Дејан Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Како да изаберемо име за дете и да се припремимо за Свету Тајну Крштења? Да ли своје ближње виђамо после смрти? Да ли се брак без љубави сматра «браком»? Да ли животиње имају душу?Ово ни издалека није списак питања које свештеницима постављају корисници социјалне мреже «В контакте», где у јединственом интернет пројекту «Баћушка онлајн» свештенослужитељи из разних градова и земаља одговарају својим члановима, којих је више од 25 хиљада.Овај пројекат у интернет мрежи ипак има своју «географску повезаност» у реалном свету. То је Симбирска Митрополија у граду Уљановску. А идеја пројекта припада Православном омладинском клубу при Уљановском државном универзитету (УлПУ). Руководилац клуба и аутор пројекта «Баћушла онлајн», Надежда Земскова, је и сама завршила овај факултет и већ неколико година ту ради као професор.- «Пошто млади имају велику потребу да разговарају са свештеницима, чврсто смо се уверили у оправданост пројекта нашег Православног клуба, када смо позвали свештенике да по овим питањима предузму одговарајуће мере. Студенти увек постављају многа питања, активно учествују у дискусијама, па чак, и након завршене трибине, многи остају да би поразговарали са свештеником. Међутим, времена за све одговоре је ипак мало. Због тога смо се одлучили на интернет - пројекат, који би имао велике могућности, где би свако, ако пожели, могао да постави било које питање и да практично одмах, у режиму «онлајн», добије одговор на њега» - каже Надежда Земскова.Овде треба да нагласимо да у овом пројекту учествују свештеници из целе Русије, као и из суседних држава - Украјине и Белорусије.- «Ако московски свештеници морају да иду на спавање, код свештеника на Сахалину је већ јутро, и они су у мрежи», - каже Надежда Земскова. - «Зато се одговор може добити практично током целог дана и ноћи. Пројекат у потпуности оправдава свој назив».Психологија виртуелне комуникацијеПошто се и сам устручавао да поставља питања, аутор ових редака је такође некада, на једном од Православних сајтова користио рубрику «Одговорисвештеника». Овако, Свето Писмо баћушка може да тумачи када он буде имао времена, а не када је мени пало на памет да га питам. Коришћењу интернета и оцењивању квалитета интернет ресурса, православни, који улазе у веру, прилазе касније.Најраспрострањенија тема у виртуелним беседама - јесте страх од исповести. Наравно, тајна-онлајн, за разлику од свештеника, не постоји. «Али, неки отворено пишу да се или устручавају, или плаше да пођу на исповест, и ту почињу да описују своје грехе. Дешава се да понекад успеш да га умириш и да му објасниш да је свештеник такође човек, који исто тако има своје грехе, али, који се радује када види да се ви кајете. Тако се добија психолошка пратња у првим корацима ка исповести и Причешћу» - каже протојереј Алексеј Богородцев из Самаре, члан пројекта «Баћушка онлајн».- «Тако корисници размењују резултате својих покушаја да уђу у Цркву», - наставља духовник пројекта, прес-секретар Симбирске Митрополије, протојереј Димитрије Савељев. - «Често пишу да им у цркви нису посветили довољну пажњу. Да, у Цркви је много искушења. Остаје да их утешим и да им кажем да ако је то мирно претрпео, да ће од тога обавезно добити и одговор, и велику духовну корист».Пола стотине свештеника је добрих, а има их и другачијихНа другим православним сајтовима обично одговара један или неколико свештеника. Овде - неколико десетина.- «Људи могу да постављају питање оном свештенику који им је најближи. Међу њима има и професионалних музичара, спортиста, доктора наука, телевизијских водитеља, лекара, писаца, новинара, па и свештеника» - каже Надежда Земскова.Најпопуларнији «баћушка онлајн» је духовник пројекта, протојереј Димитрје Савељев. У његовом делу је већ више од 2,5 хиљаде одговора, не рачунајући приватну преписку. (Примедба редитеља: Баћушки може да се постави питање како на општу тему, тако да му се достави неко обавештење, па и приватно)».- "Било је периода када сам и поштом добијао на десетине писама, која су имала и по више страна. Ако бих на све одговарао, не бих стигао нити да служим, нити друга послушања да извршавам", - каже свештеник. - "Морао сам да затворим лични профил на интернету за све, осим за пријатеље. Приватна преписка не сме да се злоупотребљава: ту је увек дубље продирање у приватни живот, а то већ није за разговор на дистанци. Када је реч о озбиљним питањима, ту се може помоћи само у разговору "очи у очи".Има случајева када се одговори на слична питања од стране више свештеника не подударају. У које време дана и ноћи уочи среде и петка наступасупружнички пост? Могу ли да се усмрте непланирана штенад?, - ово јесте област приватних мишљења и разговора. Протојереј Алексеј Богородцев признаје да се ни он понекад не слаже са нечијим одговором, али да се ипак придржава позиције «ни своје лично мишљење - није увек исправно».У овом пројекту се такође могу постављати питања и православном правнику, а планира се учешће још неких световних верујућих стручњака из разних области. Осим одговора на питања, у овој групи има много тога интересантног: на пример, Библија у мп3 формату и фласх - Молитвослов. Пројекат садржи и личну видео верзију«Электронски пророк» Корисници често задају чисто практично питање: "како да поступе при изабору...", - сматрајући свештеника с оне стране екрана буквално пророком.- «На жалост, људи не воле на себе да преузму одговорност. На свештеника пребацују чак и судбинске одлуке, као на пример: «да ли да се уда». Они желе да за њих размишљамо ми. Ништа се ту не може, јер ми живимо у инфатилном времену. Али, живот такве људе ипак васпита», - уверен је протојереј Димитрије Савељев. «А они, које је живот већ «васпитао», не желе да други све за њих решавају. Они моле да им ми аргументима помогнемо, да их саслушамо и прокоментаришемо, не ускраћујући њихову слободу».Пребацивање одговорности на свештеника и «сувише лична» питања - јесу проблеми не само сервиса «В контакте», већ и «онлајн» комуникације духовника са њиховом духовном децом.- «На питања типа «ја више не могу да живим са мужем, шта да радим», најчешће одговарамо: « Муж и ти заједно пођите код свештеника, како твојаинформација не би била једнострана». Протојереј Алексеј Богородцев поступа исто и на интернету, и у парохији.- « Јер, савет свештеника, чак и на општем плану, понекад доводи до правилног закључка и даје могућност да се ситуација сагледа и са друге стране, и да се одлука донесе самостално», - примећује духовник пројекта.Одакле црпети одговоре? Протојереју Димитрију Савељеву сваки дан задају око десетак питања у отвореном приступу.- «Да би одговорио на питање, понекад морам добро да размислим; понекад све то и сам преживљавам, некад се прво помолим, па ради једног питања ипо три књиге прочитам», - каже свештеник. - «Ако ми за време читања неког писма у глави зазвучи фрагмент из Јавнђеља, ја га обавезно наведем».Реч по реч, и не договарајући се, о трагању за одговорима прича протојереј Алексеј Богородцев.- «Ако су питања једноставнија, а у Мрежи на њих има много одговора, ја, ако немам много времена, предложим људима да одговор нађу на интернету.Ако су се већ регистровали у мрежи «В контакте», онда и потребну информацију могу да пронађу. А ако имам времена, сам нађем одговор и пошаљем линк. То је такође добар начин», - дадаје отац Алексеј.Наравно, често људи задају слична питања. Администратори настоје да уклоне питања која се понављају, јер, многи корисници пишу најчешће типскапитања. Надежда Земскова сматра да ништа страшно у томе нема: школски наставници такође из године у годину понављају јендо те исто, васпитавајући нове и нове генерације ученика.- «Важно је човеку одговорити са разумевањем и љубављу. Лично ја сам ушла у веру када ми је једном свештеник помогао да разрешим, како ми се сада чини, веома једноставно питање. Али, тада је оно за мене било невероватно важно. Од тог питања почео је пут мог уласка у веру», - објашњава оснивачпројекта. Протојереј Димитрије Савељев настоји да пропрати који је циљ нечијег питања:- «Ако видим, да је човек већ и друге свештенике питао исто то питање, ја му одговарим: - «Драги мој, ти не тражиш истину, већ испитујеш и упоређујеш одговоре разних свештеника». То је нешто као експеримент.У таквим случајевима отац Димитрије једноставно одбија да одговори:- «Православна традиција каже да је тражење учитеља према својим похотама и пристрасношћу, уствари, духовни блуд. Човек не тражи истину да би јој се покорио, већ онога, ко ће му рећи оно што он жели да чује». Понекад сви свештеници одговарају: «Не знам». Зато што постоје питања која се не односе на Православље, или су пак провокативна, на која је као одговор, понекад, највернија реакција.Добро дошли у реалан светО пројекту «Баћушка онлајн» много је писано у Средствима јавног информисања. На интерент секцији XX Међународних трибина у Москви овај пројекат је признат као један од најуспешнијих медијских пројеката Руске Православне Цркве. А 2011. године пројекат је похваљен и од стране Његове Светости Патријарха Кирила. Разуме се, од овог пројекта чекају се плодови не само у виду еликтронског саобраћаја са многима, већ и са појединцима. Једном је једна девојка Надежди Земсковој написала да је била у тешком стању, и само што није извршила самоубиство: она се тада захваљивала оцу, који је њу буквално сапасио и извео из стања безнађа и безизлазне ситуације. Оваквих примера има много.- «Радује нас што постоје људи који се од виртуелних парохијана преобраћају и постају реални. Наши интернет - ресурси и његове могућности у неком смислу и представљају једну степеницу за улазак у храм», - каже Надежда.- «Прелазак из виртуелне у живу комуникацију, наравно, није масовна појава. Људи углавном и пишу, јер немају могућности да разговарају «уживо». Али, лични контакт обилује много већим могућностима - и педагошким, и спознајним, а и што се тиче Свете Тајне Исповести», - сматра протојереј Димитрије Савељев.- «Интернет - саобраћај не подразумева дуги, високоумни или научни дијалог, али, слични медијски ресурси неизоставно морају да постоје! Они врше важну мисију», - сматра отац Алексеј.У овом тренутку у пројекту «Баћушка онлајн» постоји више од 25 000 чланова. Њихов број сваки дан расте - дневно пристиже око 100 људи. Велика је посећеност овог пројекта, 3-5 хиљада људи дневно. Мрежу «В контакте» треба сматрати социјалном мрежом «за младе», али међу члановима пројекта има и људи различитих година старости, професија и религиозних погледа.Овај велики пројекат стоји на друштвеним начелима, али увек постоје људи који су спремни да ово добро дело подрже. Организатори имају много планова за његов развој. Спрема се издање штампаног зборник под истим називом «Баћушка онлајн». Планирамо пуштање званичног сајта и отварање његових филијала и у другим социјалним мрежама.На крају, желео бих да наведем речи Митрополита Симбирског и Новоспаског Прокла, који је и благословио оснивање овог пројекта :- «Ако пројекат помогне макар и једном човеку, значи, његово постојање није узалудно». Текст: Александра СОПОВАФотографисала Надежда ЗемсковаПревод са руског: Танкосава Дамјановић Извор:Манастир Лепавина Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Милан Б, Срђан Ранђеловић, Таша and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 «Ако пројекат помогне макар и једном човеку, значи, његово постојање није узалудно». Kada su nastajale Pouke,ovu rečenicu smo, mi u uredništvu,često govorili Срђан Ранђеловић, Ignjatije, Таша and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Овако нешто је потребно и код нас. Поуке су добрим дјелом на правом путу, само да се више свештеника укључи у рад. Таша, Јевсевије and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јевсевије Написано Фебруар 25, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 25, 2013 Овако нешто је потребно и код нас. Поуке су добрим дјелом на правом путу, само да се више свештеника укључи у рад. Да, слажем се, јер много је данас људи за компјутером који просто речено "висе на интернету", тим људима треба прићи и проповједати. Рјеч Божија мора доћи и до њих. Истина (Христос, Бог, Помазаник, Спаситељ), не би могла бити Истина, ако нема одговор на свако питање и одређену ситуацију у времену којем живимо. Треба их ловити како се каже у тропару празника на Духове. Јадранка-Дервента and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука