Jump to content

Амниоцентеза

Маша

Препоручена порука

Pomenula sam Dišenovu distrofiju, hajde malo razmislite imate  tri  izbora rađati dvoje troje, petoro distrofičara, raditi amniocinteziu, ustvari CVS ( biopsiju čupica) ili uzeti kontracepciju...

Рађати петоро дистрофичара, без било какве дилеме.

da morate biti enormno bogati u ovoj državi da biste odgajali hendikepirano dete

Нисам сигурна да је данас тако, поготово откако су разне НВО навалиле на Србију. Моја комшиница, самохрана мајка пензионерка са средњошколским образовањем, има тридесетогодишњу ћерку која болује од Дауна и толико се нафатирала, да мења намештај сваке две године и иду по двапут годишње на летовање.

Skoro je bio slučaj popadije kojoj je urađen prekid jer je  nosila plod sa anencefalusom(nedostaje polovina glave i polovina mozga)

Ладно не верујем да су лекари били квалификовани да виде то што су видели. Осим ако то није гледао не гинеколог, него радиолог специјалиста за магнетну резонанцу. А још боље неколико радиолога. Толико сам се наслушала прича о сличним небулозним прогнозама и промашајима гинеколога, да у старту верујем да појма немају шта говоре док се не докаже супротно. Почев од тога да жена роди тројке уместо очекиваних двојки, јер су од треће бебе мислили да је циста (што је безазлено), до монструозних и погрешних, али зато самоуверених прогноза о томе да је дете без пола органа и да га зато што пре треба послати у канализацију.

Буба је у праву - свако може да роди и савршено здраво дете, па да оно исто тако не сопственом вољом и кривицом (као што бисмо га ми својом вољом ишчупали из материце или га спречили да у њој расте) падне с терасе и претвори се у биљку.

Ваљда зато што принципијелно нећемо никоме да ускратимо право на живот и ми саме имамо право и на неку наду да ће нам се Господ смиловати овако јадним и немоћним, па да нам ипак неће послати такву муку. Уместо ових слика могла си да атачујеш апсолутно било шта - дете које је због рака костију остало без ноге или које се играло петардама, па остало без очију и прстију. Свет је бар препун тога и не знам што бисмо се уопште ограничили на примерима с децом. Сви смо бивша деца и бивши ембриони.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 45
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

И ово сам заборавила:

Skoro je bio slučaj popadije kojoj je urađen prekid jer je  nosila plod sa anencefalusom(nedostaje polovina glave i polovina mozga)

Не знам откуд попадија да абортира због аненцефалуса. Њој самој то није угрожавало живот ни на који начин, а дете би ионако умрло у року од неколико сати или дана после рођења (ако је заиста била тачна дијагноза). Бар би му дала прилику да се крсти, макар и клинички (уз просто изговарање формуле, а то је могао да уради било ко крштен од особља, ако мајци не би дали да види дете).

Подели на овим сајтовима

Ovo je SF ali cisto hipoteticki. Kad bi postojala tehnologija kojom se mogu otkloniti svi pre natalni deformiteti da li

bi ste podrzali tako nesto?

Ја не.

Ja bih

Bog nam je dao priliku da živimo u vreme kada se može i mora koristiti napredna tehnologija na korist čoveku, ne na štetu.

već smo razgovarali o tome da postoji Božja volja, Božje dopuštenje i Božja promisao, ne zavisi sve od Boga nešto je i do nas.

Bog nam daje prilike

Mila nikom nisam ni pružala rame za plakanje.

To što ja nešto hoću ili neću učiniti mi ne daje pravo da osđujem onoga koji to hoće ili neće, svako sam donosi odluke

naravno da se svako  moli Bogu da rodi zdravo dete, to je jedini slučaj da znam da se neko "navatirao" na račun bolesnog deteta

raditi  MR u trudnoći je ubistvo za dete, postoji 4D dopller  i vidi se savršeno, a radiolozi, oni su usko specijalizovani

Ja nikada ne bih rodila 5 disdtrofičara jer ja neću doživotno živeti a oni nisu sposobni za samostalni život.U ovoj zemlji svi zatvaraju oči pred hendikepiranim ljudima i decom, niko ne želi da zna da oni postoje i svi smo zahvalni Bogu što se baš nama to nije desilo

Uostalom uvek treba sagledati obe strane i svako ima pravo da sam donosi odluke jer sami ćemo i dati odgovore kada za to dođe vreme

Uostalom gde su nam silni sveštenici i teolozi da se malo uključe u temu

Ako je crkva odobrila vantelesnu oplodnju onda me zaista zanima zvaničan stav crkve ukoliko se kod ploda ustanovi teška  prenatalna  anomalija....

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

raditi  MR u trudnoći je ubistvo za dete, postoji 4D dopller  i vidi se savršeno, a radiolozi, oni su usko specijalizovani

Уопште нема потврда о томе да је МRI било како штетан за дете, а, чак и да има, у медицини постоји принцип да је нешто прихватљиво ако се процени да је корист од тога већа од потенцијалног ризика за плод. А овде се радило о животу детета и цинично је говорити да је боље убити га, него га изложити нејонизујућем зрачењу.

А то што су радиолози уско специјализовани ваљда је предност, као што је на западу предност. На западу чак ни кукове код беба не прегледају ортопеди, него радиолози.

Подели на овим сајтовима

Мислиш на отклањање пре наталних деформитета лечењем у мамином стомаку, не абортус?

Ако на то прво мислиш, ја сам за! Сад кад беби утврде срчану ману на УЗ, даје се терапија па се та срчана мана јос пренаталном периоду, сведе на најмању могућу меру. Остало се оперише по рођењу, још док је беба јааако мала и није изашла из породилишта (ако је могуће). И та деца касније супер живе, одрастају, воде нормалан живот, жене се и удају.

Моја другарица из основне, је доктор генетике и предаје на Харварду. Пре две године је њен тим открио ген шизофреније (то јој је уједно и био докторат). Неће све то да заживи бар за још 10-15 година. Али кад би тад могли неке ствари да лече још у стомаку, па можда и не 100%, већ нека буде и 70%-вреди покушати!

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

И ово сам заборавила:

Не знам откуд попадија да абортира због аненцефалуса. Њој самој то није угрожавало живот ни на који начин, а дете би ионако умрло у року од неколико сати или дана после рођења (ако је заиста била тачна дијагноза). Бар би му дала прилику да се крсти, макар и клинички (уз просто изговарање формуле, а то је могао да уради било ко крштен од особља, ако мајци не би дали да види дете).

потпис
Подели на овим сајтовима

И ово сам заборавила:

потпис
и ја потписујем

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...