Jump to content

Датум прослављања Васкрса (или датум Васкрса 1941. године)

Препоручена порука

Поштоване форумашице и форумаши, потребна ми је помоћ!

Тиче се нечега о чем` више-мање сви по нешто знамо, а ја сам се нашао у великој недоумици...

Дакле, прича почиње овако...

Године 1941., шестога априла у недељу (на Васкрс) 82 дивизије Сила осовине су, без званичне објаве рата напале Краљевину Југославију са готово свих тачака где је војна наука то дозвољавала... Носилац дејстава је била немачка Луфтваве која је продирала дубоко кроз наше одбрамбене линије и која је већи део посла завршила управо током тог недељног дана... Од ране зоре, први ваздушни удар је био на Куманову, односно на аеродром Режановачка коса, а главни удар је, након тога био престони град Београд.... Тога дана је престоница девастирана и уз дејства авијације у наредних неколико дана, и поред херојског отпора ваздухопловних пукова Краљевског ваздухопловства готово "почишћена"...

Ово сад за причу и моје питање није битно, али тек толико да се подсетимо, како су нас учили...

Е моје питање је следеће...

Да ли неко зна, може да израчуна, сигуран је у то, којег је датума те трагичне 1941. године био Васкрс, јер се по мом рачуну овде нешто не слаже...

Учили смо да је у питању била недеља... Лично, својим рукама сам држао примерак листа "Политика" од тог дана, где је поред читуља, у рубрици која је тада постојала у "најстаријем листу на Балкану", а рубрика је била посвећена најави венчања у београдским храмовима, писало да се тога јутра има "одржати" чин Свете тајне брака између младожење не знам ни ја којег, али је невеста била кћер армијског генерала, пилота и Првог Министра Краљевине Југославије, Душана Симовића...

Све ово што сам навео није битно, обзиром на неке друге чињенице, које су следеће...

Учили смо да је напад извршен 6. априла у недељу... Ок! И без "улажења" у неке вечите календаре, сасвим је довољан Виндовсов календар у доњем десном углу системске линије, где претходно поставивши наречени датум, добијамо потврду да је заиста 6. април 1941. године била недеља... Међутим, на неколико места овде на интернету, путем програмчића за израчунавање датума Васкрса, на упит када је овај празник "пао" 1941. године, добијам одговор да се прослава Васкрса те 1941. године "имала" одржати 7. априла по јулијанском, односно 20. априла по календару папе Гргура...

Молим цењене форумаше да ми одговоре на ово питање...

6-april1_f.jpg?w=593&h=261&crop=1

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo pitanje, ovdje sam našao newki link gdje se ne tvrdi da je Hitler bombardovao Beograd NA Vaskrs već PRED Vasksr, možda u tom grmu leži zec. Nemam pojma kakcva je ovo stranica ali ovo mi se čini zanimljivim svjedočenjem koje govori u prilog tvojoj sumnji, tj. potporuje tvoju pretpostavku da tada Vaskrs nije mogao biti taj dan tj. 6.4. 1941. Da nije tim mišljeno"katolički Vaskrs"? Jedino to bi moglo biti rješenje. Taj dan kad je poslao Hitler avione na Beograd MOŽDA je bio u Njemačkoj i zapadnoj Evropi Vaskrs koji slave katolici zajedno sa protestantima. Treba provjeriti prvo to! Možda se radilo o nesporazumu. Govorilo se o nekakvom bombardovanju NA Vaskrs ali se nije preciziralo o kakvom Vaskrsu je riječ, pravoslavnom ili zapadnom, katoličkom i protestantskom.

Nosioci Zapadne civilizacije bombardovali su Srpski pravoslavni narod pred Uskrs 1941. godine,

http://opinionleaders.htmlplanet.com/porukepisk.html

Stranica izgleda vrlo čudno, nemam pojma čija je. Navodno nekakvog episkopa.

Подели на овим сајтовима

Јосипе друже, хвала ти на интересовању и помоћи за ово моје питање... Али свеједно, опет се неке ствари не слажу... Нека је и тако било, како ти, односно изворници (линкови) које си навео кажу, али Васкрс увек "пада" у недељу...

Како је онда према Виндовс календару 6. април недеља, а "програмчићи" "зборе" да је 1941. Васкрс "пао" 7/20. априла...

Овај текст који си "ископао" опет каже да је цитирам, "српски православни народ бомбардован пред Ускрс"... Ок! Али смо учени да је напад спроведен у недељу, 6. априла... Изворник "стоји" да је 6. април била субота,а онда дошла недеља 07.04... Међутим све је контра и веома замршено...

Људи, помагајте...

Подели на овим сајтовима

dređuje

Јосипе друже, хвала ти на интересовању и помоћи за ово моје питање... Али свеједно, опет се неке ствари не слажу... Нека је и тако било, како ти, односно изворници (линкови) које си навео кажу, али Васкрс увек "пада" у недељу...

Како је онда према Виндовс календару 6. април недеља, а "програмчићи" "зборе" да је 1941. Васкрс "пао" 7/20. априла...

Овај текст који си "ископао" опет каже да је цитирам, "српски православни народ бомбардован пред Ускрс"... Ок! Али смо учени да је напад спроведен у недељу, 6. априла... Изворник "стоји" да је 6. април била субота,а онда дошла недеља 07.04... Међутим све је контра и веома замршено...

Људи, помагајте...

Vaskrs se prema pravilu određuje da pada u PONEDELJAK. Tj. od PETKA 18:00 pa dalje, mora proći tri dana od polaganja u grob. Vaskrs je treći dan poslije petka a to je PONEDELJAK. Druga je stvar što se u crkvenoj praksi uvriježilo iz simboličnih razloga slavljenje u NEDELJU i na istoku i na zapadu. Znači trebalo bi biti da je 6.4. nedelja a 7.4. ponedeljak. I zapetljao si ga, sad ni ja više ne znam ništa, jel to bila subota ili nedelja taj dan bombardovanja. Sad više ne znam ni to što sam znao. Čekaj, treba to preračunat ponovo, na prste.

Подели на овим сајтовима

Свеједно, како год окренеш, био Васкрс источног, или пак обреда РКЦ, морао је бити у недељни дан... А то је био 6., односно 13. април по подацима које си "изнео"... Онда ови програми за рачунање датума Васкрса греше...

Подели на овим сајтовима

Starting on 6 April 1941, Axis armies invaded from all sides and the German Air Force (Luftwaffe) bombed Belgrade. German armies were the first to cross the

http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Yugoslavia

Подели на овим сајтовима

pa sad opet nije jasno kad je Hitler napao Beograd. Onda je morao biti u Kraljevini nja snazi Julijanski kalendar. Jedino tako to štima.

Ma ustvari ne štima to tako, baš provalih, nisam još našao taj katolički Uskrs.

Da vidimo da se ne misli na njega.

Подели на овим сајтовима

Onda je morao biti u Kraljevini nja snazi Julijanski kalendar. Jedino tako to štima.

Краљевина је чини ми се још 1920/21. године "прешла" на Грегоријански календар...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...