Jump to content

Da li su u pravoslavnoj teologiji ...

Препоручена порука

Bliznji samo oni koji su nam braca i sestre u Hristu ili ne?

Jedan momak mi je rekao da je tako i da o tome mogu naci kod teologa Sergija Radnjeskog i Palmu(zaboravio sam prvo ime a nije Dragan Markovic).

Moze neko dodatno objasnjenje, ima li to istine i kakvi su teolozi ta dvojica uopste?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Gospod je objasnio to u prici o dobrom Samaricaninu.

Evo jedan zanimljiv tekst. http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=16070

"Православан си стално и сваког дана, у свакој животној ситуацији, или уопште ниси православан"

Подели на овим сајтовима

sergej radonjeski i grigorije palama su svetitelji. :)

a nama su bliznji svi ljudi, ne moraju nuzno biti hrišcani. :)

Dobro nam je poznato da svaki svetitelj ima proslost. Medjutim da li su oni to ikad izjavili i gde? I ja se slazem sa tobom... da ne moraju nuzno ali sam naisao na otpor prema toj ideji koji je argumentovan Grigorijem Palmom i Segejem.

Подели на овим сајтовима

Dobro nam je poznato da svaki svetitelj ima proslost. Medjutim da li su oni to ikad izjavili i gde? I ja se slazem sa tobom... da ne moraju nuzno ali sam naisao na otpor prema toj ideji koji je argumentovan Grigorijem Palmom i Segejem.

nisam naišao na nešto tako, kad sam čitao zitije sergija radonjeskog... niti dela grigorija palame(ne palme. :) )

mada, ti njima kazi da sve i da su oni to rekli, hristos je veći autoritet od njih, i da pogledaju pricu o milostivom samarićanunu... kako je taj covek pomogao jevrejskom putniku, iako su njihovi narodi ili u svađi tj neprijateljski nastrojeni jedan prema drugom...

Подели на овим сајтовима

Bliznji samo oni koji su nam braca i sestre u Hristu ili ne?

Jedan momak mi je rekao da je tako i da o tome mogu naci kod teologa Sergija Radnjeskog i Palmu(zaboravio sam prvo ime a nije Dragan Markovic).

Moze neko dodatno objasnjenje, ima li to istine i kakvi su teolozi ta dvojica uopste?

Nisam nigde citao ili cuo da je neko od te dvojice rekao ista slicno, a ljudi cesto u prepricavanjima naprave nesto sasvim suprotno od onog sto stvarno jeste.

Bliznji su nam svi ljudi, a po nauci Hristovoj - narocito oni koji pate i stradaju na razne nacine...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Gospod je objasnio to u prici o dobrom Samaricaninu.

И гле, законик неки устаде и кушајући га рече: Учитељу, шта ми треба чинити да наслиједим живот вјечни?

А он му рече: шта је написано у Закону? Како читаш?

А он одговарајући рече: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим; и ближњега свога као самога себе.

А он му рече: Право си одговорио; то чини и живјећеш.

А он, желећи себе да оправда, рече Исусу: А ко је ближњи мој?

А Исус одговарајући рече: Човјек неки силажаше из Јерусалима у Јерихон, и западе међу разбојнике, и ови га свукоше и ране му зададоше, па одоше, а њега полумртва оставише.

Случајно пак силажаше оним путем неки свештеник и видјевши га, прође.

А тако и левит, кад је био на оном мјесту, приступивши, погледа га и прође.

А Самарјанин неки путујући дође до њега, па кад га видје сажали му се;

И приступивши зави му ране и зали уљем и вином; и посадивши га на своје кљусе, доведе га у гостионицу, и постара се око њега.

И сутрадан полазећи извади два динара те даде гостионичару, и рече му: Побрини се за њега, а што више потрошиш ја ћу ти платити кад се вратим.

Шта мислиш, дакле, који је од оне тројице био ближњи ономе што бјеше запао међу разбојнике?

https://www.pouke.org...book=42&chap=10

Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovorima ovo mi je rekao neki nacionalista pravdajuci svoje radovanje prema skorasnjem americkom stradanju.

U startu sam bio skeptichan, ali rekoh, daj da proverim.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...