Биљана Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Biljo, ti si u R.Srpskoj, je l' tako beše? Možda je tamo drugačija procedura nego u Srbiji, pa odatle nesporazum... Ja zaista ne znam proceduru oko udomljavanja djece i da li je drugačije ovamo ili ne! Ja sam samo iznijela ono šta je moja prva komšinica uradila! Da li je zakon takav, ili ne........pojma nemam, ali time sam ukazala na nebulozu države! Što Tanja reče-hraniteljskim porodicama plaćaju, a roditeljima ukidaju i socijalnu pomoć! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 slazem se ali sad jedno pitanje ako se u skoli pojavi problem "deteta" koji pravi haos da li skola moze da kontaktira socijalno i da se vidi gde skripi ? ne mora po defoltu da se oduzima dete ,da li postoji neka druga metoda pomoci toj porodici ? (naravno pod uslovom da ona to hoce) Škole su takpđe bile uključene u edukaciju o nasilju i o učešću svih institucija u tom procesu (centri za socijalni rad, školstvo, zdravstvo i policija). Sve insititucije imaju Posebne protokole za zaštitu od nasilja. Koliko se sećam Posebnog protokola za obrazovne ustanove, postoje tri kruga reagovanja na delinkvento ponašanje učenika - prvi krug je na nivou razrednog starešine, drugi na nivou "pepsi" službe (pedagog-psiholog) a treći na nivou direktora, naravno, svi oni uz saradnju sa roditeljima, pa tek kad sve to ne urodi plodom, onda se uključuje Centar i po potrebi Sud. U praksi se dešava da škole "cimaju" centar jer je dete detetu uputilo ružnu reč ili ga počupalo za kosu dizzy999 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ima veze, jer radim taj posao i znam kakve su procedure i uslovi, a ti iznosiš svoj sud i netačne podatke na osnovu porodice koja "ti je tako kazala". A kako bi trebalo da bude ? Ne bavim se socijalnom politikom pa da krojim kako bi trebalo da bude, ja sam socijalni radnik i sprovodim socijalni rad onako kako su tvorci socijalne politike smislili. Procedure i uslovi - da, tako bi trebalo da bude, a da li je......!!! Iznosiš svoj sud - ne, ne iznosim svoj sud! čak šta više i meni je bilo dobro čudno kad mi je žena kazala, ali kakva nam je država takvi nam i zakoni pa mi to više i nije bilo toliko čudno! Ne znam Magi, čemu tolika nervoza! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Ne znam Magi, čemu tolika nervoza! Nervira me kad neko krivi sliku o mom poslu i ocrnjuje ga bez opravdanja i iz predrasuda, eto, zbog toga ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Škole su takpđe bile uključene u edukaciju o nasilju i o učešću svih institucija u tom procesu (centri za socijalni rad, školstvo, zdravstvo i policija). Sve insititucije imaju Posebne protokole za zaštitu od nasilja. Koliko se sećam Posebnog protokola za obrazovne ustanove, postoje tri kruga reagovanja na delinkvento ponašanje učenika - prvi krug je na nivou razrednog starešine, drugi na nivou "pepsi" službe (pedagog-psiholog) a treći na nivou direktora, naravno, svi oni uz saradnju sa roditeljima, pa tek kad sve to ne urodi plodom, onda se uključuje Centar i po potrebi Sud. U praksi se dešava da škole "cimaju" centar jer je dete detetu uputilo ružnu reč ili ga počupalo za kosu ne znam da li si procitala prva dva posta ,ali ako jesi da li to znaci da skola ne radi po tom programu ? није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Jel misliš na spomenutu porodicu sa 11-oro dece ? Koliko pročitah, oni već primaju pomoć države, imaju obroke u narodnoj kuhinji. Primetno je da otac ne želi pomoć u naturi već novac. Pretpostavljam, s obzirom na broj dece, da se radi o romskoj porodici. Već viđeno milion puta. Porodica nikad čula za kontrolu rađanja, samo rađa decu i vuče državu za rukav. Inače,kad je ponašanje učenika u pitanju, mislim da te probleme treba da rešavaju škola i roditelji zajedno. Neću da ulazim u priču o ovlašćenjima zaposlenih u školi, jer ne znam o tome ništa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Nervira me kad neko krivi sliku o mom poslu i ocrnjuje ga bez opravdanja i iz predrasuda, eto, zbog toga ! Žao mi je ako misliš da ocrnjujem tvoj posao, ali to je tako! Žena (koju sam spomenula) je udomila dijete bez da je izvadila i jedan dokument koji je (po zakonu) potrenan! Samo je potpisala neki obrazac gdje se navodi njeno ime i prezime, broj LK i gdje stoji da je ona od tog i tog datuma udomitelj te i te djevojčice! Socijalna radnica joj dolazi svaki mjesec i provjerava da li je ta djevojčica ok i da li i dalje želi tu da bude! Upravo sam se čula sa konom da provjerim da li sam u zabludi i žena mi fino opet potvrdi da nije nikakvu dokumentaciju vadila da bi udomila tu curicu! Sorry, ako si se našla prozvana! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Žao mi je ako misliš da ocrnjujem tvoj posao, ali to je tako! Žena (koju sam spomenula) je udomila dijete bez da je izvadila i jedan dokument koji je (po zakonu) potrenan! Samo je potpisala neki obrazac gdje se navodi njeno ime i prezime, broj LK i gdje stoji da je ona od tog i tog datuma udomitelj te i te djevojčice! Socijalna radnica joj dolazi svaki mjesec i provjerava da li je ta djevojčica ok i da li i dalje želi tu da bude! Upravo sam se čula sa konom da provjerim da li sam u zabludi i žena mi fino opet potvrdi da nije nikakvu dokumentaciju vadila da bi udomila tu curicu! Sorry, ako si se našla prozvana! I dalje mi ovo zvuči neverovatno, i ne verujem u priču tvoje komšinice. Da,osetim se prozvana kao pripadnik profesije socijalnih radnika kad god neko spomene socijalne radnike. Jel to nešto čudno ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 12, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 12, 2012 Уз дужно поштовање драга Магдалена, према Твом, сасвим очигледно, прегалачком и одговорном приступу свом позиву, колико год Ти било тешко требала би прихватити чињеницу, да нису све Твоје колеге једнаке Теби. Лично имам много искустава, кој говоре о недостатку емпатије, код већине Твојих колега, који свој посао врше искључиво кроз реализацију закона, сабирајући и одузимајући различите параметре, без имало осећаја да се ради о људима, али и жеље да било шта и у самим законима покушају да промене. Оно што је оправдавајуће јесте да је нажалост небрига за другог присутна код огромне већине људи, али истовремено би баш та чињеница требала бити, пре свега људима који су за свој позив одабрали социјалну бригу, иницијатива да се истрајношћу може много тога променити, па чак и штура, најчешће потпуно бесмислена правила закона о социјалној бризи. Ево Ти само један пример, а могао бих, (а и можда ћу) навести небројено. Лимит за доделу дечијег додатка, везан је за просечна примања по члану породице, уместо за неки износ који би био довољан за основну егзистенцију. Тако, на пример, ако је лимит 9.000, а дечији додатка, 2000 по члану, она породица која испуњава услов и има троје деце, добиће од државе 6000 динара, а она која има 9001 динар неће добити ништа. (напомена, лични пимер је моја породица)Не знам колика је надокнада за хранитеље, али обзиром да се овде писало да је значајно већа од дечијег додатка, свакакве конструкције се могу извести. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Ево Ти само један пример, а могао бих, (а и можда ћу) навести небројено. Лимит за доделу дечијег додатка, везан је за просечна примања по члану породице, уместо за неки износ који би био довољан за основну егзистенцију. Тако, на пример, ако је лимит 9.000, а дечији додатка, 2000 по члану, она породица која испуњава услов и има троје деце, добиће од државе 6000 динара, а она која има 9001 динар неће добити ништа. (напомена, лични пимер је моја породица) Не знам колика је надокнада за хранитеље, али обзиром да се овде писало да је значајно већа од дечијег додатка, свакакве конструкције се могу извести. Negde neka granica mora da postoji. Ako je limit 9 000 dinara, dođe neko sa 9 001 i njemu odobriš, onda što da ne odobriš i onom koji ima 9 002, 9 003 ili 9 010 dinara ... Razumeš ? Opet podvlačim, hraniteljima je hraniteljstvo posao za koji dobijaju platu ( koja je,kad se odbije deo koji ide za dete, oko 20 000,00 dinara), brinu o tuđem detetu, i naravno da treba da za to budu plaćeni, a uglavnom uvek daju i svoj novac u odgajanju te dece, to tvrdim iz radnog iskustva ! Roditelji treba da rzmišljaju da li mogu svoj deci koju rode da pruže osnovne uslove za život. Nije poenta rađati i rađati, a već će neko drugi (država) pomoći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Nije poenta rađati i rađati, a već će neko drugi (država) pomoći. Али, ако се већ роди, држава треба и мора да помогне. То што поједини родитељи немају одговорност према својој деци, не оправдава државу у томе што не помаже адекватно такве породице. За шта онда држава постоји, за кога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Država pomaže, u vidu novčane pomoći,hraniteljskog ili domskog smeštaja za decu, besplatnih letovanja,zimovanja, udžbenika. E,sad,što ne može da obezbedi i svakom po stan,posao i dobru platu,jbg.. . i ja bih da država mojoj deci obezbedi stanove i posao, i meni treba pomoć kao samohranom roditelju, ali me nije država tukla po ušima da ih rađam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dugousko Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 ... Roditelji treba da rzmišljaju da li mogu svoj deci koju rode da pruže osnovne uslove za život. Nije poenta rađati i rađati, a već će neko drugi (država) pomoći. A шта рецимо, родитељи раде, роде децу и у једном периоду обоје изгубе посао? (Таквих је данас пуно, с' обзиром колико људи је отпуштено у последњих пар година, ијако се говори да је "радник у Србији заштићен као "бели медвед"". Од тога данас већина људи и страхује, страховало се и раније, није то ништа ново. Већина и рађа у страху од сутра, што је најтужније.) Да ли је онда поштено, условно говорећи, одузети од таквих родитеља дете и дати га некоме ко (тренутно) има посао? Предпостављам да ово спада у домен социјалне политике? Не мисле сви да се "размножавају без бриге за децу". Иначе, слажем се са тобом, да је социјална служба на "лошем гласу", и да се у томе претерује, често неосновано. Не могу се очекивати ефикасне социјалне службе од овакве државе и економије. Све је то повезано. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 A шта рецимо, родитељи раде, роде децу и у једном периоду обоје изгубе посао? (Таквих је данас пуно, с' обзиром колико људи је отпуштено у последњих пар година, ијако се говори да је "радник у Србији заштићен као "бели медвед"". Од тога данас већина људи и страхује, страховало се и раније, није то ништа ново. Већина и рађа у страху од сутра, што је најтужније.) Да ли је онда поштено, условно говорећи, одузети од таквих родитеља дете и дати га некоме ко (тренутно) има посао? Предпостављам да ово спада у домен социјалне политике? Не мисле сви да се "размножавају без бриге за децу". Иначе, слажем се са тобом, да је социјална служба на "лошем гласу", и да се у томе претерује, често неосновано. Не могу се очекивати ефикасне социјалне службе од овакве државе и економије. Све је то повезано. Prvi bold : takvih je 90 % porodica u Srbiji, na žalost. Ali,koliko vidim, takvi roditelji manje traže pomoć, jedan od roditelja nađe privremeni posao, radi na crno, menja poslove, ali RADI i ipak nešto zaradi. Ne sede skrštenih ruku već se bore. Život u Srbiji je za veliku većinu građana borba za opstanak i golo preživljavanje. Takvi najmanje traže pomoć države. Pomoć traže oni koji su godinama na birou, koji traže posao ali mnogo birkaju, neće ovaj ili onaj posao, neće "za malu platu" da rade pa radije sede kući i kukaju. I da ne krene sad razgovor u smeru "radio bih,ali imam toliko godina i niko me neće". Koliko vidim po onima koji traže novčanu pomoć, skoro pa svi rade negde na crno, svi se negde snađu, a zvanično su nezaposleni, bez ikakve pomoći itd itd i kad predaju papire, ispadne da zaista ne ostvaruju nikakve prihode. Drugi bold : nažalost, tako je. Dugousko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Što se donjeg citata tiče, to se ne radi, niti takvi roditelji žele da privremeno ili trajno ostave svoju decu. To kad im se ponudi kao privremeno rešenje, ljute se i odbijaju svaku pomoć (osim onih koji inače ne brinu o deci). Да ли је онда поштено, условно говорећи, одузети од таквих родитеља дете и дати га некоме ко (тренутно) има посао? Предпостављам да ово спада у домен социјалне политике? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука