Jump to content

Амниоцентеза

Маша

Препоручена порука

Не знам само како су се некад, без ултразвукова и осталих тестова (вађење крви и мокраћа једном месечно) некада наше баке рађале наше родитеље, ал ајд. Кад сам први пут затруднела и сва пресрећна отишла код гинеколога у Дом Здравља, држано ми је слово, неких пола сата, о дауновом синдрому. И како сам ја, обзиром да сам прворотка, ''ризична група''. И да би ОБАВЕЗНО морала да идем на амниоцентезу, вађење плодове воде. Да би генетичари могли да процене да ли је то дете за рађање или за одстрел. Рече ми мој млађи бата, који је '85.годиште, али информисанији од мене, да је исту методу имао Хитлер, у жељи да створи чисту и здраву нацију.

Др сам рекла да ми не пада на памет да ми буше стомак и угрожавају живот детета да би извршили неке своје покусе.

И данас, кад сам радила дабл тест (анализа крви и детаљан УЗ), опет су ме питали за амниоцентезу и сестра се шокирала кад сам јој овим речима објаснила зашто НИКАД то нећу урадити (хвала Богу па по закону можеш да одбијеш). Мени је др који ми је водио прошлу трудноћу, иначе начелник породилишта рекао да је велики проценат спонтаних после овог теста.

А ево шта је то:

Amniocenteza je zahvat kada se pod kontrolom ultrazvučne sonde iglom ulazi kroz stomak majke u matericu i aspirira plodova voda za dalju analizu. Pre same punkcije vrši se detaljan ultrazvučni pregled, prilikom kojeg se određuje položaj bebe, kao i posteljice kako bi se izbegla nepreciznost zahvata, ali i povređivanje fetusa. Plodova voda je tečnost u kojoj se nalazi fetus, pa prema tome sadrži oljuštene ćelije kože i organa fetusa. Za pretrage fetalnih ćelija potrebno je oko 15 - 20 ml plodove vode, a kultivacija fetalnih ćelija i kariotipizacija (pregled fetalnih hromozoma) traje oko 3 nedelje. Amniocenteza omogućuje ne samo određivanje broja i izgleda hromozoma, kao i određivanje fetalnog pola već je i pretraga koja se koristi kod nekih drugih specijalnih pitanja u trudnoći, posebno kod određivanja zrelosti deteta ili količine bilirubina u plodovoj vodi kod Rh nepodudarnosti. Slično amniocentezi izvode se kordocenteza - punkcija umbilikalne (pupčane) vrpce i kardiocenteza - uzimanje krvi iz leve komore fetalnog srca. Kod kordocenteze punktira se pupčana vrpca najmanje 1 cm od mesta na kojem se pupčana vrpca odvaja od posteljice i aspirira mala kočina krvi iz pupčane vene. Ovi izuzetno zahtevni postupci praktikuju se samo kod specijalnih pitanja u trudnoći kao što su nasledne hemoglobinopatije, fetalne infekcije, intrauterina transfuzija krvi kod fetalne anemije, imunološke bolesti, a kod naslednih bolesti samo ako ne uspe kultura plodove vode, odnosno kod mozaicizma. Rizici kod ovih zahvata obuhvataju spontani pobačaj, prevremeni porođaj, krvarenje i infekcije, a javljaju se u 1 - 2% punkcija.

Indikacije za prenatalnu dijagnostiku:

starost majke > 35. ( 37.) godina

starost oca > 42 ( 45.) godine

hromozomopatije u porodici

abnormalnosti hromozoma kod prethodno rođenog deteta ili kod roditelja

prethodno rođena deca s višestrukim malformacijama

abnormalnosti otkrivene ultrazvukom

druge indikacije.

Сума сумарум:

Значи дете које ПРЕЖИВИ све то, добиће помоћ од Града.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Одговори 45
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Maso ,i ja sam odbila ,ne samo amniocentezu ,nego i sve ostale dubl,tripl i ko zna sta sve nisu rekli da se radi jer sam imala preko 30 .Samo UZ,analize krvi u urina sam radila. A i taj precesti UZ ne znam koliko je dobar za dete u utrobi,ali hajde...Prvi dr koji mi je to preporucio mi je cak rekao da Crkva odobrava abortus u slucaju teskih deformiteta i u stilu,da ja ne bi trebalo nekog da osudjujem da bolan zivot ako nesto nije u redu...Hvala Bogu,bebe su obe dobre i zdrave...Druga dr je,na srecu,verujuca ,tako da mi to nije ni pomenula...

Подели на овим сајтовима

Jadranka1 рече:

Prvi dr koji mi je to preporucio mi je cak rekao da Crkva odobrava abortus u slucaju teskih deformiteta i u stilu,da ja ne bi trebalo nekog da osudjujem da bolan zivot ako nesto nije u redu

???? ???? ?????????? ?? ???? ''?????'' ?? ???????

?????????????, ?????????????, ???.

?? ???? ???? ???????.

Подели на овим сајтовима

извињавам се за офтопик, ал реко да поделим са вама  klapklap

у праву ти је брат, еугеника је настала баш као генетска ''чистоћа'' од хендикепа још нерођене деце.

креће још од 1865. године од Франсиса Галтона, једног од рођака Дарвина, а највећу експанзију доживљава после 1932. године (пет месеци пре доласка Хитлера на власт) после трећег еугеничког конгреса одржаног у Њујорку чији је највећи и најпознатији финансијер био банкар и републикански сенатор Прескот Буш, деда претходног председника САД Џорџа W. Буша.

један од главних учесника је био и тадашњи министар спољне послова САД у Британији и Совјетском Савезу Вилијам Аверел Хариман, бизнисмен и демократски дипломата, отворени припадник Skulls and Bones.

Прескот Буш је после 1931. био запослен код Харимана у корпорацији која, између осталог, садржи у себи предузеће Полароид и приватну банку политичара и сенатора BBH & Co.

иста банка је за време II светског рата била у јавној контраверзи због сарадње на Вол Стриту са главним финансијером Рајха Фрицем Тисеном све до 1942. године и објаве рата САД према нацистичкој Немачкој.

у преводу, финансирали су Рајх 11 година пре него их је неко стицајем околности преслишао.

невероватно колико је мали свет, зар не?  0442_feel

Подели на овим сајтовима

На нашу Цркву је мислио...Још ми је рекао да он абортусе ради свакодневно јер му је то посао...Све у свему,мене више виђети у својој ординацији неће...

Што се еугенике тиче,ББЦ је снимио диван серијал(знају шта су радили),зове се Корени расизма,баш ту има овога о чему Медо говори...

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Prvo amniocinteza se ne radi pre 35 godine života, bar ne kod nas

indikacije su ako oba partnera imaju preko 35 godina života ili ako u porodici postoji neka genetska bolest

ne radi se abortus, abortus je samo do 12 nedelje

da bi se  tako velika trudnoća prekinula, zaseda Etički komitet koji mora da odobri

Ipak na kraju odluka je isključivo na majci

Moja koleginica ima 3 sina, dva starija distrofičara (Dišenova distrofija koju isključivo dobijaju deca muškog pola a majka je samo nosioc)

tek su kod drugog deteta ustanovili da se radi o Dišenovoj distrofiji

imala je izbor: ne rađati više, rizikovati i roditi još jednog distrofičara, ili raditi genetska istraživanja i roditi i treće dete

pa..iskreno ja ne bih da sam joj bila u koži što s etiče izbora stadaradim

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Мене су "ухватили" на брзину.Али и да сам размишљала вероватно бих отишла. Не зато да бих "одстранила" (каква страшна реч!!!) бебу, већ да бих се психички спремила на живот са дететом са посебним потребама. Ипак је то, признаћете, мало другачији живот.

Сам тај "захват" није страшан, ни болан...Некада је број спонтаних побачаја након амниоцентезе био велик јер су  бебе повређивали иглом и сасвим је нормално да су људи избегавали. Данас лекар све види на ултразвуку и не могу да вам опишем срећу док ми је доктор Коларски, један од најбољих доктора у новосадској болници, бројао прстиће на рукама и ногама мог сина, показивао желучић, срцуленце...

nasznak

Подели на овим сајтовима

Цитат

Мене су "ухватили" на брзину.Али и да сам размишљала вероватно бих отишла. Не зато да бих "одстранила" (каква страшна реч!!!) бебу, већ да бих се психички спремила на живот са дететом са посебним потребама. Ипак је то, признаћете, мало другачији живот.

Сам тај "захват" није страшан, ни болан...Некада је број спонтаних побачаја након амниоцентезе био велик јер су  бебе повређивали иглом и сасвим је нормално да су људи избегавали. Данас лекар све види на ултразвуку и не могу да вам опишем срећу док ми је доктор Коларски, један од најбољих доктора у новосадској болници, бројао прстиће на рукама и ногама мог сина, показивао желучић, срцуленце...

0703_read

Није истина да је то некад било а да данас више тога нема.

Рецимо, мене је од тога између осталог, одговорио др који ми је водио претходну трудноћу, бивши начелник Градске болнице у Бгд.

А рекао је да то треба избегавати јер изазива спонтани и то НЕ јер се забоде игла у бебу (ко ли ти је то напричао питам се), него јер се ремети материца, плодова вода, ...

Подели на овим сајтовима

Не кажем да нема, него да је ређе. Ај, можда сам и лупила због чега, али нема везе. Ја, хвала Богу, немам лоше искуство. И мени су, као и Теби, рекли да сам стара првороткиња... (34 године). А и у почетку трудноће сам, незнајући за исту, пила неке лекове. Свако има своје мишљење. Ја сам за. На крају све буде онако како мора.

"нека буде воља Твоја..."

Подели на овим сајтовима

Bas mi je zanimljiv ovaj razlog DA SE PSIHICKI PRIPREMIS ZA ZIVOT SA DETETOM KOJE IMA NEDOSTATAK...Na to uvek treba da smo spremni,ko nam garantuje da beba koja se rodi nece jednog dana oboleti od neke bolesti ili joj se nesto desiti?Inace,znamo da cim imamo preko 30 leta,rezultati ce biti nezgodni,pa samo mozemo nervozu da nabijemo,a na kraju sve dobro da bude,recimo.A bas me zanima da li postoje testovi koji mogu utvrditi gluvocu,nemost,slepilo ili tako nesto,sta tad?

Ja sam protiv bilo kojeg od tih testova,stava da dete koje se zacelo moram da rodim i to je to,pa kako bude,da bude,na kraju,bitna je njegova/njena dusa.

Bas pre 2 nedelje u crkvi,rece mi mlada zena sa cetvoro decice(svestenikova supruga) da je jedn adruga nasa "popadija" svo cetvoro rodila na carski rez,pa posto sam imala dva do sada,utesih se,ako Bog da ,da i ja bar cetvoro rodim.

Подели на овим сајтовима

У праву си, Јадранка-дете које се зачело, наравно, треба да се роди. Мени је тада та психолошка припрема била потребна. Не знам да објасним. Сам Бог зна зашто.

Али ипак мислим да сва "достигнућа" медицине треба искористити.

Наше бабе нису имале гинеколога, ми имамо, нису имале ултразвук, ми имамо, нису имале разне тестове крви, амниоцентезу, лекаре који им раде царски рез и шта ти ја знам шта све још, а ми имамо. Зашто не искористити?

Ја бих мог Растка родила ма какви да су били резултати.

"нека буде воља Твоја..."

А што се тиче царског реза, могуће је сада урадити и више од три. До недавно су нам лекари говорили да није могуће.

А моја кума је прво дете родила царским резом, а друго, 7  година после, нормалним порођајем. И то је могуће.

Било како било, нека ти добри Бог да још дечице да уживаш у њима и за заједно са њима славиш име Његово.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Meni su danas stigli rezultati dabl testa, i skoro da sam pala u nesvest. Prilicno su losi. Ali lekar rece da to ne mora nista da znaci. A prvo je rekao da su prilicno losi. Zapravo, normalan odnos u mojim godinama (a imam ih 34) je 1:250 za Daunov sindrom. A moj je dosta povecan te je 1:54. Pet puta poveecan rizik. I sad kad pomislim kako ce da me salju na tripl pa na amniocentezu, pa da me secaju svuda redom...dodje mi da vrisnem. A i dragi muz je u nekom totalno levom fazonu, kad je cuo rezultat. Bojim se vec kakve manijakalne predloge cu cuti, a mozda je cak i zmu za tako nesto. Ne daj Boze! Ja samo zelim da guram napred, sa verom u Gospoda, a on ce vec urediti sve kako treba-po njegovoj volji. I generalno mi ta dijag. metoda vadjenjem plodove vode nista ne znaci, jer cak i da je rezultat onakav kakav ni jedan roditelj ne zeli, istrajacu u svojoj odluci da dete rodim. 7 godina smo se molili da nam Bog podari dete. Ako je resio da bude sa Daunovim sindromom, neka bude volja njegova  4chsmu1

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

И, хоћеш ли ићи на трипл и амнио?

Јес да ме не питаш за савет, ја морам да ти кажем да не идеш.

Јер, велика је опасност за дете то вађење плодове воде. Долази до спонтаног често. Рекао ми бивши начелник Градске болнице, породилишта, Дејан Малетић, који ми је скоро до краја водио претходну трудноћу.

А духовник ми је рекао, када сам га питала (он има 4оро деце), да то не радим јер он познаје неколико парова којима су др то исто што и теби рекли и они су родили здраву и праву децу. А могли су као многи да их не роде већ убију.

И мојој другарици су рекли, па се оптеретила, била у психози, да би на крају родила потпуно здраво дете.

Ја лично нисам нити ћу ићи на те тестове, само на дабл да им удовољим и воздра! Закон те НЕ ОБАВЕЗУЈЕ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...