Jump to content

Мајке светитеља

Оцени ову тему

Vizantiona

Препоручена порука

Majka s.Jovana Zlatoustog

Sveti Jovan Zlatoust rano je ostao bez oca.Njegova majka ANTUSA,kao mlada udovica od 20godina preuzima svu brigu o njegovom podizanju i vaspitanju.Vezana materinskom ljubavlju za sina,i dubokim postovanjem i iskrenim mladalackimuspomenamaza svoga prerano preminulog supruga Sekunda,ona se nije htela po drugi put udavati,nego se sva posvetila svom detetu,i bila mu je i otac i mati.Od samog pocetka vaspitavala ga je u hriscanskom duhu uceci ga hriscanskim vrlinama i poboznosti.Kad Jovan doraste za skolu,majka ga dade da izucavasvetovne nauke kod najpoznatijih ucitelja i filozofasvoga vremena.Medjutim svetska ucenost i mudrost,nisu mogli izbrisati iz Jovanove duse pouke i lekcije iz hriscanske vere i morala kojima ga je ucila njegova majka-najsnaznije nadahnuce u njegovom zivotu i stvaralastvu!Zahvaljujuci upravo njima,on je postao najslaviji ucitelj vaseljene i zlatna truba pravoslavlja i hriscanstva!

Бог је љубав што небо спушта к земљи и човек је љубав што земљу диже к небу!!!

Подели на овим сајтовима

Sveti Vasilije Veliki dobio je svoje hriscansko vaspitanje  i obrazovanje od svoje majke EMILIJE i bake MAKRINE sto je sa velikom zahvalnoscu kasnije isticao u svojim pismima:"Ja sam se od detinjstva naucio pravoj veri u Boga od moje blazene majke Emilije i moje bake Makrine,i sada tu istu veru,mada naravno uzraslu imam u sebi".

Nadmocno i sa ponosom,pred svojim neprijateljima isticao je da su ga hriscanskom zivotu i veri ucile majka i baka.U poznatom pismu Neokesarijcima Sveti Vasilije pise o svojoj baki Makrini Kakav jasniji dokaz moje vere moze biti ako ne cinjenica  da me je odgajila i vaspitala baka,blazena zena,koja je vasa po poreklu?Govorim o plemenitoj Makrini od koje sam naucio reci najblazenijeg Georgija njenog muza koje je i ona sama cuvala kao rec predanja i nama jos malisanima,usadjivala u glave uceci nas dogmatima cestitosti.Baka Makrina je blagotvorno uticala i na svoju snahu Vasilijevu majku,koja je pored njega,imala jos tri sina i pet kceri.Emilija je posle smrti muza ostala sama sa devetoro dece i sve ih je odgajila i vaspitala u cestitosti i poboznosti razume se uz pomoc svekrve Makrine.Trojica brace postali su veliki ucitelji i svetitelji Crkve-Sveti Vasilije Veliki,Sveti Grigorije Niski i Sveti Petar Sevastijski.Najstarija cerka Makrina koja je ime dobila po svojoj baki,proslavila se podviznistvom,visokim obrazovanjem i blagotvornim hriscanskim uticajem na mladju bracu i sestre.Mladja kci Teosevija celog zivota je kao djakonisa pomagala svom bratu Grigoriju,episkopu u Nisi.

Подели на овим сајтовима

:cmizdrenje:

Prijatelj i drug Vasilijev, Sveti Grigorije Bogoslov pise o Emiliji sa velikim pohvalama:"Ona je poklonila svetu toliko divnih sinova i kceri, bracnih i bezbracnih, ona je srecna i plodna kao niko. Tri slavna svestenika, jedna ucesnica u svestenstvu - Teosevija a i ostali su primeri Nebeskih zitelja. Cudo jedno kako je bogata Emilijina porodica! Duboko postovana! Eto nagrade tvoje cestitost, slava sinova tvojih koji imaju iste zelje kao ti".

Sveti Grigorije Bogoslov najskladniji zvuk rane Hriscanske knjizevnosti i poezije, izmoljen je od Boga, molitvama i suzama njegoe pobozne i blagocestive majke None. Inace po rodjenju Nona je bila Hriscanska. Udala se za mladica Grigorija iz Nazijanza u Kapadokiji koji je bio neznabozac. Svedoceci Hrista svojim primernim i casnim zivotom, blagoscu i strpljenjem, dobrotom i ljubavlju, bez mnogo reci, obratila je svoga muza u Hriscansku veru. Pored Grigorija, Nona je rodila jos jednog sina, Kesarija, i kcer Gorgoniju. Svih troje dece vaspitala je u Veri Hriscanskoj, i oni su postali velika svetila CRKVE HRISTOVE. "Moja mati, pise sveti Grigorije dobivsi od otaca svetu Veru, i na decu svoju stavi ovaj zlatni lanac...Od samih pelena vaspitavan sam u svemu prekrasnom, a najsavrsenije obrasce Vere hriscanske neprestano sam gledao u svojoj kuci."

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

1317_womens

Pored majki ove trojice velikih svetitelja,evo jos jedne velike majke Blazenoog Avgustna,velikog ucitelja Hriscanstva iz prvih vekova.Avgustinova majka zvala se Monika i predstavlja redak primer hriscanske supruge i majke."Ja sam joj dvostruko zahvalan za zivot,zato sto me je rodila i telesno,za privremeni zivot i duhovno za zivot vecni..."Ona je,hriscanski podizuci decu,po recima s.Apostola Pavla,svaki put ih iznova sa mukom radjala(Gal.4,19)kad god bi videla da se udaljuju od Gospoda.Iako pravilno vaspitan i odgajen od svoje majke u hriscanskom duhu,njegova burna i nemirna priroda odvodi ga u porocni zuvot,odaje se razvratu i najzad pada u jeres.Suocena sa tragicnim obrtima u zivotu svoga sina Monika provodi dane i noci u istrajnoj molitvi Gospodu.U svom cuvenom delu Ispovesti koje je puno dirljive iskrenosti u obracanju Bogu Avgustin pise-

Ona me je oplakivala vise no sto place majka nad umrlim cedom svojim,jer je u meni videla coveka koji je mrtav  za Tebe.Ti si je uslisio Gospode!Nisi prezreo njene suze.Nisi li joj Ti uputio onaj umirujuci san posle koga je ona opet dozvolila da zivim u njenoj kuci i da jedem hranu sa njenog stola,sto mi nije dozvoljavala otkako sam se posvetio jeretickom ucenju koja su joj bila tako odbojna.

Dugo je trajala borba u srcu ovog genija,dok je majka umnozavala molitve i jacala veru i nadu u njegovo spasenje.Jedan duhovnik joj je savetovao da nastavi da se molijer nije moguce da bude izgubljeno cedo od toliko suza.Videci ovu veliku zrtvu svoje majke,i slusajuci njene blage savete i molbe Avgustin je doziveo veliki preokret.......

Smrt Monikina duboko je potresla Avgustina,dugo je molio Boga za pomoc i utehu recima-Tuga moja je utihla,ali potom se pred mojom dusom prikazao lik smirene rabeTvoje koja nas je tako iznenada napustila.Opet sam video njen cestiti pohod ka tebi.njeno bogoljubivo,puno ljubavi,najneznije ophodjenje prema nama,i slatko mi bese da placem pred ocima tvojim Gospode za umrlom,koja je toliko godina plakala zamnom da bi me videla kako stojim pred tvojim ocima-

...zadivljen primerima ipodvizima velikih zena i majki hriscanki i bogatim plodovima njihovog vaspitanja jedan od najznamenitijih  neznabozackih naucnika IV veka ucitelj i filozof Livanije je uzviknuo-Kakve su samo zene kod Hriscana!!!Javno je govorio i priznavao da nije video tako bogate plodove kakve je pokolenjima donosila tiha i plemenita svetu skrivena i nevidljiva,vaspitna delatnost hriscanskih majki.

Подели на овим сајтовима

МАЈКА СВЕТОГ САВЕ

У животу великих светитеља и великих људи Српскога народа, мајка је играла веома важну улогу. Првог српског архиепископа и просветитеља, Светог Саву, родила је, не само физички већ и духовно, његова мајка Ана. Ова побожна и просвећена жена развила је у срцу свога сина љубав према Христу која га је одвела на Свету Гору, где је припремио себе за највећи просветитељски подвиг. Мајка је у детињству ударила чврсте темеље Расткове личности, а он је кроз молитву и подвиг, уз помоћ искусних светогорских духовника, доцније изградио себе и израстао у светитеља који је постао симбол и знамење целог једног народа. Као најмлађе дете, добијено у позним годинама, Растко је био мезимац родитеља, нарочито мајке. Познато је са каквом су љубављу мајке везане за децу коју добију у позним годинама. Учећи свога сина Хришћанском животу и побожности, мајка је задобила велику Расткову љубав и поверење. Врло је вероватно и да је са њеним благословом и одобрењем отишао на Свету Гору. Зато он по сведочењу биографа, својој мајци шаље прамен косе као симбол монашког пострига. Ана се замонашила и монашко име јој је било Анастасија, а сахрањена је у манастиру Студеници.

Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • 5 months later...

http://www.svetigora.com/node/7011

Екатарина Велимировић

http://www.svetigora.com/node/6749

Преподобна мати Ангелина - мајка Светих Бранковића Максима и Јована

http://www.svetigora.com/node/6686

Анастасија Ана Јовановић, мајка Св. Василија Острошког чудотворца

"Slusaj, dete moje! Kad Bog dopusta da se dogodi nesto lose, na kraju se iz toga radja nesto dobro. Upamti to."

Iz Ja-grada u Ti-grad

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...