Jump to content

Не могу после литургије кући - Литургијска заједница и агапа

Guest O.Ugrin

DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO  

143 члановâ је гласало

1. 1. DA LI SE NAKON LITURGIJE ZADRZITE U PAROHIJSKOM DOMU RAZGOVARAJUCI MEDJUSOBNO

• DA, pet minuta
      2
    • DA, deset minuta
      10
    • DA, sat i vise
      53
    • Kako kada
      51
    • NE, nikada
      30

Препоручена порука

Не треба стадо да се расипа и да одлази код другог Пастира- свештеника. Ја чврсто верујем ако се парохијани помоле за свога свештеника (а не само да га осуђују), добити у њему правога Пастира који ће живот свој давати за овце.

Да, да... Многи се свештеници понашају у складу са задњом речи. :drugarstvo:

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Да ли мислите да би се свештеник поправио (исправио) у стварима због којих се верни саблажњују ако би сви они почели код њега долазити на службе. Постоји ли шанса да ће гордост изродити нову гордост и да се свештеник неће исправити у својим поступцима, тј. да ће постати још гори. А добар пастир тешко да ће себе икада довести у ситуацију да саблажњује своје стадо (ма какво оно било).

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Опет идемо у погрешном правцу... питање је међусобног односа клира у једној епархији. Имате ли неки пример где се свештеници састају, разговарају о вери, где се народ окупља...

Нас неколико браће свештеника организовало је серијал предавања (неколико година за редом) у неколико села.

Невероватно постерсно је било када је у једном црновршком селу по цичи зими дошло у малену сеоску цркву готово цело село. Било је нас четири свештеника. То је било једно од мојих најлепших духовних тренутака.

Што се тиче Твог питања Дражо, апсолутно мислим да би се и најгори (у том моралном смислу) свештеник поправио када би се мало више молили за њега него што га оговарамо. А поставља се и питање шта је од свега тога истина.

Подели на овим сајтовима

Опет идемо у погрешном правцу... питање је међусобног односа клира у једној епархији. Имате ли неки пример где се свештеници састају, разговарају о вери, где се народ окупља...

То би био догађај о коме би писале, не само верске, новине.

Не мислим да се овом темом иде у погрешном правцу зато што међусобна мржња и оговарање

је умногоме допринела да народ мисли о свештеницима свашта.

Ово што ја пишем је глас народа а не мој, лични став.

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Па и треба да пишу о томе драги брате Пајко.

Видиш, и ово наше окупљање јесте покушај побољшања свега тога о чему Ти причаш. Овде је позван сваки свештеник и његова реч се овде цени. Верујем да многи свештеници посећују интернет (бар видеви по фејсбук налозима), па и они могу да се придруже овом начину комуницирања са људима. Не сме и не треба да све садне на нас неколико свештеника а да се огроман потенцијал интернета не искористи на добро свих вас.

Мишљења сам да се при свакој Епархији треба одредити од стране Епископа неколико свештеника- добрих организатора, који ће радити на анимирању нашег народа. Постоји безброј начина да се то ради. Не сме да се цела мисионарска организација сведе само на катедрални храм и на појединим свештеницима- ентузијастима. Најгоре је седети и чекати, а не делати. Мислим да је боље и радити, па макар некад и погрешио, јер се све то да исправити. А ви верни нама свештеницима можете много помоћи у свему томе, јер тако и показујете да сте Црква и да се Црква не своди само на клир (Епископе и свештенство), што безусловно одводи у клирикализам.

Подели на овим сајтовима

А ви верни нама свештеницима можете много помоћи у свему томе, јер тако и показујете да сте Црква и да се Црква не своди само на клир (Епископе и свештенство), што безусловно одводи у клирикализам.

...А помоћи можемо само ако искрено износимо своја мишљења и притом се не улагујући

модераторима форума. Да би сав свештенички и монашки клир схватио какав је, стварно,

мора да слуша глас народа. Наравно да није народ Судија, али би могао бити као "топломер"

који даје неку информацију. Велики сам противник бановања и брисања тема, осим ако текстови

нису позивање на било какво насиље и вулгарно псовање. Све друго је цензура.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

А ви верни нама свештеницима можете много помоћи у свему томе, јер тако и показујете да сте Црква и да се Црква не своди само на клир (Епископе и свештенство), што безусловно одводи у клирикализам.

...А помоћи можемо само ако искрено износимо своја мишљења и притом се не улагујући

модераторима форума. Да би сав свештенички и монашки клир схватио какав је, стварно,

мора да слуша глас народа. Наравно да није народ Судија, али би могао бити као "топломер"

који даје неку информацију. Велики сам противник бановања и брисања тема, осим ако текстови

нису позивање на било какво насиље и вулгарно псовање. Све друго је цензура.

Нико не брани да се износи мишљење, али сваки позив на насиље, распиривање расне и верске мржње биће санкционисан. Врло је просто и једноставно. Нема потребе за улагивањима било коме, али треба да постоји бар основна култура и поштовање онога другога па било ко да тај буде.

Хајде да се сада опет мало вратимо на тему и да се свака тема не завршава неким правдањима било Модерације било чланова.

Подели на овим сајтовима

Хајде да се сада опет мало вратимо на тему

Па оче Иване, ја мислим да се ми баш у теми налазимо од почетка. Исправи ме ако грешим.

Утицај међусобног односа између клирика на мисионарење. Управо о томе све време пишем.

Дакле шта народ мисли о међуљудским односима у клирика СПЦ. Народ се жали на

другачији рад од села до села, на размимоилажење у ставовима и схватањима вере.

Народ добија различите информације од парохије до парохије. Ту се налазе потешкоће.

Овде оче Иване, ако ниси приметио, се доста људи гађа теолошким фразама и изразима

и то би могла бити препрека у мисионарењу јер то обични парохијани не разумеју.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Хајде да се сада опет мало вратимо на тему

Па оче Иване, ја мислим да се ми баш у теми налазимо од почетка. Исправи ме ако грешим.

Утицај међусобног односа између клирика на мисионарење. Управо о томе све време пишем.

Дакле шта народ мисли о међуљудским односима у клирика СПЦ. Народ се жали на

другачији рад од села до села, на размимоилажење у ставовима и схватањима вере.

Народ добија различите информације од парохије до парохије. Ту се налазе потешкоће.

Овде оче Иване, ако ниси приметио, се доста људи гађа теолошким фразама и изразима

и то би могла бити препрека у мисионарењу јер то обични парохијани не разумеју.

Хајде онда да будемо конкретни:

Шта треба учинити да се Црква боље организује та да дамо много боље резултате. И сами знате колико људи живи без икакве црквене свести. Дајте неки конкретан предлог, немојо само да мудрујемо и да ништа не деламо. Ја сам увек спреман да сваку добру иницијативу подржим.

Такође, шта мислите, шта би само свештенство између себе требало да уради, како да унапреди приступ  људима?

Подели на овим сајтовима

Хајде онда да будемо конкретни:

Шта треба учинити да се Црква боље организује та да дамо много боље резултате. И сами знате колико људи живи без икакве црквене свести. Дајте неки конкретан предлог, немојо само да мудрујемо и да ништа не деламо. Ја сам увек спреман да сваку добру иницијативу подржим.

Такође, шта мислите, шта би само свештенство између себе требало да уради, како да унапреди приступ   људима?

Да ли је могуће да ова тема само Тебе интересује, о.Иване, брате у Христу, од свих богослова, несвршених и свршених, ђакона и свештеника?

Али Богу хвала, љубави имаш за све, очигледно је.....

Ево конкретан предлог:

1. што на беседама, предавањима, личним разговорима говоре, то и у животу да показују:

парохијане у своје цркве да врате,

својим свештеницима, да једни друге преобрате,

не за љубав једног дана, једног листа,

већ за Љубав Самог Христа

2. Љубав од Христа бесплатно и незаслужену добијену да деле:

Сваки свештеник свога брата свештеника да воли,

И кад се радује и кад га боли,

Јер стадо свога пастира гледа, Воли га и радује му се,

и кад је срећа и кад је беда

3. Земаљско је царство мало:

Мудрост је и у тежака, и у сељака, и у научењака,

ал Љубав је само једна, проста и чедна,

јер од Јединога Цара долази, тако Сјајна тако Јака,

да гордост човекову згази,

и све страсти порази,

у само једном циљу Свом,

Вечности у Царству Небеском.

klapklap

klapklap

klapklap

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

.............................................

Ево конкретан предлог:

1. што на беседама, предавањима, личним разговорима говоре, то и у животу да показују:

3. Земаљско је царство мало:

Мудрост је и у тежака, и у сељака, и у научењака,

ал Љубав је само једна, проста и чедна,

јер од Јединога Цара долази, тако Сјајна тако Јака,

да гордост човекову згази,

и све страсти порази,

у само једном циљу Свом,

Вечности у Царству Небеском.

klapklap

klapklap

klapklap

dada
Подели на овим сајтовима

Такође, шта мислите, шта би само свештенство између себе требало да уради, како да унапреди приступ   људима?

Под број један је да информације које обичан народ добија од свештеничког клира буду јединствене.

И ако постоје размимоилажења у схватању вере, и светих отаца, између свештенства, то никако

не треба стављати до знања мирјана. Што мање користити туђе речи и теолошке изразе осим

када је клир у међусобном разговору. Строго избегавање давања мишљења о другим клирицима

јер када је неки свештеник, за народ, добар, није га потребно ни хвалити. То је за почетак...

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Ја бих рекао то сељачки:

Имајући у виду да су они људи врло је тешко и њима да у данашње време се понашају како ми

очекујемо од њих. Нису они монаси. Имају много бавеза око парохије, народа и своје породице.

У обучавању вером народа свог требају користити мудрије, ја бих рекао, и политичке методе.

Пр. Човека који 5 месеци није долазио у цркву јавно похвалити да је то "човек који долази на

литургију" а сигуран сам да је то делотворније него да се исти јавно обележи тако што ће му

се рећи:"Ево га овај долази једном годишње у цркву" или слично...

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Ја бих рекао то сељачки:

Имајући у виду да су они људи врло је тешко и њима да у данашње време се понашају како ми

очекујемо од њих. Нису они монаси. Имају много бавеза око парохије, народа и своје породице.

У обучавању вером народа свог требају користити мудрије, ја бих рекао, и политичке методе.

Пр. Човека који 5 месеци није долазио у цркву јавно похвалити да је то "човек који долази на

литургију" а сигуран сам да је то делотворније него да се исти јавно обележи тако што ће му

се рећи:"Ево га овај долази једном годишње у цркву" или слично...

Брате мој, чини ми се накако да о различитим темама говоримо....

Да Те подсетим,тема је

Утицај међусобног односа клира у једној епархији на мисонарење

Види, има свештеника који када хоће да смире лаике, кажу да (на.пр.) водоинсталатери су учили занат за водоинсталатера,а теолози за богословље, с намером да се не бави "свако" богословљом...иако нисам сигуран да је свима осим дипломираним богословима "забрањено" Богосведочење, разумем да осим дипломираних богослова, о "дубоко" теолошким темам немају шта лаици расправљати, кад о том, појма немају....но ни то није тема, већ је тема, како искренист не напустити, а помоћи брату " свештенику" да и он има пуну цркву, а све зарад Пуноте Коју Христос Жели!!!!!Узгред ће доћи и све овоземаљско, али пре свега циљ мора бити искрен, да би га Бог Препознао!!!

Ето и даље, само о Иван даде своје мишљење...

Биће боље, Богу се молимо.....

:)

1405_love

:)

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Nedavno sam bila prisutna kad je jedan covek hteo da pita nesto naseg svestenika a po molbi prijatelja koji ne pripada nasoj parohiji, znaci ima svog svestenika.

Prvo sto mu je moj svestenik rekao je da on ima sada svog svestenika na parohiji i da je najbolje da se njemu obrati za sva pitanja sto ga muce. Na insistiranje ovog pismonose, da ga tako nazovem, da i nas svestenik da odgovor, on je rekao sto misli i da bi isti odgovor dobio i od svog svestenika. Cak je ponudio da ce on pricati sa svojim kolegom da mu se javi ako je ovome tesko da se obrati svom svesteniku. U pitanju je mladi svestenik koji je stigao na parohiju pre jedno 6 meseci.

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...