Баба Написано Децембар 9, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 9, 2009 Може ли светосавац бити надреалиста? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2009 .......................................... ?? ???? ?? ??????? ????????? ? ??????, ?? ? ??? ???????????, ?? ?????? ???? ???? ???????????? ??????????, ?? ?? ????????? ????? ??? ???? ??????. ????? ???? ????????????? ??? ? ?????????, ???????????? ?? ????? ??? ?? ????? ?? ?????????? ???????????? ?? ?????????? ???? ?? ???? ?? ?????? ???? ????? ????????? ??? ?????? ???????? ??????? ?????????? (??? ???? ????? ???? ???? ??????????)? ?? ???? ???? ??????? ????? ????? ?? ???? ???????? ???? ????? ????????, ????? ??????? ???? ????? ????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ???????? ??? ?? ???????. ???????????? ?? ????? ??? ???? ?????? ???? ?? ???? ???????? ???????? ???? ? ?????? ???, ???? ?? ???? ?? ???? ???????? ???? ?? ?? ???? ?????. ????? ????? ???? ??? ???????????? ? ?????? ??? ??????????? ?????? ?? ??????? ???? ???? ??? ????? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Децембар 10, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 10, 2009 ?? ???? ???? ??????? ????? ????? ?? ???? ???????? ???? ????? ????????, ????? ??????? ???? ????? ????? ?????? ??? ?? ?? ?????? ???????? ??? ?? ???????. ???????????? ?? ????? ??? ???? ?????? ???? ?? ???? ???????? ???????? ???? ? ?????? ???, ???? ?? ???? ?? ???? ???????? ???? ?? ?? ???? ?????. ????? ????? ???? ??? ???????????? ? ?????? ??? ??????????? ?????? ?? ??????? ???? ???? ??? ????? ??????? ??? ?? ???, ??????????? ? ??????? ???????? ???? ?????????? ?? ??????? ? ???? ?? ???? ?? ?? ??????? ?????????? ??? ?? ??????????? ?? ???? ????????? ??????? ?? ?? ???? ????? ?? ?????? ? ?????? (????? ?? ?????? ??????) ????. ?? ?? ?? ???? ?? ???? ?? ???? ????? (?? ?????), ???????, ?? ????? ????????,?????. ? ???? ?? ??????? ?? ?????????? ??? ?? ????????? ????? ?????? ?????? ? ???????? ???? ??????, ? ??? ?? ???? ?????????, ?? ??????? ?? ??????? ?????? ? ???? ????? ??? ? ??????? ?????????. ?? ?????? ??????????? ? ????? ? ????? ?? ???? ????? ?? ??? ?????. ???? ??? ?? ?? ???????. ?????? ?? ????????. ?? ???? ???? , ???????? ??, ???????? ? ??????? ????? ??????. ? ??????? ???? ?????? ?????? ???? ?? ???? ?????????? ? ??????? ????. ???? ???????????, ????????? ???? ?? ???? ?????? ? ????? ??????, ?????????? ????, ? ???? ??? ???????? ?? ?? ?? ??????? ???????????. ?? ???? ?? ??????? ?????? ?? ???????? ??????? ?????? ? ???????? ?? ?? ?? ??????? ??????????? ???????? ? ???????. ???? ?? ?????????? ?????, ? ??????? ??????? ?????? ?? ????? ??????????? ???????. ???? ??? ?? ?? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Децембар 10, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2009 Мислим да је добро да тема о историји Срба остане на оној другој теми (или још боље, да се отвори посебна за то, јер је она скроз поспрдна)... Што се ове теме тиче, наш је највећи проблем што се ми стидимо да говоримо афирматвно о нашем народу и неретко се стидимо и саме припадности српском народу. У самој Цркви постоји појава да се људи некад из петњих жила труде да докажу како су интернационални да би се показали пред људима ван Цркве, да они не помисле како то што су у Цркви не значи да су "мрачни националисти" или шта год... Генерално, код хришћана неретко постоји неки комплекс пред људима ван Цркве, пред којима се труде да покажу да, иако су у Цркви, да су "нормални", "у фазону" или шта год. Али ово је опет за једну посебну тему... Мислим да је, ако говоримо о Светосављу, најбитније видети какав је био Свети Сава. А то је добро описао Св. владика Николај у поменутом и окаченом тексту "Национализам Светог Саве". Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Мислио сам да поводом данашњег дана окачим један текст, али онда схватих да га већ бејах окачио на овој теми https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,2979.msg74002.html#msg74002 Но, ево онда нешто друго, али опет од Св. Николаја Велимировића (на жалост, ове ствари још увек прво нађем латиницом исписане, но добро...): Šta je to srpski nacionalizam? To je ram, u kome je ikona Hristova, To je dom, u kome je Hristos domaćin. To je brak, kome je Hristos blagoslovitelj. To je selo i grad, u kome je Hristos načelnik. To je država, u kojoj je Hristos car. To je umetnost, u kojoj je Hristos čarobnost. To je škola, u kojoj je Hristos učitelj. To je crkva, u kojoj je Hristos prosveštenik. To je borba, u kojoj je Hristos vojskovođa. To je stradanje, u kome je Hristos glavni stradalnik. To je muka, gde se Hristos muči kroz nevinu decu. To je mrak, u kome je Hristos jedina sveća. To je robovanje, koje je izdržljivo samo sa Hristom. To je ustanak protiv nepravde, sa barjakom Hristovim. To je pobeda sa pevanjem: Hristos voskrese! To je pesma koja Hristovo ime slavi. To je veselje, gde anđeli Hristovi sa ljudima igraju. Šta je to srpski nacionalizam? To je tkivo istorije srpskog naroda kome je osnova Hristos, a potka sveci i svetiteljke i junaci i mučenici Hristovi. To je molitva do poslednje suze i poslednje kapi znoja. To je post dokle oči ne postanu dva puta veće. To je žrtvovanje za Hrista svega imanja i sebe sama. To je snežna čistota i devičanstvu i anđelska vernost u braku Hrista radi. To je sreća u samoći, sreća u braku, sreća u društvu, sreća u pobratimstvu, sreća u kolibi i na prestolu, sreća u oba sveta, u ime Hrista Boga. Evo zbog čega je rečeno da je teško biti Srbin. A to je rečeno komšijama srpskim i izdajnicima srpskim kojima je nacionalizam ram, u koji oni stavljaju drugu sliku koju im protivnici Hristovi gurnu u ruke. Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Јануар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Па зар је Св Сава оснивао СрБску Цркву из незнања? Зашто је било потребно оснивати националну цркву? Зашто најСвети СрБин не поведе Србе у неку другу Цркву? Јел заповест апостолима гласила крштавајте људе или народе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?? ??? ?? ?? ???? ??????? ?????? ????? ?? ???????? ????? ?? ???? ???????? ???????? ?????????? ?????? ????? ???????? ????? ?? ?????? ???? ? ???? ????? ?????? ??? ???????? ?????????? ??????? ?????????? ???? ??? ??????? ??? ?????? ?? ?????? ??????? ?? ????? ?? ?????????? ???? ????? ????????????? ?????????? ? ??????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 ?? ??? ?? ?? ???? ??????? ?????? ????? ?? ???????? ????? ?? ???? ???????? ???????? ?????????? ?????? ????? ???????? ????? ?? ?????? ???? ? ???? ????? ?????? ??? ???????? ?????????? ??????? ?????????? ???? ??? ??????? ??? ?????? ?? ?????? ??????? ?? ????? ?? ?????????? ???? ????? ????????????? ?????????? ? ????????????????. ??? ???, ????? ?? ?? ???????... ????????? ?????????? ?? ?????????. ??????? ??? ???? ? ???????????, ??? ??? ???? ??? ?? ?????? ????????? ?????????... "?? ???????? ??????? ????????? ?? ?????? ????????? ??? ??????????? ??????? ? ????????? ?????????? ? ???? ?? ? ?????? ??????: ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?; ? ??????? ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?, ?-?. ? ????? ??????? ?? ??? ? ????????????, ? ? ?????? ? ??????????. ? ??????? ?????? ?? ???? ?? ???? ????? ?? ?????? ??? ?????????? ????????? ?? ?????????. ??????? ?? ????, ??????? ?? ?? ????????? ?? ??? ????? ??? ???? ??????? ????? ?????? ??? ???????? ?????? ??????????. ? ???? ????? ???????? ? ??????? ??????? ??? ? ??????????? ??????????? ??????? ?? ?????? ????? ? ??????????, ? ? ????? ????????? ??? ????????????? ? ??? ????????? ?? ??????. ??? ?? ???????? ??? ? ???????: ?????-??????, ???-???????, ????????-????????, ?????????-????????,.... ?? ???? ?? ?? ?????? ? ?? ?????? ?????????????? ????? ???? ?????? ????????? ?????????? ?????????? ? ???? ?? ??????????? ??? ???????, ??????????, ??????? ? ?????????. ??? ? ???????? ?? ?????? ??????? ???????? ???? ?? ?? ???? ?????? ??????? ???????? ??? ?????????? ???????????? ???????? ? ????? ???????, ?? ????????? ???????? ???????? ????? ? ?????????? ? ???????????????? ????? ???????? ????????? ??????. ??? ???? ??????..." ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Ма да, у праву си. Суштина је да на томе садапоказујемо ко је већи а ко мањи Србин, ко је Срп а ко Срб,... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Жао ми је што сада скрећете тему на питање једначења по звучности. Ону Ђомлина тема је, на жалост, затворена. Али кад смо већ код тога, ја се слажем да је граматички неправилно писати срБски... АЛИ... не би било лоше да размотримо разлоге због којих неки тако пишу, па тако, изгледа и Св. Владика Николај, а и тако пише у многим књигама које излазе са благословом Архиепископа Амфилохија. Узгред буди упитано - који је присвојни придев од имена града Уб? Шта мислите? Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Иначе, та Ђомлина тема је била, колико се ја сећам, настала као његово питање. Питао је људе шта је исправно. Дакле, ни он није тачно знао. На једној другој теми је Пије Ага Млеко био направио исту грешку као и Александар сада - назвао је ту промену палатализацијом. А она никакве везе нема са палатализацијом... Дакле, немојте ми замерити, али предлажем мало мање исмевања, а мало више упознавања са самом проблематиком. Прво, сигурно вам је познато да се некада писало са Б, тј. да су се сугласници једначили по звучности само у говору, а не у писању. Тако имате и данас код Руса - пише се "серб", "сербский", а чита "сјерп", "сјерпскиј" (односно, ово "сј" је умекшано С). После Вукове реформе (о којој сам мишљење изнео на једној другој теми) дошли смо до тога да нам се у писању присвојног придева, који потиче од имена нашег народа, мења сама основа. Неки могу мислити да то није апсурдно, некима јесте. Зато сам поставио питање са Убом. Ако у Убу има нпр. дом здравља, да ли ви заиста пишете "упски дом здравља"? Ја пишем тако, а често људи мисле да је то неправило (а правилно је, иако је чудно и глупо), а они сами пишу "српски" са П. Е, сад, или-или... Имам и још један пример. Познати немачки научник звао се Wilhelm Conrad Röntgen и он је својевремено добио Нобелову награду за по њему назване рендгенске зраке. Дакле, написао сам "рендгенске" а не "рентгенске", јер ту постоји једначење сугласника по звучности. АЛИ, његово име ми пишемо "Рентген"! То је његово лично име и ту не једначимо сугласнике по звучности као код имена рендгенских зрака. Тако је исправно. Ех, сад, пример није исти, али и Србин је лично име... Као и Србија... Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hidegkuti Nándor Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Опет, извињавам се, не бих да се угуши тема о светосављу и о томе може ли светосавац бити наднационалан. Да није громова, земља би ожестјела и да вихорова није, усмрдило би се море. Павле Соларић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gane Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 По мени би прво требало дефинисити термин НАДНАЦИОНАЛАН који под појмовним облицима може да значи и интернационалан.Ако сам добро разуемо сам појам, рекао бих да може и треба,али само и једино у мери у којој је то ради суживота са осталима нужно.Светосавље много зависи од система вредновања а сведоци смо да већ дуго на том пољу изостаје организована брига друштва те нам је омладина препуштена и готово научена да су једине вредности BMW и AUDI,што је страшно али дозволите да кажем и логично.Логично стога што капитализам новцем мери и купује буквално све!Морални па по мени и духовни квалитети нису пресудни за успех, а ни цењени у друштву нису. "Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?" (Св. Теодор Студит) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Јануар 27, 2010 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Не, не... Ја сам сигурно знао шта је исправно, него сам покренуо тему да би јавно било обзнањено и од стручних људи објашњено о чему се ради. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
сербон Написано Јануар 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 27, 2010 Александар је већ напоменуо да је тема озбиљна, и ја се слажем. Слажем се да има излета (off topic) али потребу за потпуним померањем фокуса на питање величине СрБа, је одраз омаловажавања саговорника. Тај манир је доста уобичајен, не само на овом форуму, и то је на жалост тако. Но како мени,на овом форуму приличи име провокатора, то ми не смета, да сам омаловажен, али би било добро да данас када прослављамо највећег међу СрБима, покажемо да смо достојни управо те части, да га славимо. А славимо га као Божјег угодника, Србина, и домаћина. На једном другом форуму мој потпис гласи Бог, Србија, породица, ја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука