verum est in beer Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Четворица апостола су били рибари. Један од првих символа Хришћана је била риба цији су иницијали означавали Христа, тако да верујем да је због самог символа рибе и сама дозвољена у посту. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 У првим вековима знак хришћана је била риба која је означавала Христоса. Сва је прилика да је због своје општеприхваћености и заступљености у животу хришћана риба званично постала симболом хришћана још пре сабора у Арлу 314. године. У оквиру осмог канона прецизирано је ” да се одређује да се признаје ваљаност крштења (ономе) који зна симбол ” orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 g orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Ово последње сам цитирао са неког сајта, не знам ни ко је ни шта је, али није скроз у "нашем фазону" http://nebojsaozimic.wordpress.com/2010/01/02/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%B1%D0%B5-%D0%B8-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%88%D1%9B%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/ orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 On 5. 12. 2012. at 23:17, Gandalf Sivi рече U RKC, i jaja i mliječni proizvodi smatraju se posnim. Elegantno rešenje RKC - a kao i po mnogim drugim pitanjima. I meni je blizak ovaj stav da bi mliječni proizvodi i jaja trebali da budu dio posta...ali Bože moj. Euthyphro је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nemimanabo Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Pre svega pozdrav svima i Bog Vam pomog'o.... Ova tema mi je jako interesantna i do sada nisam uspeo da dobijem odgovor na ovo pitanje. Evo nekih mojih zapažanja i nedoumica: 1. Jedna od teza koja je ovde pomenuta je da je riba posna zato što je hladnokrvna životinja. Ok. To jeste ali su i ptice, zmije, kornjače, vodozemci takođe hladnokrvne životinje a nisu posne. 2. Druga teza koju sam čuo je vezana za krv životinje. Riba nema prokrvljeno meso, pa se samim tim njenim konzumiranjem ne unosi sam krv životinje. I to je delimično tako, ali samo na pojedine delove ribe. Ali ista stvar se može primeniti i na pile, jer u pilećem mesu (belom) nema krvnih sudova. 3. Ribe žive u vodi pa se smatraju čistom hranom. Ali i delfini žive u vodi ali su sisari. Pečurke rastu na velikim količinama đubreta (đubriva) i nisu čiste, ali su posne. 4. Mislim da je pitanje o mleku i mlečnim proizvodima kao i jajima jako zanimljivo. Dobija se ne ubijanjem životinja a nije posno. Tačno je da je to produkt životinja, ali i med je takođe produkt životinja pa je ipak posan. Moje viđenje svega ovoga je da je post kao post razvijen sa idejom da ljudi koji nisu spremni da tokom cele godine žive u skladu sa pravoslavnim načelima (koji jasno naglašavaju skromnost u svemu, mirne i čiste misli, nesukobljavanje, iskrenost....) imaju mogućnost da se tokom posta "resetuju" i podsete na sva ova načela. Post nalaže i uzdržavanje od svih vidova zadovoljstava. Šta je sa kafom, alkoholom (ali pije se vino za pričest), cigarete, sex, i uopšte sa samim obrokom. Pa i kada sednemo da jedemo (makar i posno na vodi) to je za nas neko uživanje. Da li onda post podrazumeva da se ishrana svede na puko preživljavanje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Ma ne postoji posna i ne posna hrana, vec samo posni i ne posni dani ( i ti posni dani nisu uvek bili opsti tj zajednicki, u ranoj Crkvi samo se postio Veliki petak uz naravno evharistijski post pred Liturgiju, individualnog poscenja je naravno bilo), a ko kako posti je stvar lokalnih i promenljivih obicaja koji su se vremenom u raznim pomesnim Crkvama formirali u par opstih formi: na vodi, na ulju, sa ribom. Riba se inace ne jede kad se posti jer jeste meso i jeste krvna, jede se samo u dan praznika kada on pada u vreme posta, a to je par puta. A zasto bas riba od sve hrane, zbog ociglednog hriscanskog konteksta: apostoli, Hristos, cuda sa ribom, vaskrsli Hristos sprema i jede ribu na gal.jezeru. ihtis = riba= isus hristos sin boziji spasitelj Jedu je i oni koji su slabijeg zdravlja, koji se plase da ce oslabiti itd. Mi u kontinentu, danasnji post se razvijao u mediteranskim zemljama i oni imaju morsku hranu koja je jaka, ne mozemo da jedemo morske plodove kao Grci i dr. jer su skupi i zaledjeni, dakle nemamo puno izbora za zimski post: pasulj, socivo, zimnica a sve ostalo je zaledjeno ili iz staklenika sto je losijeg kvaliteta i skupo. E zato mi Sorabi jedemo ribu vise nego drugi u postu, jer imamo reke, a nemamo drugu morsku hranu koja je beskrvna a daje snagu. U Maloj Aziji se npr razvio u prva dva veka oblik ne evharistijskog posta, po ugledu na evharistijski: postilo se i u toku nedelje, iako sutra nije bilo Liturgije od prethodne veceri do sledece i onda se jelo sve. Taj oblik su verovatno prekopirali muslimani, a mi im se iz neznanja smejemo, ne znajuci da su maloazijski hriscani postili tako prva tri veka a negde i duze, do pojave Vaseljenskih sabora koji su konacno uveli unifikaciju obicaja za celi Ikumenu. (da li su u potpunosti? ne, i to je dobro) P.S. Post se manje vise sastoji u potpunom uzdrzanju, od cega-od svega sem molitve i vazduha, za izvesno vreme. A to nam pokazuje jedini autenticni hriscanski post: evharistijski, ali on nam otkriva i cilj posta: zajednica sa Bogom kroz Pricesce sv.Tajnama. Млађони and Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 Čime su se hranili (pa prema tome i postili) stari Srbi iz vremena Nemanjića. Tada nije bila otkrivena Amerika, pa nije bilo ni onoga što je danas osnova posne hrane - krompir, kukuruz, pasulj... Verujem da je zelje i neka vrsta žitarice (verovatno ječam) bio osnova. Da li postoje neki podaci o ishrani u Srednjem Veku. Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 On 6. 12. 2012. at 13:11, Isak Hajnal рече Čime su se hranili (pa prema tome i postili) stari Srbi iz vremena Nemanjića. Tada nije bila otkrivena Amerika, pa nije bilo ni onoga što je danas osnova posne hrane - krompir, kukuruz, pasulj... Verujem da je zelje i neka vrsta žitarice (verovatno ječam) bio osnova. Da li postoje neki podaci o ishrani u Srednjem Veku. Pravo pitanje. To je i mene oduvek interesovalo. Cime se se tada ljudi hranili uopste, ne samo za vreme posta, a i cime su sve hranili stoku. Postoji li nekakv posni kuvar iz tog vremena ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 On 6. 12. 2012. at 11:58, Batman рече P.S. Post se manje vise sastoji u potpunom uzdrzanju, od cega-od svega sem molitve i vazduha, za izvesno vreme. A to nam pokazuje jedini autenticni hriscanski post: evharistijski, ali on nam otkriva i cilj posta: zajednica sa Bogom kroz Pricesce sv.Tajnama. Mислим да је ово суштина. Ми смо некако навикли на животињска меса са животињским мастима, на рибља мало слабије... не пријају нам толико у неком жудном смислу, док за животињским мастима често жудимо. И мислим да је то суштина "рибе"... једући рибу задовољавамо потребу организма коју морамо да испуном за свакодневни живот (јер нисмо сви монаси) а успот се боримо против наше жудње за животињским мастима. Цитат , a i cime su sve hranili stoku. Чиме и данас, помијама, сплачинама, детелином, травом. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 6, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 6, 2012 http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=77&articleId=402 Овај ,,баја"је занимљив по том питању и могло би се свашта од њега научити.Чак сам негде прочитао да је спремао књигу о средњовековној српској кухињи, пре доласка кромпира и осталих ,,новотарија" :cheesy2:, па ко воли нек гугла. Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Децембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 16, 2012 Kad skinemo kozu sa glave ribe vidimo da njene kosti prave oblik krsta. I riba je uvedena zbog slabijih. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gandalf Sivi Написано Децембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2012 On 16. 12. 2012. at 15:11, Dragana Milosevic рече Kad skinemo kozu sa glave ribe vidimo da njene kosti prave oblik krsta Ja sam ovo pokušavao ali nikakav krst nisam viđeo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука