Miriam R. ميريام Написано Новембар 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 18, 2012 Vrijeme u kojem je nastao Stari je bilo drugačije, pa je prema tome i drugačija svrha kojoj su služili određeni citati. A trebalo bi poznavati i povijest židova i kulturu itd. Ima jedna uzrečica:Novi zavjet se u starom zavjetu skriva, a stari u novom zavjetu otkriva. Ako vjerujemo da se Bog sebe u potpunosti objavio u Isusu Kristu, onda starozavjetne tekstove gledamo iz novozavjetne perspektive. Religija Starog zavjeta se zasniva na objavi koju je Bog dao određenim ljudima na određenom mjestu i na određenim okolnostima. Objave su bile posebno nadahnute, ali onaj koji ih je pisao unjima je zadržao i osobine svoje kulture, poimanja svijeta i dr Kad pogledamo da je Bog Jahve u svemu prisutan od hrane koja se smije jesti do bitaka koje su Židovi vodili kao mali monoteistički narod, na večinski politeistički, vidimo da Stari zavjet ne samo da ima religijsku već i društvenu ulogu i značenje. Znači, da pisci tog vremena pišu na način kako bi Božja poruka našla najlakši put do čovjeka. Pa i sve priče iz Starog zavjeta su bile pod snažnim utjecajem većinskih naroda, čiji Bogovu su bili silni i okrutni i upravo zbog toga Židovi pokazuju slilnosti njihovog Boga , da se identitetom izdigne od politeističkih Bogova. Isus svojom mukom i umiranjem objavljuje Boga iz Starog Zavjeta , pa zato je nama kršćanima Stari zavjet put naprijed prema Isusu Kristu. Kad dođem do Krista onda počinjem i shvaćati što se zapravo htjelo reći u Starom Zavjetu i što je to uopće značilo. I tek tada svaki dio i priča postaje cijelina, a cijelina ima jedno značenje a to je Isus Krist. Интегра and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS w, ehrah betkoun el waheedJa sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука