N.Petrovic Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 E blago tebi @grom. Ti spozna i sebe i Boga Oca i lako ti je da sve svetitelje nazivas intelektualcima, dok mi koji smo jos na mleku, ipak ih moramo nazivati Svetim Ocima i imati za primer. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 10, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2013 Интелектуалци су оваквим тврдњама, да ми неможемо спознати Божанско биће само удаљили Бога од људи, да ми неби трагали и нашли га. Истина је да свето писмо постоји баш из разлога да би Бог своје Божанско Биће открио нама, својим синовима који се кроз Исуса Христа рађамо. Јер ево, ми смо по образу Божјем створени. Шта нам то говори? до, да ако упознамо себе упознаћемо и Оца. Ево део из Гром Размишљанке где мало више говорим о томе Бојим се да ниси најбоље проанализирао глагол "спознати" код Отаца, када је Бог у питању. Шта подразумеваш по "зањем" Бога? Justin Waters је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 Бојим се да ниси најбоље проанализирао глагол "спознати" код Отаца, када је Бог у питању. Шта подразумеваш по "зањем" Бога? Под Познањем Бога мислим на Божја откровења која нам Бог даје о себи. Ми не можемо спознати Бога ако нам се он не отркрије. Човек који верује, искрени трагалац за Богом, у себи поставља питање Богу о ономе шта га занима, шта му није јасно. Будући да ми не можемо да схватимо неке ствари у када постављамо питање, то ће нас Бог својим Духом водити од ситуације до ситуације кроз живот, припремајући нас и доводећи нас у позицију да можемо да разумемо одговор. Бићемо руковођени. Па ће се десити да кеко каже нешто а ми ћемо приметити да ту има нешто занимљиво. Затим ће се десити нешто што ће помоћи у разумевању, па ћемо прочитати неку књигу...и оног тренутка када будемо могли да разумемо одговор, тада ће се у нашем уму РОДИТИ ИДЕЈА која ће,мало по мало дати, одговор на наше питање.То су Откровења Божја, начин на који нам он омогућава да га познамо. Такве идеје су парадокси(неприхватљива, мишљења) за наш устаљени начин мишљења, и потребна је јака вера,. Посматрајући једну такву идеју можемо видети да ми нисмо били у стању да својим интелектуалним напорима то откријемо, већ да смо видели Откровење Божје. У Размишљанци такође покушавам да дочарам како треба читати Св.Писмо да би се у нама родила Откровења Божја, Божје спознаје. Смисао Хришћанства и јесте у томе да ми у себи откријемо свог Учитеља, Исуса Христа који живи у нама! http://www.2shared.c...Размишанка.html Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @@Гром, Све ми је ово некако пијетистички, опасно, несигурно. Како ћемо знати да та "идеја", како ти рече, није духовна обмана (прелест)? И тај "Христос" кога откривамо у нама, да није и то само наша психолошка пројекција? Многи људи тврде и тврдили су, на сличан начин, да им се "родила идеја", да су спознали Бога. Нажалост, колико људи толико различитих "идеја Бога". Шта ћемо са тим? Како да разлучимо истину од духовне обмане? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 11, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2013 @Александар Милојков. То си у праву, морамо имати нешто што би било као мера по којој би смо могли да извидимо каквоћу идеје која се родила. Прочитао сам неку причу о једном нашем Св. Оцу ( мислим да је био у питању Св. Василије Велики) где он када је требало да на позив царев оде на разговор. Он се није поуздао у своје мишљење:дали да оде или не, већ је упитао и свог ученика шта он мисли о томе. Прво по чему мерим неку идеју ињену каквоћу су Десет Божјих Заповести. Дакле ако човек жели да Буде Љубав и да живи љубав једноставно мора да примењује то што оне кажу. Јер оне најбоље описују какав треба да буде неко ко живи у љубави. Затим Идеја мора да буде потврђема Светим Писмом. Па ни то није довољно. Већ тражим дали је још неко размишљао у том правцу. Пошто се идеје у нашем уму доживљавају као тродимензионална слика, буквално се гледа духовни свет, то је лако препознати исто мишљење чак и када се не користе исте речи, јер се препознаје слика.Никејски символ вере је такође једна од мера којом мерим каквоћу идеје која се родила. Зашто је битно имат неку полазну основу за истраживање у водама вере? Ако погледамо наш живот и све ствари уњему открићемо да живимо у једној великој превари, илузији коју гради наш ум а основу наших уверења, убеђења, и искустава. У Гром Размишљанци http://www.2shared.com/document/HIVwg8cb/ГромРазмишанка.html У првом поглављу говорим о томе да чак и у обичним стварима као што је, дали је парадајс црвен ми живимо у заблуди, зато што незнамо да наше око не види светлост већ њен недостатак. Дакле ми верујемо да је парадајз црвен иако он то није, нити је Бело оно што видимо белим. Ево, незнамо ни кад смо рођени али верујемо да је то било тад кад су нам рекли родитељи. Верујемо да су баш они наши родитељи иако се дешава да деца буду усвојена и да за то никад не сазнају. Веруемо да су наша тела саздана од ћелија иако то никад нимо видели. Људи којима дајемо своје поверење су нам тако рекли. У свему томе видимо да би било добро да испитамо шта је за нас најбоље да верујемо, од чега би смо имали највише користи. Док нисам веровао у Бога мислио сам да смо ми ту да служимо Богу,и то ми се баш и није допадало, то за мене баш и није био смисао живота. Али Читајући Јеванђеља схвато сам да ми служећи Богу добијамо слугу, Бог СЛУЖИ нама као што родитељ служи својо јдеци. Е то је већ било нешто што је одавало сасвим другачију светлост. Схватио сам да је ово ствар коју би требало добро проучити и да је на мени да ИЗАБЕРЕМ у шта ћу да верујем. Свидела ми се идеја да у свету злих људи будем реткост, да будем добар. У томе бих чак могао да будем и најбољи, конкуренција није велика! А и родити се као Син Божји за вечни живот. Ха! па то и није тако лоше, макар и остало само обећање које се никад неће испунити, Јер мој живот сада добија смисао.Служити добру, то има смисла! Јер ено и онај курвар, ради човек, мучи се да заради да би дао на курве, И он је слуга своје љубави. Њему треба много више пара да би осетио задовољство, а за добра дела чак ти и не требају паре. Довољно је да поклониш пажњу неком кога сви обилазе, или само да му поклониш осмех и већ ћеш осетири радост која долази са љубављу. Чинећи све што је христос говори почео са да увиђам да знање долази после љубави и да она изрека; ради да би разумео има смисла. Ми бирамо шта ћемо да верујемо немајући ишта поуздано . Уздамо се да је Реч Божја Истина иако многи тврде и доказују да је то лаж. Немамо праве доказе ни за једно од та два осим евентуално искуства заснованог на провери онога ушта смо одабрали да верујемо. Откровења о којима причам су основана на мојој одлуци да верујем у Бога каквог нам открива СВ. Писмо, Бога који је љубав, који нас воли и спреман је свашта да нам опрости.Може се рећи да је то темељ на коме су израсла ова откровења о којима причам. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука