Jump to content

Муслиманке у Србији (емисија "Жене", видео запис)

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

Gledao sam deo kada je bilo na TV, i prvo što sam primetio jeste da su naše voditeljke (bar one što su mlađe) bile sve u nekim suknjičicama i minićima, butine na sve strane, a ove muslimanke samo ruke i lice slobodno. Pa meni je bila najprivlačnija ona mlađa muslimanka (nek oprosti njen čoek i otac) što je imala maramu.

I nije to stvar muslimanskog kodeksa, nego stvar opšteg morala.

I naše žene su do pre 30 godina u selima obavezno bile obučene ko korota i imale sve marame na glavama. I ako nisu bile muslimanke bile su obučene od glave do pete. I nema to veze sa nekim muškim ili ženskim šovinizmom, jer su i muškarci tada izlgedali slično po selima. Obučeni od glave do pete i po najvećoj vrućini. "Amiš stajl". Da li je takvo oblačenje bilo proizvod lažnog morala ili baš pravog morala? Očigledno lažnog, jer su ljudi jedva dočekali seksualnu revoluciju 70-tih i počeli da se svlače i gde treba i gde ne treba. A ne treba na TV i u medijima, jer to onda postaje obrazac ponašanja za sve koji to gledaju. U selu je sve to kasnilo 10-tak godina, ali sad nije neobično videti seljančicu u bikiniju kako plasti seno, a muškarci u šorcićima.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Moj deda i baba, carstvo im nebesko, su uvek bili, kao i ostali ljudi u selu, obučeni od glave do pete,uvek dugi rukavi i u sred leta.

Deda je uvek nosio kapu.

Подели на овим сајтовима

Njemice u Bavarskoj se bune, kažu šta će nama islamski hidžab, zar i feredža

kad mi imamo taj naš katolički samo što ga ne nosimo od srednjeg vijeka otprilike. 

Ovo dole je srednjovjekovna feredža katolička, ovako su hodale žene po zapadnoj Evropi u XII vijeku.

755062175.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Meni je sve to u redu, i podržavam, sve dok je to ženin lični izbor. U našoj sredini, verujem da je u velikom broju slučajeva to ženin izbor, pošto mi nismo u šerijatskoj državi... 

I mi kao ljudi treba da se susretnemo sa velikim brojem različitih ljudi i različitih kultura, jer tako zbilja postajemo tolerantniji; lako je biti tolerantan kada smo svi isti...

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Требале су да доведу неке озбиљније саговорнице, али боље и овако да се прича на ову тему него никако.
Ова млада саговорница је причала више о Православљу него о Исламу. Најбоља дефиниција Курана за коју сам чуо је уплив сатане у наше Свето Писмо, али баш тако, од покривања жена, метанија, музике, ... све добро што је код њих су преузели од Православља.

Подели на овим сајтовима

све добро што је код њих су преузели од Православља.

И оно што није добро су такође преузели из разних апокрифа и легенди.

Било како било, Муслиманке су у тој емисији испале заиста супер и честитиам им на томе. Мислим да су се ове "наше" у минићима осећале мало непријатно, и да су саме себе преиспитивале дуже време после емисије.

Свако је могао да види да је то "старинско" одевање жена заиста лепо и да може да буде и доста модерно. Зар је некоме она девојка деловала ружно или одбојно ? Или је била сасвим модерна и лепог изгледа.

Нека свако погледа старе слике на којма су његове или туђе баке. Такво одевање је у складу са свим монотеистичким религијама.

Али кнез овога света жели да се оно лепо и пристојно сматра за негативно и ружно.

Подели на овим сајтовима

То сам заборавио написати, да се надам се су ове наше водитељке у минићима током емисије и после непријатно осећале због својих разголићених делова тела а да их питаш зашто се тако облаче дале би смешне разлоге.
Жао ми је што једна од водитељки није се обукла као наше баке или прабаке или шумадијску ношњу па да се види да је то код нас вековима-миленијумима поштује.

Подели на овим сајтовима

Ne verujem da su osnove muslimanskog morala i religiozni kodeksi nešto što su muslimani uzeli od hrišćana.

Setite se Madijanaca, (mislim da se radilo o Madijancima, ne mogu da nađem sada u Sv.Pismu) kada Bog kaže da oni i ako ne znaju za Boga čine što  je ispravno, a jevreji koji znaju za Boga, čine što je gad.

Činjenica je da ono što zapadnog čoveka privlači islamu, to je zapravo taj moral. Disciplina. Živimo u svetu koji je poput Sodome, ali na jedan suptilniji način koji hvala Bogu, još ne izliva gnev Njegov. Čovek koji je dobar, radije će da gleda i da uzima za uzor nekog muslimana koji je miran i krotak sa svojim krutim stavovima i disciplinom. Pričam naravno o onome spolja gledanom. U teološku priču neću da diram, to je nešto drugo. Mi smo okruženi hrišćanima koji baš i nisu uzori. Prosto je tako. Naše najbliže okruženje možda i jeste, ali realno gledajući hrišćanske zemlje koliko god bile hrišćanske nemaju morala. U svima caruju korupcija, mito, kriminal. Kako kod rimokatolika, tako i kod pravoslavnih.

Onda vide neku manjinu koja se oblači drugačije, jede drugačije, ima neke čudne navike... i to im se svidi. Vide u toj disciplinovanosti smisao.

Možda može neko reći pa svega toga ima i u hrišćanstvu (pravoslavlju), samo je do čoveka da bude takav. Ne zavisi to ni od okruženja ni od crkve. Jeste, ali kad ovde budeš hrišćanin (pravoslavac) koji se ponaša, razmišlja, oblači... kao što je radio njegov deda, ti si onda retrogradan, konzerva, zatucan, fundamentalista... ti nisi onda više deo društva (bar nekog šireg).

U islamu toga nema, bar koliko mislim. Zato što je disciplinovano celo društvo (narod). Tamo kad neko nije takav, on štrči, a ne suprotno kao kod nas.

Evo nas, pričamo o tome kako su lep utisak ostavile na nas ove dve muslimanke iz Novog Pazara. Da li su i one naše žene što vode emisiju bile takve?

Moj odgovor je NE. :)

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Imam jednu vrlo slobodnu asocijaciju, pa ne sudite mi suviše strogo. Dakle, kao što je u uzorima i pravilima vezanim za klir sačuvana slika muškarca, hrišćanina - kakav bi trebao biti, vjerujem da  slika monahinje može da posluži kao referentna tačka današnjim ženama, hrišćankama. Dovoljno je pogledati ikone i vidjeti izgled Bogorodice, pa već nešto možemo zaključiti. Kao što je novi Adam, uzor i paradigma kakav muškarac treba da bude, tako je i Bogorodica uzor kome hrišćanke treba da teže.

Naravno, svako je slobodan izabrati model života koji želi.

Подели на овим сајтовима

kao što je u uzorima i pravilima vezanim za klir sačuvana slika muškarca, hrišćanina - kakav bi trebao biti,

Kad bi se muškarci ponašali malo uzornije, mislim da bi i žene :)

Bez obzira na moj feminizam, nama, ženama, jeste svojstvenije da pratimo muškarce, da l' zbog urođenog temperamenta, da l' zbog socijalnih uloga, ali

važno je i da muškarci budu u redu.

Što su lepo pitali dve gošće: "Šta sad, neko traži da mu žena bude nevina pre braka, a on sam spava sa drugim ženama?"

Prosto rešenje za nemoral:"Molimo sve da budu moralniji" :)

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...