Jump to content

Јутарња пре литургије и још нешто

Препоручена порука

Ове недеље сам (у оквиру акције упознај православне храмове да би их више волео) запуцао на други крај Београда и свратио у цркву Рођења Пресвете Богородице у Земуну. У ствари, отишао сам јер сам чуо да се ту и блажена певају на српском језику, па сам и то хтео да чујем.

Свидело ми се како су на вратима постављена јасна обавештења и о гашењу мобилног и о пристојном облачењу и понашању у цркви. Било је и обавештење о начину припреме за причешће за долазак на литургију за Крстовдан. Значи, овде "нема зезања". 

И иначе ми делује да ову цркву посећује "компактна екипа", чинило ми се да се сви познају. Непозната старија жена ми се јавила на уласку, а ја сам се на то спетљао јер сам навикао на анонимност у маси непознатих.

Унутрашњост цркве је прилично светла због мноштва прозора, а над свима доминира огроман барокни иконостас - до плафона. За данашње појмове прилично китњаст, али просто је дирљиво колико труда и вероватно пара су својевремено (претпостављам пре сто, двеста година?) људи потрошили да им црква буде најлепша и да изгледа "светски". Вероватно су за тадашње појмове и постигли циљ.

Тога дана бар, није било хора, али није недостајао јер су људи за певницом били одлични. Чини ми се да они и јесу хорска екипа.

Све у свему баш ми је било лепо.

Е сад имам две недоумице. 

Прво, констатација а не питање. Наиме, служена је јутарња служба од 8:30 до 9:00 па је затим у наставку следила литургија. Није ми сметало ни најмање, само први пут чујем за тако нешто.

Друго, ризикујући да испаднем глуп у друштву морам да питам. Пред крај јутање службе сви присутни су стали у ред, а затим је свештеник означавао крст на челу сваком уз помоћ "нечега" што сам видео током обреда крштења. Шта је то? Чему сам то присуствовао?

Свештеник, је додуше лепо на крају литургије позвао све да остану на чају, тако да сам могао да останем да га и питам. Међутим, пошто сам имао заказане неке друге обавезе за поподне, морао сам да то прескочим. Мислио сам "прогуглаћу" то код куће али још увек ми није јасно. Да ли неко зна о чему се ради?
Подели на овим сајтовима

• Гости
Прво, констатација а не питање. Наиме, служена је јутарња служба од 8:30 до 9:00 па је затим у наставку следила литургија. Није ми сметало ни најмање, само први пут чујем за тако нешто.

Ја ћу да одоворим на ово:

У нашој Епархији крушевачкој се увек пред Литургију служи јутарња, јер се увече уочи Литургије служи вечерња. Дакле, служи се у многим црквама. Углавном, одмах после великог славословља почиње се са Литургијом.

Ово око помазивања не знам шта је. Вероватно неко освештано уље. Код нас се целива Еванђеље после читања на јутарњој. 

Подели на овим сајтовима

Код нас у Цркви су се раније читали Акатисти (Господу Исусу Христу, Мајци Божијој у част њене иконе Тројеручице и Св. Великомученику Георгију).

На пр., након читања Акатиста Св. Великомученику Георгију изношен је делић моштију који сви присутни целивају и свештеник их "мироше" (тако сам чула да људи то зову .smesko. ) тј. помазује их освештаним уљем (које прелепо мирише) чинећи крсни знак на челу свима присутнима.

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

То миросање је помазање светим миром, исто као приликом крштења?

Не. На Крштењу, односно непосредно након њега, обавља се света тајна миропомазања. То није исто што и помазивање освештаним уљем (миросање). Читај негде о крштењу и миропомазању па ћеш видети разлику. 

Подели на овим сајтовима

• Гости

To sveto ulje što sveštenici pomazuju vernike je iz petohlednice.

Osvećuje se na večernjoj službi, bilo da je samo večernje (u ovom slučaju izgleda da je to tako u Bogorodičinoj crkvi) ili na bdeniju.

To što te zubunilo "kako to jutrenje i u nastavku liturgija" , zato što kod tebe najverovatnije bdenije, večernje i odmah jutrenje, a sutra dan liturgija!

Kod mene je isto kao što je o.Ivan rekao- večernje, ujutru jutrenje i odmah liturgija!

Ovo ulje koje se osvećuje - neko koristi tako, za pomazivanje i to negde u nekim crkvama se kaže jeleopomazanje ili se upotrebi za kandila,

negde to i za hranu, jer nesme da se baca - osvećeno je i nekako negde treba da se iskoristi!

Miropomazanje je samo jednom - prilikom krštenja i to je to!

Подели на овим сајтовима

Код нас се освештаним уљем помазује након читања акатиста ( петком), а јутрења нема прије литургије.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Подели на овим сајтовима

Код нас је такође поредак да након (обавезног) јутрења служе Литургију и мирошу, исто се ради (мироше) и при читању Акатиста четвртком.

Волим то, и видим да сви воле који буду миросани, лепа ствар.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Хвала, Мартирије. Буквално си ми нацртао   klapklap algabacaju

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Ja sam skoro, prisustvovala, baš tom činu, kada on neku malenu četkicu, umoči u neko divno mirisno ulje, i napravi ti krstić na čelu time. Što to ulje, još dugo, divno miriše. Kod mene u crkvi malo promaja, zbog velikih vrata, i onda kada onako dune vetrić, kada neko uđe, pa se napravi dašak vetrića koji pirne, i onda se opet oseti onaj miomiris...Ja bejah oduševljena. :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...