Euthyphro Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Изузетно. тражих га, али га не нађох. Сада ћу устати, па идем по граду, по трговима и по улицама тражићу оног кога љуби душа моја. Тражих га, али га не нађох. Нађоше ме стражари, који обилазе по граду. Видесте ли оног кога љуби душа моја? ¿Adónde te escondiste,amado, y me dejaste con gemido?Como el ciervo huiste,habiéndome herido; Ах, гдје се сакри мили, док мене плач и зло на ништа своде? Ко јелен, Ти рани ме и оде... http://www.parroquia-ns-europa.com/s_juan_cruz.htm Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Цијеним да је ово још једна ,овог пута мистична епоха нашег Јохана,јер како је у представљању рекао, прошао је све фазе у православљу... Можда је за старе дане планирао ,какве јуродиве авантуре... Шалим се мало,бата Јохане..само ти настави да пишеш... Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Nisi brate Johane ostao anoniman, sad demoni znaju ko si. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 А иначе нису знали, него овако сазнају. 'Ајде не мрачи и не буди трагикомичан... Макрина је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Бетмене не мрачи... sHa_sarcasticlol п.с. донт форгет уторак увече "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 14, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Au matori, zaboravijo sam. P.S. ko je mistik, razumeo je moj komentar, a vi koji niste mistici ko vam je kriv sto se ne razumete u mistiku. P.P.S Bin Laden bi me razumeo Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 Nisi brate Johane ostao anoniman, sad demoni znaju ko si. Морали су једном да сазнају ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 14, 2012 @@Euthyphro, Лепи стихови. Мислим да је ово суштина мистике: de hoy más ya mensajero,que no saben decirme lo que quiero. Тако се и ја често осећам. @@Зосима, Можда си у праву, јуродивост нисам прошао, ко зна ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Лепи стихови. Мислим да је ово суштина мистике: de hoy más ya mensajero, que no saben decirme lo que quiero. Sad nešto gledam.. nekako je ispalo da sam se sjetio ovih stihova Juana de la Cruza, potaknut ovim Solomonovim fragmentom, upravo na godišnjicu njegove smrti. Upravo je tu i kod Solomona i kod Huana de la Kruza to jedno zajedničko mjesto - pojam sakrivenog Boga, Boga koga svijet ne poznaje... Deus absconditus, kao blago skriveno u polju koje kad čovjek nađe, ispunjen radošću, proda sve što ima da bi kupio to polje ( Matej 13:14) Tako nekako razumijem tu riječ 'mistika' - kao traženje 'skrivenog' Boga da bismo se mi 'sakrili' sa Njim i u Njemu. Ta umrijeste i život je vaš skriven s Hristom u Bogu! Kad se pojavi Hristos, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi... Kol. 3:3,4 Александрида, Панарет, Johanes de Silencio and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Deus absconditus To je, uopšte, neko generalno iskustvo kod mistika - čežnja za Skrivenim ... i strah možda da Ga neće pronaći. Sjećam se da sam negdje čitao davno, možda kod Avgustina, kako se on moli Hristu samo da Ga prepozna, da ne bude kao oni ljudi iz Jevanđelja pored kojih Hristos prolazi a oni ga ne vide i ne prepoznaju. Jov, veliki mistik, traži od Boga da se pokaže ... ućutkuje one koji ga tješe (de hoy más ya mensajero,que no saben decirme lo que quiero. ) on traži Onoga koji 'gle, ide mimo mene, a ja ga ne vidim; prođe a ja ga ne opazih' (Jov 9:11) jer 'svi ste dosadni, tješioci' (Jov 16,2). A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ja ću kao svojega gledati, i očima mojim neće biti stranac: za njime srce mi čezne u grudima. (Jov 19,26-7) Taj isti eros sam našao i kod mnogih drugih. To je onaj bolni uzdah Tereze Avilske: Vivir sin ti, no puedo. Ili kod Stefanide Skadarske, isto lijepo i bolno, čežnjivo: Зато што Те све желим и молим да ми од овога свијета све скријеш и да ме с Тобом освојиш, како сам свето волиш, Христе Johanes de Silencio, Макрина, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Да ... одлично си ово написао, то о "скривеном Богу" и "скривањем у Њему"! Колико само то живо звучи. Као и ова веза са причом о Јову; сјајно. Мистика као "предео скривања", и откривања Скривеног! Не знам за Стефаниду Скадарску. Ко је она? Ова прича ме подсетила на један текст који сам скоро читао, од једног нашег теолога који је до скора писао овде на форуму, неко га је постављао овде. Мислим на ово: https://www.pouke.org/forum/topic/22296-hristos-i-ni%C5%A1tina/ Не знам какви су утисци другима, али је овај текст јако чудан за једног православног теолога, а мени као лаику је пао такође тешко. Ипак, сад ме подсетило на ову причу о "скривеном Богу", али и неким другим великим мистичарским темама. Euthyphro је реаговао/ла на ово 1 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Надам се да си достојно прославио јучерашњи имендан! Johanes de Silencio је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Надам се да си достојно прославио јучерашњи имендан Сетио си се тога? Хвала ти Па морам да кажем да јесам: био сам на величанственој Литургији, причестио се, чуо лепо појање и имао неке дубоке разговоре. Све у свему, баш радосно је било. Свети Јован Ћутљиви: загонетна личност, амбивалентна, скривена (и не само то, наравно) - све у свему сасвим одговара мом карактеру. marko_13 је реаговао/ла на ово 1 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Децембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Не знам за Стефаниду Скадарску. Ко је она? Stefanida Skadarska (ili Bitoljska ) prosta žena iz Vrake kod Skadra, jedno vrijeme živjela u blizini Dečana (tu se čuvaju neka njena pisma koja je pisala svom ispovjedniku, vrlo potresna, vrlo duboka, mistična). Ta pisma je otkrio u Dečanima Mitr. Amfilohije šezdesetih godina i pisao je nešto o Stefanidi. Ta žena je meni nešto izuzetno, Evo nešto malo o njoj: http://orthodul.wordpress.com/2009/05/04/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D1%82/ http://www.svetigora.com/node/3741 i odlomci iz njenih pisama: http://www.pravoslavniforum.com/index.php?action=printpage;topic=4455.0 w.a.mozart, Viktor Ljvovic, Панарет and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Johanes de Silencio Написано Децембар 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 17, 2012 Кирие елеисон! Хвала ти на овоме, поживео би цео живот и не бих сазнао за овако нешто. Пронашао сам да има цела књига тих писама, па морам набавити. Нисам баш вичан на интернету, па ако неко има какав линк где могу наручити, нека ми пошаље молим. П.С. Видим да се она исповедала путем "писама". Како необично. Православље је океан кад сву ту слободу може да смести! w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 ... пустиња је тамо где боли ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука