Walter Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 POMOZIМО OVOM DETETU Janoš (3): Mama me je stalno tukla po stomaku i leđima, jer sam sve pojeo! Trogodišnji Janoš živi u mestu Mramorak nadomak Pančeva, u jako teškim i nehegijenskim uslovima, bez struje i kupatila u trošnoj kući, koja preti da se sruši svakoga trenutka. Sanja da ide u vrtić. I da proba čokoladu. Dečak živi sa ocem Janijem Armbušom (48). Jani je ceo svoj život proveo radeći honorarne poslove, na građevini, njivi, i od toga je živeo. Pre tri godine je dobio sina, a kada ih je pošlog leta napustila majka malog Janoša, Jani je morao da ostane kod kuće i pazi na malog dečaka."Oduvek sam ja ovako živeo, nemamo struju od 1990-e godine ali vremena su bila druga, bilo je posla ponekad, sada nema a moram i sina da čuvam” kaže Jani. Od prihoda imaju samo dečiji dodatak koji iznosi dve hiljade dinara, i dve koze pa im je mleko koje dobiju jedina hrana. "Ponekad mi neko pomogne pa mi da malo hrane, hleb na veresiju, ali da nemam koze ne znam kako bi preživeli zimu, kozije mleko je spasilo mog sina da ostane živ ove zime" Rekao je Jani i dodao “ Leti je malo drugačije, mogu nešto i da posadim u bašti, a zimi je strašno” Janoš sanja da ide u vrtić | Foto: Đorđe Kojadinović Kuća samo što se nije srušila, krov prokišnjava, prozori su sa svih strana obloženi novinama kako bi se malo zaštitili od vetra i lošeg vremena. Nekada dvosobna kuća svela se na jednu prostoriju koja im predstavlja kuhinju, kupatilo, i spavaću sobu. Tu se kako kaže Jani čuvaju međusobno. Zimi je najgore, kupaju se u metalnom koritu pored šporeta na drva a ponekad nemaju dovoljno drva da zagreju sobu i vodu. Jani je pokušao da u dvorištu kuće postavi temelj za novu kuću kako bi izbegli obrušavanje kuće međutim nema materijala, a nema niko ni da im pomogne.“Nemam nikog, brat koji živi nedaleko odavde je u još goroj situaciji sa troje male dece, komšije i prijatelji koje sam imao sve više se udaljavaju, sigurno jer misle da ću im tražiti novac”. Veliki problem predstavljaju im i pacovi kojih sve više ima.“Ima ih svuda, sve što nađu jedu, zavlače se i pod jastuk na kome spava Janoš, sve se više plašim da se ne zarazimo”, priča nam Jani. U drugoj sobi koja je odavno prestala da se koristi i dalje stoje zamrzivač i stari frižider koji su neupotrebljivi i jedina namena im je da se stvari sklone od pacova. Mali Janoš ima samo tri godine ali već zna i oseća situaciju u kojoj živi. Deca sa kojom se ponekad igra mu se smeju zbog iscepane garderobe, ne može da gleda crtane filmove osim kada im komšija priključi struju a to je jako retko, pa zimu provodi u sobi pod jorganom.„Mama me je stalno tukla po stomaku, leđima, svuda me je tukla zato što sam sve pojeo“, kaže tužno dečak. Ipak i pored svega on je veselo dete, želja mu je da gleda crtane filmove, da se igra sa automobilčićima i ide u vrtić.- Volim da jedem i čokoladu, ali nema niko da mi donese - tiho je dodao. gago.m and Млађони је реаговао/ла на ово 2 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Јагње мало... И колико само има оваквих примера... Ето баш данас читам у блицу како је отац оставио троје деце а једно од њих непокретно а све што им даје је бедна алиментација од пет сома а деца га не занимају. Не капирам какви смо то људи. Као што ни не капирам панчевце да се не нешто не организују да свако да неки минимум. И где је помагање сиротињи од стране Цркве у овој причи? YOKA, Mилена КШ, РадиоКамчатка and 15 осталих је реаговао/ла на ово 18 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Март 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Ко је парох тамо... Знам , знам да вероватно нису православни.. Али шта то мења.. Тиме чак и пре ... Нек се организује пар верника... и да скупе за овог клинца помоћ ово је туга и срамота и греота .. Србијо, Србијо... Краду милионе испред носа и на очиглед свију а клинац спава са пацовима, ... Који смо ми то људи.. ЛИНК ка ИЗВОРУ: http://www.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/janos-3-mama-me-je-stalno-tukla-po-stomaku-i-ledima-jer-sam-sve-pojeo/12536 Mилена КШ, gago.m, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
YOKA Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Све је више и више оваквих случајева, из годину у годину се увећава и број оболеле деце која не могу овде да се лече већ у иностранству што изискује огромне количине новца. Сви они се довијају на разне начине, неки и не дочекају својих 5 минута, страшно gago.m and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Ма овде је проблем генерално недостатак добре воље да се нешто уради. Ево када је био сад Беосонг или Ја имам таленат, итд. мало је ко жалио да плаћа гласање преко смс. А када би се рецимо правиле акције да свако даје само један динар, па само из Београда би легло најмање два милиона. Људи у глобалу воле да се расипају тамо где нема тужних прича. Биљана, obi-wan, Презвитер and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Да ли има неко на сајту да је из Панчева или неко ко је из Београда, а да може да оде до њих? gago.m and Walter је реаговао/ла на ово 2 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Март 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Како бар по сликама, може да се види.. овај Отац је прави Отац... и то је најбитније да има дете (Љубав).. кад већ нема мајку... Све остало је заиста споредно.. ето имају и две козе.. ајде Православци - Панчевци ... На лицу места кад одете ..већ ће се изнаћи форма помоћи... можда се човек и крсти.. можда пожели то од срца, кад га гане Љубав Православних Хришћана.. Он је очито радан човек.. можда може при цркви да помаже и да ради.. при неком манастиру.. .. за хлеб и чоколаду за малог... gago.m, мирођија and Презвитер је реаговао/ла на ово 3 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nektarija Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Da li neko ima ideju kako da pomognemo ovim ljudima? Makar malo... Sve je vise ovakvih prica a odgovora slabo... verujem da ima dosta ljudi koji bi pomogli makar sa jednom cokoladom ali kada bi imao ko da ih organizuje...? gago.m је реаговао/ла на ово 1 Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 On 5. 3. 2013. at 22:19, Walter рече ЛИНК ка ИЗВОРУ: http://www.alo.rs/vesti/reportaza-srbija/janos-3-mama-me-je-stalno-tukla-po-stomaku-i-ledima-jer-sam-sve-pojeo/12536 Објављен је у чланку број за контак па ево и овде да га пренесем : Јани 381-62-178-39-14. мирођија and gago.m је реаговао/ла на ово 2 Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Март 5, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Март 5, 2013 On 5. 3. 2013. at 23:05, nana рече Објављен је у чланку број за контак па ево и овде да га пренесем : Јани 391-62-178-39-14. + 381 62 178 39 14 nana је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nektarija Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Hvala nana, evo nasla sam tekst, malo si omasila telefon ali evo ga ponovo: Svi ljudi dobre volje koji bi želeli da pomognu porodici Armbuš iz Mramorka i bar malo im olakšaju život u ovako teškim uslovima mogu da pozovu gospodina Janija na broj+ 381 62 178 39 14. Dobro je sto ljudi postavljaju ovakve teme, da sto vise ljudi sazna za ovakve price vece su sanse da se neko javi i pomogne. Bigica and gago.m је реаговао/ла на ово 2 Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Da U Crkvi nema para ne bi bilo prostora da neko ukrade milion evra.... Ovim ljudima je jedan evro kao milion.... cloudking, Miriam R. ميريام, R.Žiskar and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Ранђеловић Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Да ја не паметујем много, поставио сам горе питање, нико није одговорио (није проблем). Бар да се договоримо да неко од нас позове човека (да јасно овде каже, да не би сад 50 људи са сајта звало) и видимо на који начин можемо ми да помогнемо? Човек вероватно нема никакав рачун у банци, јер није ни запослен, а питање је и да ли има банка у њиховом селу, па сам горње питање поставио из разлога да неко од нас, ко је у Панчеву или Београду, а може да издвоји мало времена, прихвати на себе, па ми њему да пошаљемо новац или шта ко већ може и тај да однесе. Можда ово моје јесте глупа идеја и ја никада ништа нисам знао да организујем у животу, али људи, ја само што нисам заплакао док сам читао. мирођија, emilija, Silence and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Земља живих Познај себе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Одлично да си то приметила Нектарија. Извините. Молим неког од админа да исправи грешку свуда где се појављује ,да се не би збунио неко. Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Март 5, 2013 Пријави Подели Написано Март 5, 2013 Мислим да се мало претерује са оваквим репортажама којих је из дана у дан све више,поготово на нету... По причи моје мајке,и ми смо живели баш бедно у трошној кућици у земун пољу,ишла је брати кукурузе по пољима да ме прехрани,носила угаљ у кеси,да ме огреје ,за чоколаду нисам ни знао да постоји,и данас ми ништа не фали,здрав прав и ок лик... Нека се челиче,нека им то буде животно искуство,које ће им помоћи да постану добри,вредни и поштени људи...од милостиње се не живи ! R.Žiskar је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука