолошка знања су огромна,њега слушати је празник за уши,а знамо сви да знање у теологи не долази од висине ума већ од чистоте срца.Он ћути и ради на њиви Господњој а пси лају па ветар носи.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...