Returnee Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 Evo, proslavom svetog Save pojavila se kod mene jedna nedoumica. Ja sam do sad mislio da secenje kolaca mora da se obavi na dan posvecen svecu koga slavimo, tj. secenje kolaca za svetog Iliju treba da bude 2. avgusta i da nije dozvoljeno ranije. Ali izgleda da to nije tako, pa onda postavljam pitanje, na primer, 31. jula imam termin uplacen za more, a slava je 2. avgusta, zasto ne bih proslavio slavu 31. dogovorio se sa svestenikom i odneo kolac i zito u crkvu, lepo proslavio svetog Iliju i popodne krenuo put mora? Da li je to stvarno moguce, posto se sveti Sava tako proslavio u petak, tj. svestenici su sekli kolace u petak, a slava je u nedelju??? "Радость моя, Христос Воскресе!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 Ово питање је и код мене изазвало и недоумицу а помало и револт. Слушајући различита образложења различитих људи па и неких свештеника, једини закључак који ми се допао, јесте то, да осим што само сечење колач не представља некакво значајно одступање, ове године је специфична ситуација, јер дан прослављања Светог Саве је Недеља, па ће на овај начин бити више људи, а пре свега деце, на Светој Литургији. Нажалост, предвиђање се није испунило, бар у мојој цркви, Лазарици на Звездари. Наиме, на самој Светој Литургији, људи и деце је било као и било које друге Недеље, с тим што се маса људи и деце појавила након завршетка Литургије, који су наставили долазе, да запале свећу и сл..јер , "ваља се"...Деца која редовно долазе са својим родитељима на Свету Литургију, као и сваке године и ове године су припремили по неку рецитацију, али нажалост њихово извођење након Литургије нису видели уобичајени број људи и деце... Мишљења сам, да није проблем овогодишњи покушај, али да таква експериментисања не би требали да понављамо... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 Можеш да славиш на мору, нећеш ваљда у неку арапску земљу на море ? Ове године је помјерено јер неке школе славе у петак и боље им је тад пререзати колач, јер у недељу нема никога. Исто као што у неким крајевима гдје људи живе далеко од цркве и немају свештеника у близини донесу на неки дан прије Славе да им се очита жито и вино. На Озрену донесе вјерник на Божић да му се очита жито за Јовањдан и како свештеник да му не изађе у сусрет кад зна да му еј кућа 20 км далеко преко брда и каква мећава тек може да наиђе... Београдска богословија је некада славила Св.Саву 25.01. да би од прије 15 година почела да слави Спаљивање моштију Св.Саве.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 27, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2013 Оче, слажем се ја с Тобом у потпуности. И у Београду није ретка појава да се сече колач и у навечерје Крсне славе, и у кући домаћина, али поента је да ти дивне људи, захваљујући којима се у великој мери сачувало семе православља, лагано враћају Цркви кроз Свету Литургију. И сам сам, давних година, за своју Крсну славу доносио колач зором раном у Цркву, како би избегао гужву. Нисам ни на Литургији остајао, јер сам журио кући због гостију....Када сам први пут донео колач пре јутрења у Цркву, учествовао у Литругији, Причестио се, а онда сви заједно певали тропар и прота пресекао колач, схватио сам колико је немерљива разлика...И све се стигло, иако нисам журио. Свети Сава је личност којој би се могла посветити и читава седмица, трибинама са различитим темама, академијама, пригодним културним манифестацијама, али сечења колача, по мом скромном мишљењу, неопходно је вратити у цркву, јер сам убеђен да ће већини верног народа то бити подстицај да се литургијски утемеље. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука