Sir Oliver Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 Зашто мислите да је атеиста испао победник? (Пишем у множини јер је неко већ то исто поменуо) Победник у чему? У логици да човечанство треба да изврши колективно самоубиство јер он не види сврху? Pobednik u tome što je vernik ostao zaprepašćen i bez odgovora, a svi znamo da teolozi imaju odgovor na sve. Pobednik jer je otkrio vlastitu slobodu. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 pobednik u tome što je vernik ostao zaprepašćen i bez odgovora, a svi znamo da teolozi imaju odgovor na sve. Pobednik jer je otkrio vlastitu slobodu. Једино у чему може бити победник је инат, јер на инат не постоји адекватан одговор. Инат да је у праву. Иако кроз цео филм - представу сваки његов покушај да исмеје верника завршава интригом у њему самом, ипак на крају инат и нихилизам побеђују. Да, верник је изгубио могућег преобраћеника ако само тако посматрате ствари, али у принципу је само учврстио своју веру, дакле, сума сумарум је на позитивној нули. Професор је већ био на путу самоубиства и да није желео да се хвата за салмчицу, могао је одмах да оде и да се обеси на топловодну цев, није био заробљеник. Ипак, он остаје све до јутра у дискусији и то време које је добио је победа верника. Manolis, Бојан Сарачевић and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 ne, ne, neeee... Nisi pratio, prof. je u više navrata hteo da ode, crni je bio navalentan, on je bio taj koji je hteo da objasni i iznese svoj stav. No međutim, ne trebaš gubiti iz vida da je sloboda ono po čemu je čovek sličan Bogu. Sloboda je najveći dar koji mnogi ljudi odbacujue jer ga se plaše. Zato je prof. pobednik. On je svesno odbacio sve što je ljudsko, ceo dar postojanja i življenja, mogućeg blaženstva - jer ga ne želi! i apsurdno, u tome je bogolik. Zato je on pobednik. Pa nije jednostavno živeti (jer da jeste mi ne bismo ovo pisali), nije jednostavno prihvatiti dar života i Boga kao darodavca. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 Pa nije jednostavno živeti (jer da jeste mi ne bismo ovo pisali), nije jednostavno prihvatiti dar života i Boga kao darodavca. Управо из овог разлога ја мислим да је професор губитник. Јер је добио поклон и пошто није морао да се труди око тог поклона, онда га одбацује као нешто неважно, безвредно. Не да сам пратио него сам га колико јуче гледао поново, коинциденција случајности...да ли је црни физички спречавао белог да оде? Није, чак наглашава да бели није заробљеник. Да ли је бели морао да улази у дискусију са црним? Опет, није. Додуше, онда не би било ни представе, али свеједно, нема примене силе. Јеси ли некад покушао да прочиташ две или више књига недељно и да то радиш 40 година? За шта друго би ти остајало времена? Дакле, сво искуство, знање, филозофију, професор скупља посредним путем, прихвата туђа знања и искуства и на основу тога закључује какав је свет. Са друге стране, радник је прошао немирно детињство, младост, прошао је затвор, два сина су му умрла, убио је својим рукама...дакле, целог живота је бомбардован осећајима које не може ни да искаже на прави начин (на то се и жали више пута). Али цени живот. За разлику од разочараног, нихилистичког погледа професора... Manolis and Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 ali nije tako prikazano, u tome je stvar. Možda bi neki rus napisao takav tekst o čemu ti pričaš, ali u ovom filmu toga nema. Mi o profesoru ne znamo mnogo (ja sam ga gledo pre par godina ali mi se čini da se čak ne zna mi šta profesor predaje). Otkud znaš da on nije imao direktna životna iskustva? Svakako je intelektualan tip jer ga se dotiču stvari sa kojima nema direktne veze (da li se ono spominje holokaust ili nešto slično?). Možda je to intelektualizam kontra živog životnog iskustva, ali na tome nije teža u filmu. Vernik je poražen otkrićem dubina čovekove slobode, o tome govori zadnja scena i sunce koje se diže koje simboliše prosvetljenje, razumevanje nečega, neki duboki uvid... "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 ali nije tako prikazano, u tome je stvar. Možda bi neki rus napisao takav tekst o čemu ti pričaš, ali u ovom filmu toga nema. Нема за тебе, то могу да признам јер је то твој исказ. За мене има и управо зато је овај филм добар и треба га погледати. Како знаш да је верник поражен открићем дубина човекове слободе? То је твоје тумачење и ти си тако схватио, наспрам мог тумачења и онога шта сам ја извукао из филма. Твоје тумачење и моје тумачење ни не могу да буду исти јер нисмо исто прошли у животу и ту нема победе и пораза. Ја мислим да је филм управо о томе. Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 Не шљака, избрисан фајл или премештен! Eво овде ради 100% http://www.film-club.net/the-sunset-limited-2011-video_b6ef04589.html Бојан Сарачевић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VizantijskoPlavo Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 a kako se ateista nadmudrivao u filmu, teoloskim znanjem ili? nisam gledala film jer trenutno neam vremena, al pogledacu. 'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.' -Isaija 40:31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 26, 2013 Пријави Подели Написано Март 26, 2013 Pobednik jer je otkrio vlastitu slobodu. Сире, и остало се слажем што си написао, али ово је суштина. Наравно, судећи према самом филму (и само њему), атеиста је аутентичнији лик. Што наравно не значи да је тако и свуда, увек и на сваком месту. Овде само говоримо о конкретном филму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VizantijskoPlavo Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 atesita se ceo zivot osecao ubedaceno, sto je sam i rekao u filmu. tako da bi jako tesko bilo da se on samo u jednom susretu sa vernikom obrati. ali ono sto je problem jeste da ateista u opste ne samo da nije hteo da pokusa da imalo upozna Boga on nije hteo ni da dopusti sebi da pocne da razume i voli ljude, kako je rekao verniku da ih prezire (ljude n aposlu) i da ne bi zeleo da vidi ponovo majku. znaci problem prvi lezi u tome sto on ne dopusta da mu iko kaze drugacije misljenje od svog tj. ne zeli da prihvati drugacije misljenje.. ima ateista s kojima mozes vrlo razumno diskutovati po pitanju Boga jer su oni radi da cuju drugu stranu, a ovde u filmu nije takva situacija.. Бојан Сарачевић, Sidarta and Manolis је реаговао/ла на ово 3 'Ali koji se nadaju Gospodu, dobijaju novu snagu, podižu se na krilima kao orlovi, trče i ne sustaju, hode i ne more se.' -Isaija 40:31 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Март 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Јесте, он све зна - професор. Туторски однос као према студентима, има добре интер-персоналне вештине, начитан и тешко му је доскочити, али џаба све. Ђаво му је израњавао срце и душу током много година тако да је постао тврдокоран на речи, не допире ништа до њега. Manolis је реаговао/ла на ово 1 Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 где да погледам тај филм са преводом? Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бојан Сарачевић Написано Март 28, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Имаш на првој страни линк за торент који се надам да користиш. Зло добра донети не може! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Ђаво му је израњавао срце и душу током много година тако да је постао тврдокоран на речи, не допире ништа до њега.Ма јесте, ђавoља посла Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука