Гости Guest - . . .- Написано Децембар 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 10, 2012 Драги пријатељи, Особита ми је част да најавим нови ЖРУ диван са нашом драгом бака Стојом Дракулић из Маракаја (Венецуела). Бака Стоја има 84 године и жели са нама да подели своја животна искуства, њено страдање у јасеновачком логору и њен пут у далеку Венецуелу. ЖРУ ДИВАН можете пратити директно са насловне странице ЖРУ заједнице на https://www.pouke.org/forum или на нашем Јутјуб каналу или преко нашег Фејбук профилаСва техничка питања можете поставити мени лично или овде а теми, као и питања у вези предавања.Такође, можете на јутјубу када предавање буде почело можете постављати питања преко јутјуб коментара или да се уживо укључите на самом ЖРУ ДИВАНУ.. Стоја Дракулић Рођена је у Хрватској у Стрмену близу реке Саве, 13. марта 1928, од родитеља су Јанка и Милене, мајка јој умрла када је била веома млада и отац касније оженио извесном Петром. Проводи детињство и део своје младости у у родном селу све до Другог светског рата 1941.г., који је поделио Краљевину Југославију. Хрватска постаје савезник нацистичке Немачке и инсталира десничарску владу која је збацила монархију и прогласила општи рат птотив, регуларних краљевине, јединица Драже Михаиловића и комуниста, партизана на челу са Титом. Години 1942 је депортована од стране усташа у концентрациони логор Јасеновац са својим родитељима, где је на крају изгубио сваки траг. Касније је пуштена и враћа се назад у своје село, где се о њој брину, неколико месеци, хрватске породице, пријатељи њеног оца. У години 1944 је послата у затвор у теретном возу у јужну Немачку да обавља неки посао за Немце, провела је године у логорима и делила свакодневни живот са женама из целе Европе. Године 1945 је ослобођена од стране америчке војске под командом генерала Патона, јужни део Немачке, где је била и одлази да живи у избегличким камповима где упознаје Драгослава Солунаца и 1947.г., се удје за њега и рађа своје прво дете, ћерку Душанку у граду Rosemheim . С обзиром на преовлађујуће ситуације у ратом разореној Немачкој а у Југославији је комунистичка влада и Тито, длучује се за емиграцију, као и сви у то време тражи најбољу алтернативу и одлучују се за Венецуелу. у Венецуелу долазе 7. децембара 1948.г. , где свијају своје породично гнесдо и где има се рађа син Александар, а се рођа и њихова трећа и последња кћерка Радмила. Муж Драгослав умире 1991.г. од канцера. Има четворо унучади,Александар, Диана, Алексис и Мелани. Имала је само једног живог сродника у југославији али ин јему се изгубио траг. Има само контакт са фамилијом од супруга и они живе већином у Србији. Milan Nikolic, Срђан Ранђеловић, Ignjatije and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 11, 2012 Ово ће бити веома интересантно окупљање, заиста Вас позивам да пропратите. Слободно могу да кажем да су оваква окупљања велика привилегија ЖРУа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Почињемо... Гледајте нас са насловне сајта или форума. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Ко жели да поразговара са бака Стојом или са о. Сашом , може да нам се придружи на Дивану на линку: https://plus.google.com/hangouts/_/11c0a84d1d2f3948d884c47343d24173f0140ee1?authuser=0&hl=sr Потребно је да имате гугл+ профил и камерицу са микрофоном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 meni mnogo prekida није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Није до нас... у Маракају, тј. у целој Венецуели је доста лош нет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Децембар 13, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 shvatila није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 13, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 13, 2012 Нажалост, код мене је пукла веза, те би нам поновно успостављање одузело доста времена. У сваком случају, имате сви пуно поздрава од бака Стоје и оца Саше, као и свих који су учествовали у разговору из делеке Венецуеле. Овде можете постављати питања за бака Стоју па ћемо јој проследити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука