Гости Guest - . . .- Написано Децембар 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 @@Muramasa, Неће. Христос нам је открио Бога Оца, Бога Јахвеа. Зато је Он говорио: Мојсије вам је говорио... а Ја вам кажем... Mилена КШ, Evgenik, Иринеј and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 moje misljenje je da je jedno kad Bog eliminise/dematerijalizuje coveka, a nesto sasvim drugo i izmisljeno kad Bog zapovedi coveku da muci i ubija drugog coveka- sto je apsurdno za svemoguceg Boga koji bi se tad spustio na ravan sadizma iz uzivanja, kad neko nekog muci i ubija to su onda urnisana oba zivota, psihicke i duhovne posledice su neizbezne, nema elementarne logike... ako je moglo biti gresaka pri prevodu i prepisivanju, a ima ih, i to krucijalnih cak i u Novom Zavetu, onda ne vidim zasto ne bi bilo i izmisljenih/dodatih delova u Starom Zavetu Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Toplo preporucejem da poslusate ovo pre nego krenete da osipate optuzbe : https://www.pouke.org/forum/topic/21629-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5/#entry721465 verum est in beer and Ел Нињо је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 ako je moglo biti gresaka pri prevodu i prepisivanju, a ima ih, i to krucijalnih cak i u Novom Zavetu, onda ne vidim zasto ne bi bilo i izmisljenih/dodatih delova u Starom Zavetu Не видим разлога да је измишљено. Наравно да није већ треба узети мноштво чинилаца који су утицали да се тако нешто напише- историјске, социјалне, верске... околности тог времена. Тиме се бави наука која се назива Библијска ерминевтика. Имате предавања из ерминевтике код нас на сајту, као и мноштво литературе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 ne moze da se citira samo taj deo a da se preskoci ono prethodno sto sam napisao, sto temelji moje misljenje koje je definitivno na tu temu, jer nijedan cinilac ne moze to da podrzi... onako usput, covek je stvoren po liku i oblicju Njegovom i zasto mi persiras? :laugh: aj da ponovim, ako je moglo da se desi da imamo krucijalne greske koje sasvim menjaju smisao recenog, onda ne postoji garant da nema dodatih tj izmisljenih delova Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 pravo zboris Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Zato će se novozavatni autori ozbiljno pomučiti da ga prikažu kao milostivog. Novozavetni autori se nisu nista mucili. Oni su samo opisali ono sto su zaista videli. Sto ne moze da se kaze za starozavetne autore. Ja sam imao tu gresku da sam mislio da stari zavet moze da se tumachi bez novog. Ne moze. Novi zavet je "mapa" za tumacenje starog, jer ako tumacis stari zavet nezavisno dobijes pogresnu sliku. Cak i sam isus prica sta je vazno iz starog zaveta, koje zapovesti, koja prorocanstva. Neke stvari bas naglasava kao vazne. Za tumacenje starog zaveta imas tri moguca resenja. Da tumacis stari posebno, novi posebno. Los nacin jer se u novom zavetu prica kako treba tumaciti stari. Drugi je da tumacis novi pa na osnovu njega da imas mapu za tumacenje starog. Sto je ispravnije ako verujes u istinitost starog zaveta. I na kraju, sve se svodi na to da li verujes apostolima o Isusu i da li verujes u Hristosa. Ako verujes onda postoji samo jedan nacin na koji mozes gledati stari zavet, a to je kroz Hristove reci o njemu. Sve ostalo, slobodno tumacenje ili nezavisno od novog mora ispasti u kontradikciji sa novim. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 @МилосављевићНе би се сложио, испада да само што је Христос тумачио у Старом завету то се прихвата, а остало не, а и где се у Новом завету прича како треба тумачити Стари завет? Ти си написао тумачење Старог завета по Христу и то само неких делова, али Стари завет се тумачи кроз још много ствари, а све је просто, што се тиче најаве доласка Месије у Старом завету то се испунило и ту нема шта да се тумачи, ако тумачимо онда испада да се правдамо што је Христос дошао и да ли је то прави Месија. Не мислите да сам дошао да укинем Закон или Пророке: нисам дошао да укинем него да испуним. Мт. 5, 17 ПС: Исус се пише почетним великим словом ( знам да није било намерно са твоје стране ) Nisam rekao da se samo to prihvata. Rekao sam da je to "bitnije". Pitaju ga par puta "sta je bitno za spasenje". Ovo ostalo jeste bitno ali manje. Drugo, sad ja nisam struchan, ali i u samom starom zavetu i u novom postoje neki "pokazitelji" ispravne hermeneutike. Na to sam mislio. A Isus ponekad sluchajno napisem malo, nisam uvek 100 % koncetrisan na forum, cesto nisam zapravo. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Колико је Бог убио људи? - 2 391 421 ljudskih bića A u stvari ni jednog coveka. Срђан Ранђеловић and Иван 123 је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Зато сам ти и одговорио на твој пост, ако ме разумеш, ништа злонамерно, него само да ти укажем на неке ствари. Nije zlonamerno ni shvaceno. Sasvim uredna i pristojna diskusija. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 19, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2012 Kad je Sava umro, sad može celu Kikindu da pobije, neće ubiti ni jednog čoeka. O cemu ti pricas ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Ne bi bilo loše da nam neko razjasni kako su objedinjene knjige straog zaveta i kako se tumače.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Бог не убија никог. Убија нас наша невјера и наши грехови... Бог је милостив, и суди по правди својој. А ми на земаљском шару само мислимо да нас неко убија, а у суштини убијамо се сами... Evgenik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 22, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Čitaj malo starozavetne spise,veruj mi da tamo ubija sve u šesnajst... Zato i pitam,kako se sve to tumači... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Rašo Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 Па понешто и читам: Мојсије држи руке подигнуте у молитви и док год то може његова војска надјачава, чим посуста, непријатељ бива јачи, а његова војска бива слаба.... Док човјек може да се моли нико му ништа не може. Моје скромно знање не препознаје у Новом Завјету нешто слично. Али свеједно: Молитва Богу нема алтернативе. Цар Константин види знак са којим побјеђује.... Сви ми који смо ратовали, у чије име смо убијали..... Бог то сигурно није радио у наше име, али зашто смо убијали...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука