Jump to content

Спасење је само у Христу

Препоручена порука

Dobro Milane a šta ćemo sa neznanobošcima?

Uzmimo na primer neko pigmejsko pleme koje čak ne zna ni da civilizacija postoji, sumnjam da su do njih stigli pravoslavni misionari, šta sa njima

Da li su oni unapred samim tim što su rođeni tamo gde jesu osuđeni na propast?

"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se". Evandjelje po Luki,glava11:9-10.

Tako da,uz Boziji promisao,svako moze naci Istinu.

:)

Zbog cega takva reakcija

a kako bi ti adekvatnije reagovao?

Zavisi u kom kontekstu je ovo receno. Ti si izgleda protumacio da Milan smatra da ce svi neznabosci

ukljucujuci i pigmejsko pleme da poginu cim je dao ovaj citat.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 624
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Коме је мало дато од њега ће се мало и тражити. Коме је пуно дато од њега ће се пуно тражити.

Пигмејско племе а и остали (мало им је дато), који никада нису имали могућност да спознају Христа имају од Бога дат природни закон. И они као и сви људи на земљи разликују добро и зло, па ће им се судити на основу тог закона који познају.

:).

Подели на овим сајтовима

Mogu li se inoverni (nepravoslavni) spasiti ?!

Видећемо, ако нам Бог Да !

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Mislim da je potpuno pogresno, da se smatra da je Bog samo Bog hricana. Hriscanstvo kod svakog nemoze da dodirne srce jer kod verinka drugih konfesija postoji religiska barijera. Ona se moze preci ukoliko se u dijalog sa hricanstvom pristupi iskreno bez ikakvih predrasuda itd., ali i oni koji tom dijalogu tako ne prilaze ili nemaju mogucnost da pridju iskreno svojom licnoscu neverujem da ih je Bog lisio spasenja i naravno to bi bilo nepravedno jer neko ko nije upoznao ni H od hricanstva nemoze da zna da je to jedina istina, put i zivot. Bog je nesto vise od hricanstva on je iznad i zato mi nemamo pravo suditi jer on uvek ima pravedniji, istinskiji, pravi odgovor na svako pitanje.Да се оправдаш у речима Својим,[1] и победиш када Ти суде. (Psalm 50).

On voli sve podjednakvo, problem je kod nas  koliko smo mi sposobni tu Ljubav prihvatiti i time ispuniti nas cilj.

To je moje misljenje.

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Господ може да спаси кога хоће,чувајмо се осуђивања,јер последњи ће бити први и први последњи.

И каква је радост спасења ако се наши ближњи,наша браћа,неће спасити.

Боље да послушамо оно што је Ромејац написао,па да,ако сматрамо да нам је дато више него другима,покушамо и да дамо више него други.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je potpuno pogresno, da se smatra da je Bog samo Bog hricana. Hriscanstvo kod svakog nemoze da dodirne srce jer kod verinka drugih konfesija postoji religiska barijera. Ona se moze preci ukoliko se u dijalog sa hricanstvom pristupi iskreno bez ikakvih predrasuda itd., ali i oni koji tom dijalogu tako ne prilaze ili nemaju mogucnost da pridju iskreno svojom licnoscu neverujem da ih je Bog lisio spasenja i naravno to bi bilo nepravedno jer neko ko nije upoznao ni H od hricanstva nemoze da zna da je to jedina istina, put i zivot. Bog je nesto vise od hricanstva on je iznad i zato mi nemamo pravo suditi jer on uvek ima pravedniji, istinskiji, pravi odgovor na svako pitanje.Да се оправдаш у речима Својим,[1] и победиш када Ти суде. (Psalm 50).

On voli sve podjednakvo, problem je kod nas  koliko smo mi sposobni tu Ljubav prihvatiti i time ispuniti nas cilj.

To je moje misljenje.

:)

Наравно да није,ја нисам била хришћанка када сам схватила да Христ јесте мој Бог,

а верујем да сваки искрен човек неминовно иде ка Христу,,али се и сваки неискрен хришћанин удаљава од Бога.

Најискренији однос према Богу је схватање да нема посредника између човека и Бога,и то је уједно  и начин да се без предрасуда приступи Истини.Треба преиспитати своје срце и тамо ће се Истина открити као блаженство које осећа онај који препознаје у себи икону Божију.Када се то деси,неће бити саблазни од разних организација које себе називају хришћанским а на делима негирају Христа,неће нам требати ни потврде од других да је заиста Христ Пут Истина и Живот,јер имамо сопствено искуство,а оно је најбоља потврда истинитости,имаће смелости,тај који је искусио Агапи као реалност свог бића,да каже:Чак и да цео свет устане против Христа,ја не могу да одступим. То је била моја реакција на читање Јеванђеља stadaradim Истом логиком дошла сам до православне Цркве.

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Мислим да није потребно ићи чак до Пигмејаца и до осталих којима је мало дато да бисмо се добро замислили. Шта ћемо са масом људи око нас, који су на папиру православни, славе славу и посте Велики петак, Бадње вече и Крстовдан? Шта ћемо са свима онима који су заиста добри људи и говоре да верују у Бога али не живе црквено већ по доброј старој "не крадем, не убијам, поштен сам, помажем коме могу" и сл.? Шта ћемо са свима онима који су одгајани и васпитавани без Бога и који су цео свој живот били испуњени и нису имали потребу да виде шта се то заправо крије у вери, а који су притом били добри родитељи, одани пријатељи и у сваком смислу људи на месту? Шта ћемо на крају и са атеистима, људима који су неким својим путевима и странпутицама можда дошли до тога да Бога или нема или да се однос са њим не мора обавезно остварити кроз цркву? Колико год прихватао да питање вере јесте питање односа човека и Бога као Личности а кроз Христа, а не питање етике, не могу никако да прихватим да ће страдати они који једноставно нису живели живот који би их привео цркви. Не могу да верујем да ће неко ко цео свој живот није размислио озбиљно о вери, или је доживљавао површно (као што има људи који све доживљавају површно) а ко би у тренутку када свет стане пред Творца и Спаситеља, све схватио и према томе пожеле да се прикључи Љубави, остати без спасења. Исто тако већ сам рекао да ја лично не могу да појмим да Добри, Свезнајући и Свемогући Бог ствара ишта за шта зна у тренутку стварања да се неће спасти. Колико год се ту појављивао појам слободе као кључан, у смислу да Бог иако зна унапред свачији избор, не утиче на њега, ипак ми не иде уз Савршену Љубав да створи такву вољу која бира погрешно, јер колико год слободан избор био средиште свега, човек није створен да изабере не-живот, створен је и предвиђен да живи јер се само тако у потпуности остварује као биће.

Е сада, колико год мени нешто било логично или не, то не значи да је истинито. Можда грешим, можда не, само ја сам лично увек срећан када чујем да неко мисли да ће се све и свако спасти и живети у савршеној заједници љубави са Господом и цеом творевином. Боже дај.  kriminalac

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Gde je granica, tj. od koga se podvlaci crta (ako pretpostavimo da postoji Bog i da postoji nesto vise od ovog zivota)?

Хехе брате, то бисмо сви волели да знамо, није да се неко вратио из мртвих па нам рекао. :) stadaradim

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Мени су посебно занимљиви људи који отприлике кажу да их не занима уопште питање постојања Бога јер ако не постоји ником ништа, а ако постоји и ако је заиста сама Љубав онда такав Бог неће правити питање што се неко није раније сетио да га тражи, а пошто ће они у том случају врло радо прихватити таквог Бога, не виде разлог зашто би их Он тада одбио.

Подели на овим сајтовима

Коме је мало дато од њега ће се мало и тражити. Коме је пуно дато од њега ће се пуно тражити.

Пигмејско племе а и остали (мало им је дато), који никада нису имали могућност да спознају Христа имају од Бога дат природни закон. И они као и сви људи на земљи разликују добро и зло, па ће им се судити на основу тог закона који познају.

4869.

B) amin-nas facenew22222222
Подели на овим сајтовима

Мислим да није потребно ићи чак до Пигмејаца и до осталих којима је мало дато да бисмо се добро замислили. Шта ћемо са масом људи око нас, који су на папиру православни, славе славу и посте Велики петак, Бадње вече и Крстовдан? Шта ћемо са свима онима који су заиста добри људи и говоре да верују у Бога али не живе црквено већ по доброј старој "не крадем, не убијам, поштен сам, помажем коме могу" и сл.? Шта ћемо са свима онима који су одгајани и васпитавани без Бога и који су цео свој живот били испуњени и нису имали потребу да виде шта се то заправо крије у вери, а који су притом били добри родитељи, одани пријатељи и у сваком смислу људи на месту? Шта ћемо на крају и са атеистима, људима који су неким својим путевима и странпутицама можда дошли до тога да Бога или нема или да се однос са њим не мора обавезно остварити кроз цркву? Колико год прихватао да питање вере јесте питање односа човека и Бога као Личности а кроз Христа, а не питање етике, не могу никако да прихватим да ће страдати они који једноставно нису живели живот који би их привео цркви. Не могу да верујем да ће неко ко цео свој живот није размислио озбиљно о вери, или је доживљавао површно (као што има људи који све доживљавају површно) а ко би у тренутку када свет стане пред Творца и Спаситеља, све схватио и према томе пожеле да се прикључи Љубави, остати без спасења. Исто тако већ сам рекао да ја лично не могу да појмим да Добри, Свезнајући и Свемогући Бог ствара ишта за шта зна у тренутку стварања да се неће спасти. Колико год се ту појављивао појам слободе као кључан, у смислу да Бог иако зна унапред свачији избор, не утиче на њега, ипак ми не иде уз Савршену Љубав да створи такву вољу која бира погрешно, јер колико год слободан избор био средиште свега, човек није створен да изабере не-живот, створен је и предвиђен да живи јер се само тако у потпуности остварује као биће.

Е сада, колико год мени нешто било логично или не, то не значи да је истинито. Можда грешим, можда не, само ја сам лично увек срећан када чујем да неко мисли да ће се све и свако спасти и живети у савршеној заједници љубави са Господом и цеом творевином. Боже дај.  4chsmu1

Мени су посебно занимљиви људи који отприлике кажу да их не занима уопште питање постојања Бога јер ако не постоји ником ништа, а ако постоји и ако је заиста сама Љубав онда такав Бог неће правити питање што се неко није раније сетио да га тражи, а пошто ће они у том случају врло радо прихватити таквог Бога, не виде разлог зашто би их Он тада одбио.

Свима нама је дата слободна воља, да сами одлучимо да ли хоћемо да идемо ка Богу или да се удаљавамо од њега. Бог хоће да ми својом вољом одаберемо Њега и да идемо ка Њему. Односно свако од нас, сам бира да ли ће се спасити или не. Наше спасење је Христос Бог и само кроз Њега се можемо спасити.

"Шта ћемо са масом људи око нас, који су на папиру православни, славе славу и посте Велики петак, Бадње вече и Крстовдан? Шта ћемо са свима онима који су заиста добри људи и говоре да верују у Бога али не живе црквено већ по доброј старој "не крадем, не убијам, поштен сам, помажем коме могу" и сл.

Шта ћемо са свима онима који су одгајани и васпитавани без Бога и који су цео свој живот били испуњени и нису имали потребу да виде шта се то заправо крије у вери, а који су притом били добри родитељи, одани пријатељи и у сваком смислу људи на месту? Шта ћемо на крају и са атеистима, људима који су неким својим путевима и странпутицама можда дошли до тога да Бога или нема или да се однос са њим не мора обавезно остварити кроз цркву" - по речима Господњим: "Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у Царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима" (Мт. 7:21).

Ако смо све ово наведено (ми смо они којима је пуно дато па ће се од нас пуно и тражити - знамо за Господа и Његову науку али нас то не занима или нам је све то досадно итд.), ми смо тиме већ одбацили Бога од себе и угрозили наше спасење. Не кажем да је не могуће да се спасимо, али умремо ли тако непокајани остаје нам само нада да ће црква узносећи молитве и вадећи честице на Литургији за нас појединачно, избавити нас од вечног огња. Ипак да не бисмо дошли дотле боље је да се трудимо сада онолико колико смо у могућности.

Човек који је живео не марећи за своје спасење, не може бити спасен јер то сам није хтео. Ако би Бог спасао свакога то би било насиље над људима. Бог и да хоће не може да спаси оне који не желе да буду спасени, јер Он би тада то морао да учини на силу против наше воље. А Бог који је Љубав, поштује нашу слободну вољу и у Својој љубави према нама допушта нам да све чинимо по својој вољи - како говори апостол Павле: "Све ми је дозвољено, али ми није све на корист; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме" (1 Кор. 6:12).

Ако нисмо волели да одлазимо у цркву и да учествујемо у Литургији (која је предукус Царства Божијег) како ћемо онда да вечно боравимо у Небеској Литургији?

Ако нам је Литургија досадна, и у Рају ће нам бити досадно. То би онда било мучење за нас а не Рајско наслађивање. Ми са собом (у души) носимо своје грехове и страсти (ако их се нисмо очистили/ослободили овде на земљи кроз свету тајну покајања). И када се наша душа одвоји од тела по нашој телесној смрти, са њом ће остати ти исти грехови и страсти. Душа која је волела грех (није битно који) на земљи, волеће га и после смрти. И само присуство Бога ће тада нашим душама бити тешко и не издржљиво, јер ће нас пећи наш грех. Ако смо на земљи волели блуд и препуштали му се, како ћемо издржати у Рају целу вечност без ње?

Подели на овим сајтовима

Dobro Milane a šta ćemo sa neznanobošcima?

Uzmimo na primer neko pigmejsko pleme koje čak ne zna ni da civilizacija postoji, sumnjam da su do njih stigli pravoslavni misionari, šta sa njima

Da li su oni unapred samim tim što su rođeni tamo gde jesu osuđeni na propast?

"Ištite i daće vam se: tražite i naći ćete; kucajte i otvoriće vam se. Jer svaki koji ište, prima; i koji traži, nalazi; i koji kuca, otvara mu se". Evandjelje po Luki,glava11:9-10.

Tako da,uz Boziji promisao,svako moze naci Istinu.

dada

Zbog cega takva reakcija

Претпостављам због тога, што је шанса да девојчица одгајана у талибанском селу, или Индус коме су отац и деда хинду свештеници и који у селу има 2 телевизора и 3 фрижидера, нађу Истину отприлике једнака шанси да ја постанем астронаут. 4chsmu1 Бар не Истину какву ми познајемо.

и разна житија разних светих те оповргавају  dance67890

Бог не зависи од територије и родитеља  confused

знам и за једног живог, афшина џавида, муслимана који је припадао хезболаху и који је лежао затвор ал је искрено тражио Господа и Христос му се јавио у ћелији ... кад је побегао из ћелије, прво што је урадио је било да нађе Свето Писмо и наишао је на старца који му је поклонио примерак који и даље има у Канади где и сад живи.  bangin

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...