Никола Попмихајлов Написано Мај 24, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Мај 24, 2013 Воистину воскресе Горане. Школа већ постоји у Београду и ради у оквиру Хеленског фонда за културу. Ових дана ћемо објавити услове за упис нове генерације ученика. Осим тога, школа постоји и у Новом Саду. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Горан Александровић Написано Мај 25, 2013 Гости Пријави Подели Написано Мај 25, 2013 Хвала, интересује ме школа у Београду.наставићу да пратим обавештења на сајту... свако добро од Господа! PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Јун 4, 2013 Пријави Подели Написано Јун 4, 2013 Ja sam pojac u jednoj seoskoj parohiji, i najveći problem su mi stari ,,branitelji" crkve, koji se u pozadini derinjaju. Ja protiv tih ljudi nemam nistas, ali oni svojim vikanjem i svojim melodijama remete tok i blagoljepije službe. Opominjao sam ih par puta, i uvjek sam dobio odgovor da su oni branili Crkvu od komunista, i da imaju pravo da rade što hoće. Када је појање у питању, увек се сетим речи о. Пајсија Танасијевића, чије појање ненасито волим да слушам, које тако потресно и умирујуће делује на душу, када говори каква црквена музика(молитва изражена кроз песму) мора да буде да би се човек заиста молио...'' музика која уздиже на Небо''. Распрострањена су та мишљења да је квалитетно појање једино ако је из ''свег грла'', громогласно, да све јечи, што ме растужује и раздражује слушајући га. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Попмихајлов Написано Јун 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јун 5, 2013 У праву сте Хелена. Наш народ није немузикалан. Наше прелепе народне песме о томе сведоче. Стил певања тих истих наших песама, онако како су то радили стари мајстори певачи, сведочи о префињености стила и душе. Међутим, времена су се изгледа променила. Превладао је неки грлени стил којег не можемо или не умемо да се ослободимо. Говорим и о народној и о црквеној музици подједнако. Мало је тако софистицираних појаца какав је био о. Пајсије. Појање попут његовог мора да се негује, а ми, нажалост, нисмо сигурни ни да ли треба, а још мање како то урадити. Појање мора да се учи, зато постоје школе. Ако се ослањамо само на природне таленте, то је као да градимо кућу на добром терену, али без темеља. Тек онај ко овлада теоријом, праксом и има изграђен стил, уз помоћ учитеља, може да буде добар појац, било да говоримо о карловачком или византијском појању, што је једно те исто. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука