Jump to content

Muslimani koji su se obratili na kršćanstvo

Оцени ову тему

Препоручена порука

I jedni i drugu nastoje ubiti onoga ko ostavi svoju vjeru i prihvati drugu.

Da, ali muslimanima je to naradjeno, to je obaveza u vasoj veri, dok hriscani koji to rade krse svoju veru na najgrublji nacin i udaljavaju se od nje.

Tako da nije isto. Kod vas je to nesto dobro i pozitivno, a kod nas je to greh ubistva.

Подели на овим сајтовима

Ignjatije brate, govorili smo o tome da se ne ponavljamo.Ali ukratko.ukoliko čovjek prihvati hriščanstvo i živi normalan život ne ubija se.A ukoliko prihvati hriščanstvo i počne raditi protiv muslimana onda se to smatra špijuniranjem i tada se ubija.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Međutim u arapskom svijetu i jedni i drugi nastoje "odbjeglicu" iz svojih redova kazniti.Znam za dosta slučajeva u kojima hriščanke konvertiraju u islam i pobjwegnu iz svojih porodica.Video klipova na tu temu je more.

Подели на овим сајтовима

ukoliko prihvati hriščanstvo i počne raditi protiv muslimana onda se to smatra špijuniranjem i tada se ubija.

Govorili smo o tome, ali ti nisi naveo primere kada se ubija a kada ne, sta se smatra "spijuniranjem" i "izdajom". Navedi mi ajete iz Kurana koji govore o tome.

Drugo je pitanje koliko je to uopste normalno i sta moze naskoditi Islamu ukoliko je on toliko istinit, logican, jak.... neciji govor protiv njega. Takve metode koriste dikatatori jer im vlast pociva na lazi i prevari, pa se zabranjuje bilo kakav govor protiv ideologije jer ce se lako otkriti prevara. A ko to bolje moze iskazati osim onoga ko je ziveo pod takvom ideologijom i na svojoj kozio osetio njenu "blagodat" i "pravednost". Zato se takav odmah proglasi izdajnikom i spijunom koji radi protiv sistema i naroda.... i naravno treba ga eliminisati. UZAS.

Подели на овим сајтовима

Istom logikom bih ja mogao tebi postaviti pitanje:Iz kojeg dijela Biblije je ovaj svečenik uzeo za dokaz da se ubija onaj koji ostavi hriščanstvo?

Tako nesto ne postoji u nasoj veri. Isto kao i krvna osveta u Albaniji. Ali u Islamu to postoji. Ja nisam postavio klip nekog tamo teroriste, nego uglednog Islamskog propovednika i misionara. Ne bezi od pitanja nego mi navedi ajete koji govore o tome jer me zaista to zanima.

Подели на овим сајтовима

I jedni i drugu nastoje ubiti onoga ko ostavi svoju vjeru i prihvati drugu.U jordanu se znalo desiti takvo nešto.1975 otac je ostavio hriščanstvo i prešao na islam nedugo nakon toga ubijen je.Ubili su ga njegovi sinovi.Ima i slučajeva kada čovjek koji je prešao na hriščanstvo mora pobjeći jer se boji za svoj život.

I jedni i drugi pokazuju da ne razumiju vjeru u kojoj žive, zar ne?

Kad u nekim islamskim zemljama, postoji državni zakon koji sprovodi smrtnu kaznu nad svima koji su se odrekli islama, i kad imas takodjer mnogo ljudi koji bi bili spremni ubiti za takav čin, to je svakako dokaz da takvi koji propisuju te zakone ne pokoravaju se alahovoj volji, već rade suprotno.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ili iz kojeg djela Biblije je uzet propis o nasilnom prelasku u hriščanstvo koje je tu i tamo vršeno nad nehriščanima?

Vrseno je i suprotno. Ja ne kazem da nije, nego govorim o tome koja vera to propoveda, kojoj je to sastavni deo ucenja. Znam da tvoja vera ne propoveda nasilno preobracenje u Islam, ali je toga bilo, tako i moja ne propoveda ali se to takodje desavalo ( najvise od strane Katolicke crkve, a ne Pravoslavne kojoj pripadam ) . Medjutim, tvoja vera propoveda ubijanje onih koji konvertiraju u drugu veru, dok moja to ne propoveda. O tome se radi.

Ja nisam tvojoj veri pripisao nasilno preobracenje u Islam, jer znam da to nije znanicno ucenje Islama, nego ubijanje onih koji konvertiraju, sto jeste zvanicno ucenje Islama.

Подели на овим сајтовима

Mnogo puta sam čuo za onaj hadis (ima ga u nekoliko verzija, prenosi se od nekoliko izvora) da je krv muslimana moguće proliti u tri slučaja, izmeđuostalog kada postane 'otpadnik nakon što je prihvatio islam'. Isto se pripoveda da su Ebu Musa i Mu'az umorili smrću nekog jevrejina koji je primivši islam ponovo se vratio u judaizam. Mu'az nije htio da siđe sa konja dok pred njim ne ubiju tog čovjeka jer je to 'presuda Allaha i njegovog Posalnika'. Izvor je ovdje: http://www.monteislam.com/wp-content/uploads/2011/07/SLANJE-EBU-MUSA-A-I-MUAZA-K-JEMENU.pdf

Ne treba razblaživati svoju vjeru, što isto ponekad i hrišćani rade, i činiti riječi proroka i pisma prihvatljivijim ljudima.

.ukoliko čovjek prihvati hriščanstvo i živi normalan život ne ubija se.A ukoliko prihvati hriščanstvo i počne raditi protiv muslimana onda se to smatra špijuniranjem i tada se ubija

U praksi mislim da se može gledati da su svi koji odbace islam neprijatelji islama, pa se mogu ubiti, ako ima nekakvog autoriteta u gornjim izrekama.

Ali u svakom slučaju, nikad mi neće biti jasno zašto je uopšte bitno ko je u šta i gdje prešao... Većina muslimanskih snimaka na youtube-u je o tome: kako je ovaj ili onaj čovjek primio islam, neka žena, kinez na samrti, protestantski pastor, njemačka studentkinja itd. To možda ima nekakav psihološki efekat na ljude ali u principu je potpuno nebitno. Ljudi rade svašta. Ako je neka žena iz Holandije primila islam i srećna je zbog toga, onda automatski slijedi da i ja treba da primim islam? Eto, nažalost vidim da su i hrišćani počeli da prave slične snimke...ovaj, onaj prešao iz islama u hrišćanstvo...pa, dobro, ako nekoga zanima. :)

De Maria Numquam Satis

Подели на овим сајтовима

Smrtna kazna se jasno vidi iz Kur'ana i Hadisa. 3.85. 87-88. A onaj koji želi neki drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati.Kazna im je- prokletstvo od Allaha i meleka i svih ljudi, nad svima njima, vječno će pod njim ostati i patnja im se neće olakšati niti će im se vremena dati.

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

3_85.png

B.Korkut

A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onom svijetu nastradati.

U ovom ajetu se govori o onima koji budu na nekoj drugoj vjeri mimo islama da su oni propali i da će na onom svijetu biti u Džehennemu-paklu.Nigdje ovaj ajet ne spominje da se oni ubijaju da im je smrtna kazna.

3:87

Tefsir . .M.Mlivo

3_87.png

B.KorkutKazna im je - prokletstvo od Allaha i meleka i svih ljudi, nad svima njima, -

Transkript : ‘ULA’IKE XHEZA’UUHUM ‘ENNE ‘ALEJHIM LA’NETEL-LAHI WEL-MELA’IKETI WE EN-NASI ‘EXHMA’INE

U ovom ajetu se ne spominje ubijanje takvih.Spominje se da je njima prokletstvo od Boga meleka i od vjernika.

3 . Al-Imran

[/url]

3:88

3_88.png

B.Korkut

vječno će pod njim ostati i patnja im se neće olakšati niti će im se vremena dati;

U ovom ajetu se govori da je njima vjećna kazna u džehennemu zbog njihova nevjerovanja i nigdje se u spomenuta tri ajeta koja si navela ne spominje smrtna kazna takvima.Svako dobro.

Подели на овим сајтовима

Mnogo puta sam čuo za onaj hadis (ima ga u nekoliko verzija, prenosi se od nekoliko izvora) da je krv muslimana moguće proliti u tri slučaja, izmeđuostalog kada postane 'otpadnik nakon što je prihvatio islam'. Isto se pripoveda da su Ebu Musa i Mu'az umorili smrću nekog jevrejina koji je primivši islam ponovo se vratio u judaizam. Mu'az nije htio da siđe sa konja dok pred njim ne ubiju tog čovjeka jer je to 'presuda Allaha i njegovog Posalnika'. Izvor je ovdje: http://www.monteisla...ZA-K-JEMENU.pdf

Ne treba razblaživati svoju vjeru, što isto ponekad i hrišćani rade, i činiti riječi proroka i pisma prihvatljivijim ljudima.

U praksi mislim da se može gledati da su svi koji odbace islam neprijatelji islama, pa se mogu ubiti, ako ima nekakvog autoriteta u gornjim izrekama.

Ali u svakom slučaju, nikad mi neće biti jasno zašto je uopšte bitno ko je u šta i gdje prešao... Većina muslimanskih snimaka na youtube-u je o tome: kako je ovaj ili onaj čovjek primio islam, neka žena, kinez na samrti, protestantski pastor, njemačka studentkinja itd. To možda ima nekakav psihološki efekat na ljude ali u principu je potpuno nebitno. Ljudi rade svašta. Ako je neka žena iz Holandije primila islam i srećna je zbog toga, onda automatski slijedi da i ja treba da primim islam? Eto, nažalost vidim da su i hrišćani počeli da prave slične snimke...ovaj, onaj prešao iz islama u hrišćanstvo...pa, dobro, ako nekoga zanima. :)

Prijatelju da biste razumjeli hadis morate uzeti u obzir više stvari a jedna od tih stvari koje su itekako bitne jesu stanje ili situacija koja je bila za povod izrečenog hadisa.Ako znamo da su muslimani tog vremena bili u ratu sa mnogobšcima i ako znamo da ostavljanje islama u tom vremenu znači odmah rad protiv muslimana i špijuniranje istih onda se ovaj hadis na to odnosi.Međutim danas čovjek ostavi islam i živi svojim životom, neratuje protiv islama i muslimana onda se on ne ubija.

Подели на овим сајтовима

Koja je to vera ? ili sila koja drži nekoga kome je otac , ded ili praded pod prinudom uzeo islam da zadrži se u toj veri . Mislim da bi bilo normalno i ljudski vratiti se veri svojih predak koji su pod možda teškom patnjom uzeli tu veru ?

Подели на овим сајтовима

Koja je to vera ? ili sila koja drži nekoga kome je otac , ded ili praded pod prinudom uzeo islam da zadrži se u toj veri . Mislim da bi bilo normalno i ljudski vratiti se veri svojih predak koji su pod možda teškom patnjom uzeli tu veru ?

Prijatelju niko nije pod prisilom uzeo islam.Ljudi čuli za istinu i prihvatili je.Po islamu nema prisilnog ulaska u vjeru.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...