Jump to content

Колико се људи заиста моли за своје непријатеље?

Препоручена порука

Чули сте да је казано: Љуби ближњега својега, и мрзи непријатеља својега. А ја вам кажем: Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне, Да будете синови Оца својега који је на небесима; јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре; и даје дажд праведнима и неправеднима. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли тако и цариници? И ако поздрављате само браћу своју, шта одвише чините? Не чине ли тако и незнабошци? Будите ви, дакле, савршени, као што је савршен Отац ваш небески. ( Јеванђеље по Матеју 5 - 43,48 )

Колико људи заиста поштује ову заповест Господњу? Колико се људи заиста моли за своје непријатеље?

Ако те безбожник изазива, то те не изазива човек него ђаво, човек је по природи побожан. Ако те безумни ружи, то те не ружи човек, него ђаво, човек је по природи уман. Ако те озлобљени гони, то те не гони човек, него ђаво, човек је по природи благ.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 68
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Увек се молим, такође палим свеће за њих.

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Мислим да помолити се није толики проблем. Али шта значи да љубимо своје непријатеље. Ми кад неког волимо ми му се радујемо. Да ли се радујемо непријатељима, то је мислим веће мерило љубави него молитва за некога. Молитва може да буде хладна, и формална. Кад неко тешко страда од наших пријатеља ми за њим плачемо, али да ли плачемо за страдање непријатеља. И кад се молимо за њих да ли се молимо као за себе или је то само помилуј Господе слугу твога... и то је крај. Овако лако можемо запасти у заблуду да љубимо непријатеље а ми их у ствари не љубимо него их само не мрзимо или им само желимо спасење што у неку руку и јесте љубав али то може бити веома малог интезитета. Заповест је да љубимо друге као сами себе. Велики светац Силуан Атонски се целог живота молио Богу да му да смирење и љубав према непријатељима, само то. Па сад видите колико је то велика ствар кад се један светац целог живота моли само за то. А ми да кажемо да љубимо непријатеље само зато што их некад поменемо у молитвама. И то је велика ствар наравно, велико је и само не мрзети непријатеље а камоли молити се за њих. Али ја сам хтео да побудим на размишљање колико је то велика и дубока и тешка заповест.  :smiley:

Подели на овим сајтовима

Молитва  за непријатеље

Господе Исусе Христе,Боже наш,прими од мене недостојног слуге Твога

,молитву ову за непријатеље моје и наше.Буди милостив према свима непријатељима нашим који нас мрзе или вређају или прогањају или муче,и немој им служити како заслужују,него  по великој милости Твојој обрати их све: неверне правоверју и побожности, а верници да се уклоне зла и да чине добро, како не би нико од њих погинуо због нас, недвостојних слугу Твојих.

Господе милостиви,молим ти се особито за оне који су ме било чиме увредили или ожалостили, или ми било какво зло учинили;не кажњавај их ради мене грешног,него изли на њих богато благост Твоју.

Молим Ти се Господе, и за оне које сам ја грешни изазвао или навео на грех непријатељства, и опрости њима и мени.Сети се Господе, да смо сви ми људи и да као људи грешимо према Теби и једни према другима.Но Ти Боже наш, као Творац и Отац наш,милостиво нам опрости и помилуј.

Господе Човекољубиви, Боже Спаситељу наш опрости нам грехе наше и међусобна непријатељства;исчупај Господе,из срца наших свако међусобно незадовољство, самољубљиву злобу и злопамтивост,и све што може спречити љубав и умањити братољубље,Јер си Ти Бог милости и човекољубља, заповедо си да праштамо непријатељима својим,и да Ти се молимо за оне који нас мрзе и гоне.Теби Јединоме Човекољубче слава и хвала за све и сва у све векове.Амин.

Подели на овим сајтовима

Баш ме интересује,ко су то ваши непријатељи,мислим на оне из вашег окружења ?

И по тој логици,да ли сте и ви неком непријатељ ?

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

??? ?? ??????????,?? ?? ?? ???? ???????????,?????? ?? ??? ?? ????? ???????? ?

? ?? ??? ??????,?? ?? ??? ? ?? ????? ?????????? ?

[/quote/]

?? ???????? ??..

??????? ?? ?? ???? ?????????? ???? ??

?? ?????? ?? ??? ? ???????...                           

Подели на овим сајтовима

? ??????? ????? ???? ??? ?? ???????... joooj

0409_feel

???? ??? ?? ????????,??????????? ? ??????????,

?????? ?? ?????,

?? ??? ?? ???????????? ?????????...

????? ??...??? ?? ?????...???? ???? ???????..

???????? ?????????? ?? ????? ?? ????????????...

????? ???? ??????? ??? ??????? ???????...

? ?????? ???? ???????????..

? ???????? ???? ??????..

? ????? ?????  klapklap

??????? ?? ????? ??????? ?????? 8) 

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

Можда  ме нисте најбоље разумели,хтео сам уствари рећи,да ли сте сигурни да сте ви миротворци и невинашца у тим вашим причи,и тако се самоуверено доносе закључци,"Он је негативац и мој непријатељ"

И у  принципу,мислим да тај  термин "непријатељ" ,уствари није ни мало прикладан за свакодневна цимања са људима ...

Мислим прејака је то реч,да би се упутила некој колегиници која ме оговара,или мајстору који забушава...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

?????  ?? ????? ??????? ????????,???? ??? ??????? ????,?? ?? ??? ??????? ?? ??? ?? ?????????? ? ????????? ? ??? ????? ?????,? ???? ?? ??????????? ?????? ????????,"?? ?? ????????? ? ??? ??????????"

? ?  ????????,?????? ?? ???  ?????? "??????????" ,??????? ???? ?? ???? ????????? ?? ??????????? ?????? ?? ?????? ...

?????? ??????? ?? ?? ???,?? ?? ?? ??????? ????? ?????????? ???? ?? ???????,??? ???????? ???? ????????...

???? ??, ??? ??? ?? ???? ????? ?? ????, ?? ????????, ? ?? ?? ?????

?????????, ??????? ????? ?? ?? ????? ?? ???? ????? ????.

Подели на овим сајтовима

?????? ??????? ?? ?? ???,?? ?? ?? ??????? ????? ?????????? ???? ?? ???????,??? ???????? ???? ????????...

??????? ?? ? ??? ?????????,???????...

?? ???? ?? ?????...

??? ???? ?? ????? ?? ????????...

?????? ????????...? ??? ??????????? ??????? ??????? ?? ?? ?? ?? ????? ???? ??????????...

"Видети свет у зрнцу песка,

И небо у дивљем цвету,

Држати бесконачност на длану

А вечност у једном часу"

В.Блејк

Подели на овим сајтовима

?????? ????????...? ??? ??????????? ??????? ??????? ?? ?? ?? ?? ????? ???? ??????????...

?????? ??!

Подели на овим сајтовима

Ја немам нпријатеље, можда они мене тако гледају, али сваки човек на овој Земљи је мој брат, а свака жена моја сестра! Да ли би било у реду да међу браћом и сестрама имнам непријатеље?!?!?!?!? Можда се не разумемо међу собом, али ми нисмо непријатељи. Тако ја то гледам.

Макс, одговори ти на питања која постављаш.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...