Перезвон Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 Молим Вас, појасните на шта мислите са овим цитатом Јеванђеља. Кад сам написао "народ", мислио сам на верујући, на лаос, не на народ у етничку, политичку, социолошку, или какву год смислу... Верни народ Цркве у Македонији сачињавају не само Македонци, него и Срби, Власи, Албанци итд... Ако се ја питам, нису постојали, нити постоје разлози зашто је овај народ, па и свештенство, изопштен из Литургијско заједничарење. Ето, снимљен је став епископа Никанора по ово питање, чак, ако се не варам, и Митрополит загребачко-љубљански Јован је неколико пута изјавио да се проблем треба решавати уз Литургијску заједницу. Други епископи кажу да је једини проблем противљење тзв. "грчки блок"..... Изазови постоје, а ми се старамо само о томе ко "ће добити хитон"... Без обзира на шта сте мислили под "народ" ја понављам моју жељу и препоруку да се за исти на заклањате већ да преузмете личну одговорност. Све ово друго што сте писали бих можда и коментарисао да ми није мука (да не буде забуне, нисте само ви за то криви) од прежвакавања разноразних јалових прича о овом расколу које могу да сведем на два елемента: 1. ми смо угрожени и јадни јер нам велике силе (србија и грчка (изем ти величину), мање бугарска а никако шиптари) не дају да будемо то што ми желимо и 2. то што Епископа Јована ломе док га не сломе или не убију или његову главу не мењању за неку бољу позицију или, пожељно, аутокефалију, то није наша ствар, судови су независни бла, бла, бла... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Октобар 20, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2012 1. Ако се ја питам, нису постојали, нити постоје разлози зашто је овај народ, па и свештенство, изопштен из Литургијско заједничарење. 2. Ето, снимљен је став епископа Никанора по ово питање, чак, ако се не варам, и Митрополит загребачко-љубљански Јован је неколико пута изјавио да се проблем треба решавати уз Литургијску заједницу. Други епископи кажу да је једини проблем противљење тзв. "грчки блок"..... 1. Пријатељу мој,.. народ као и свештенство, расколничке ''мпц''-црквогонитељске државне организације, нити је изопштено нити је то ико желео... Поменута државна псевдо-црква илити ''мпц'', се сама изопштила изопштавајући и сав народ који јој , као таквој верује, још давне 1967. године, .. Тада, као што сваки добронамерни црквени човек зна, СПЦ није применила никакве мере ка народу, нити пак према клирицима ''мпц'' .. само је није као такву СВОЈЕГЛАВУ признали и тачка.. После Нишког споразума, који је таква ''мпц'' потписала - потписима тројице Митрополита овлашћених од Синода ''мпц'', и који је иста та ''мпц'' потом поништила.. Црква да би показала где се заиста налази ЦРКВА - забрањује причешћивање у Цркви, само оним људима (народу) који се ''причешћује'' у таквој ''мпц'' ..која нити је Црква нити је Православна..а притом је Црквогонитељка..!! ..Једино што јесте из свог назива.. то је ''македонска'' ... Дакле нема ничега од онога што ти у својој глави као верник ''мпц'' трипујеш и мислиш да се десило, и да се дешава.. а разлог за то је твоја псевдоцрквеност коју добијаш опстајањем у расколу .. и ''причешћивањем'' које ТО НИЈЕ ! 2. И ја се не слажем са свим ставовима СПЦ али их поштујем јер је САБОР потврдио те одлуке..! Као што Лаврентије има једно мишљење, Никанор неко друго.. А Јован Загребачко -Љубљански треће али никако не ово које му ти из незнања приписујеш, оно што је битно јесте да су као САБОР они све те одлуке потписали - и ту је крај сваком , што рече Перезвон, прежвакавању ових давно прошлих и усвојених дакле СТРОГО УЦРКОВЉЕНИХ ствари.. А кад смо већ код ставова..мој је рецимо да се ова багра из псевдо-црквене организације расколничко-црквогонитељске ''мпц'', требала расчинити још средином осамдесетих година прошлог века.. Али ето, нису ме питали за мишљење, па кад је већ тако а ја сам тај ЛАОС, ја поштујем одлуке ЦРКВЕ - јер сам заиста ЛАОС..за разлику од ''народа'' који ти у својим илузијама имаш као црквени народ.. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Калеидоскоп Написано Октобар 21, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Ви ваљда говорите ex cathedra, тамо негде далеко, негде где је лако делити какве квалификације, људима који и не познајете. А то што се не познајемо (мада постоје индивидуалне комуникације верног народа и епископа) је већ резултат тога што је Црква у Македонији екскомуницирана. То што ви говорите, ја могу то рећи и у супротном смеру: све су то већ прожвакане ствари, све то што говорите већ смо чули милион пута итд., итд... служите се тешким речима, прозивате верни народ и затварате очи ономе што се дешава у Македонији.... Ето, постављена је ерархија која је призната, има томос и мислите да је тако проблем решен? Формално-правно, строго јуридички можда и јесте, али суштински није.... Како видим да се поново реторика креће у, за мене, нежељене смерове, ја ћу одустати од даље расправе. Нажалост, говоримо као да не желимо помирење и разрешивање овог спора... који данас нема никакву еклисиолошку основу: ми и даље исповедамо истог Христа. Опростите. Оче Иване, неко је поставио неко видео на форуму са питања и одговора епископа Никанора. Треба да се мало потрудим да би га нашао - он је говорио да је на неки Сабор СПЦа пристигло писмо Архиепископа Стефана за обнављање преговоре са СПЦ-ом, уочи анатемисања МПЦа (епископат и верни народ), а да се он није сагласио и није потписао одлуку Сабора за анатема МПЦа и њен верни народ. Поздрав. Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 https://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/-/1346436567/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%80-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B3-%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8-r546 Интервју са председником Николићем који се тиче Архиепископа. Све, али СВЕ пада у воду када се ЗНА да македонске власти у сарадњи са расколничком МПЦ држе Архиепископа охридског Јована у затвору на правди Бога! Сва прича о било каквој црквености бива трагикомична. Амнестија НЕ већ ослобађање достојно човека и давање одштете за многогодишње малтретирање! Walter and Марјанн је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 21, 2012 Оче Иване, неко је поставио неко видео на форуму са питања и одговора епископа Никанора. Треба да се мало потрудим да би га нашао - он је говорио да је на неки Сабор СПЦа пристигло писмо Архиепископа Стефана за обнављање преговоре са СПЦ-ом, уочи анатемисања МПЦа (епископат и верни народ), а да се он није сагласио и није потписао одлуку Сабора за анатема МПЦа и њен верни народ. Само да питам: да ли је можда то онај снимак када исти Владика Никанор назива свога брата Атанасија (владику) неким са ким ради ђаво? Ако је тај снимак, онда ми је све јасно... опасне је аргументе изнео тада Владика Никанор, сав сам се стресао... толико јаких речи, надасве храбрих, невероватно... талико је било жестоко да свештеник-домаћин није могао ништа да прозбори. Благо нама када нам један Владика каже за другог да је сатаниста, то је аргумент, их... Ако се позиваш на тај снимак, код мене ( а верујем и код многих других), та прича је у старту дискредитована. На оном снимку, као да драги Владика Никанор не зна шта говори. Ја сам такав утисак стекао да ми је било мучно да га гледам. Опет, неко то можда и воли, свака част... Не бих да се погрешно разумем, али за мене Владика Никанор није неки богословски ауторитет. Не знам да ли сам у животу ишта прочитао од њега. То наравно, не спори да је он добар човек. Сигурно да јесте, чак се зна да је велики другар и пријатељ. Но, то нема везе са овим о чему говоримо. Уосталом, видим да на сајту банатске епархије међу линковима ВЕЛИКИМ словима је истакнута управо Архиепископија охридска http://www.eparhijabanatska.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=60 Дакле, не схватам Владику Никанора за озбиљно по овим питањима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Банатски деран Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Ја сам био поставио тај клип где Владика Никанор говори о расколу у БЈРМ. И написао сам и тада да се не слажем са његовим ставом. Владике свакако нису непогрешиве и сигурно не сагледава ситуацију на прави начин. Равно,нигде брда све је равно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Калеидоскоп Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Само да питам: да ли је можда то онај снимак када исти Владика Никанор назива свога брата Атанасија (владику) неким са ким ради ђаво? Ако је тај снимак, онда ми је све јасно... опасне је аргументе изнео тада Владика Никанор, сав сам се стресао... толико јаких речи, надасве храбрих, невероватно... талико је било жестоко да свештеник-домаћин није могао ништа да прозбори. Благо нама када нам један Владика каже за другог да је сатаниста, то је аргумент, их... Ако се позиваш на тај снимак, код мене ( а верујем и код многих других), та прича је у старту дискредитована. На оном снимку, као да драги Владика Никанор не зна шта говори. Ја сам такав утисак стекао да ми је било мучно да га гледам. Опет, неко то можда и воли, свака част... Не бих да се погрешно разумем, али за мене Владика Никанор није неки богословски ауторитет. Не знам да ли сам у животу ишта прочитао од њега. То наравно, не спори да је он добар човек. Сигурно да јесте, чак се зна да је велики другар и пријатељ. Но, то нема везе са овим о чему говоримо. Уосталом, видим да на сајту банатске епархије међу линковима ВЕЛИКИМ словима је истакнута управо Архиепископија охридска http://www.eparhijab...id=54&Itemid=60 Дакле, не схватам Владику Никанора за озбиљно по овим питањима. Морам да признам да нисам погледао цели клип. Ето, члан који је видео поставио, навео је тачни део клипа где владика говори о Цркву у Македонију и то је једини део који сам погледао. Стварно не познајем владика Никанор и нису ми познати његови ставови, па не би могао да кажем ништа више. Поента ми је била да постоје и архијереи и у СПЦ који схватају да ово стање је неодрживо и не представља коначно решење спора. Да се разумемо, не кажем да није било погрешних корака, са данашњем гледиштем, ствари су могла бити пуно једноставнија још у 1958му (кад је успотављена автономна Охридска Архиепископија, чак је и руски патријарх посетио Охрид и саслуживао са нашем Архиепископу). Ако се не варам, било је договорено да таква аутономија логично би се кретала ка потпуну автокефалију МПЦа, што се није догодило, бар не са тачке гледишта СПЦа... Али, ако почнемо отварати питања из давне прошлости, онде где нам ће бити крај. Најважније је посматрати садашњу ситуацију и видети шта чини, а шта се мора променити. Ваква екскомуникација не помаже томе. Да поновим, неколико пута сам чуо и прочитао, како и неки архијереји СПЦа кажу да би се спор одма решио, да није грчко противљење посреди... И стварно, ја не видим да постоје препреке да би се још сутра премостиле разлике, али у Синода СПЦа знају да не смеје да се дозволи постојање назив "Македонска" у име помесне Цркве због грчко противљење. Наравно, ни држава Србија, ни СПЦ не желе да покваре односе са Грчком и са "грчким" патријаршија. "Инсталирање" ПОАе у Македонију није решила питање, чак се можда и посматрати као својевидни политички притисак. Можете да се запитате зашто се највећи део македонских православних верника није прикључио овој ерархији (при томе, не говорим о традиционалних верника, него о уцрковљене људе). Са моје тачке гледишта, тај потег је био потпуно пастирско промашење. Немојте мислити да верни народ у Македонији не жели решење спора, ово није табу тема и прића се о томе, који су могући начини да се превазиђе овај спор и да се поново успостави (и спољашно) јединство. Ето, рекао сам да нећу више писати на ову тему, а ипак сам написао пуно тога... Поздрав. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Октобар 22, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Да поновим, неколико пута сам чуо и прочитао, како и неки архијереји СПЦа кажу да би се спор одма решио, да није грчко противљење посреди... Који Архијереји, где и тачно су њихове изјаве? А главна ствар у свему јесте да се проблем никако не решава затварањем Архиепископа Јован и државним прогонствима потпомогнутим од стране расколничке МПЦ. Ето, и председнику Николићу је јасно да се ради о политичком прогонству, свима у Цркви у целом свету је јасно исто то- једино људима који свим силама желе да изгурају расколничку причу то није јасно. Заправо јесте им јасно, али немају ни мало црквене свести да то разумеју. На крају, одакле то да црквени људи нису уз ПОА? Колико видим и знам баш су црквени људи оји се редовно причешћују и труде у свом животу у ПОА. То су речи и еп. брегалничког Г. Марка. За оне који не знају како изгледа када МПЦ пошаље обезбеђење и како се понашају према људима из ПОА, ево видео снимка http://www.youtube.com/watch?v=Py9hsNnqqKA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Да поновим, неколико пута сам чуо и прочитао, како и неки архијереји СПЦа кажу да би се спор одма решио, да није грчко противљење посреди... И стварно, ја не видим да постоје препреке да би се још сутра премостиле разлике, али у Синода СПЦа знају да не смеје да се дозволи постојање назив "Македонска" у име помесне Цркве због грчко противљење. Наравно, ни држава Србија, ни СПЦ не желе да покваре односе са Грчком и са "грчким" патријаршија. Ово је тачно, в.Амфилохије потврђује (у 1:57:00ч.), да то са именом треба да решимо са нашом браћом Грцима, који нажалост узимају право да држе два идентитета по питању територије на којој обитавају грчки и македонски, а својој браћи у Христа, Македонцима ускраћују, ограничавају слободу да изразе да њихова православна, помесна, временска црква(парикија)обитава на територији у Р. Македонији(ово није поистовећивање са националношћу, већ чак је питање слободе, онтологије који се изражавају у историском контексту живота цркве). СПЦ-а је дала братском љубављом решење са поновном аутономијом у време патр.Павла који је био омиљен и међу Македонцима и на тај начин је превазиђен проблем са самопроглашене аутокефалије са стране МПЦ-е 1967г., али могу да посведочим да искрени верници остају у актуелној МПЦ-у(а наравно ово злоупотребљавају неке неискрене владике у МПЦ-у) због став браће Грке( да су Македонци вештачка творевина, измишљотина што није људски а тек хришћански). ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рилски Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Само да питам: да ли је можда то онај снимак када исти Владика Никанор назива свога брата Атанасија (владику) неким са ким ради ђаво? Ако је тај снимак, онда ми је све јасно... опасне је аргументе изнео тада Владика Никанор, сав сам се стресао... толико јаких речи, надасве храбрих, невероватно... талико је било жестоко да свештеник-домаћин није могао ништа да прозбори. Благо нама када нам један Владика каже за другог да је сатаниста, то је аргумент, их... Ако се позиваш на тај снимак, код мене ( а верујем и код многих других), та прича је у старту дискредитована. На оном снимку, као да драги Владика Никанор не зна шта говори. Ја сам такав утисак стекао да ми је било мучно да га гледам. Опет, неко то можда и воли, свака част... Не бих да се погрешно разумем, али за мене Владика Никанор није неки богословски ауторитет. Не знам да ли сам у животу ишта прочитао од њега. То наравно, не спори да је он добар човек. Сигурно да јесте, чак се зна да је велики другар и пријатељ. Но, то нема везе са овим о чему говоримо. Уосталом, видим да на сајту банатске епархије међу линковима ВЕЛИКИМ словима је истакнута управо Архиепископија охридска http://www.eparhijab...id=54&Itemid=60 Дакле, не схватам Владику Никанора за озбиљно по овим питањима. Владика Никанор се, али најозбиљније, покајао због оваквог става према Православној Охридској Архиепоископији, (додуше незванично али и онај клип је био више него незваничан..) и то пред многим Епископима из Сабора СПЦ, међу којима је био и сам Архиепископ Јован,.. е сад колико је то све било и искрено то само Бог и владика Никанор знају... Али ствари стоје тако... الحرية أو الموت Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 мислим да не вреди..... Моцарт је смислио једну тему на форуму овде да ако неко не жели да чита цео текст а хтео би сазна о чему се ради, да се употребе кључне речи које дају поенту садржаја..... примењено у овом случају то би било као у вицовима и то како мали Ђокица замишља решење проблема Цркве у Македонији... и то отприлике би било овакo, преко амнестије до аутокефалије!? трла баба лан, да јој прође дан ипак након ове изјаве епископа Лаврентија, испада да неки од српских архиереја заговарају аутокефалност за МПЦ..... ја лично не верујем да ће се то догодити некада. и за крај један добронамерни савет, ако СПЦ жели да народ у Македонији прихвати Православну Охридску Архиепископију, одмах нека јој да аутокефални статус Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 ипак након ове изјаве епископа Лаврентија, испада да неки од српских архиереја заговарају аутокефалност за МПЦ..... ја лично не верујем да ће се то догодити некада. и за крај један добронамерни савет, ако СПЦ жели да народ у Македонији прихвати Православну Охридску Архиепископију, одмах нека јој да аутокефални статус Код нас се каже: Ко те не зна скупо би те платио! Ведран је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Код нас се каже: Ко те не зна скупо би те платио! АПОА Аутокефална Православна Охридска Архиепископија, живела!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 АПОА Аутокефална Православна Охридска Архиепископија, живела!!! Ма види се да си фаца... млад, леп, паметан, кавалџија, зрзеовац, климентовац, уметничка душа, све разуме, све прожима... само мало слабије стоји са Црквом и форсира духовност која позитивно реагује на мрцварење невиног човека у затвору... Ignjatije and Walter је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран Написано Октобар 23, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 23, 2012 Ма види се да си фаца... млад, леп, паметан, кавалџија, зрзеовац, климентовац, уметничка душа, све разуме, све прожима... само мало слабије стоји са Црквом и форсира духовност која позитивно реагује на мрцварење невиног човека у затвору... и још горе од тога што си наброио до сада и зато моли се за мене брате. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука