Jump to content

Да ли је каменовање израз вере?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Verujem da nije.

Ne uklapa mi se u koncept Boga. :)

Mislis ne uklapa ti su u koncept Boga koji je ljubav? :)

Ali realno kada citam SZ i kada gledam Bozije zapovesti u njemu i NZ i Isusove zapovesti imam utisak kao da su to dva razlicita Boga.Dva nespojiva karaktera.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Mislis ne uklapa ti su u koncept Boga koji je ljubav? :)

Ali realno kada citam SZ i kada gledam Bozije zapovesti u njemu i NZ i Isusove zapovesti imam utisak kao da su to dva razlicita Boga.Dva nespojiva karaktera.

Ja se nikad nisam puno ni osvrtao na stari zavet. On je u davnoj proslosti i tamo mu je mesto. Ti ljudi su imali drugacije shvatanje zivota od nas, zbog toga SZ nije ni namenjen nama.

Zamisli, kamenujes nekoga zato sto je spavao sa nekim?!

Pa prvi bih iziso na ulicu da vicem "Vucicu p*****" :D

Подели на овим сајтовима

Mislis da je to zakon od Mojsija ne od Boga?A sta znaci ono da nece nijedna titla iz zakona nece nestati i da  ko se tako nauci zakonu biti najveci u carstvu nebeskom?

Бог је Мојсију дао само Декалог, све остало је његова "разрада" на основу обичаја свог времена.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ja se nikad nisam puno ni osvrtao na stari zavet. On je u davnoj proslosti i tamo mu je mesto. Ti ljudi su imali drugacije shvatanje zivota od nas, zbog toga SZ nije ni namenjen nama.

Zamisli, kamenujes nekoga zato sto je spavao sa nekim?!

Pa prvi bih iziso na ulicu da vicem "Vucicu p*****" :D

Ali bi Bog trebao da je isti a ne da menja zapovesti u skladu sa vremenom .Valjda je i tada bio ljubav.Ne mogu da zamislim ni takvog Boga koji daje takve zapovesti niti da kamenujem nekoga zbog toga sto je spavao sa nekim.Nikako.Da mi sam Bog to naredi otero bi ga u 3 lepe. :D

Подели на овим сајтовима

Ali bi Bog trebao da je isti a ne da menja zapovesti u skladu sa vremenom .Valjda je i tada bio ljubav.Ne mogu da zamislim ni takvog Boga koji daje takve zapovesti niti da kamenujem nekoga zbog toga sto je spavao sa nekim.Nikako.Da mi sam Bog to naredi otero bi ga u 3 lepe. :D

Bog je isti valjda al oni nisu videli Boga dok Hristos nije dosao, tako sam ja skapirao. Oni su Boga videli prema nekoj kolektivnoj svesti.

A znas posle koje je zapovesti dao Isus :)

Подели на овим сајтовима

Mislis da kada Hristos kaze zakon misli na Dekalog?

Христос мисли на суштину закона коју је Бог дао Мојсију, а не на то како је он "имплементирао" у пракси. Може се рећи Декалог, да.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Pa u SZ Bog kaze da se tako treba obracunavati sa grehom i gresnima u zajednici.

Bog i Božiji zakoni su nepromjenjljivi ali ljudi promjenljivi jesu. Zato ono što je važilo prije 3300 godine za života Mojsijeva ne važi više danas, dokaz tome su i sami Jevreji koji nikakva kamenovanja ne provode već 2000 godina. Bibliju treba tumačiti s ogledom na nepromjenljivu Božiju suštinu i promjenljivu ljudsku suštinu istovremeno i sva istina je ustvari ta koja govori o odnosu Boga u čovjeka u danom vremenu jer iako se Bog u vremenu ne mjenja čovjek se ipak s vremenom mjenja i razvija a tu mogućnost razvoja u čovjeku je usadio sam Bog već na početku Stvaranja: razmnožavajte se i razvijajte. Znači Bog ne može imati ništa protiv tome da se konkretna primjena (ali ne i smisao) nekih zakona ili tačnije načina kažnjavanja grješnika promjeni jer nije stvorio čovjeka kao unapred isprogramirano biće već kao biće sposobno samostalnog razvoja i kao pojedinca i čovječantsva u cjelini. Dakle ako je nekada ljudima važilo za mjerodavno da treba ljude kamenovat zbog grijeha, danas tim što se ne kamenuje ne znači da su grijesi postali normalni i da ih Bog toleriše već da za kažnjavanje grješnika nije potrebno kamenovanje što je objasnio i svojim životom, primjerom i žrtvovanjem pokazao sam Isus Hristos da se s ljubavlju prema grješnicima može mnogo više učiniti za njihovo dobro nego njihovim kamenovanjem. Inače se danas grješnici takodjer kažnjavaju, ko kaže da se ne kažnjavaju? Ukradite nešto i premlatite nekog pa ćete završit u zatvoru, zar to nije kažnjavanje grješnika? Koga je onda to kažnjavanje ako nije grješnika? Ali ne mora svako kažnjavanje biti kamenovanjem. Nekad je to moralo biti, danas više ne mora. Nekad se hodalo feudalcima kulučit i kopat na njihovim njivama i imanjima a danas više ne mora. Nekad se radilo i subotama a danas više ne radi.

Подели на овим сајтовима

Bog je isti valjda al oni nisu videli Boga dok Hristos nije dosao, tako sam ja skapirao. Oni su Boga videli prema nekoj kolektivnoj svesti.

A znas posle koje je zapovesti dao Isus :)

I Gospod govoraše s Mojsijem licem k licu kao što govori čovek s prijateljem svojim. Potom se vraćaše Mojsije u logor, a sluga njegov Isus sin Navin, momak, ne izlažaše iz šatora

I Jakov nadede ime onom mestu Fanuil; jer, veli, Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi

Njemu govorim iz usta k ustima, i on me gleda doista, a ne u tami niti u kakvoj prilici Gospodnjoj. Kako se dakle ne pobojaste vikati na slugu mog, na Mojsija? 

Po ovim tekstovima ispada da su ga videli.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...