Jump to content

Kako se ponasati kada ste stalno predmet nepravdi?!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ako te neko udari po jednom obrazu - okreni mu i drugi!

To je hriscanski moto koga se drzim.

Ali sta ako te neko udari i po onom drugom obrazu, pa onda

opet po prvom, pa opet po drugom... i ne prestaje... i ne prestaje...

Nije pitanje vezano za odbranu Hristove vere, radi se o svakodnevnim,

da tako kazem, ovozemaljskim pitanjima.

Kako i sta u ovakvom slucaju?!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 32
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Musko sam.

Ali nije relevantno to.

Koji je odgovor koji si ti dobila draga sestro?

Da ja uprostim pitanje:

- Da li trpeti udarac za udarcem ili se ipak obratiti

ovozemaljskim institucijama posto se radi o ovozemaljskim

pitanjima, a imajuci u vidu da udaranje ne prestaje?!

Подели на овим сајтовима

поуке хришћанске  су пре свега духовне па тек онда физичке. Окернути други образ у

буквалном смислу може некад бити и корисно. Али оно што је битно, није букавална примена, него путоказ који

треба да следимо, само свеци могу да се придржавају свих одредби.

А за остале....

Ако ти неко убије оца, нормално је да му нећеш дозволити да ти убије и

брата, али нећеш ни ти њему убити оца. Ако би му убио оца или њега самог, могло би доћи до крвне освете која се

тешко зауствља. Зато се не ваља освећивати, злочину би се у таквом случају тешко дошло на крај.

Покорност, по мени до једне одређене границе

После тога, па према ситуацији

Но највећи члицемери ће увек рећи на наш одговор - зар се тако понаша хришћанин православац, приметиће наш одговор на напад али неће свој напад

мало сам га закукуљила :)

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

? ?? ??????....

??? ?? ???? ????? ???, ???????? ?? ?? ?? ????? ????????? ?? ?? ????? ?

?????, ??? ????? ?? ?? ???? ????? ???. ??? ?? ?? ???? ??? ??? ???? ?????, ????? ?? ???? ?? ????? ?????? ???? ??

????? ????????. ???? ?? ?? ???? ??????????, ??????? ?? ?? ? ?????? ??????? ????? ????? ?? ????.

???? ?????? ???? ?????? ?? ????? ?? ?? ?????? ????? ???? ?????, ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ? ?? ???. ??? ?? ?? ?????? ?? ?? ??????, ??? ??? ??? ?? ????? ?? ????? ?? ??? ?? ????????

?? ???? ?? ??????? ??? ?? ????? ???????, ??? ??? ?????? ?????? ??? ?? ???????.

? ??? ?? ??? ??????? ?????????? ???????.

? ????? ??? ?? ?? ???? ? ????? 5 ??????, ??? ?? ?????, ???? ?? ???? ? ????? ?? ???? ??? ??? ????? ?? ??? ?????? ?? ??? ?? ??? 2 ??????.

?? ?? ????????? ?????? ???????.

Подели на овим сајтовима

? ?? ??????....

??? ?? ???? ????? ???, ???????? ?? ?? ?? ????? ????????? ?? ?? ????? ?

?????, ??? ????? ?? ?? ???? ????? ???. ??? ?? ?? ???? ??? ??? ???? ?????, ????? ?? ???? ?? ????? ?????? ???? ??

????? ????????. ???? ?? ?? ???? ??????????, ??????? ?? ?? ? ?????? ??????? ????? ????? ?? ????.

???? ?????? ???? ?????? ?? ????? ?? ?? ?????? ????? ???? ?????, ??? ?? ????? ?? ?? ??????? ? ?? ???. ??? ?? ?? ?????? ?? ?? ??????, ??? ??? ??? ?? ????? ?? ????? ?? ??? ?? ????????

?? ???? ?? ??????? ??? ?? ????? ???????, ??? ??? ?????? ?????? ??? ?? ???????.

? ??? ?? ??? ??????? ?????????? ???????.

? ????? ??? ?? ?? ???? ? ????? 5 ??????, ??? ?? ?????, ???? ?? ???? ? ????? ?? ???? ??? ??? ????? ?? ??? ?????? ?? ??? ?? ??? 2 ??????.

?? ?? ????????? ?????? ???????.

? ?? ????? ???? ?? ?? ? ????? ???????? ???????? ?????????? ? ????? ????? ??? ???? ????????? ?? ??????? ?? ?? ??????, ? ?? ???? ?? ?? ??

? ??? ? ??????, ???? ????? ????

???????? ?? ?? ????? ???????? ???????? ??? ?? ????? ?????? ?????? ?? crvenilo

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Mašo ne znam priću...napisala si da si išla na sud...pretpostavljam da si se borila za sebe i svoga brata...nisi dozvolila da te "gaze"

možda sam pogrešno razumela, kad god se kuca nešto ostane nedorečeno

nisam svetac i ne dozvoljavam da me šamaraju do besvesti, moram sačuvati bar ejdan obraz za neki budući šamar koji će mi neko sigurno uputiti..

Подели на овим сајтовима

Да, била сам на суду али не јер сам ја њега тужила, већ он нас crvenilo

А при томе није одлежао ни један једини дан у затвору, упркос пресуди: убиство са предумишљајем.

Подели на овим сајтовима

Имам ја ту неко искуство по тијем питањима, па да речем коју.

Прво , ајде мало да изанализирамо те Христове речи.

Каже дакле Господ Христос ко те удари по једном образу окрени му и други.

Добро истина реако је то.

Али је рекао и следеће када су га у синедриону удрарили :"Зашто ме удари? Ако сам крив докажи , ако нисам зашто ме удари?"

Такође ето Мојсије је донео са горе 10 заповести , а једна од тих заповести гласи :Не убиј.

Међутим сам Мојсије је извршио убиство египћанина , пре бега из Египта.

Како то да Бог даје овакву заповест по некоме ко је баш извршио убиство?

Мислим да се данас превише православље доживљава ружичасто, у неком хипи фазону.

Тако сам упознао једну православну особу, која тврди како воли све људе на свету, наравно да оваквој патетичној изјави нисам поверовао , па реко ајд да јој докажем , не да лаже мене, него да сама себе обмањује.

Па је почнем пропитивати за особе за које сигурно знам да је у сукобу ( а ко нема некога с киме је у сукобу , па макар и мимо своје воље?) , кад на крају испаде не да се самообмањује него је то управо страшно...

Те тако и ово.

Нормално је да смо ми ипак само људи.

А као људи ми смо грешни.

А као грешни неминовно правимо грешке и према себи и према другима.

А то опет изазива сукобе .

Итд.

Апостол Павле вели - држи мир са свима колико до тебе стоји.

Наравно мисли се да се искрено потрудиш да са свима будеш у миру.

Међутим шта радити ако неко баш не жели да с тобом буде у миру , ето на пример имаш комшију који је сатаниста и зна да си ти Хришћанин, и намерно жели да се сукобљава с тобом из пуког хира( пасије , ује, што би реко народ) ?

Шта тад?

Или шта ако неко жели да повреди твоје дете, да ли му треба дати и друго дете да повређује и рећи па ето ја сам Хришћанин?

Смешно је то , на који начин се данас схвата Хришћанство.

Узмите за пример наше претке.

Они су били Хришћани.

И то такви какви ми  мислим да нема шансе да будемо.

И како су они реаговали у таквим ситуацијама?

Па брате зна се , буздован, мач, копље , јатаган , кубура, журка , "вако ми вако турци "  ПА УДРИ.

Сетимо се боја на Косову, нису ли они који су пошли да бране светињу и своје ближње који и јесу светиња јер су Црква, проглашени светим мученицима?

Како би данас пинк православци реаговали у тој ситуацији?

Вероватно би рекли , па добро то ми идемо мало за америку а ви радите по Косову шта оћете , јер ето ми смо Хришћани и окренућемо други образ.

Ма јес како да јок.

Постоје две крајности.

Једна је мислити да је православље некакав пацифизам.

А друга је код оних ревнитеља ( не по разуму) који мисле да је православље налик исламском фундаментализму , па изигравају муџахедине.

Није Хришћанство ни хипи покрет нити осветнички муџахединизам.

Када су питали св. браћу Кирила и Методија неки Сарацени (муслимани) зашто се Хришћани боре у ратовима када им је заповеђено да воле непријатеље своје и да окрену други образ .

Св. браћа су одговорили да је такође заповеђено и да воле ближње као саме себе и да је највеће положити живот за ближњега свог, па зато Хришћани иду у рат, не дакле из мржње према непријатељу , него из љубави према ближњем.

Све има своју меру , па и људско трпљење.

Нико нема благослов да узима на себе терет који не може понети.

И Христос говори о оваквим ситуацијама следеће: Нико не почиње градити кулу ако зна да је неће имати чиме завршити, и ни један војсковођа неће ући у бој ако зна да неможе да се равноправно носи са противничком војском.(парафразирам)  Дакле свако треба да одмери своје могућности и складу са тим да реагује.

Неко може да поднесе мучеништво за Христа и положи свој живот .

Неко може да се подвизава у пустињи.

Неко може да се замонаши и живи монашким животом.

Неко може да иде често на Богослужења, пости све постове , и моли се пар сати дневно.

Неко може да иде на литургију једном недељно, и да пости 4 велика поста.

Наравно да је трпљење врлина.

Али ако погрешно проценимо своје могућности , трпљење може да изазове тешке психичке последице.

Дакле не постоји универзални рецепт за сваког човека.

Зато постоје духовници, постоји црквена заједница, пријатељи , породица, сви треба једни другима да помогнемо, јер то је Црква.

Подели на овим сајтовима

Најчешће нас искушења овог типа постижу због нас самих.

Често на нашу корист , а да ми то ни незнамо како.

Некада се дешава да нам се то дешава и због неких наших пропуста, па и грехова.

У сваком случају не треба бити осветник , јер то не доноси добро никоме , пре свега нама .

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да треба само истрпити и молити се, како за себе тако и за оног који нам чини зло и невољу, мене су нпр.оптуживали да опструишем рад, јер нећу да се бавим нелегалним пословима, подметали ми разне смицалице, причали да сам крала итд. да не дужим, знала сам да не вриједи расправљати се, јер баш они који су ме осуђивали ЗНАЛИ су да је све што говоре о мени лаж. И тако вријеме је прошло, неки су се извинули и рекли да су били чисто оружје у рукама других, други ме заобилазе, а они који су ме поприлично нагазили сада нуде своју помоћ. Ниједно зло није вјечно.Наравно да не треба дозволити другоме  да нанесе непоправљиву штету, али тамо гдје се може прећутјети и истрпити - боље је окренути други образ. То је моје мишљење. 319.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Подели на овим сајтовима

Znaš Željko iskustvo me naučilo da bežim od onih koji vole sve 0104_cheesy

lako je voleti ljude koje ne poznaješ ljubav je voleti one sa kojima svakodnevno živiš 319.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' />

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...