drvce Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 (измењено) Naravno da se necu stideti sto sam akcentovao ono sto je vec pisalo. Namerno sam otisao nekoliko koraka dalje sledeci put koji je ukazan i drago mi je da sam isprovocirao ovakve reakcije. Zeleo sam da skrenem paznju na rastavni veznik izmedju imenice ateista i prideva dobar i posten. Ucinilo mi se da je najefektnije da se to spusti na licni nivo. Isto bih reagovao i da je pisalo pravoslavac ALI posten, Rom ALI posten, sportista ALI posten... ili da je stajala bilo koja odrednica koja nekoj grupi ljudi podrazumevano uskracuje pravo na dobrotu i postenje. @@Vockica, sticajem okolnosti, procitao sam svega dva-tri tvoja posta tako da te uopste ne poznajem, a kamoli tvog dedu. To sto je ovaj forum otvorio vrata svima, pa CAK i meni (i meni slicnima uz koje se ne moze olako metuti dobar&posten) smatram kvalitetom ovog foruma. Ukazujem na napisano u zagradama i u ovom i u prethodnom mi postu. Ako mogu sebe da pozicioniram u grupu rdjavih & nepostenih onda mogu lakse da lepim etikete naokolo. Naravno, tada su etikete bezvredne i trebalo bi da ne provociraju prejake emocionalne odgovore, one su samo perje koje lepim na rdjave formulacije, nista vise od toga. Измењено Март 30, 2013 од Дејан Бићанић Rom a ne Ciganin Срђан Шијакињић and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Uz rizik da mi kazete da gledam svoja posla, ko je malo pratio drvcetova pisanja zna da nije bilo zle namere. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Колико је важна наша молитва за друге душе (преминуле људе) који нису са нама ? Да ли они имају користи од тога ? Није ми то баш најјасније Zavisi kako se uzme, sada postoji neki versko-duhovni pluralizam u pravoslavnoj teologiji; tako da su odgovori u rasponu od: mnogo im pomazu nase molitve, preko vrlo malo, do nista im ne pomazu a mozda im i naskode. .mislise. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Стварно је тешко одговорити. Самоубице су одбацивши дар Духа Светога (живот), похулили и умрли са овим грехом. Зато се самоубиство сматра "највећим" грехом јер се после њега не може покајати. За њих се моли Црква. На празник Духова (Тројичиндана), Света Црква на вечерњи која се служи одмах после Литургије (пре подне), на трећој коленопреклоној молитви моли се за оне који су у Аду. Тада се заједно молимо за самоубице. Ово баш некако тешко могу да прихватим... Свакако, комплексно је питање... Да, не могу да се покају... И баш зато би било нормално да се Црква посебно, још више моли за њих! А ово хула на Духа Светога - шта то значи? Па зар није сваки убица похулио на Духа Светога, свака мајка која је убила нерођено дијете? Како направити границу? И на крају, покајање - само Господ зна ко се покајао, ко није, зар не... А ми ћемо се молити за убице, и све оне који су починили тешке гријехе, који су хулили на Духа Светога, јер ето, имали су могућност да се покају, а јесу ли то урадили, знамо ли ми то сигурно, можемо ли ми ту да судимо? Сумњам... Некако мислим, ако ће Господ молитву за самоубицу да ми урачуна у гријех, онда, шта је ту је... Па таман ми то превагнуло на Страшном Суду... malina :), Дијана. and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Sad si se vec izbrukala, ne pomaze ti to vadjenje kako je bio posten i dobar (ocigledno je da lazes jer takvih ateista nema)... Podozrive poglede neces izbeci buduci iz kakve familije dolazis... Koga sve nece pustiti u forum, zadnje vreme doslo... Некада ми се чини да је боље бити ЧОВЈЕК па таман био и атеиста, него "вјерник" каквих је данас много, и гори су од ових првих, зар не?! Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vockica Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Naravno da se necu stideti sto sam akcentovao ono sto je vec pisalo. Namerno sam otisao nekoliko koraka dalje sledeci put koji je ukazan i drago mi je da sam isprovocirao ovakve reakcije. Zeleo sam da skrenem paznju na rastavni veznik izmedju imenice ateista i prideva dobar i posten. Ucinilo mi se da je najefektnije da se to spusti na licni nivo. Isto bih reagovao i da je pisalo pravoslavac ALI posten, Ciganin ALI posten, sportista ALI posten... ili da je stajala bilo koja odrednica koja nekoj grupi ljudi podrazumevano uskracuje pravo na dobrotu i postenje. @@Vockica, sticajem okolnosti, procitao sam svega dva-tri tvoja posta tako da te uopste ne poznajem, a kamoli tvog dedu. To sto je ovaj forum otvorio vrata svima, pa CAK i meni (i meni slicnima uz koje se ne moze olako metuti dobar&posten) smatram kvalitetom ovog foruma. Ukazujem na napisano u zagradama i u ovom i u prethodnom mi postu. Ako mogu sebe da pozicioniram u grupu rdjavih & nepostenih onda mogu lakse da lepim etikete naokolo. Naravno, tada su etikete bezvredne i trebalo bi da ne provociraju prejake emocionalne odgovore, one su samo perje koje lepim na rdjave formulacije, nista vise od toga. Vasi stavovi o postenju i etikiranje etnickih grupa kao ''cigane'' govori o vasem vaspitanju, postenju i rasudjivanju. Ovaj forum sluzi da iznosimo subjektivne stavove i da ako se ne slazemo sa tudjim ukazemo na lep nacin sta je kontekst naseg neslaganja, vas nacin je presao granicu. Ispala sam budala sto me je to uopste dotaklo, trebala sam samo da prijavim vas odgovor kao uvredljiv, ali sam eto i ja presla granicu, svakako nisam dosla na ovaj forum da se svadjam, da sam to htela otisla bih na krstaricu, gde sam dobijala mnogo teze i socnije provokacije od sagovornika, ali me to tamo nije doticalo. Ovde me dotice jer ocekujem neku pristojnost i uzdrzanost, jer bi ovaj forum trebalo da ima neke osnovne eticke i pismene vrednosti, kao takav i kao pravoslavan forum. I nemojte da mi sad drvite o rdjavosti i postenju, nego pocnite malo sebe da suzdrzavate. Sto se tice vase zamerke, otisli ste daleko od konteksta sta sam ja htela da kazem. Naravno skratila sam i upeglala ceo post, da ne bih gubila vreme nasiroko pisuci o mom dedi, kako bih na kraju dosla do iste sustine, nego sam samo napisala ''ali bio je dobar i posten covek''. I naravno, rekla sam to iz razloga, sto po Svetom pismu ne moze da se spase onaj koji ne veruje, pa sam htela da naglasim njegovu dobrotu kao neku nadu da ce se mozda spasiti, jer nije bio vernik iz svog neznanja. eh sad to ''dobar i posten'' moze na mogo nacina da se posmatra i definise, i nije isto vrednovano ni individualno, ni kolektivno, ne moze ni da se ''dobrota i postenje'' mog dede uporedjuje sa onom ''dobrotom'' kojom nas uci Crkva, ili neki drugi religiozni sistem, isto tako ne moze ni da se opise sa svakodnevnog ljudskog poimanja, jer se ono uvek menjalo. eto, mozda je to tema za sebe, ako imate o tome sta da kazete posebno napravite stranicu na forumu, ovde je tema ionako bila molitva za samoubice. Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Ово баш некако тешко могу да прихватим... Свакако, комплексно је питање... Да, не могу да се покају... И баш зато би било нормално да се Црква посебно, још више моли за њих! А ово хула на Духа Светога - шта то значи? Па зар није сваки убица похулио на Духа Светога, свака мајка која је убила нерођено дијете? Како направити границу? И на крају, покајање - само Господ зна ко се покајао, ко није, зар не... А ми ћемо се молити за убице, и све оне који су починили тешке гријехе, који су хулили на Духа Светога, јер ето, имали су могућност да се покају, а јесу ли то урадили, знамо ли ми то сигурно, можемо ли ми ту да судимо? Сумњам... Некако мислим, ако ће Господ молитву за самоубицу да ми урачуна у гријех, онда, шта је ту је... Па таман ми то превагнуло на Страшном Суду... За самоубице није било времена да се покају. Па су умрли непокајани поневши са собом тај грех. За све те случајеве које наводиш (убице, чедоморство), починиоци су могли после да се кају због свог злодела, али самоубице не могу. После свог дела они су мртви. Молитва за самоубице није забрањена (и наравно да је потребна) већ је она заједничка у оквиру Цркве и онда када је Црква одредила да се те молитве узносе. А не онда када нама падне на памет (када нам дуне). Зар је толико тешко учествовати у молитви на Духове за све оне у Аду (међу којима су и самоубице)? Знам да је много лакше рећи ја ћу за тог и тог да се молим сам када се мени прохте. А заједничка молитва за све оне у Аду је управо установљена јер је снага заједничке молитве много већа него онда када се молимо сами. Поврх тога када се молимо сами то чинимо за једну (или више) особу а у заједничкој молитви пројављујемо љубав за све који испаштају. Јер ако немамо љубави за све како да очекујемо да нам се услиши молитва за само једнога. Није ли то лицимерје са наше стране. Не изгледа ли то као да кажемо Богу: Тог и тог ослободи патње и помилуј а остали који имају имају исти грех као и он (она) нека се за њих моли неко други (ако хоће), они ме не занимају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар С Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 За самоубице није било времена да се покају. Па су умрли непокајани поневши са собом тај грех. За све те случајеве које наводиш (убице, чедоморство), починиоци су могли после да се кају због свог злодела, али самоубице не могу. После свог дела они су мртви. Молитва за самоубице није забрањена (и наравно да је потребна) већ је она заједничка у оквиру Цркве и онда када је Црква одредила да се те молитве узносе. А не онда када нама падне на памет (када нам дуне). Зар је толико тешко учествовати у молитви на Духове за све оне у Аду (међу којима су и самоубице)? Знам да је много лакше рећи ја ћу за тог и тог да се молим сам када се мени прохте. А заједничка молитва за све оне у Аду је управо установљена јер је снага заједничке молитве много већа него онда када се молимо сами. Поврх тога када се молимо сами то чинимо за једну (или више) особу а у заједничкој молитви пројављујемо љубав за све који испаштају. Јер ако немамо љубави за све како да очекујемо да нам се услиши молитва за само једнога. Није ли то лицимерје са наше стране. Не изгледа ли то као да кажемо Богу: Тог и тог ослободи патње и помилуј а остали који имају имају исти грех као и он (она) нека се за њих моли неко други (ако хоће), они ме не занимају. Да, да, хвала на овом појашњењу и донекле сам схватио... Али опет понављам, како можемо бити сигурни да су се заиста покајали они који су остали живи након свог учињеног гријеха... Схватате... То ми је мало нелогично... Да, отићи ћу ја на исповјест... Али, јесам ли се ја покајао или не? И онда ће Црква сутра да се моли за мене, а јесам ли то заслужио - и да ли је неко, па таман то био и самоубица заслужио да се за њега не молимо - СВАКОДНЕВНО а не само у поједине дане... Није ми јасно, како може постојати одлука да се за некога (па и за самоубицу) не молимо када год можемо, сви ми, као Црква?! Једноставно, таква одлука Цркве ми је чудна... Донешена је у неком моменту од Светих Отаца, знам ја то, али... Нешто ми ту ипак не штима... Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Sad si se vec izbrukala, ne pomaze ti to vadjenje kako je bio posten i dobar (ocigledno je da lazes jer takvih ateista nema)... Podozrive poglede neces izbeci buduci iz kakve familije dolazis... Koga sve nece pustiti u forum, zadnje vreme doslo... Ne možemo da komuniciramo na ovaj način! Ovo ne sme da se ponovi. Александар С је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Да, да, хвала на овом појашњењу и донекле сам схватио... Али опет понављам, како можемо бити сигурни да су се заиста покајали они који су остали живи након свог учињеног гријеха... Схватате... То ми је мало нелогично... Да, отићи ћу ја на исповјест... Али, јесам ли се ја покајао или не? И онда ће Црква сутра да се моли за мене, а јесам ли то заслужио - и да ли је неко, па таман то био и самоубица заслужио да се за њега не молимо - СВАКОДНЕВНО а не само у поједине дане... Није ми јасно, како може постојати одлука да се за некога (па и за самоубицу) не молимо када год можемо, сви ми, као Црква?! Једноставно, таква одлука Цркве ми је чудна... Донешена је у неком моменту од Светих Отаца, знам ја то, али... Нешто ми ту ипак не штима... За живе увек постоји могућност покајања. Да ли смо се покајали или не за своје грехе то други не знају. Баш зато се и молимо да се опросте греси јер постоји могућност да смо се покајали. Код самоубица је искључена могућност да су се покајали. Јер да су се покајали не би били мртви (одустали би од самоубиства). Црква је у својој мудрости (вођена Духом Светим), установила када се узносе молитве за оне у Аду. Молитва целокупне Цркве (свих верних сабраних на молитви) далеко је изнад појединачне молитве. Празних Силаска Светог Духа на апостоле (рођендан Цркве), је велики празник али Црква тада на коленима (коленопреклона молитва), моли Господа да оне у Аду избави и да их се по љубави Својој сети. Иначе на празнике се непреклањају колена (нема клечања у Цркви). Колика је тежина греха када васцела Црква клечећи на овај велики празник узноси молитве Господу за оне у Аду. Ми можемо са своје стране да не поштујемо то и да чином како нам воља. Можемо чак и да се изговарамо да то чинимо из велике љубави према самоубици, и да је таква молитва угодна Богу. Али то ипак чинимо мимо Цркве, у својој режији пројављујући непослушност Цркви. Исто тако је могуће рећи: Зашто да на сахрани покојника молитве узноси свештеник, можемо и ми сами да набавимо текст тих молитава (са интернета на пример), па да их сами прочитамо и да обавимо сахрану нашег покојника. А новац којим смо требали да наградимо свештеника можемо дати некој сиротињи (учинити "добро дело"). Чак шта више можемо тврдити да је то веома угодно Богу! Али авај нанели би штету прво покојнику а друго себи. А Богу сигурно не би било угодно дело наше самовоље. Александар С је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Ne možemo da komuniciramo na ovaj način! Ovo ne sme da se ponovi. Koji je to ovaj nacin? Administrator ali dobar i posten? Mislim da nije nepoznato da sam se vec izjasnio kao ateista, kao sto sam i javno podelio na forumu da sam popisan kao dzedaj. Ako ja u recenici tvrdim da je laz da postoji ateista koji je posten i dobar i u tome ljudi ne prepoznaju samoironiju, onda kaznjavaj kako te savest obavezuje, a mogucnosti dozvoljavaju. Ja cu se cenzurisati samo onoliko koliko mi prija. Priznajem, ne lozim se na te politicki korektne formulacije ni malo. Ako hoces izazov, samo reci, pa cemo da istestiramo koliko budalastina mogu da uoblicim u fine, lepe, politicki korektne, uzdrzane&odmerene recenice, sa sve ljupkim smajlijima... Vec smo probali tako nesto i ti si bio u fazonu da te to zamara... Vasi stavovi o postenju i etikiranje etnickih grupa kao ''cigane'' govori o vasem vaspitanju, postenju i rasudjivanju. Ovaj forum sluzi da iznosimo subjektivne stavove i da ako se ne slazemo sa tudjim ukazemo na lep nacin sta je kontekst naseg neslaganja, vas nacin je presao granicu. Ispala sam budala sto me je to uopste dotaklo, trebala sam samo da prijavim vas odgovor kao uvredljiv, ali sam eto i ja presla granicu, svakako nisam dosla na ovaj forum da se svadjam, da sam to htela otisla bih na krstaricu, gde sam dobijala mnogo teze i socnije provokacije od sagovornika, ali me to tamo nije doticalo. Ovde me dotice jer ocekujem neku pristojnost i uzdrzanost, jer bi ovaj forum trebalo da ima neke osnovne eticke i pismene vrednosti, kao takav i kao pravoslavan forum. I nemojte da mi sad drvite o rdjavosti i postenju, nego pocnite malo sebe da suzdrzavate. Sto se tice vase zamerke, otisli ste daleko od konteksta sta sam ja htela da kazem. Naravno skratila sam i upeglala ceo post, da ne bih gubila vreme nasiroko pisuci o mom dedi, kako bih na kraju dosla do iste sustine, nego sam samo napisala ''ali bio je dobar i posten covek''. I naravno, rekla sam to iz razloga, sto po Svetom pismu ne moze da se spase onaj koji ne veruje, pa sam htela da naglasim njegovu dobrotu kao neku nadu da ce se mozda spasiti, jer nije bio vernik iz svog neznanja. eh sad to ''dobar i posten'' moze na mogo nacina da se posmatra i definise, i nije isto vrednovano ni individualno, ni kolektivno, ne moze ni da se ''dobrota i postenje'' mog dede uporedjuje sa onom ''dobrotom'' kojom nas uci Crkva, ili neki drugi religiozni sistem, isto tako ne moze ni da se opise sa svakodnevnog ljudskog poimanja, jer se ono uvek menjalo. eto, mozda je to tema za sebe, ako imate o tome sta da kazete posebno napravite stranicu na forumu, ovde je tema ionako bila molitva za samoubice. Eto, sad je i moje postenje, rasudjivanje, vaspitanje, ukus, etika, pismenost i uzdrzavanje procenjeno. Nema potrebe da se nadalje osecamo lose zbog tudjih komentara. Svako dobro! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Svoje negodovanje,možeš da izraziš na drugačiji način. @@drvce, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 http://www.youtube.com/watch?v=P3EacQ4GfiU https://www.youtube.com/watch?v=v0NjS-_iPCI Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган άσημος :) Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Себи је одузела живот, пред крај рата у БиХ моја сестра од тетке, након двије године тетка-њена мајка, а након десет година брат од тетке, троје-много за једно село, а камоли за једну породицу. Прије годину дана себи је одузео живот кум мојих родитеља. Сви су они имали проблем или више њих који нису могли да рјеше, а који их је притискао неко вријеме, неког дуже неког краће. Немајући снаге да више издрже притисак, а не налазећи рјешење, излаз су видјели у самоубиству. Нико од нас није успио да их спријечи у томе. Најближи сам био са братом од тетке, и сад кад гледам, видим да сам другачије поступио у неким ситуацијама, а могао сам, можда би он данас био са мном. Мислим о томе како је Господ допустио Јуди да себи одузме живот, није га спријечио, а не могу рећи да Господ није могао да га спријечи. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 ...нас интересују енергије Божанства сакривене у његовом тијелу, то је наша храна... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 30, 2013 Пријави Подели Написано Март 30, 2013 Uz rizik da mi kazete da gledam svoja posla, ko je malo pratio drvcetova pisanja zna da nije bilo zle namere. Ko tebe placa da evidentiras moja pisanja? Gledaj, more, svoja posla tamo! Некада ми се чини да је боље бити ЧОВЈЕК па таман био и атеиста, него "вјерник" каквих је данас много, и гори су од ових првих, зар не?! Dobro je da niko ne polaze iskljucivo pravo na covecnost. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука