Jump to content

Besmisleni projekti iz fondova EU: Luka bez brodova, ski-spust sa 30 metara...

Оцени ову тему


Juan Valdez

Препоручена порука

Besmisleni projekti iz fondova EU: Luka bez brodova, ski-spust sa 30 metara...

 

Lideri Evropske unije počeli su juče teško usklađivanje stavova o novom sedmogodišnjem budžetu uoči samita u Briselu krajem nedelje. Iako se trude da usvoje kompromisno rešenje, dogovor se ne nazire.

 

Francuski predsednik Fransoa Oland je upozorio na to da su slabe šanse da se postigne sporazum.

- Pregovori su vrlo teški. Činimo sve što možemo, ali se još nisu stekli uslovi za to - izjavio je Oland.


Na samitu u novembru pokušaj usvajanja budžeta završen je neuspehom zbog toga što države članice imaju potpuno drugačije vizije o tome kako fondovi EU - oko jednog biliona evra - treba da budu potrošeni i ko treba da ih dobije.

 

Prethodni budžet pokazuje da je novac često odlazio na besmislene projekte, finansirane iz džepa poreskih obveznika EU.
 
 
310928_luka-u-italiji01reutersfoto-aless
 Luka bez brodova

U Avgusti na Siciliji EU je dala novac za izradnju moderne luke. Jedina nevolja je to što u nju skoro uopše ne pristaju brodovi zbog toga što roba koja bi tu bila istovarena ne može dalje da se transportuje zbog nedostatka veza s kopnom. Slično je u Bariju i Brindiziju, koji su loše povezani sa ostatkom zemlje.

 

Visinski trening na 180 metara
U pokrajini Meklenburg - Prednja Pomeranija u Nemačkoj postoji, zahvaljujući EU, Centar za visinski trening, iako se najviša tačka nalazi na 180 metara. Centar ima specijalne klima-uređaje, koji pored vazduha uduvavaju i azot da bi se simulirale različite nadmorske visine za trening sportista.

 

310929_bornholm-harbour-ronne_f.jpg?ver=

 

 Ski-spust sa 30 metara

Na ostrvu Bornholm u Baltičkom moru u Danskoj izgrađena je ski-staza duga 240 metara, a spust počinje s visine od 30 metara. EU je odobrila 50.000 evra Oleu Harildu, koji je time ostvario svoj san kao običan građanin. Kopenhagen je dodao još toliko i posle šest godina pista je otvorena za turiste.

 

Konjska staza do mora
Projekat povezivanja Berlina s Baltikom delimično je realizovan u Ukermarku, gde je izgrađena jahačka staza od 71 kilometra, u koju je Brisel uložio 80.000 evra. Poduhvat je obrazložen otvaranjem novih radnih mesta jer je uz stazu otvoreno šest restorana za goste na konjima.

 

310930_bozicnjak_f.jpg?ver=1360012167

 

 

Reklama za božićni cvet

EU je uložila 1,6 miliona evra u trogodišnju marketinšku kampanju proizvođača božićne zvezde (euforbije pulherime), koja se koristi kao božićni ukras-božikovina. Za novinare iz nekoliko zemalja organizovan je plaćeni kurs u Londonu da se upoznaju s tim kako se biljka koristi za dekoraciju.

 

Lufthanza u poljoprivredi
Filijala „Lufthanze“, koja isporučuje hranu za putnike aviona, dobijala je, do pre pet godina, 100.000 evra na ime subvencija EU jer je svoju delatnost, to jest nabavku svežih namirnica, predstavila kao „podsticaj izvoza poljoprivrednih proizvoda“.

 

307181_gradiliste01rasfoto-masanori-josi

 

 Gradnja bez izolacije

EU je od 2000. uložila pet milijardi evra u energetsku efikasnost zgrada u državama članicama da bi se do 2020. uštedelo 20 odsto potrošnje energije. Ali novac je „slepo investiran u beton“ i neumerenu gradnju umesto u odgovarajuću izolaciju objekata. Posebno su kritikovane Italija i Litvanija.

 

Izvor: Blic

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...