Jump to content

Обреди и молитве за самоубице

Guest - . . .-

Препоручена порука

Ја знам свештеника у Русији ( још и професор), који не држи опело ако је преминули неко од бивших члана партије, и још био на некој функцији. Притом преминули није био активан члан Цркве. Одговор дотичног свештеника је овакав: Извршити опело над таквим покојником је насиље над преминулим, тј. на силу.
Св. Симеон Нови Богослов, у Свете Тајне уврштава опело.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2013. at 2:49, nana рече

@parusija777

Видела сам на дуплираној теми и твоја додатна појашњења и остале одговоре.Свака ти част на доброј савести и свему што си предузео а нашао си се у тако деликатној ситуацији.

138999

Ситуација је била врло деликатна сама по себи.Дечко је,сасвим нормалан,то вече обишао све другове у селу,као да је намеравао,касније се (по некој верзији) посвађао са бабом,јер је живео са бабом и дедом,изашао напоље пијан,ушао у ауто и опалио себи из ловачке пушке у уста.Сви смо се нашли у шоку,јер знамо да није боловао,али је много пио,скоро свакодневно пијан.На поворку нисам ишао из педагошких разлога,да млади људи науче нешто,јер има још таквих у његовом друштву,а за 40 дана писао сам Епископу.Породици сам изјавио саучешће,осветио водицу и укућанима одржао беседу.Толико од мене јавно,а тајно је непрестано у мојим молитвама...

Подели на овим сајтовима

Знам да се опјело не може обавити, али бих отишао као човјек, као пријатељ, као дио заједнице... У мом крају отприлике сви знају за правило да опјела нема, и вјерујем да нико не би прозивао и наваљивао на свештеника као "хајде попе, кад си већ ту, очитај нешто, шта има везе..." То није оправдање да се не оде...

И морам рећи, без обзира на све, не могу никако да прихватим у себи тај однос према самоубицама... Лично, увијек бих се помолио за неког самоубицу, па ако ће ми то бити терет на души нека буде... Како да неког рођака, пријатеља, брата, заборавим у својим молитвама... Каже се, хула на Духа Светога, не може да се покаје за гријех... Али чему онда Црква - заједница нас вјерних људи... Зар није на нама да се молимо за ближње своје, и кад су живи и кад се преселе у вјечност... Баш због тога би ми било логичније да се молитва Цркве "појача" за оне који више немају шансу да се покају за своја (не)дјела... Лагано ћемо да се молимо за неког вишеструког убицу, који је ето скончао у затвору, да ли се покајао или не, питање је на које Господ одговор зна, изаћи ће свештеник на опјело... А ове људе заборављамо... Не знам, мени је то јако тешко прихватити... пс-вјеровазно је била посебно тема на ово о чему ја пишем, не замјерите, понијело ме... 

Него који је највећи међу вама нека буде као најмањи, и који је старешина нека буде као слуга. (Лк. 22, 26)

Подели на овим сајтовима

Неодласком свештеника на сахрану јасно се исказује да је самоубица својом вољом одбацио пут спасења. Такав се сахрањује нечујно (без молитава Цркве).

Као што чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века, не знајући када ће то бити. Тако чекамо и смрт телесну не знајући дана ни часа када ће доћи по нас. Прекинувши свој живот (који је Божји дар - дар Духа Светога) одбацили смо и Дародавца. Похулили смо на Духа Светога ("Сваки грех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима. И ако рече ко реч на Сина Човечијега, опростиће му се; а који рече на Духа Светога неће му се опростити ни у овоме веку, ни у будућем" (Мт 12,31-32)).

На празник Свете Тројице - Духови, на вечерњој службу која се служи одмах после Литургије, Црква се моли за све оне који су у Аду (трећа коленопреклона молитва).

Молећи се Господу за њих Црква показује своје старање за спас њихових душа.

Подели на овим сајтовима

Po dozvoli nadležnog arhipastira, pri čemu, često, u sličnim pa i u potpuno istim slučajevima i okolnostima,

opelo biva nekome odobreno, a nekome ne, i to tek u osmi ili četrdeseti dan.

Medjutim, najužoj porodici  preminule osobe  (kojima je ta osoba, kako kažu, čitav svet) i prijateljima,

najteže je u prva tri dana. To je samo jedan od prvih u nizu razloga za uvesti jednu vrstu ,,novotarije",

kada je reč o potrebi neke vrste opela i za osobe koje su izvršile suicid.

Interesuje me sledece (ako neko zna): bilo je skoro reči da je Njegova Svetost patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril

na jednom Arhijerejskom saboru dao predlog da se uvede svojevrsno opelo, dakle,

u neku ruku da se razlikuje od klasičnog crkvenog pogreba, za osobe koje su izvršile suicid.

Patrijarh je iz iskustva konstatovao  da se do sada u istim  slučajevima prema nekom pokazuje krajnje iskazivanje storgosti,

biva odbijen, a prema drugom lako odobravanje. Te se  zbog toga pristupilo sastavljanju posebnog čina molitava za takvu priliku

(što već postoji u nedrima Majke katoličkih vernika, a što je spomenuo Zaviša).
Da li se na kraju to sprovelo i u praksi Ruske pravoslavne crkve?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

On 25. 2. 2013. at 16:11, Ромејац рече

Неодласком свештеника на сахрану јасно се исказује да је самоубица својом вољом одбацио пут спасења. Такав се сахрањује нечујно (без молитава Цркве).

Као што чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века, не знајући када ће то бити. Тако чекамо и смрт телесну не знајући дана ни часа када ће доћи по нас. Прекинувши свој живот (који је Божји дар - дар Духа Светога) одбацили смо и Дародавца. Похулили смо на Духа Светога ("Сваки грех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима. И ако рече ко реч на Сина Човечијега, опростиће му се; а који рече на Духа Светога неће му се опростити ни у овоме веку, ни у будућем" (Мт 12,31-32)).

На празник Свете Тројице - Духови, на вечерњој службу која се служи одмах после Литургије, Црква се моли за све оне који су у Аду (трећа коленопреклона молитва).

Молећи се Господу за њих Црква показује своје старање за спас њихових душа.

С овим се слажем. Али имаљ узузетака. Пример: човек уради рђаву ствар. Почињу сви да га оптужују. Напусти га породица. Од свих људи презрен. Доведу човека у такво стање. Човек се убије.

Подели на овим сајтовима

On 27. 2. 2013. at 15:08, дибидусрус рече

С овим се слажем. Али имаљ узузетака. Пример: човек уради рђаву ствар. Почињу сви да га оптужују. Напусти га породица. Од свих људи презрен. Доведу човека у такво стање. Човек се убије.

У преводу рекао је сам себи: Не свиђа ми се овај живот и зато ћу га прекинути. Ти који га оптужују, породица која га је напустила, људи који га презиру... нису га убили, они су га одбацили од себе. Он је одлучио да прекрати себи живот, да одбаци дар Духа Светога. Околности њега не оправдавају, већ осуђују оне који су учествовали у њима,

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  On 28. 3. 2013. at 21:22, Бојан Сарачевић рече

Чак је и грех молити се за њих.

Не знам што би био.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 28. 3. 2013. at 21:24, Срђан Шијакињић рече

Не знам што би био.

"Сваки грех и хула опростиће се људима; а хула на Духа Светога неће се опростити људима".

У молитви за самоубице моли се Бог да опрости (не упиши ми у грех ову молитву) због упућене молитве.

Подели на овим сајтовима

Ujak mi je ispričao da je njemu otac Justin savinski pričao kako se tamo ubio neki mladić, i otac Justin se dugo molio za njega i ovaj mu se javio u snu i zahvalio, kao, rekao kako mu mnogo znači. Ocu Justinu je to bilo kao potvrda da ipak vredi da se moli za njega.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...