Гости Guest - . . .- Написано Март 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Драги пријатељи, дуго смо размишљали да ли би било добро да се организује једно окупљање овог типа. Једини разлог јесте култура дијалога и опхођења једних према другима. Верујемо да је сада време "сазрело" за један разговор на нивоу који заслужује овакав дијалог. Наш драги прота Милорад Голијан се одазвао нашем позиву и изразио велику радост за покретање једног ЖРУ дивана овог типа. Тако да ће саговорник бити Прота Милорад. Јуче сам се чуо са господином Марком Екмеџићем који је такође веома расположен за одржавање једног оваког дивана. Рекао бих да је вођење једног дијалога овим путем заиста историјски и ево, он ће се десити управо ових дана. Тема је покренута са намером да нам изнесете мишљења на који начин би се одвијао разговор јер, лично ја, не желим да буде оног типа као што то раде на Западу. Која би питања била актуелна и који ниво разговора би био пожељан? Изволите... Свиђа ми се ова слика, па је постављам ради бољег приказа на друштвеним мрежама Manolis, Олимп, Ignjatije and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Мислим да је најбитније питање улога Цркве у савременом друштву, како по природи, тако и по степену те улоге. Ту настаје деведесет посто несугласица, или се макар то користи да би се неке дубље ствари оправдале. Можда та тема спада у нешто о чему би се требало дискутовати и на стручном нивоу, али је битно да се дође и до релаксације односа по том питању у свакодневној комуникацији између обичних људи. R.Žiskar and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Мени лично би било интересантно да чујем и од једног и од другог на који начин могу да предложе да се страсти смире и да се култура изражавања не сведе по правилу на пијачни језик. Мислим да аргументи типа "ви сте глупи, верујете у надбиће" или "ви сте глупи, не осећате надбиће" немају шта да траже у оваквом дијалогу јер то ставља у старту тачку на дијалог. А имам и питање за организацију, шта је циљ овог дијалога? Јасно је свима да атеисти неће одустати од тога да појединце одведу у свој табор, као што ни верници неће одустати од тога да поједине неверујуће привуку у свој. Дакле, осим саме културе дијалога, ако нећемо једни друге убеђивати у своја уверења и веровања, шта је циљ? Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Ову тему ћемо користити уједно и за ток разговора. Сигурно ће бити веома интересантно... Аурор and virtuelni је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Iskreno da kažem, mislim da su nekad ateisti veći vernici od hrišćana, tako da bih recimo ja kao hrišćanin pitao ateistu bilo kog, zašto čini to što čini. Pitanja za ateiste: Zašto je dobar kada je dobar? Zašto mu porodica i deca donose radost? Zašto uživa u hrani? Zašto voli ženu (muškarca)? Da li je tačno da je više od 90 posto ateista muškog roda i zašto je to tako? Pitanje za obe strane: Zašto je osnova dijaloga između ateiste i hrišćanina gotovo uvek potcenjivanje onog drugog i ismevanje (ovo je pitanje za obe strane). Pitanja za hrišćane: Zašto ne čine ono u šta veruju? Zašto imaju ikonomiju prema svima živima (religijske zajednice), ali ne i prema ateistima i homoseksualcima? Da li bi se oženili (udali) ili dali svoje dete za nekog ateistu? Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Sekularizam, veronauka i PBF obavezno. I da se već jednom vernici odvoje od verskih fanatika i raznih manipulatora. Nije loše da se uključe i Aleksandar Milojkov kao teolog, Aleksandar Radovanović i Avocado kao pravnici... Treba održati više Divana izmedju ateista i vernika, jer je jedan premalo da se kažu i najosnovnije stvari. Neka svaki ima svoju temu. Neka bude uspešno i bez svadjanja.... i naravno uz Božiju pomoć http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Чим сам прочитао наслов теме, паде ми на памет о. Милорад Голијан Он је одличан за овакве дијалоге и ко год буде с друге стране (макар био и чувени Пеђа ) мислим да ће неће бити неког потцењивања и сл. што се горе помиње, бар са стране проте Голијана. IleBozic је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bojan.ognjen Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Teorija evolucije virtuelni and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Март 7, 2013 Гости Пријави Подели Написано Март 7, 2013 мислим да ће неће бити неког потцењивања и сл. што се горе помиње, бар са стране проте Голијана. Наравно да неће. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Mislim da bi razgovor trebao ići u pravcu onoga u čemu se možemo složiti, a ne onoga što nas razdvaja - da bi to bilo na korist svima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Mislim da bi razgovor trebao ići u pravcu onoga u čemu se možemo složiti, a ne onoga što nas razdvaja - da bi to bilo na korist svima. A u čemu se to slažemo, šta nas spaja sa UAS ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 A u čemu se to slažemo, šta nas spaja sa UAS ? Prije bilo čega drugog, mogućnost slovesnog govora i artikulacije misli. Pošto ne pratim sve, imam pitanje: taj gospodin je iz UAS? Pa, ako i jeste ništa ne mijenja. Mislim da svaki čovjek bez obzira na njegove stavove, ukoliko poštuje određena pravila civilizovanog razgovora, kao biće sazdano po obrazu i podobiju Božijem treba da bude saslušan, jer sigurno ima šta da kaže, a što će biti poučno za nas. Samo je potrebno naći teme koje nas spajaju kao npr:moral, natalitet, ekonomija, vaspitanje djece, političko uređenje...Ne moramo nužno govoriti o metafizici tj o vjeri ili što kaže jedan moj prijatelj ako ne dijelimo isti medijum po pitanju vjere - možemo razgovarati o sađenju paprika. Ukoliko pak govorimo o egzistenciji Boga, onda treba odrediti pravila igre, jer ako ja igram košarku a ti fudbal, ne možeš mi spočitati što nisam dao go Najlakše je odbaciti ljude, ali i za to ćemo morati dati odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 A u čemu se to slažemo, šta nas spaja sa UAS ? Сто посто и они воле Државни посао, то нема ко не воли Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Март 7, 2013 Пријави Подели Написано Март 7, 2013 Верујем да свакодневно сви имамо комуникацију са људима који не верују у Бога,и да имамо и пријатеље који су атеисти. Овде је питање теме о којој се разговара.Једна од занимљивих тема могла би бити нпр.какав однос имају атеисти према култури,уметности,коју је изнедрила хришћанска вера,односно,да ли неки атеиста својим делом,уметничким,хуманитарним,може бити на Божјем путу.Предрасуде свакако стоје као препрека за аутентичну спознају другог и другачијег. Проблем је када дође до дијалога између верујућих који веру схватају као идеологију,и атеисте који атеизам такође види као идеологију.Смислен и занимљив дијалог није немогућ,зависи ко га води. horatio је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IleBozic Написано Март 8, 2013 Пријави Подели Написано Март 8, 2013 Kao uvod u ovo predavanje preporučujem jedan deo duhovnih razgovora sa protom Miloradom Golijanom u razgovoru sa ateistom. Pa izvolite pogledati миркан and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука