Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Па сад нешто кад размислим, вртићи су смешни у односу на бебе из епрувете, сурогат мајке, и остале инстанте. Шта ћете,овај свет одавно не почива на природи и њеним законима. Da ne bude da sam pogrešno shvatio! Dam naslutiti da Vi moderatorko Mirođija imate nešto protiv beba iz epruveta, surogat majki, vantelesne oplodnje i sl...??? Zašto pobogu? ------------------- Inače vrtić je kad bolje razmislim jedan od razloga što volim tete u uniformama. Kad zatvorim oči i sad mi dođe slika neke tete iz vrtića koja je nosila borosane i bila u uskoj plavoj uniformici. Nisam toliko dugo boravio u vrtiću (obdaništu), ali je definitivno ostavio utisak ne mene. Kada smo pošli u školu, kroz celo školovanje su bolji đaci i komunikativniji, bila ona deca koja su prošla kroz sistem predškolskog vaspitanja. Svaka čast baka-servisu, ali to je po meni jedan od propusta u dečijem odrastanju. Pogotovo sa njanjavim bakama, jer je prirodno da bake budu njanjave i da dopuštaju sve detetu. Zapravo nije prirodno, ali eto... Naravno ne postoji često drugačiji način. Јефимија Крунић and Ленка* је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Vrtic je prava stvar za dete. Ja sada ne znam kakvi su kod nas, ali ovde bato je apoteka. Vaspitacice super ljubazne, sve uredno, cisto, imaju kuvaricu, igracke, uce pesmice, uce ih da pomazu drugima, organizuju skupljanje para za neko bolesno dete recimo, pa klinci od 4-5 godina krenu u grupama po buticima da "prodaju" nesto i slicno. Klinci sklapaju prijateljstva koja popsle samo nastave u skoli ... Sjajna styvar. 10+ za vrtic. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 11+ za vaspitačice... Mogu samo da zamislim... Italija bato... Vaspitačica Monika.... uffff ili vaspitačica Klaudia, Paola... Flavia, Kristina...Lucia... pa sve onako crne, pobegle sa Sardinije i Sicilije.. ufff Драшко and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 2 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 6, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Izvinjavam se zaista postavljaču teme, ali ja, vjerovatno zog nedostatka znanja i širine sagledavanja, ne vidim neku direktnu vezu između eshatologije i odvođenja djece u vrtić. Osim, ukoliko ne sagledavamo sve iz perpektive eshatologije(što je, vjerujem, ispravno), ali onda možemo postaviti pitanje i o eshatološkom aspektu muže krava ili eshatološkom aspektu čitanja novina.. Naprosto mi to izgleda kao nepotrebno umetanje tog termina gdje mu nije mjesto. To opet nekako, čini mi se, vodi bagatelizaciji tog termina. Eto, praštajte... evo objasniću, nema brige... ne mož svima sve da bude jasno... roditelj ostavlja dete u vrtić- to ti je Bog koji nas je ostavio u istoriji da živimo bez njega (bez njega za one koji ga još ne upoznaše) ali roditelj uvek dodje po dete-makar i u 5 do 5, kad se vrtić zatvara je l jasnije... p.s. i da, svakako da može da se sozercava i muženje krava i sve tome slično, bilo da je muža, šišanje ovaca itd Александрида, Ленка*, Милан Меденица :) and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 И ја гласам за вртић Мен је било лепше у вртићу (од 3ће године) него у основној школи Чак сам био и немиран, наводно сам бацо девојчицама џемпере у вц, или тако већ нешто.......било је и онога" у ћошак" или да стојиш и гледаш у зид, па уђе нека друга васпитачица и гледа нас "кажњенике" и онако претећи пита " а ко су ови!? а ко су ови!?" као да смо не знам какви преступници Али било нам је, било нам је лепооо Живео вртић! "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Шта кажу преморене маме кад им је једно дете у вртићу а друго спава? freedomsmajli :-X w.a.mozart, malina :) and Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 3 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 : ) Doći će i naš roditelj, opušteno... PS Mada, ja sam jednom zaboravio sina u vrtiću ;( frka, ovo, ono... Najgori sam... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 : ) Doći će i naš roditelj, opušteno... PS Mada, ja sam jednom zaboravio sina u vrtiću ;( frka, ovo, ono... Najgori sam... цццццц није то ништа , кад ми је ћера пунила три године ја сам ладно рекао оратку да пуни 4, написаше и посвету за 4ти рођендан а кад дођоше упита ме ортак "Драшко зашто има три свећице на торти?" онда схватих да пуни три "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 цццццц није то ништа , кад ми је ћера пунила три године ја сам ладно рекао оратку да пуни 4, написаше и посвету за 4ти рођендан а кад дођоше упита ме ортак "Драшко зашто има три свећице на торти?" онда схватих да пуни три E, hvala na utjehi Dešava se... Mislim nisam ga stvarno zaboravio, već sam mislio da baka treba da ode po njega, a ona je mislila da ja trebam... ;( Zapravo, klinji je bilo lijepo sa vaspitačicom, što ne bih mogao za nju tvrditi Ipak, oprostila nam je PS A, i oni se uhvatili za 3 ili 4 svjećice... sitničare : ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Не бих генерализовала. Да ли је вртић добар избор (под условом да такав избор, уопште, родитељи имају ), зависи од више фактора. Мислим да је веома битан фактор сама васпитачица , али и однос родитеља према томе. Реченице попут : " Сине, у вртићу је дивно, има много играчака, и деце, и можеш да се играш колико хоћеш" ; " Не сме тебе васпитачица да тера у ћоше (да спаваш , и слично ), средићемо ми то. " или попут : " Е, једва чекам да кренеш у вртиш, па да видиш да ли ћеш код васпитачице смети тако да се понашаш!", свакако да значајно утичу на однос детета према обданишту. Мислим да је за дете мнооооого важније КАКО родитељи проводе време са њим када су код куће. Што се тиче страха од напуштања, и данас га памтим (зато су моја деца расла поштеђена тога).Иако нисам ишла у вртић, памтим панику кад би родитељи ишли негде, а нас остављали код бабе и деде или у комшилуку. Чак и првог дана у школи сам пристала да уђем у учионицу, тек кад ми је тата дао упаљач да чувам. Увила сам га у марамицу и мирно ушла сигурна да тата неће отићи без упаљача. Милан Меденица :), w.a.mozart, Јадранка-Дервента and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Чак и првог дана у школи сам пристала да уђем у учионицу, тек кад ми је тата дао упаљач да чувам. Увила сам га у марамицу и мирно ушла сигурна да тата неће отићи без упаљача. Jao kjuuut, Lido :* Inače, svako dete ima taj strah od napuštanja. Sad, zavisi od odnosa deteta i roditelja, raznih porodičnih, ali i urođenih faktora, kako će se taj strah manifestovati i u kojoj meri. Милан Меденица :), w.a.mozart and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Naznačio sam na ovoj temi da nemam. Rekao sam da kada bih imao decu vrtić bi bila zadnja opcija. Nisam protivnik vrtića niti mislim da loše utiču na decu, samo smatram da je odrastanje uz roditelje najbolje i nezamenljivo. Koliko se sećam mislim da je i Vladeta Jerotić govorio isto. Nemojte me držati za reč, ali mislim da jeste. Vladeta Jerotic je stava da je za dete od presudnog znacaja roditeljska ljubav do 4,5 godine,i to ljubav koja ima formativnu funkciju njegove licnosti.Pa sada ako logicki rezonujemo,to je zaista otezano iz objektivnih razloga ako dete svoj najaktivniji i najspremniji deo dana za ''ucenje'' provede u vrticu,a to je nasa realnost na zalost.Stava sam,da nista nije crno i bilo i ,nisam pobornik uopstavanja niti iskustva niti teorijskih zakljucaka kada je covek i njegova licnost u pitanju.Svako dete je licnost,autenticna i zaista od nje zavisi da li je vrtic stimulativna ili restriktivna sredina za odrastanje,bez obzira na background,kognitvne potencijale i etc...Sa obzirom na obzir da dosta provodm vremena u radu i sa decom i vaspitacima,mislim da vrtic kao vrtic ima svoju priznatu funkciju kad je adaptacija na socijalnu sredinu rec,a to ne znaci socijalizacija,izdegustirani osiromaseni izraz,jer ako dete nauci da funkcionise po pravilima jedne grupe,kao sto je njegova uzrasna u tom konkretnom vrticu,ne znaci da se socijalizovao,jer to je dug i ''bolan'' proces,koji traje ceo zivot.Roditelj jeste,to znaci fakat po nauci,a ne treba da bude,intenzivno vezan i ukljucen u razvoj svog deteta,i konformisticko,a kome smo svi skloni,razmisljanje,da vrtic zamenjuje dosta od toga,jeste zabluda.E tu dolazi do izrazaja kvalitet vaspitaca koji poput nekog medijatora treba da ,zahvaljuci vremenu koje provodi sa detetom u odnosu na roditelje koji su zaposleni,uvidi crte u zametku razvoja licnosti deteta i da mu skrece paznju i predlaze nacine na koji roditelj to moze da upotpuni svojim nezamenjivim uticajem na svoje dete.Dakle nema uopstavanja,aktivno ucestvovanje u planiranju isprovodjenju vasp.obraz ciljeva koje nudi vrtic i naravno KVALITETNO VREME I PAZNJA za dete,svakodnevno! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јадранка-Дервента Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Ја сам за обданиште. Искуство са двоје дјеце. Господе, буди милостив мени грешној. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 @, Ma da nije ovo sa Svetosavlja pisao SvetlostVostoka? Шта наши синови не могу или не могу добро научити од мајки? Od slova f pa nadalje zvuči prilično uvredljivo za nas feministkinje (deklarišem se tako, da bih olakšala svima koji bi možda u sledećim postovima se pitali zašto mi je mišljenje takvo greengrin ). Muški model će svakako postojati; ako to nije otac, onda će biti neki ujak, stric, teča, ili će se o ocu pričati. Neko rodno pozicioniranje postoji, makar i kroz narativ. Čak i ako u vrtiću rade većinom tete, nisu one jedini zaposleni tamo. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2012 Немам појма ко је писао. Ја да сам писао текст би био унисекс.Исто важи и за мушку и женску децу. И једна и друга су запостављена - напуштена.Школе и вртићи су катастофални у односу на оно где сам ја некад ишао. Znam. I u pravu si. Istina je da se roditelji, zbog nedostatka vremena mnogo manje bave decom. A škole i vrtiće da ni ne spominjem. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука