drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Izvadak iz pismu pape Grgura I. biskupu Augustinu od Canterburyja u Britaniji, 601 AD: »… hramove idola [poganskih bogova] kod toga naroda ne treba uništiti, nego treba uništiti idole u njima, blagosloviti vodu i njome poškropiti rečene hramove, podići oltare i postaviti relikvije. Jer, ako su hramovi dobro izgrađeni, oni će po naravi stvari promijeniti štovanje demonâ u službu istinitoga Boga; da bi narod, vidjevši da njihovi hramovi nisu razrušeni, uklonio zablude iz svojih srdaca te, prepoznajući i štujući istinitoga Boga, njemu se s vremenom, prema navici, utjecao. I jer su se navikli za žrtve demonima klati mnoga goveda, potrebno je to promijeniti u bilo kakvu svečanost, kao što je dan posvećenja ili rođendan svetih mučenika čije su relikvije ovdje smještene, neka si naprave kolibu od granja drveća kraj tih crkava koje su preuređene iz hramova i neka zdušno proslave gozbenu svečanost te odsada ne žrtvuju životinje đavlu, nego neka na slavu Božju u svojoj gladi životinje kolju i Darovatelju svega za sitost svoju hvalu daju…« Ove prepiske velikodostojnika su sjajne! Maltene tehnicko uputstvo za izvodjenje kampanje i pridobijanje ljudi. Steta sto nije bilo medija sa globalnim dosegom u ono doba! Uz svega 3-4 izmene termina, ovaj tekst bi mogao da se profura kao e-mail koji je jutros napisan. Nije ni cudo sto se posle javljaju ruzni&odvratni mixovi predstava u glavama ljudi. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Kad se kući na groblju tatko Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Zidaju kuće iznad grobova Bogati gastarbajteri iz Ljubičevca kraj Kladova ovog leta prestiž dokazuju na groblju, tako što prave kućice iznad postojećih grobova Naloženo im da obustave gradnju... Porodica Balčanović kaže da nije jedina koja gradi na groblju Na seoskom groblju u Ljubičevcu kraj Kladova zavladala je nova moda: imućni gastarbajteri iz Skandinavije više se ne takmiče u tome ko će podići skupoceniju grobnicu od mermera ili granita, koja košta i do 30.000 evra, nego ko će iznad grobnog mesta izgraditi raskošniju kapelu, crkvicu ili građevinski objekat opasan ogradom od kovanog gvožđa. Ovo je groblje, a ne vikend-naselje Ljubomir Gušatović, predsednik saveta MZ Ljubičevac, kaže da je za dobijanje placa na groblju potreban pismeni zahtev sa naznačenim dimenzijama grobnice, nakon čega komunalni odbor izlazi na lice mesta i daje saglasnost. - Balčanovići su samovoljno počeli da grade. Kada sam to saznao, pozvao sam komunalnu inspekciju. Spor može da se reši, ali jedino da im se sve poruši, da se i ostali u selu nauče pameti. Ovo je groblje, a ne vikend-naselje. Zar sada treba celo selo da preselimo ovde? - pita se meštanin Gušatović, koji ima porodičnu grobnicu do Balčanovićevih. Pojava ovakve nedozvoljene gradnje uzela je toliko maha da je na seosko groblje, na poziv ljudi iz Mesne zajednice Ljubičevac, morala da izađe opštinska komunalna inspekcija iz Kladova. Inspekcija je porodici Balčanović zabranila da nastavi da zida kuću iznad groba. - Moja majka je ovde sahranjena i evo, zidam joj kućicu. Hoću da zaštitim spomenik od propadanja i lomljenja. Biće od fugovane cigle i imaće 3,6 sa 4,6 metara, sa vratima i dva prozora. Ne znam u čemu je problem?! Pa, ovde na groblju podignuto je bar 15 ovakvih i većih objekata, a još četiri, pet porodica počeće da nadziđuje već postojeće grobnice do kraja jula i povratka u inostranstvo - kaže Jevreja Balčanović, meštanka iz Ljubičevca, koja sa suprugom Dimitrijem već duže vreme živi i radi u Švedskoj. - Ne znam zašto drugi to rade, ali vidim da se na groblju svaki dan gradi. Zahtev smo podneli Mesnoj zajednici Ljubičevac još u julu prošle godine, ali odgovor nismo dobili. Sada kada smo kućicu sazidali do pola i preostalo nam još dan - dva posla, inspektor nam je rekao da radove prekinemo i donesemo još neke papire. Nisu to neke pare, niti bačeno bogatstvo u grobnicu, kao što mnogi misle. Trošak su nam jedino dnevnice majstorima - objašnjava Jevrejin suprug Dimitrije Balčanović, i sam po struci građevinac. - Ako njima nije žao, neka ruše grob mojoj majci. Ja nemam srce za to - kroz suze dodaje Jevreja, ljubeći nadgrobnu ploču sa imenima pokojne majke Nikolije i oca Stanimira. Aleksandar Borondić, predsednik komunalnog odbora pri MZ Ljubičevac, kaže da ima i onih meštana koji podižu i veća zdanja iznad grobova od Balčanovića, pa nikom ništa. Veselin Mikulović kaže da niko u selu nema dozvolu. - I ja sam napravio kuću za četiri groba. To je konkurencija, naš mentalitet i standard. Ima se, može se. Prvo smo se takmičili u selu ko će imati veću i lepšu kuću, a sad smo to preneli ovde na groblje - objašnjava Mikulović. Opštinski komunalni inspektor iz Kladova Dejan Bugarinović odbio je da prokomentariše novinarima ceo slučaj. Preuzeto sa.. http://www.pressonline.rs/svet/balkan/73589/zidaju-kuce-iznad-grobova.html Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 kao i slava i još štošta,nije poenta u samim formama već u promenjenim suštinama... Да. Ја се само више концентришем на поријекло обичаја. Ако хоћеш да идеш напријед, знај одакле долазиш. A ko je Isa Hrist? Izvini, ali njihova tumačenja o meni mi ne trebaju. Svako ko nije od nas će da nas gleda onako kako on želi da nas vidi. A mi Srbi imamo malo taj problem da je naša naučna istorija počela u 19. veku u doba nacionalnog romantizma i klasicizma kada se veličalo predhrišćansko vreme, pa je svako tražio ljubomorno nešto pagansko (a po potrebi i izmišljavao), jer jedan narod bez predhrišćanske epohe nije važio za ozbiljan politički i istorijski narod, a ovo se tada uzimalo za uslove da se ima država itd. Hoću reći, sumnjam u interpretacije 19. veka. Sigurno da ima nečeg tačnog, ali dosta je i krivotumačeno do izmišljeno, ne samo kod nas. Uzmimo kao primer koliko je Srba poreklom iz Crne Gore, što bi rekli Crnogorci da su celu Srbiju (+ Bosnu) izrodili. Ali u ono vreme svaki Srbin koji je hteo za nešto da važi imao je poreklo u Crnoj Gori, u srpskoj Sparti, i odakle skoro svaki Srbin ima svog predaka Crnogorca koji je ubio nekog Muslimana ili Turčina pa je zatim morao da beži i naselio se, eto, gde smo se mi onda našli. Moj Crnogorac je čak ubio osamdeset Turaka.. Koje čudo da ih još ima, koliko smo ih ubijali:)) Ali u naš rodoslov ne sme niko da sumnja, jer mi smo istorijski narod, svako ima svoje pleme, bla bla i tako dalje. Dokle se Hrišćanstvo ignoriše, baš onaj faktor koji nas je održao, koji nas je kao narod u vreme ropstva i ogromne kulturne i etničke infiltracije sačuvao. Bez Hrišćanstva mi danas ne bi postojali. Kao da su se naši monasi u hiljadu i kusur naših manastira gde se čuvala narodna svest molili Perunu i nekoj Radi ili Ladi i ne Hristu i Bogorodici.. Ne, nekako mi je strana ta ideja, nije mi logično, a isto ne verujem da smo mi nelogičan narod kako neki isto vole da nas predstave. 1) А ко је Иса Христ? Па, он је Јешуа Спаситељ 2) Ипак, ови обичаји јесу дошли из паганског свијета. Исто тако и Ноћ вјештица на Западу ( што је заправо близак рођак Бадњаку, лилама, Ивањским кријесовима и Ивана купала ) долази из паганизма, а данас је комерцијализовани обичај. Trick or treat, bwahahahahaha 3:< 3) Моји су поријеклом из Црне Горе. И моји су убили Турчина у Черногорији. Као и сваки предак сваке породице на Романији. Хахахаха, к'о што си рекао, Турака не би било више да су ови заиста убијали. Ovo danas nema apsolutno nijedne dodirne tacke sa tim sto je onda bilo. Danas se hrana "daje" preminulima, "zrtvuje se za dusu" (tako sto je mi jedemo, naravno ), i ostale gluparije. Ne malo puta na grobovima i grobnim mestima vidjao sam citave trpeze, sa vise hrane i vise vrsta hrane nego sto je ja recimo spremim za 20 i vise gostiju koje imam za slavu. Kako Aca rece, i moji su prestali da nose hranu na groblje. Poodavno. Ako ima sta da se spremi za sirotinju od hrane, onda je bolje - a podjednako vazno - da se taj novac namenjen spremanju jedostavno da onima kojima je potreban. Ovako, kako je sad, na sve lici samo ne na Crkvu... amen, brother. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Ipak su neprevazidjeni ovi što prave kuće na grobljima sa sve nameštajem Требао их је запослити какав фараон да му изграде пирамиду и уреде ентеријер Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Контам да је, као и многи други, и овај обичај настао из стварне потребе. Раније се дуго путовало, и док неко дође до гробља удаљеног три села, направио је знатан напор, и веома је изгладнео. Основни ред би био нахранити га и спремити му нешто за успут да има, јер се треба вратити до куће. Кад је било лоше време, онда се ваљало и угрејати којом ракијом (Мада верујем да се и тад претеривало у томе). Касније су се раздаљине скратиле и потреба за овим престала, али се обичај задржао, јер више нико није ни размишљао о разлозима увођења обичаја, него су га само усвојили и понављали. Тако да се не ради о дивљим паганским обожавањима мртвих, него о чисто практичним разлозима, које нисмо уклонили онда када је престала потреба за њиховим постојањем. (Нисам читао све одговоре, ако је неко ово већ написао, избришите овај пост, да не дуплирамо.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Контам да је, као и многи други, и овај обичај настао из стварне потребе. Раније се дуго путовало, и док неко дође до гробља удаљеног три села, направио је знатан напор, и веома је изгладнео. Основни ред би био нахранити га и спремити му нешто за успут да има, јер се треба вратити до куће. Кад је било лоше време, онда се ваљало и угрејати којом ракијом (Мада верујем да се и тад претеривало у томе). Касније су се раздаљине скратиле и потреба за овим престала, али се обичај задржао, јер више нико није ни размишљао о разлозима увођења обичаја, него су га само усвојили и понављали. Тако да се не ради о дивљим паганским обожавањима мртвих, него о чисто практичним разлозима, које нисмо уклонили онда када је престала потреба за њиховим постојањем. (Нисам читао све одговоре, ако је неко ово већ написао, избришите овај пост, да не дуплирамо.) А оно кад натакну цигару на чачкалицу, чачкалицу забоду у земљу, запале, па кажу: ”Много је волео да пуши, види како вуче!” (онда непомично гледају пет минута у цигару) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Ipak su neprevazidjeni ovi što prave kuće na grobljima sa sve nameštajem Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Ne znam kako je bilo, ali kod mene u selu ima dosta grobova i to ne iz perioda rata, koji su na imanjima vlasnika. Nisu ljudi saranjivani na groblju, nego na svojoj zemlji. Meni je to sasvim OK. Možda nije u saglasnosti sa komunalnom službom, ali po meni jeste sa ontološkom. Neprekidna veza živih i mrtvih kroz Isusa Hrista. Uvek su mi pažnju privlačili ti grobovi. Nekako mi je i lepši stil to jest materijal. U kamenu a ne od mermera. Mermerni su onako picanski i veliki, a ovo su obično skromnije ploče koje je već nagrizao zub vremena i slova na njima izbledela, ali to mi je i prirodno a ne da pravimo piramide i mauzoleje od grobova. Što bi rekao Svetolik Cvetković: "venac na moj grob". Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 А оно кад натакну цигару на чачкалицу, чачкалицу забоду у земљу, запале, па кажу: ”Много је волео да пуши, види како вуче!” (онда непомично гледају пет минута у цигару) Наравно да има и тих ствари. Па ако ћеш тако, имаш и људи који иду у манастир јер их је врачара послала да јој одатле донесу комад земље или камен да магија буде јача, ал то су периферне ствари, не иду сви у манастир због тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Tako jeste bilo u pocetku. Ovo danas nema apsolutno nijedne dodirne tacke sa tim sto je onda bilo. Danas se hrana "daje" preminulima, "zrtvuje se za dusu" (tako sto je mi jedemo, naravno gringrin), i ostale gluparije. Ne malo puta na grobovima i grobnim mestima vidjao sam citave trpeze, sa vise hrane i vise vrsta hrane nego sto je ja recimo spremim za 20 i vise gostiju koje imam za slavu. Preteruješ sa stavom da nema apsolutno nijedne dodrine tačke sa onim što je onda bilo. Ljudi se okupe na zadušnice ili dan upokojenja dotičnog hrišćanina (tog malog sveca, zašto i to ne reći, jer Apostoli u svojim Poslanicama nazivaju i njih tj. članove Crkve - svecima, iako ih posle kritikuju zbog raznih stvari), i postave i hrane i posluženja, po drevnom hrišćanskom običaju (a ti ekstremi u preterivanju, tipa, spremaju hrane za 20 i više osoba, je preuveličavanje, i ako ima to je retkost!). U ime pokojnika počaste goste, pa potom i one nezvane (Rome) kao vid milosrdja, i mnogo više od toga: pokojnik je bio hrišćanin i tu nas sabira u molitvi Hristu i agapi. I još nešto: Hrana se daje preminulom? Zašto da ne?! Nije valjda da neki od vas zaista misle da neko od tih ljudi misli da oni zaista jedu nesto od toga ili da misle da pokojnik ispuši onu cigaru koju im zabodu (ne podržavam ja sve to, već razumem, oni time izražavaju da ih vole i sa njihovim manama). Slično je to, barem meni, priči: Čekajući Nikolu (Katihizis za 2 raz. osn. škole). ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 U ime pokojnika počaste goste, pa potom i one nezvane (Rome) kao vid milosrdja, i mnogo više od toga: pokojnik je bio hrišćanin i tu nas sabira u molitvi Hristu i agapi 1) Ne, nego mu/joj jedu "za dusu". 2) U velikom broju slucajeva Romi budu oterani praznih ruku. 3) Sabira nas u molitvi, kazes? Ne vidim kako je to tako, kad mnogi kazu ili misle (pa kazu posle) za vreme sluzbe "skrati pope!"... ... Sve u svemu, ne treba da se pretvaramo da je sve OK, jer je daleko od toga kod nas u danasnje vreme, u vecini stvari, ali kad poznamo gde smo stvarno, onda znamo odakle da krenemo u ispravljanju svega, a ne da zamisljamo "poboznost", "blagocesce", itd., tamo gde ga zaista nema. Ovo vazi za svo nase crkvovanje, za versku nastavu u skolama (program je takav kao da je 90% naroda svake nedelje na liturgiji), i ostalo - kad realno sagledamo gde smo zaista, bez umisljanja i zamisljanja, onda imamo potpunu osnovu da napredujemo dalje. Polako, ali sigurno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 камен да магија буде јача Ok, mozda je to periferan kvest, ali moze da pruzi dosta zabave... http://goo.gl/5d5nE Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Ok, mozda je to periferan kvest, ali moze da pruzi dosta zabave... http://goo.gl/5d5nE Ајој, колко је то била добра игра! Са свим експанзијама (сем задње). Си пробо овај трећи део, какав је? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Март 9, 2013 Пријави Подели Написано Март 9, 2013 Ајој, колко је то била добра игра! Са свим експанзијама (сем задње). Си пробо овај трећи део, какав је? Kupio ga medj prvima! Za treci deo imam samo tri reci: anatema, anatema, anatema! Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука